Ma majdnem megszivtam! :)
Ugy emlekeztem, hogy van meg egy Flucon itthon, de sajnos rosszul, mert az utolso cseppig elfogyott!
Veny termeszetesen mar nincs, mert jovo szombaton megyek kontrollra, es mar mindet kivaltottam.
Az ugyeletes orvos eppen kinn volt valamilyen betegnel, ugyhogy akar orakat is varhattam volna a rendeloben. Igy bementem a keruleti ugyeletes gyogyszertarban, ott elmondtam mi a helyzet, es a srac 500-ert adott nekem egyet.
Ezekutan legalabb 2-vel tobb Flucon-rol kerek majd venyt, nehogy eloforduljon megint ilyesmi. Ha a gyogyszertaros srac nem lett volna ilyen rendes velem, hogy veny nelkul elad egy gyogyszert, akkor most a szemem banna a dolgot.
Amugy holnap be kell vinnem neki egy 09.08 vagy azelotti datamu venyt, hogy el tudjon szamolni az eladott gyogyszerrel...
Sziasztok!
Túl vagyok a vizsgálaton. A klinika televolt osztrákokkal (Mercedes SLK és CLK, hangzavar és zsibvásár), akik körül a „világ” forgott. Aztán hál` Istennek, elmentek, és az élet visszatért a normál kerékvágásba.
A vizsgálat nem volt túl zökkenőmentes, de kb. egy óra alatt megvoltunk a vizsgálati résszel. Aztán a doki elkezdte a felhomályosításom. Elég objektíven festette fel a kockázatokat és a lehetséges eredményeket, ezért aztán nem rejtegettem tovább „előműveltségemet" és még 30 percet„gyötörtem” a dokit a kérdéseimmel és a kétségeimmel. Dicséretére váljon, bírta, bár várt még rá paciens, nem látszott rajta, hogy befejezhetném, mert neki még dolga van.
Sőt, még szakirodalmat is ajánlott, ahol a műtéti kockázatoknak utána nézhetek, megadta az összes adatot (a klinikán elvégzett műtétek, a saját „előélete”, a klinikán eddig elvégzett műtéteknél felmerült komplikációk, műtéti eszközök pontos leírása –ajánlva, hogy nézzem meg a neten, hogy ez a legmodernebb). Nem próbált terelgetni, mikor megmondtam, hogy nem szeretnék LASIK-ot. Szóval elég korrektnek tűnt. Szóval, még be kell lőnöm egy időpontot (család, munkahely stb egyeztetés), és irány a műtő….
Csók, Drobek
Mutet teljesen fajdalommentes.
Irok par szot errol, vhogy nem volt meg kifejtve.
Optik-medrol van szo.
Sok cseppek utan fekszel asztal, radhajtanak egy talcat. Latsz fenyes kor, kor kozepen potty. Kerik nezd a pottyot, es egy drotdarabnak latszo (igen, latszik :) ) targgyal kapargatjak a szemed feluletet. Kb, mint amikor ceruzaval satirozol. Szemed kozben kisse mozog, nyomast erezni.
Kb 20 masodperc.
Utana jon a lezer, egett szem szag. Fenyek, szinek villognak, egyre elesebben.
Folkel, fizet, hazamegy :)Elso nap meg jo volt a csillapitok miatt, kovetkezo 2-3 rossz. Erdemes ataludni. 4ik nap ota tudok monitort bamulni folyamatosan.
Azert az elso hetekben meg faradekony.
Nekem is hasonló státuszom van, mint neked volt (B -4.25 J -3.75). Viszont én még elötte vagyok. Milyenek a tapasztalataid, mennyire volt lassú, fájdalmas a műtét plussz a követő napok?
Én mindenesetre a mai vizsgálaton alaposan kikérdezem az orvost. Azt nehezen hiszem, hogy verseny ide vagy oda, ne legyen annyira etikus, hogy ne őszintén válaszoljon. Ill. lehet, hogy szemétség, de felteszek egy-két olyan kérdést, amiről már Általatok felhomályosultam, és, ha itt nem kapom meg azokat az infókat, amit a T. Asztaltársaságtól meg a témában talált linkekről megkaptam, akkor tudom, hogy gáz van, és be nem teszem mégegyszer a lábam oda.
(vagy az is gáz, ha nagyüzem v. sem, mindent nekem kell majd kihúznom a dokiból)
A szemműtét szerintem sem az a kategória, amit telesales-szel kéne reklámozni, mert itt kicsit nagy a tét...
Meg, azt sem tartom jónak, ha tőlem akar új címeket a drága hölgy, hisz én még meg se tapasztaltam igazán a szolgáltatásukat, hát hogy vegyem a bátorságot, hogy ajánljam valakinek, pláne egy ekkora téttel!
Ezért, lehet a FM az egyik legnagyobb múltú klinika, én innentől nem hiszek benne, és, ha nem tetszik, amit a mai vizsgálaton tapasztalok, akkor se fogok hozzájuk menni (még az ingyenes bonért sem)
Gazdaságilag persze megértem, és még az is lehet, hogy sokat vesztek csak egy telesale-es hölgy miatt, de ez tényleg egy bizalmi választás.
Igazad lehet, Macika. Sajnos úgy tűnik, hogy a piaci verseny, a nagy-nagy marketing akarás időnként inkorrekt dolgokra is rávisz egy-egy céget. Ami gazdaságilag jó ötletnek tűnik, az orvosi szempontból gyakran súlyos hibához vezet.
Mindeninek csak azt tanácsolhatom, hogy orvossal tárgyaljatok, ne "telesale" szakemberekkel. Bár most már azt sem tudom miben bizzak, hiszen gondolod Macika, hogy ott ahol hatalmas marketing van bedobva, ott az orvos majd mást mond, mint a marketinges ?
Régebben, néhány éve még más volt a helyzet. Akkor kevesebb cég dolgozott, nem voltak hatalmas akciók, telemarketingesek, stb. Valószínüleg túl sok a piaci szereplő, durvul a verseny. Na de ez a kaptializmus, majd kihullik a rostán az, aki nem orvosi szempontok alapján dolgozik, hanem úgy adja el a lézerkezelést, mint a kínai, vagy tajvani akciós műszaki cikkeket.
szemdoki
Én is kizártnak tartom, hogy szemorvos ilyet mondjon, de drobek nem orvostól kapta ezt az infót.
2,5 éve nekem is legalább 2 hetet mondtak a Focusmed orvosai a keménylencse-nélküliségre.
Igaz, én nem egy teljesítménybérben honorált kerítőtől (nem akarom azért megbántani) kaptam az infót, sőt még csak nem is ők kerestek meg, hanem én jelentkeztem náluk (is) tájékozódási célzattal.
drobek
Nincs szükség, hogy Te tartsd észben a műtét előtti utolsó ellenőrző-vizsgálatot; tuti, hogy minden helyen automatikusan megcsinálják, anélkül el sem végzik a lézeres kezelést.
Felfedeztem a spanyolviaszt, de azért hátha vannak még nálam is kezdőbbek: lézeres műtét ügyben szép kis linkgyűjtemény a következő helyen (linket én sem tudok csinálmi...)
lezerszemesz.lap.hu.
Minden klinika címe, kockázatok, árak, stb. Azért ezt a fórumot nem pótolja, de addig, míg nincs senki az asztalnál, érdemes nézegetni ;-) Csók, Drobek
Szia Szemdoki, SZem!
Mivel most eléggé mindenem ekörül mozog (attól van ilyen szómenésem is), remélem, hogy megértettem, amit mondtak nekem (sedrének sedre vagyok, de legalább nem szőke).
Egyet tudok elképzelni, de nem tudom így van-e: a mostani felmérő, előzetes vizsgálaton felhomályosítanak az esetleges műtét előtti hosszabb nem hordási klauzuláról. Így a mostani vizsgálathoz esetleg tényleg elég az egy, két hét, de műtét előtt több kell (ahogy SZem írta az okokat, az tök logikus)
Bár kétségtelen, hogy félreértésekre adhat alkalmat, na, meg biztos van olyan, aki rögtön az előzetes vizsgálat után szeretné a műtétet is letudni.
Az Optimumnak ez az egy hét szerepel a honlapján is + még telefonon is rákérdeztem, hogy miért-e különbség a többiekhez képest(akkor mondták, hogy modern gép, meg meglátják, hogy van-e nyoma, stb.) Ki is copyztam a lasik.hu / felkészülés oldalról
=============================
"Hogyan készüljön a vizsgálatra?
A vizsgálat fájdalommentes, másfél-két órát vesz igénybe
Ha kemény kontaktlencsét visel, azt az egyeztetett időpont előtt egy hétig ne használja
Amennyiben lágy lencséje van, a vizsgálat előtt három napig ne viselje;"
=================================
A Focustól egy telesales-es hölgy talált meg, és mindenáron időpontot akart velem egyeztetni. Azzal hessegettem el, hogy nem tudom, mikor tudom újra két hétig letenni a lencsémet. Erre kedvesen elcsicseregte, hogy milyen lencsém van, mert a lágyat elég előző nap, a keményet két nappal előtte letenni. Megpróbáltam bekeríteni, és kikérdezni őt is a különbség okáról, de hajthatatlan maradt.
Mivel a Focusnak azért nem rossz a híre, csak arra tudok gondolni, hogy jó(?) kereskedőként igyekeztt az én szájam íze szerint változtatni a terméke tulajdonságait, ami nem túl szerencsés. Ha ez így van, akkora Focusmed alighanem többet veszít vele (mármint a hölggyel), mint nyer azokkal, akiket a hölgy beszervezett fals infók alapján.
(Focus honlapját most ellenőriztem, és mea culpa: ott HÁROM HÉT Szerepel a kemény lencséhez, de erre a telefonon elhangzott két napra a vizsgálat előtt akkor is megesküszöm, bár nincs rá más bizonyíték, csak az én szavam!)
Köszönöm a válaszokat, maradok továbbra is szómenésben,
Drobek
Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, két hét a minimum időtartam, ami szükséges a szaruhártya kontaktlencse okozta benyomatának megszűnéséhez. Ha jól értem, egybehangzóan ezt az információt kaptad az Optikmednél és a Szemklinikán is. Az, hogy az Optimum egy hetet mondana, a Focusmed pedig két napot az számomra hihetetlen, nagyon nagy szakmai hiba lenne. Ismerem az ott dolgozó orvosokat, ilyen alaphibát biztosan nem követnek el. Biztosan jól értetted ?
A lényeg az, hogy a szemről elmúljon a lencseviselés MINDEN nyoma. A legfinomabb műszerrel lehet a legnagyobbat hibázni - ha még nem állt vissza a szemed az eredeti helyzetébe. Ez nem egy szemüvegfelírás, vagy új KL illesztés. Ha mondjuk egy korneatopográf vagy egy hullámfront mérő úgy itéli meg, hogy a szemeden ott van egy kis domborúság, vagy homorúság, a lézer szépen kisimítja. De ha az a lencsétől van, és a műtét után simul ki magától, akkor meg azért lesz görbe. Egyébként tényleg eltér, hogy ki mennyi időt mond. Egyben biztos vagyok: minél hosszabb, annál jobb.
Ja. Anélkül, hogy egyedül helyesnek ítélném ezt az infot arról az amerikai site-ról: valamiért csak tanácsolják ezt a fránya hosszú időt... És nem napokban mérhető a különbség, hanem hetekben. Kíváncsi lennék ennek a hatalmas különbségnek az okára. Favorizálhatunk klinikákat, de ez valami nagyon nagy különbség a nálunk kapható (bárhol) infók közt. Nem beszélve arról, a számomra logikusnak tűnő téynről, hogy nem mindegy, mennyire vagy lencsefüggő. Mondjuk, az én 17 csak lencsében lenyomott évem alighanem elég nehezen múlik el a szememről.
Vagy ez nagyon laikus gondolkodás?
A fórum szakértői: pls help!!!!
Édes Istenem, hogy leszek meg 12 hétig = 3 hónapig lencse nélkül???
'6 weeks for every 10 years of contact lens wear':
minden 10 ev kontaktlencse-hordas utan 6 het. Tehat ha pl. 20 eve hordod, akkor 12 hetet javasolnak.
Udv, st
HAli, elolvastam Sachertorta által javasolt linket, ahol min. hat hetet ajánlanak a műtét előtt + minden 10 év kontaktlencse hordás után még egyet.
===========================
"How Long Before Laser Vision Correction Should You Stop Wearing Contact Lenses?
While many doctors differ in their procedure as when to discontinue contact lenses before Laser refractive surgery, a recommended conservative schedule is as follows:
Soft lenses: At least 10 days
Soft Astigmatism lenses: At least 2 weeks
Rigid Gas Permeable or Hard lenses: 6 weeks for every 10 years of contact lens wear. "
======================================
Szóval a fele sem vicc...Azt hiszem, én ezt a legszigorúbbat fogom betartani, ha a műtét előtt leszek.
A vizsgálatnál való bejelentkezésnél megkérdeztem, hogy hogy lehet az, hogy ilyen különbségek vannak a különböző helyek közt. Azt a válsazt kaptam, hogy az ő műszereik modernebbek, ill., ne izguljak, ha bármi nyomát látják a lencsémnek a szaruhártyán, akkor vissza fognak rendelni. Hogy gondoljatok könnyelműnek: egyelőre csak annyit szeretnék tudni, hogy a mindeféle paramétereim alapján lehet-e műteni a szemem. Ha nem, akkor az egész mindegy, és maradok kontaktlencse függő, bár több ésszel, mint eddig....
Ha igen, akkor úgy tervezem, sort kerítek még egy vizsgálatra (lehetőleg közvetlen a műtét előtt), és akkor bizony szigorú leszek magammal: szódásüveg ide vagy oda, segítenem kell, hogy a lehető legpontosabb adatok alapján kerüljön sor a műtétre.
Köszönöm és várom a további tapasztalatokat, tanácsokat, hisz csak ebből tanul az ember...én is kosabb vagyok, mint két nappal ezelőtt (mondjuk, nem volt nehéz :-))) )
Drobek
Sziasztok!
Engem 2000.07.01-én műtöttek, előtte jobb: -7,75 - 1,25 cyl. ; bal: -7,00 - 1,5 cyl.
Két éves kontrollon voltam aug. 15-én, eredmények: jobb szemre -1,25 korrekció kellene, a
balra -0,5. Egy alkalmasságvizsgáló orvos ismerősöm azt mondta, hogy a hivatásos
buszvezetőknek erre még megadják a „szemüveg nélkül vezethet” engedélyt. ( Igaz, ez az alsó
határ.) Tényleg nem érzem úgy, hogy szükségem lenne szemüvegre. A műtét előtt is
előfordult, hogy szemüveggel sem láttam ilyen jól.
Úgyhogy kedves drobek, ne gondolkozz azon, hogyan fogsz kontaktlencsét hordani a
visszamaradt látáshiba korrigálására, mert egyszerűen nem fog kelleni. ( Csak kiegészítésként:
2000.11.21.-i kontroll eredménye: nyers távoli vizus jobb 1,00 bal 0,95 ) 5 nap szabival
vészeltem át a kellemetlen időszakot, úgy mentem be dolgozni, hogy nem láttam a monitort,
és 2 napig csak imitáltam a munkát.
Én csak bátorítani tudok mindenkit, aki rászánja magát.
kkkati
mostanaban egyre ritkabban jon elo ez a 'nem ket szemmel nezes', ugyhogy nemigen zavar. Eddig teljesen elegedett vagyok az eredmennyel. A mutet elotti allapothoz kepest ez maga a 'Mennyorszag' :))
drobek, én is kl nélkülizni fogok két hétig.:O) szeptember végétől. sztem ez lesz a leggázosabb...
ahol meg egy-két napot mondanak....felejtsd el! nem akarom ócsárolni, de sztem iszonyat nagy felelőtlenség aki ilyet állit és betartat!
sok sikert.:O))
Na tessék, megint elfelejtettem, mitn Columbo hadnagy...
Sachertorta, köszi, most nézem az ajánlott oldalt. AZÓTA milyen a szemed? Akkoriban nem voltál vele épp túl boldog. Rendbejött?
Csók, Drobek
Sziasztok, lehet, hogy félreértettük egymást, nekem most a nagy gond a vizsgálat előtti kl nélküliség. Erre pedig még az Otic-mednél is két hetet mondtak. A SOTE-n is (a zöld számukon) is kettőt, három csak akkor lett, amikor mondtam, hogy az első napokban kötőhártya gyulladásom volt. Akkor mondta a hölgy, hogy akkor legyen inkább három, nehogy visszamaradjon valami. Ehhez képest (micsoda véletlen) tegnap megtalált a Focusmed, és mikor el akartam hessegetni, hogy nem tudok MOST konkrét időpontra bejelentkezni, akkor közölte, hogy vizsgálat előtt a kemeény lencsét elég KETTŐ nappal előtte lerakni (lágyat előző nap). ?????
A telesaleses hölgy a jó anyósomtól jutott el hozzám, és nagyon kért, hogy ugyan mondjam be már néhány ismerősömet, akik szintén szemüvegesek, és ÉN úgy gondolom, hogy érdekelné őket a műtét. (ja, meg, hogy hová megyek vizsgálatra pénteken...) Nekem nagyon gáz, hogy ilyen erőszakosan nyomulva próbálnak pacienst szerezni.
Tegnap megvitattuk édes párommal a fórumon olvasottakat (miután letolt, hogy miért eröltetem a szemem internetezéssel a vizsgálat előtt...)
Ezek után továbbra is a műtét utáni hetektől tartok a legjobban: nem a fájdalomtól, hanem attól, hogy cca. két hét a max., amit itthon tudnék a műtét után lébecolni, utána dolgoznom (számgép) és vezetnem kéne /kell. És még mindig nem látom, hogy ez hogy fog menni. Perzse, ha szerencsés vagyok, akkor nincs homályos látásom, meg kettőslátásom, mondjuk két hét után munkaképesnek nyilvánítanak, de hogy lehet vezetni, élni egy ingadozó dioptriával? (pláne, körüliből kicsit több marad vissza véletlenül? A visszamaradás se zavar hosszútávon, mégiscsak más érzés NAGYJÁBÓL látni, mint így vaksin lenni, de amíg beáll, az nem gáz? ÉS lehet lencsét hordani a visszamaradt dioptriák korrekciójára? (ha pl. felett maradt rajta, akkor azt illik korrigálni)
Köszi az újabb tanácsokat! (Holnaptól férjileg el vagyok tiltva a számgéptől)
Ui. hatalmas ez a fórum: a klinikák helyében kötelezővé tenném az olvasását a jövendő pacienseknek, mert egy csomó munkát megspórol nekik. És szerintem nem elriaszt, hanem igenis teljeskörüen feloldjátok az ember kétségeit, félelmeit. Persze, gondolom, a klinikán is lehet beszélgetnia dokival, de
1. így tudom, mi az, amit még tuti tisztázni akarok
2. gondolom, nem csak én vagyok lépcsőházi gondolkodó, akinek mindig 10 perc múlva jut MÉG eszébe MÉG VALAMI
Persze, ha a klinika meg akar vezetni (pl. lasik vagy sem), akkor nem lenne érdeke Titeket ajánlgatni, de ez is sokat elmondana róla...
Mindenkinek köszönöm! Drobek
Macika ismét csak gratulálni tudok Neked, hogy komolyzenézs létedre milyen mélységig ismered a témát.
1/ A kemény kontaktlenécsét a kezelés előtt valóban minimum három hétig nem szabad viselni. Szerintem ezt az Optimumnál dolgozó orvosok is tudják, drobek talán félre értettél valamit...?
2/ Nincs olyan, hogy valakinek a szemét csak LASIK-kal lehet kezelni, PRK-val nem. Fordítva képzelhető el csak a dolog, ha a szaruhártya vékonyabb a kelleténél. Ettől ne tarts.
3/ Minden budapesti klinika két szemet műt egyszerre, akár LASIK-kal, akár PRK-val.
Mivel az elmúlt hónapokban nem voltam itthon, lehet, hogy elmaradtam néhány válasszal, ha szakmai kérdésetek van, megpróbálok válaszolni.
A klinikaválasztási témában továbbra sem szeretnék nyilatkozni.
en hozzad hasonlo helyzetben voltam, pontos reszleteket megtalalod az Adatok/Hozzaszolasoknal.
En kozvetlenul karacsony elott csinaltattam meg a PRK-t, igy par nap szabival ki tudtam huzni ket hetig. Persze kozben abszolut semmi megeroltetes, se TV, se monitor ket hetig. Napszemuvegben kozlekedtem meg a lakasban is, pl. a furdoszobai izzo le lett cserelve 40 wattosra, es meg igy is zavaroan eros volt. De ez a fenyerzekenyseg elmult nehany honap alatt.
Egy aprosag, amit eddig nem lattam mashol leirva: a vakuum-gyuru miatt eleg erosen beverzett az egyik szemem, ami kitisztult egy par het alatt, de addig eleg csunya volt. Ez gondolom nem
lehet gyakori eset, nem erzi az ember, meg az eredmenyt nem is befolyasolja.
Van olyan, akinek több éve volt a műtétje? Milyen tapasztalat van arra vonatkozóan, hogy nem romlik vissza a szem a műtét elöttire, ahhoz közelire, vagy egyáltalán.
Bocs, hogy érthető legyek egy kis
off topic
hozzászólás:
a szememről épp nem tudom, hány dioptriás, mert utolsó szemüvegem -amiben most pont nem látok- ezelőtt 12 évvel csináltattam, és úgy, hogy nem tartottam szünetet a kl hordásában. Szerencsémre v. balsz.-re nagyon bírom a keménylencsét, így 1985 óta nem is volt rajtam szemüveg: felkeléstől lefekvésig nyomattam.
A műtéttel is régóta kacérkodtam, de sose bírtam ki x hétig lencse nélkül (mint egy rossz drogos) Most szorított rá a természet (kötőhártya gyula), hogy tegyem rendbe a dolgaim. Szerencsémre találtam egy profinak/lelkiismeretesnek tűnő szemorvost, aki már harmadjára rendel vissza, merthogy a lencsém (-7 és -6.25), a szemüvegem (-7,25 és -8) és a szemem jelenleg mérhető adatai (-7 alatt mindkettő, és a jobb gyengébb) annyira különböznek, hogy jó szívvel még nem ír fel semmit. Ma kezdtem a második hetemet itthon (lévén lencsét nem hordhattam a gyulladás miatt, használható szemüvegem meg nincs, és nem is lesz még néhány napig, így ezt a kényszerű szünetet használnám ost fel arra, hogy legalább a szemműtéthez szükséges első, alapvizsgálaton legyek túl. (gyulladás lement, és épp 14. napja nem lesz rajtam akkor a lencsém) Remélem, ha megvan az új szemüvegem, akkor használni is fogom tudni, és már kevésbé leszek kl függő, így talán eljutok végre műtétre is. (igaz, hogy 40 felett nem ajánlott lencsét hordani? vagy csak keménylencsét???)
on
még egy észrevétel: macika csodálkozott, hogy úgy tudom, nem végeznek műtáétet (asszem lasikot, de már keverem, annyit olvastam a délelőtt a témában)) egyszerre a két szemen. Nos, a SOTE 80-as vonalán mondták nekem ill. vmlyik, talán a szigeti klinika honalpján is van egy ilyen utalás.
Bocs a hosszú magyarázkodásért, és köszi a türelmet! Ha gondoljátok, majd elmesélem a pénteki vizsgálatot az Optimumnál.
Drobek
Megint sziasztok!
most értem a végére a forumolvasásnak (2000. nyarától) Bocs, hogy ajtóstul rontottam a házba: tényleg majd` minden rajtavan, ami a témában felmerülhet.
Viszont szívesen venném, ha még azt elmesélnétek, hogyan éltétek túl a műtét utáni 2-3 hetet? Szabadsággal? Betegácsiban? hogy tolerálta a munkahelyetek? Nekem ennyi szabadon felhasználható szabim nincs, és kétlem, hogy benyelnék tőlem a cégnél, hogy pl. 3 hétig (vagy még tovább)itthon dekkolok. (lehet privát válaszként is)
Ahogy írtam, meggyőztetek a PRK-ról (inkább a fájdalom most, mint a vakság egy autóbaleset után. Mivel 28 éve hordok szemüveget, én egy -1-es szemüveggel is boldog lennék (az már nem az a szódásüveg, amit most kéne hordanom, ha nem lencséznék) De: lehet-e PRK után pl. lencsét hordani, ha nem sikerül tökéletesre a műtét?
Még ennyi hozzászólás (cca 1600) után is szívesen venném, ha írnának azok, akiknek -6 és -8 közötti dioptriával műtötték a szemét, akár lasikkal, akár prk-val, akár opticnál, akár optimumnál...Köszi! Drobek
Aznap, amikor engem kezeltek, akkor csinálták meg egy lány -12D-s szemét is PRK-val. Előtte és közvetlenül a műtét után is közölték vele, hogy ilyen dioptriaszámnál nem tudják nullára javítani a szemét, -1, -3 dioptria visszamaradhat. Neki már így is megérte. De jelezték, hogy amikor az az állapot stabilizálódik, akkor megismételhetik a műtétet és levehetik a maradékot is. Persze így dupla pénzt kell fizetni és hónapokig szemüveget hordani, de még mindig kisebb a kockázat, mint a LASIK-nál. Főleg, ha aktív életet él valaki.
Hali, köszi a választ. Átfutottam az előző 30 oldalt, és tényleg mindenről esett szó...Bocs az ismétlésért.
A rábeszélést azért írtam, mert a szemem pont annak a határán mozog, hgy nem igazán tudom, lehet-e még PRK-zni. Így -bár a topicot olvasva talán kezdek felvilágosulni, és határozott véleméynem kialalkulni- félek, hogy még így is áldozatul eshetek egy profinak tűnő érvelésnek. Bár, most - Hála Nektek- ott tartok, hogy lehet, hogy nem akarok lasikot, még akkor sem, ha csak az az egyetlen módszer, hogy újra lássak. (egy csomót vezetek, és az a légzsákos felvetés kicsit közelről érintett...) Egyébként, mire vizsgálatra megyek, már két hete nem lesz rajtam a lencse, mert, úgy gondoltam, mások nem véletlenül kérik a hosszabb időt. És mivel én 17 éve CSAK kemény lencsét hordok, napi sok-sok órában, gondoltam, az én szememnek pláne szüksége van arra, hogy kirúghassa magát (van cilinderem is ám, ahogy írtad...)
Szóval, most pénteken mindenképp elmegyek Optimumékhoz, megtudom, lehet-e egyáltalán műteni, ha lehet, mivel. Aztán, mivel karácsony előtt már nem tudok a műtétrew ígyse-úgyse időt keríteni, addig van időm agyalni (és olvasni az olyan hasznos ötleteket, mint a Tiétek, hgy kivel és mit akarok). HA találok jobbat, akkor legfeljebb elmegyek még egy vizsgálatra, a barátunknak úgyis van egy ingyen vizsg.bónja a Focusba...(én ennek ellenére úgy kerültem az Optimumba, hogy a kötöhártya gyulladásomat egy dokinő kezelte, és őt kérdeztem a műtétről. Mit ad ISten, az Optimumnál is dolgozik, és mivel nagyon kedves volt, és profinak tűnt, bejelentkeztem...