Kertbe mindenképpen háti permetező kell.Ha sok pénzed van és gépész tehetséggel születtél biztos jó a motoros is.
Én egy 40 éves veszprémi kannát használok,néha cserélek egy-egy gumidugattyút benne,de ez egy örökös darabnak tűnik.Minimális szakértelemmel javítható.Az újabbakat nem ismerem,de gyanús dolog az hogy minden műanyagból van rajtuk.
Lényeges a jó szórófej.A gyári fej durván szórja a permetet,ezért pocsékol.Vettem rézből készült állítható szórófejet,ez ködszerűen porlaszt,ezáltal jól bepermetez mindent és takarékos.
A szőlőt egy rövid permetezőszárral permetezem,a fákhoz a gyári 2,5 méteres szárhoz még vettem egy 1 méteres toldószárat.A nagyon magas fák tetejéhez még a kétágú létrára is felmászok.
az én konyulásaimnál sem találtam lyukakat, ráadásul előtte permeteztem zoolone-nal (jól írtam?). És az egész egyszerre történt az egyik alma és az egyik körte fa friss ágvégeinek a 80%-a egyik napról a másikra lekókadt. De mondom, mostanra úgy néz ki, hogy semmi vész.
Mintha valahol olvastam volna, hogy a tzelhalás a Photiniát is érintheti. De lehet, hogy a Piracanthával keverem... Na mindegy, már nem látszik rajt semmi. Remélem mostmár nem lesz vele gáz.
A malation él és virul :) nemrég tanultam karakiitól.
Példának okáért a Fyfanon is ezt tartalmazza.
Ha rákeresel a neten a googleel akkor ad találatot rogyásig.
Segítséget szeretnék kérni: a szobanövényeimet megtámadta egy gyászszúnyog nevű kártevő (gyerekkorában fehér pici hernyónak néz ki, nagykorában olyan mint egy sovány muslica). Egy nem túl friss szakirodalom szerint "malation" tartalmú szerrel öntözzem, de ezt állítólag kivonták a forgalomból. Tud valaki valamilyen ellenszert ajánlani?
Ismét megnéztem. A punnyadt hajtáson kellene lennie? Azt már letörtem és kidobtam... Máshol nem látok. Ha nem az, akkor mi lehet a probléma?Csak két hajtása volt ilyen. Nincs szerencsém a Photiniával. . .:(
Rügyfakadás után általában minden fa rézérzékeny,ám van néhány kivétel:almát a gyümölcs viaszosodása után szabad,diót,szőlőt a virágzás előtt és után is szabad réztartalmú szerrel permetezni.A zöldségféléket/pl paradicsom,paprika,uborka,tök,káposzta,karalábé,hagyma/ is általában szabad.
Valószínűleg perzselés lehet,nem tudom milyen szert használtál,lehet hogy túl tömény volt,tűző napon nem szabad,nyáron 25°C felett csak csak napszállta után vagy hajnalban szabad permetezni.
Köszönöm a felvilágosítást. Az ember mindig tanul valami újat... Szóval az impresszumban kell megnézni az ilyeneket. Mostmár tudni fogom, és mégegyszer nagyon szépen köszönöm.
hadd kotyogjak bele laikusként: úgy tudom, hogy a csonthéjasok a bimbós állapot után, tehát amikor kezd levelesedni, érzékenyek a rézre. ha ilyenkor adsz a fának ilyen permetet, és az éri a leveleket -naná, hogy éri-, akkor annyi a fának.
jól beszéltem?
kösz,
a szőlővel kapcsolatban: tavaly is és most is előfordult, hogy a kibontakozó új levelek szélei megfeketednek és leszáradnak. később, ahogy nőnek, ezekből "egészséges" de torzó levelek lesznek. (felek, 3/4-ek, ami marad belőlük).
ez valami betegség, vagy inkább megégettem őket a permetezéskor? (én inkább erre tippelek)
Szia Corten!
Bi58 ÉVI: 7 nap paprikában.
Fyfanon: 5 nap.
Hatásossági különbséget nem tudok mondani, mivel Fyfanon még nem volt a kezemben. Annak kell lennie. További adatok www.neoland.hu okirat Ha beírod hogy kultúra: paprika, károsító: levéltetvek, kidob minden engedélyezettet. Ja, Bi58-at sem szeretem, de néha (nagyon ritkán) azért használom.
Karaki
Állítólag 7-8 éves korában kezdi. De szerintem nem egy növényrl beszélünk. Ez C. indivisa, kertben, takarással is kiteleltethet. Ha gondolod, küldök képet E-mailben, mikor minden virágocska kinyílt.Dobj egy mailt privátra, hogy mehet-e.
Megnéztem. Zseblámpánál nem látszik. :) Majd nappal megnézem megint. Egyébként már letörtem azokat a hajtásokat és most tnt fel, hogy a hernyó mekkora "pusztítást" végzett. . .Kinyílt a Cordyline a Photinia mellett, méterekrl érezni az illatát. . .:)
Score munkavédelmi várakozási idő 0 nap,élelmezési várakozási idő 14 nap.
A palántákra ha ráhull szerintem nem árt,a későbbiekben ha már termés lesz rajtuk a permetezés idejére takard le egy fóliával.
Szőlőben nem engedélyezett,de nem is oda való.Ha jó lenne a szőlőre biztosan engedélyeznék is rá.
Alma-körte varasodás,lisztharmat,őszibarack tafrina ellen való.
Ha a leszáradt csonkok tövénél körben apró tűszúrásokat látsz,az a hajtáshervasztó darázs.A végeket vágd le,mert oda petézik,mást nem tudsz csinyálni.Majd jövőre kb.ilyen tájban felszívódó rovarölővel esetleg.
Amíg nem volt Topas akkor is permeteztünk monília ellen.Addig is amíg nem találsz Topas-t,jó lenne megpermetezni valamivel a monília ellen,mert telnek a napok és öli a fáidat.Pl Merpan vagy Orthocid + TopsinM70 vagy Saprol vagy Rubigan.