Kedves Drobek ! Sajnos akárki is mondta neked, nem igaz, hogy a cylinder Lasik eljárással jobban javítható mint a PRK-val. Ugyanolyan esélyed van a visszaromlásra, a lasik veszélyeit pedig már megbeszéltük.
Beubeunak: Nagy örömmel hallom, hogy az Optikmedesek szigorúan vigyáznak a kontaktlencsével kapcsolatos problémák megelőzésére, sőt nem bíztattak azzal, "hogy minden jó lesz." Magam is többször elmondtam, most megint hangsúlyoznám, hogy amig a topográfiás kép nem negativ, addig súlyos hiba megkezelni a pacienst, ez pedig akár 2-3 hónap is lehet. Biztatásul, azért 2-3 hét alatt általában elmúlik az impressio.
Aki kevesebbet igér az vagy tájékozatlan, vagy felelőtlen, vagy nagyon el akarja adni a portékáját.
Igen, de a cylinder miatt inkabb a lasikot ajanlanak (sajna, beszeltem fuggetlen szemesszel, o is ezt mondta), es meg ezzel sem lesz tokeletes...Azert januarban valoszinuleg raszanom magam. Esetleg, talan...
Drobek
Beubeu, lapozz vissza egy v. ket oldalt, ugy szept. legelejere! Ez volt az egyik elso tema, amiben kikertem a forumozok tanacsat. Nekem is mondtak mindet ossze-vissza a klinikakon + az internetes oldalakon is sok kulonbozo info van fenn...
Abbol baj nem lehet, ha sokaig nem hordod a vizsgalat elott a lencset.
En csak ket hetet pihiztem, de most csak arra voltam kivancsi, hogy egyaltalan lehet-e muteni a szemem, mert nem akartam olyanrol almodozni, amit el sem erhetek.
A cylinderrol csak annyit, (nem tudom, igaz-e, de a doki mondta viszgalatkor, ha nem, majd valaki kijavit, aki ert hozza), hogy neki pl. egyes cylinder van a szemen, de mivel nincs mas baja, ezt eszre sem veszi....
Csok, Drobek
Drobek
Te meddig is nem hordtad a kemény lencsédet a vizsgálat előtt ? Ugyanis nekem a félkemény lencsében eltöltött 6-7 évemre azt mondták az Optikmednél, hogy nem elég az eddig nélküle töltött egy hónap, még egy hónap kell, hogy biztosan elmúljon a nyoma. Szerintem ha ez így van, akkor érdemes lenne még egy kicsit várnod a műtéttel.
A lencsehordásról: Ha tavasszal megkérdeztek, azt mondtam volna, hogy nincs a félkemény kontaktlencsénél kényelmesebb dolog a rövidlátás korrigálására. Én is repültem már benne 20 órát, snorkereztem víz alatt, búvárkodtam is palackkal, utaztam buszon, aludtam is benne, satöbbi. Csak napszemüvegre volt szükségem nyáron, meg síeléskor. De idén nyáron lehet, hogy túl sokat utaztam buszon és huzatban, de minden buszúton szenvedtem vele. Az egyik kisbuszban akkora huzat volt, hogy azonnal belement valami a szemembe, kb fél-egy órán keresztül bírtam a pislogást, utána már ki sem tudtam nyitni a szemem, valahogy kierőlködtem a lencsét, ami csukott szemmel igen nehéz, az egyik leesett, a 8 személyes kisbuszban kb 20-an ültek így megkeresni nem tudtam, csak a következő megálláskor. Így esett, hogy a lencsét kifordulva találtam meg, ami csak itthon az optometristánál derült ki, így vége lett szegénynek... (A 24 órás buszutad nem Indonéziában volt véletlenül ?)
Na, voltam az Optikmednél vizsgálaton. Kellemes meglepetés volt, hogy a vizsgálat szeptemberben imngyenes. Úgyhogy érdemes elmenni, aki még nem volt.
Összehasonlítva a Focusmed-nél tapasztaltakkal, a Focusmed nyomába sem ér az Optikmednek. Eleve a Focusnál úgy kezdődött, hogy elénkraktak egy papírt, hogy ezt töltsük ki, amin például az is szerepelt, hogy kettőslátása van-e. Én nem tudtam mi az, ezért megkérdeztem, errekivihogtak, hogy he-he, amikor kettőt látsz valamiből. Végülis logikus... Utána megvizsgáltak egy-két géppel, de sehol nem mondták el, hogy mit néznek, majd az előtérbe elkezdődött a LASIK eljárás reklámozása az asszisztens által, majd visszamentünk, adokinő épphogy megnézett és egy-két kérdés után kitessékeltek minket, mert már ott volt a következő.
Ehhez képest az Optikmednél nem kellett olyan kérdésekre írásban válaszolnom, és aláírnom, hogy "az adatok a valóságnak megfelelnek", hanem az asszisztensek kérdeztek meg mindent, és körülírták, ha valamit nem értettem. Minden vizsgálat előtt elmondták, hogy most mit fognak csinálni és miért. A dokinő sokkal kedvesebb volt, és Ő mondott el mindent magáról a kezelésről, meg az utána történő dolgokról, és annyit kérdeztem amennyit csak akartam, és nem bíztatott azzal, hogy biztosan jó lesz minden. Sőt itt kellett kiderülnie, hogy mivel évekig félkemény kontaktlencsét hordtam, így nem elég az 1 hónapig kontaktlencse nélkülisé, hanem visszarendelt egy hónap múlva kontrollra, mert csak akkor lehetünk biztosak benne, hogy aszemem tényleg visszaalakult az eredeti formájára. Sajnos a 3-as cilinderemet ki tudják ugyan javítani, de a cilinderrs sokkal inkább jellemző az, hogy visszaáál, tehát lehet, hogy utána 1-1,5 cilinderem lesz, plusz még egy fél a dipotriából is visszajöhet. De hát egy hónapom még van gondolkozni...
Összességében az a véleményem, hogy aki csak a Focusmedhez megy el, az Optikmedhez nem, az HATALMAS HIBÁT KÖVET EL függetlenül attól, hogy milyen gépet használnak, mennyire tartják karban... (Úgy döntöttem, az Optimumhoz el sem megyek, ennél nem kell jobb.)
Nem biztos, hogy az orvos / klinika hibaja, ha alulinformalt a paciens. Ha esetleg nem erdekli, akkor nem lehet lenyomni a torkan, hogy "de csak meg ezt hallgassa meg, mert utana csalodott lesz"!
Engem speci "megdicsert" a vizsgalo orvos, mert, hogy nincs hozzaszokva, hogy a magyar paciensek ennyire kivancsiak lennenek. All. majd senkit nem erdekel a lozung, hogy mi is fog veluk tortenni. A legtobben, nem is kerdeznek semmit, max. a jovendo lataselesseget. A doki mondta, hogy o szokta vizsgalni a klinikajukon az angolul beszelo kulfoldieket, es kesz feludules neki, hogy kerdeznek, es nem "vakon" mennek a mutetre....
drobek
félreértés ne essék, én nem a sotét akartam birálni!!! szimplán a kollegát, aki utánnanézés nélkül, információk nélkül vágott bele alternativák nélkül egy mütétbe. (ha morbid lennék azt mondtanám most, vágatott bele.:O))
azért ment oda, mert az volt a legközelebb hozzá. ez egy nyomós érv, ugye? :O))
lehet hogy nem én vagyok Macika - sőt, biztos nem én.:O))) - aki 100%-ig mindent megtudott de elolvastam egy pár irományt, telefonáltam, emileztem, fórumoztam, beszélgettem. hogy mit választottam, már leirtam. hogy miért? mert én igy gondolom az információim alapján.
Engem is zavart, elég sokat vagyok színpadon, általában reflektorral szemben. A karmestert látni elég bajos volt a sok színes fénykör miatt (k.lencse), amit a fényforrások körül jelentkeztek.
Ez mára teljesen megszűnt (2000. áprilisában volt a kezelésem), teljesen pontszerűen látom a csillagokat, meg minden egyéb apró fényforrást.
Végig olvastam a topicot és majdnem minden kérdésemre megtaláltam a választ benne. 24-én megyek az Optik-medhez PRK kezelésre, ez már szinte biztos, ám maradt egy kérdés amiben a Ti tapasztalataitokra volnék kiváncsi.
Van közöttetek amatőrcsillagász, esetleg szakcsillagász? Kérlek titeket, írjátok meg, milyennek látjátok, láttátok a csillagos eget a műtét után pár héttel illetve később. Mint leendő csillagász, ez fontos szempont nekem.
Minden tapasztalat érdekel: mit láttok szabad szemmel csak az erkélyről felpillantva az égre, illetve 10-30 percig a teljes sötétséghez alkalmazkodott szemmel, távol a város fényeitől, esetleg binokulárral vagy csillagászati távcsővel? Pontszerűnek látjátok a csillagokat vagy van nekik is udvaruk mint a lámpafénynek, esetleg teljesen élvezhetetlen a kép?
Menjünk sorban....
Fizikuslány:Az ötltet szerintem is jó, ha megengeded vállalom a lektorálást.
Beubeu: Ha jól emlékszem a cylinder kérdésről itt már volt szó. A lényeg: Nem a mérhető cylinder értéket kell korrigálni, hanem azt a kompromisszumos értéket, amit még elfogadsz szédülés nélkül és viszonylag elfogadhatóan látsz vele. Viszont abban nem lehetsz biztos, hogy semennyi dioptria sem marad vissza. Ettől még lehet, hogy 100 %-os lesz, sőt lehet hogy jobb is Zyoptix vagy Sasszem kezeléssel. De nem biztos.
Jagi: Olvasd el mégegyszer azt a részt az Optikmed honlapján. Helyesen mondják, hogy a terhességgel kapcsolatos vizháztartás változások miatt nem javasolt a műtét. Azt mondjuk kifejthették volna, hogy miért. Ugyanis ha más a szaruhártya viztartalma, más a fénytörése is. Pontatlan értékre kezelnének, ami a vizháztartás helyreállása után kellemetlen lenne. Egyéb kockázata a szülésnek nincs,a PRK nem gyengíti meg a szaruhártyát, nem kontraindikációja a "per vias naturales" szülésnek. A LASIK viszont gyengíti, az kontraindikáció.
Beubeu: Haze: Szaruhártya homály. Négy fokozatba osztjuk, az egyes fokozatig nincs jelentősge, a kettest gyenge fényben észreveszed, a hármas és a négyes az komoly baj, viszont megnyugtatásodra, olyat még én sem láttam.
Lord Iffy: Az hogy a SOTE-n ilyen alulinformált legyen egy paciens, az számomra szinte hihetetlen. Az nagyon dicséretes, hogy TE ennyit informálódtál, javaslom oszd meg a tapaszalataidat velünk, hogy mit, minek alapján választottál.
Szia!
Szerintem ha végigolvasod a fórumot (ennyit megér), akkor láthatod, hogy a fórumban hozzászóló, a lézerműtéten átesett többség elégedett az eredménnyel.
A saját példám: pontosan 1 éve műtöttek, 4.00 (0.5cil)+ 3.25-ös szemmel. 80 illetve 100%-ot igértek a szemeimre, mindkettő 125%-os lett.
Fizikuslany, lecci tedd kozze, amit megtudsz ("egyutt okosabbak vagyunk, mint barmelyikunk kulon-kulon" volt egy okos, haromnapos trening temaja egyszer a cegemnel...)
Kulonben nagyon megeri venni a faradtsagot, es vegigolvasni az osszes hozzaszolast, mert egy csomo gereblyezest megtakarithatsz magadnak, es egy csomo olyan dolgot megtudsz, amire nem is gondoltal volna, hogy utana kene jarni -vagy pont megtudod, minek kell meg utanajarnod!
Drobek
Köszi Drobek. Akkor nekiindulok "gereblyézni". Engem nagyon érdekel, hogy hol, milyen készüléket használnak úgy szakmailag is.
Van néhány szemorvos ismerőse apámnak meg most próbálok keresni itt az egyetemen valakit aki jól ismeri az excimer lézereket. Ha érdekel benneteket, elmondom mire jutottam.
Ismet egy amator valasz a kerdesedre: nekem -2,8 es -1,8-as cylindert mertek a vizsgalaton, mindezt -6 dioptria melle. A doki azt mondta, hogy a legjobb eredmeny, amit varhatok a "jobbik" szemem 0 dioptriaja, a rosszabbikon viszont maradhat vissza. Szerinte ezt a ket szem egyuttes hasznalatanal nem fogom megerezni.
De all. a harmas cylinder felett hozza sem nyulnanak a szemehez, en hatareset vagyok, ha felvallalom a "maradekot"...
Szoval, kerdezz meg egy szakembert, vagy meg jobb, ha tobbet...Netan menj el a SOTE-ra is, ott csak nem az undorito uzleti szempontok alapjan kezelnek...
Ahogy Rulez mondta, soha nem lehetsz eleg alapos!
Es ne feltetlen annak higyj, aki a legjobb variaciot tarja eled....
Kulonben en kozel husz eve hordok lencset (kemenyet, mert akkoriban csak az volt), szemuveget meg attol a naptol nem hordtam egyaltalan, hogy megkaptam a lencsem... Voltam a lencsevel mindenhol: hatoras repulouton, 24 oras buszos turan, roman vonaton masfel napot. Tavaly meg az iden egy jo uszoszemuveggel meg a tengerben is uszkaltam, bamultam a halakat lent a vizben (buvarkodni azert en se mertem).
Mindent megusztam mindenfele kalamajka nelkul. (sose ilyenkor vesztettem el a lencset, mindig csak a leghetkoznapibb helyzetekben)
Igaz, ha jol tudom, a kemeny lencse a legstrapabirobb.
Úgy tudom a terhesség azért kockázatos a műtét utáni első évben, mert a szülés nagy erőlködéssel jár, és így sérülhet a műtött szem.
Egy kicsit pontosabban teszem fel az előző kérdésemet. Azért akarom megműtettni a szemem, mert mindkét szememen 2,75-ös dioptria felett még egy 3-as cilinderem is van. Ezt a nagy cilindert nem lehet szemüveggel tökéletesre korrigálni, mert egyensúlyproblémáim lennének. A mostani szemüvegem is "csak" 1,75-ös cilinder van, de ebben is fáj a fejem és még csak nem is látok jól. Egyébként nem néz ki szódásüvenek szerencsére. Volt kontaktlencsém is, félkemény, de a nyaralásom alatt egyrészt annyi gondom volt vele, hogy inkább nem is használtam, másrészt tönkre is tettem, amikor a buszon kivettem. Az még csak hab a tortán, hogy az új lencsémet már júniusban megrendeltem, de még mindig nincs meg (=kiszolgáltatottság).
Szóval ha befekszem a lézer alá, akkor jobb látást várok el annál, mint ahogyan most látok a szemüvegemmel. De ez nem garantált. Akkor meg minek ? Van itt valaki, akinek 0-ás, vagy max 0,5-ös lett a szeme a műtét után ?
Jagi,
gondolom, az egyik indok a szulessel jaro eleg nagy erolkodes, ami egy mutott szemnek nem az a kimondottan ajanlott kategoria...
(en pl. csaszarral szultem: mivel eleg rossz a szemem es a nagynenemnek, mikor szult, kozel tiz dioptriat romlott a szeme, rizikosnak iteltek, hogy belevakulok a dologba)
De lehet, hogy hulyeseget mondok.
En azt olvastam valahol a nagy info gyujtesi kurutamon, hogy min. egy ev mutettol, amedig nem ajanlott a baba, de gondolom, a legjobb abszolut szules(ek) utanra hagyni a mutetet..
Drobek
Miben jelent kockázatot az, ha valakinek megm?tik a szemét, és utána terhes lesz?
Vízháztartásról volt szó (talán az Optik-Med honlapján), de az nem különösebben érdekes. (Persze, én fiú vagyok :-) Amire én inkább gyanakodni tudok, az a Flucon szemcsepp, ami szteroidos, vagyis hormont tartalmaz.
A párom is rászánná magát a m?tétre, de nagyon szeretnénk tudni, mekkora a kockázat!
Szerintem nagyon nem mindegy, hogy egy 0,5-0,75-os gyonyoru szemuveged van (amivel, Isten bocsassa meg, meg egy kicsit inteligensebbnek is latszol) vagy van egy -8-as szodasuveged.
-1 alatt sokan csak vezeteshez hordanak szemuveget (pl. a draga parom), a mindennapi eletben gyonyoruan elvannak nelkule.
Drobek
Szia Beubeu,
barkinek maradhat vissza kicsi dioptriaja ... Elolvashatod a mindenfele statisztikakat a mutet utani 20/20, 20/40-es latasrol. Ez utobbi az, amire azt mondjak, hogy erre meg megadjak a profi jogsit.
Nagyobb az esely, ha magas dioptriarol kezdted a dolgot..
Esetleg tul is korrigalhatjak a mutetet, es ezzel megint odajutsz, hogy kellhet szemuveg.
Sot, olyan is lehet, hogy pl. ejszakai vezeteshez fog kelleni szemuveg.
En pl. ezert gondolnam meg a mutetet,egy nem tul gyenge a latasnal (2-2,5 dioptr)
De az en bajaimrol indulva speci annak is orulnek, amit a vizsgalat utan josolt a doki: jobb szemn 0 dipoptria, bal -0,5-1 kozt.
Szoval, ha valaki azt igeri, dobd el a szemuveged, mert eletedben nem lesz ra szukseg, az hazudik. Ha ez az elvarasod, tuti a csalodas, esetleg varj nehany evet, evtizedet, hatha fejlodik a muteti technika....
Drobek
nem, nekem még nem.:O))
tavaly ilyenkor (aug vége) megjósoltam ugyanitt, hogy jövö szeptemberben...
egy kis késéssel be is jött, ha müthető akkor október elején. jövö héten kezdem a kéthetes kontaktlencse nélküli szemüveges rémálmomat.:O)))
milyen volt és milyen lett?
-4,5 mindkettő, és remélhetőleg nullás lesz. no de nem vagyok nagyidényü, lehet max 0,5-ös is.:O)))
egy kollegámat lasik-el mütötték a sotén. a jómultkor bementem hozzá beszélgetni hogy mégis mi merre hány méter.... wazze ilyen alulinformált embert még nem is láttam!
arról hogy a lasiknek esetleg kockázati vannak, nem is hallott. hogy mi az a prk, nem is tudta. kb vagy három percet dumáltunk, aztán ugy láttam hogy nem nekem kéne itt okostojást játszanom azzal hogy a szemem biztonsága érdekében 465 cikket olvastam el, felkerestem minimum 3 lézercentrumot, elolvastam többezer hozzászólást topikokban, beszéltem több mütött emberrel is...
Kezdek elbizonytalanodni. Az már OK, hogy nem az ár fog dönteni, sőt még a LASIK-et is kifizetném, ha garantálnák nekem a 0 dioptriát.
Ha megműttetem a szemem, én 0 dioptriát várnék el. Itt sok olyan eset van, ahol egész 1 dioptriáig megmaradt a látáshiba. Szerintem 1-esre már kell szemüveg. Szemüvegem és kontaktlencsém most is van, a műtét után nem szeretnék sem szemüveget, sem kontaktlencsét.
Van itt valaki olyan akinek max 0,5 dioptria maradt meg ?
Szia,
ahogy Rulez irta, csak azt tudod, amit Magad osszegereblyezel. Az amerikai oldalakon talalsz olyat (neha),ami partatlannak tunik. (persze, ott sem a klinikak honlapjai, hanem a fuggetlen intezeteke. Pl. a lezereket minosito PDA com-os oldala)
Ha valamit segit, a sajat velemenyema magyarokrol:
Opticmed: abszolut a legjobbnevu intezet, PRK-ban hatalmas tapasztalat, egyedul ok csinaljak a sasszemet, es van garanciajuk, ha nem ered el, az altaluk "garantalt" latast
Focusmedical: nekem ok tunnek ugy, hogy mindenkinek mindent igernek. Szerintem jobban nyomulnak, mint az Optimum, de nekem volt az a jo kis telesales-es kalandom veluk, es ettol akar elfogult is lehetek
SOTE: profizmus, nem uzletileg merlegelnek, egy kicsir kevesebbet fizetsz, mint a maganklinikakon, de a kiszolgalas....
Pl. azt irjak, hogy a mutet napjan jelenj meg 13 orakor, aztan 20oraig, majd valamikor sorrakerulsz...
Optimum: viszonylag ujak, kb 1000 mutetet vegzett eddig a dokino, aki operal -500 a minimum biztonsagi, ami utan nyugodtan fekhetsz a kese ala. PRK-t most iszonyu olcson adjak, LASIK-ra alakultak, es abban profi eszkozokkel dolgoznak.
Arakban -az Optimum PRK-jat kiveve- nehany 10e Ft +/- talalsz.
En asszem, nem uszhatod meg a sajat nyomozast (hogy mivel mutenek, az asszem, sehol nincs a honlapokon).
Ez mar csak azert is fontos, hogy, ha barmilyen problema kovetkezik be a mutet utan, ami barhol, barkivel bekovetkezhet, tudd, Te mindent megtettel, es nem mas tehet rola, hanem ez is egy esely....
Rulez,
az az erdekes, hogy egyebkent pesszimistanak vallom magam. A filozofiam: a pesszimistak nem is pesszimistak, csak ismerik a vilagot. Es en csak pozitivan csalodhatok...
Drobek
Sziasztok ! Tudtok valahol egy független összefoglalót a pesti magánklinikákról, ahol össze van szedve pontosan kinek milyen lézere van, mennyire ért hozzá és mennyiért adja ?
Biztos össze lehetne gereblyézni a topicból, de egybe összeszedve jobb lenne.
A honlapokat megtaláltam, de az mind magát dicséri. Legalább 3 legjobb teknikával, legnagyobb tapasztalattal rendelkező klinika van csak Pesten :)
Ősz végén mennék műtétre, na de hova ?
Drobek, te egy igazi optimista vagy aki bízol az emberi és főleg az orvosi tisztességben. Csak csodálni és irigyelni :)tudlak érte. Én sajnos ennél lényegesen pesszimistább vagyok ha ilyen marketing csodákat látok.
off
Tudod mi a különbség az optimista és a pesszimista között ?
A pesszimista lényegesen jobban informált.
on
Ez rád persze nem vonatkozik, de tényleg, mert te láthatóan igyekszel körüljárni a témát ahogy mi is tettük annak idején.
Hali Rulez, igazad van, hogy egy ilyen dologban, amennyire csak lehet biztosra kell menni. De azert, en, ha hamar meg akarnek gazdagodni, es le akarnam rabolni az embereket, nem szemklinikat nyitnek. Plane, ha sokadiknak jelenek meg a piacon, akkor valoszinu, hogy csak kituno eredmenyekkel vethetnem meg ott a labam, ahol masok mar bejarattak a bizniszuket.
Tudom, hogy ez csak feltetelezes, ami szem-ugyben keves.
Csak annyit szeretnek, hogy ne rogton arra gondoljatok, hogy ezert az arert csak sz..-t kaphatok. Utana kell jarni a dolgoknak, kerdezni, kerdezni es kerdezni. (nekem tenyleg imponal, hogy az Opticmednel mutottek eskusznek az egy es igaz OM-re, de ettol meg a tobbiek is nyujthatnak hasonlot, netan jobbat...)
Ha valaki csak azert megy az Optimumhoz, mert 90ebol megvan mind a ket szeme, es nem kerdez utana, miert ennyi, hogy lehet egyaltalan ennyi, mivel dolgoznak, es nem teszi fel a millio kerdeset, akkor az nagy hiba.