Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A Fanni nekem gyanúsan nem Fanninak néz ki. A Fanni laza, nagy fürt, ovális bogyó. Semleges, de finom íz, roppanó, húsos. A színe zöldes de talán nem annyira, mint a képen.
Szeretném megosztani veletek igen rövid tapasztalatomat az általam ültetett csemegeszőlőkről.
Tavaly kora tavasszal ültettem a következő fajtákat: Szőlőskertek királynéja, Árkádia, Éva, Fanni, Helikon szépe, Néró, Szilvia, Souvenir, Kozma Pálné muskotály, Afuz Ali.
Afuz ali nem hajtott ki, erről semmit nem tudok írni.
A többi szépen növekedett, esetenként 3-4 méteres hajtásokat is hoztak. Úgy metszettem, hogy a drót magasságában elvágtam őket, egy törzset ezzel kialakítva. Idén tavasszal a két legfelső rügyből előtörő hajtásokat meghagytam, a többit eltávolítottam. Minden tőke szépen növekedett, de sajnos két tőke június környékén egy pillanat alatt elszáradt (Szilvia - ezt sajnáltam, mert interneten nem sok mindent találtam róla, kíváncsi lettem volna, hogy milyen; Kozma Pálné). Egyik héten még semmi baja sem volt, rá egy hétre meg már csak az elfonnyadt/elszáradt levelek. Szerintetek mi lehetett? Én arra gondolok, hogy sok volt ez a terhelés az egy éves csemetéknek, talán még második évben is 2 rügyre kellett volna visszavágnom, hogy nagyobb gyökeret neveljen. Esetleg még arra gondoltam, hogy a gyökerét rágta el valami. Amikor öntözök, nagyon sokszor a csak úgy tűnik el a víz a 3-4 cm átmérőjű járatokban. Na mindegy, ősszel pótolom mindet.
A permetezés szokásos, semmi extra, 3 permetezést végeztem idén. Sajna a lemosó kimaradt (igen tudom, szarvas hiba), de sajnos nem jutottam ki a szőlőhöz. Ettől függetlenül betegségnek nyoma sem volt egész évben szerencsére, egyedül atkával volt gondom kora-nyáron, de Flumite szépen helyrehozta.
Árkádia:
Két tőkét ültettem, mind a kettő gyönyörűen növekszik. Az egyiken idén meghagytam két fürtöt, a másikon csak egyet. Tudom, hogy nem kéne még ilyen fiatal tőkéknél, de a kíváncsiság nagy úr. Szép egészséges maradt, fürtöket szépen kinevelte. Fürtritkítást végeztem, először kb. a bogyók egynegyedét vágtam le, majd mikor érésben volt a tömöttebb részekről vágtam ki szemeket. Ezenkívül figyelgettem és ha rothadt, repedt szemet találtam, azokat egyből kivágtam. A két fürtös tőke két kisebb 6-700 gramm közötti fürtöt hozott, amin csak egyet hagytam, azon egy 1400 grammos fürt termett. Augusztus 27.-én szedtem le, de utólag úgy éreztem, még maradhatott volna fent.
Szőlőskertek királynője:
Az egyik tőke nem hozott termést, a másikon két fürtöt hagytam. 5-600 grammos fürtöket hozott, szeptember első hetében szedtem le, nem repedt, nem rohadt. Ízre nekem nagyon bejön.
Helikon szépe:
Egy tőke- egy fürt. Gyönyörű szőlő. Semmi baj nem volt vele, ezt szüreteltem először.
Néró:
Tőkénként két fürtöt hagytam, szép lett. A darazsak nálam nagyon szerették sajnos.
Fanni:
Hajtásonként akár négy fürtöt is hozott, természetesen max. 2-t hagytam. Mivel kisebb fürtök jellemzik, valamint azt láttam, hogy nagyon életerős, így 3-4 fürtöt hagytam rajta tőkénként. Gond nélkül kinevelte. Augusztus végén szedtem belőle, már jó volt, de hagytam rajta. Szeptember közepére lett tökéletes.
Souvenir:
Szép kis fürtöket hozott. Sokkal kisebb növekedésű volt nálam, mint az előzőekben felsoroltak. Érés előtt volt olyan fürt, melyen egy-két bogyó összeaszalódott, gondolom magnézium pótlásával ez elkerülhető. Összességében ezzel is elégedett vagyok, szép kis fürtök lettek, finom is lett.
Az Éva nem hozott fürtöt, ellenben szép egészséges hajtásokat igen. Remélem jövőre már ezt is megkóstolhatom.
Köszi a sok segítséget, rengeteget tanultam itt a hozzászólásokból.
Nálam a szuvenir napérzékeny (ezért igyekszem nem kihónaljazni a fürtzónát árnyékolás gyanánt) ill. szeretik a foltosszárnyú muslicák, különben nincs (nem lenne) vele gond, annyira nem, hogy a szüretelők minden évben majdnem összevesznek érte.
Jól mondod, a helyi körülmények nagyban befolyásolják a fajtákat. Egy zárt kertben nehezebb egészséges szőlőt termelni, mint egy széljárta nyílt területen. Nálam még a Moldova is rothad egy kicsit a sok eső miatt, de még az Otelló sem hibátlan. Két fajtámban nincsen ilyen az egyik a Pólóskei, a másik egy amerikai fajta a Swenson red. ez utóbbi nagyon édes, kár, hogy nincsen műszerem, 25-26-os cukra talán nincsen, 20 fölött van az ízlelésem alapján. Most terem először, sok tapasztalatom nincsen.
A Suvenir nem rezi, érzékeny, 18-ban nekem eléggé rothadt a termése, más években csak a rovarok támadták, azóta zsákolom. Helikon tényleg nem rezi fajta, de cseszegi az egyik felmenője, és ott úgy tudom, pedzegették már, hogy a filoxéra támadja néha a levelét, így talán nem is teljesen v.vinifera... A Nagyesda azos nem magnélküli fajta, nekem teljesen jól elvan, semmi baja nem szokott lenni, még repedésre se hajlamos, de most majd kiderül, leesett az előbb 60mm, és eddig igencsak aszállyal küzdöttünk.
Úgy tűnik, a helyi adottságok eléggé befolyásolják a szőlőfajták viselkedését. Csak három évnyi múltjuk van, de a Szuvenírnek nálam eddig nem volt baja. A Helikon szépének sem, pedig arról nem ígérték, hogy ilyen-olyan rezisztens volna. A Nagyezsdáról ígérték, az meg minden évben beteg lett. És kevés esőtől is reped, meg magok vannak benne, pedig úgy vettem, hogy magnélküli.
Próbálkoztam Souvenirral, de nem jött be. Íze jó, tetszetős fürtű fajta, de nálam kényesnek bizonyult. Hajlamos a fürtlisztharmatra az árnyékos részeken. Ha levegőssé ritkítottam a lombozatot, megégette a nap, semmi kedvem nem volt árnyékolni. Lehet hogy a Homokhátságon nincsen ennyi baja. Kivágtam! Lugasnak jó az Otelló is, a többlet termésből aki ügyes jó borocskát készíthet. Koros hölgyek nyarában egy kéklő fürtú lugas kellemes látvány!
permetezitek ilyenkor ősszel a szőlőt? Egyszer már lefújtam nemrég kénnel (thiovit) mert 2 nap alatt elkapta a lisztharmatos a levelek többsége. Kezdő vagyok, nem láttam még lisztharmatot sem peronoszpórát, csak tippelek. Most meg látok egy nagy sárga foltot az egyik levélen aminek a közepe már száraz, a fonákján meg fehér gyapjas. Ez a peronoszpóra? Fújhatom szerintetek?
Ez Szuvenir / Suvenir. Rövid csapon is jól terem, nálam viszonylag erős növekedésű, alkalmas lehet lugasra is. De nem 2 év alatt terméssel terhelve! Annak több idő kell. Bokros azért lehetett mert nem válogattad a felesleges hajtásokat vagy nem hónaljaztad ki. Másodtermésre és hónaljhajtások nevelésére hajlamos.
Mivel oltványként vetted, így nem sok fajta jöhet szóba. Amennyi látszik a levélből, Suvenír lehet, mostanában érik. Én szálvesszőzöm, 1 fürt / hajtásra ritkítom, hogy ne érjenek egymásba, mert eléggé érzékeny fajta, de így véfhető kontaktokkal. Locsolva nincs, mégis hoz akár 600g-osat is.
Ó, és még egy fontos dolog! Ha felismerhető, van-e alánlott metszési tanácsotok! Mert lugasnak akartam, felment1,5 m-re de oldalra már rövid bokros termőtömb lett. Tavaly 2 szemre metszettem.
Ha jó kondícióban van a szölöd, akkor semmiféle takarásra nincs szüksége. Ehhez nem szabad túlterhelni és mindig idöben el kell végezni a zöldmunkát, hogy a vesszök megfelelöen be tudjanak érni. Ha meg mindennek ellenére minden évben gond van a fagyok miatt, akkor olyan helyen próbálsz szölöt nevelni, ahova nem való.
Elkélne egy kis segítség, előre is köszönöm. A szomszédban idős néni él egyedül. Hosszú parasztház, oldalt veranda. Ezer éves szőlő adta eddig az árnyékot, de kipusztult. A leveleken szerintem filoxéra. Szeretnék ültetni neki valami extra erős növésű, rezisztens fajtát. A cél az árnyékolás, de egy pár fürt megenni, az sem lenne hátrány. Permetezni biztosan nem fogja. Tudnátok ajánlani valami szuper ellenálló fajtát, ami intenzív növekedésű, sűrű lombú? Még egy fontos szempont, ne legyen színes a bogyó, mert itt a szarkák megbolondulnak tőle, mindent leesznek.
Aki bőszen mínuszol az nem jelenti azt hogy okosabb, hanem azt hogy irigy, mert az illető okosabb tájékozottabb a szakmában. De lehet az is, pszichésen terhelt, örömét leli mások bosszantásában.
Az ilyennek az a legjobb büntetése, ha figyelmen kívül hagyják, ettől kap frászt.
A Vámon bármikor elvehetik, mivel onnan semmilyen növényt nem hozhatsz át .
Ezért ha rendelsz, a pénzt előre kell utalni, egy számlaszámra . A számla tulajdonosa előre figyelmeztet," vagy nem", hogy nem vállal felelőséget a szállításért . Túl egyszerű lenne, hogy fizetsz, és már ültetheted, amit kiválasztottál .
Lenne még kérdésem, aki már rendelt az oroszoktól szölőt és hívatalosan ment PL 5 ezer forintos rendelésre még milyen költségek rakodnak gondolok itt olyanra szállítás, vám vagy bármi más még ( megéri e nekem a hívatalos rendelés ez a lényege.)