Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1724

Ahogy szeretnéd, de ez pl. elég egyszerű lesz:

A  leveleket csíkokra vagdalva sós vízben blansírozom.

Főzök darált húsból egy hosszabb lére eresztett pörköltet.

Rizst félig megfőzöm sós vízben.

 

Fogok egy tepsit/jénait... belerétegzem. Alulra rizs, rá a hús, rá a mángold, rá egy csomó tejföl. Sütőben átsütöm.

Lehet variálni. Pl. még sajt is rá...

 

Levélnyélre: tisztítva, arasznyi darabokra vágva azt is sós vízben megforralom. Tepsit kibélelek velük, és le lehet önteni fűszeres, sajtos-tejfölös masszával, hogy azért itt-ott kilátszódjanak. (a besamelt nem szeretem, de azzal is jó) tehetsz még rá bacon kockákat. Ezt is össze kell sütni sütőben.

Előzmény: szentimrei_agnes (1723)
szentimrei_agnes Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1723

köszönöm!

Én is leginkább vmi. rakottasra vagy főzelékre, mártásra gondoltam a levél zöld részéből.

Leírnál egy bevált receptet?

A levélnyéllel még hezitálok, nem tudom mennyire bír ez élvezhetőre puhulni, de olyan szép a színe, hogy kár lenne veszendőbe hagyni.

 

Beetee, te is írhatnál egy konkrét receptet erre...

Előzmény: Apóca polca (1669)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1722

Szalicilsavat még néhány boltban lehet kapni, és a netről akár nagy kiszerelésben is rendelhető.

Előzmény: Törölt nick (1721)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1721

De, valószínűleg sok.

Ennek oka hogy én nem használok, mert egyszer befőztünk vele, és nagyon átjött az ízze.

Szalicilsav van itthon, és megnéztem a hátoldalát, nincs rajta használati útmutató....

Én többnyire már csak hőkezeléssel tartósítok, ezért a tartósítószerek adagolásában már nem vagyok formában...

Ami nem áll el hőkezeléssel (pld: zöldbab), azt inkább fagyasztom.

(Sok leírás csak úgy írja, hogy késhegynyi/üveg, de ez nem pontos, relatíve mennyiség.)

 

A benzoesavat, és a szalicilsavat is úgy kell adagolni, ahogy a hátoldalán lévő használati útmutató írja.

(Vagy ahogy használni szoktad.)

 

A neten rákerestem, ott olyasmit találtam, hogy:

 

A benzoesav az élelmiszerekben általában 0,05-0,1%-os töménységben található meg tartósításra.

Ez azt jelenti, hogy literenként benzoesav  0,5-1 g/ liter tartósít, ha jól számolom.

A felöntőlé még minimálisan hígul egyébként, mert a tartósított (esetünkben cékla) tömegét is hozzá kellene számolni.

 

A tartósítót használd úgy , ahogy egyébként szoktad.

De ha alaposan kigőzölöd 100 celsiuson, úgy is eláll.

 

 

 

 

Előzmény: TINTUS (1719)
Jani71 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1720

Nem szűnt meg. Csak 'átalakult'. :-)

Az Unikén gyártja... Mivel rendelet tiltja az élelmiszerekben történő felhasználását, így most bőrkeményedésre, szemölcsökre ajánlva csomagolják... :-)

(Az más kérdés, hogy a boltban a tartósítószerek, zselésítők társaságában volt...)

A hatóanyag tartalma min. 99 %. 20 g-os, aranybarna csomagolásban van.

Találtam egy netes forrást is, de ha nagyon kell, saját fényképet is tudok mutatni, bár a zacskót már jól telefirkáltam - "Hőkezelni tilos!", stb.

Ahogy most nézem, pl. a KertbarátBolt-ban is van.

Előzmény: Apóca polca (1716)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1719

A nátrium benzonát  literenként 1,5 gramm nem sok?? Csak erősíts meg.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1718

Na. Már meg vagyok bolondulva.

Most nézem, hogy az előbb is az eredeti jó receptet adtam meg.

No mindegy....  Biztos ez az esős idő....

Előzmény: Törölt nick (1717)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1717

Tintus!

 

Most néztem meg a kiskönyvemben, csak 25 dkg cukor kell 2 liter vízhez!

 A többi ugyan az.

 

"2 liter vízhez 25 dkg cukor, 6.65 g só, 2 dl 20%-os ecet (vagy 4 dl 10%-os)"

 

Istenem remélem még elolvasod, különben túl édes lesz a felötőléd !!!!

 

És bocs. De ez az eredeti recept, és ez nekem eddig bevált!

Előzmény: TINTUS (1713)
Apóca polca Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1716

A szalicil megszünt létezni sajnos. Azelőtt én is mindig azzal tartósítottam.

A nátrium benzonát viszont nagyon kiérzik sajnos.

Előzmény: Törölt nick (1715)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1715

Mielőtt nagy befőzésbe kezdesz, egy kicsivel próbáld ki, izlik -e az én receptem szerint.

Én is mindig picit módosítottam rajta, minden évben, mire úgy éreztem ez ami nekem bejön.

(Kicsit több-kevesebb cukor vagy ecet)

 

A csemege céklasaláta köztudottan a könnyen "felforró" vagy romló kategóriába tartozik, ezért ha

tartósításra akarod (nem csak friss fogyasztásra), akkor a klasszikus tartósítási módokkal:

 

Vagy: szalicil: Jól oldódik alkoholban, és forró folyadékban. A készítmény színén és ízén nem módosít. Ajánlott adagolása : 0,8 g/liter felöntőlé

          Előnye: az aszpirin hatóanyagaként számos jótékony hatást tulajdonítanak neki, de van akinek gyomorsavat okoz.

 

Vagy:benzoesavas nátrium: vízben jól oldódik, nincs kellemetlen mellékíze. Enyhén befolyásolja a készítmény színét, kiváló a baktérium, élesztő és penész ellen.

         Ajánlott adagolása: 1,5 g/liter felöntőlé.  Előnye: nincs, csak a tartósítás

         Hátránya: ronthat az ízhatáson.

 

Vagy/És: hőkezeléssel jól záródó üvegben 100 celsiuson (!!) (forralható, a cékla úgyis főzve van) 20 percig.

Előzmény: TINTUS (1713)
Mariska néni Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1714

Ugyan nem a "klasszikus" céklasalátáról szól, de érdemes megkóstolni a 738. sz. alatti salátát is. Nem kell főzni, sem dunsztolni és isteni finom.

TINTUS Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1713

Mert, hogy hónapokig kell tárolnom mire majd elfogy.

TINTUS Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1712

Óriási  KÖSZÖNÖM !

 

Ezt a részt fejtsd ki részletesebben még  "

 

"

Ha tárolni is akarod, akkor még tartósítószer szükséges bele, mert magától így hűvös vagy hűtött helyen csak kb. 2-3 hétig tárolható.

De ha hőkezeled az üvegeket, akár egy évig is eláll. "

 

 

Előzmény: Törölt nick (1710)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1711

A kompótokba jó a pici fahéj is (nem az őrölt ! )!!!!

Előzmény: Mariska néni (1708)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1710

A cékla nagyon jól tárolható nyersen a pincében, több mint egy évig eláll.

Viszont savanyúságként csak akkor áll el sokáig, ha hőkezeled, vagy tartósítószert használsz.

Van aki úgy oldja meg a problémát, hogy csak annyit csinál, hogy 1-2 hét alatt elfogyjon, aztán jöhet a friss.

(Én azért szoktam inkább 15-20 üveggel csinálni egyszerre, mert a cékla festő színű, inkább többet csinálok egy alkalommal.)

 

Szóval a recept:

 

  A nyers megmosott céklát héjában megfőzzük. A főzési idő változó lehet, mi puhán szeretjük. Ezért én egy órán

keresztül főzöm, és a villa átszúrásával ellenőrzöm a puhaságot.

 (A zsenge céklát elég 50 percig-1 óráig főzni, de a tárolás alatt keményedik a húsa, az egy éve pincében tárolt céklát

már akár 2,5 órán keresztül is főzni kell, hogy ugyanolyan puha legyen.)

Megvárjuk míg langyos lesz, és leszedjük a héját (főzve könnyen lejön még kézzel, kés nélkül is.)

Ezután izlés szerinti méretű szeletekre vágom (én nem szeretem reszelve).

Üvegekbe töltjük, és megy a fő fűszer, az egész szemes fűszerkömény.

Sok,  7 dl-es üvegenként egy púpozott kiskanál. Fűszerkömény nélkül nem finom a cékla.

Majd felöntjük csemege felöntőlével.

A csemege felöntőlét a következőképpen készítjük:

 

2 liter vízhez kell 25 dkg cukor, 7 dkg só, és 2 dl 20%-os ecet.

 

Vagy:

 

2 liter vízhez kell 25 dkg cukor, 7 dkg só, és 4 dl 10%-os ételecet.

 

A csemege céklasaláta kb. 3-4 nap alatt érik össze az üvegben ( a szeletek vastagságától is függ).

Ha tárolni is akarod, akkor még tartósítószer szükséges bele, mert magától így hűvös vagy hűtött helyen csak kb. 2-3 hétig tárolható.

De ha hőkezeled az üvegeket, akár egy évig is eláll.

 

 

 

 

 

Előzmény: TINTUS (1706)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1709

igen. Nekem van egy tuti csemegecékla receptem. Mindig dícsérték, aki kóstolta.

Majd mindjárt utána nézek....

 

Előzmény: TINTUS (1706)
Mariska néni Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1708

Ha félérett a barackod, jobban jársz a fazékban dunsztolással. Ezt azért gondolom, amit Andrea ír, hogy hosszabb gépi idő sem puhítja túl, Nálad pedig most az kellene, hogy kicsit meg is puhuljon. Nálam is volt már pár éve ilyen eset, a cukros vízen kívül tettem bele ízesítőnek kis szekfűszeget, és jó sokáig dunsztoltam. És urambocsá, nem is magoztam ki, nem is hámoztam, mert elég apró is volt. Unokák mind benyomták, nem reklamáltak!:)

Előzmény: taormina001 (1702)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1707

Ó akkor még sem vagy kém.... így már minden rendben :)))

Előzmény: Mariska néni (1684)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1706

segítséget kérek. Sok céklát vetettem tudatosan mert szeretném vödörbe (kis hordóba) savanyunak lerakni. 

 

Csinált már ilyent valaki?  konkrét recept kellene... Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1705

Jajj! Kicsit sok...

Nekem most a legnagyobb gondom, hogy amiből befőttet szoktam gyártani kb 2-3 héttel van az érés előtt, ami épp a befőttgyártás optimális időpontja lenne. Akkor már nem leszünk itthon, attól félek, mire hazajövök, mind a földön lesz. Ráadásul helyben lakó lányom, aki szintén pályázna barackbefőttre, ugyanekkor utazik el. Ezek a fák aug közepén szoktak érni, többek közt ahhoz igazítjuk az éves elutazást. Most már világosodnak a szemek. 

Bezzeg a paradicsom nem siet, július végén már szokott érni, most csak az üvegházban van számottevő, a kintieken csak mutatóba 1-1.

Előzmény: Andrea555 (1704)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1704

Nekem tavaly puhább barackjaim voltak és befőzőgéppel 90 fok 30 percen sem lett még puhább.

Ma 20 kg on vagyok túl,szigorúan hámozva :)

Előzmény: Törölt nick (1703)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1703

A módszer ugyanez, a használati 90 fok 30 percet ír, én 25 perccel csináltam most. Volt egy, aminek nem volt jó a teteje, arra még ráindítottam 10 percet egy új lapkával, és egyértelműen sok volt neki, az állaga szemre túlfőttnek tűnik.

Előzmény: taormina001 (1702)
taormina001 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1702

köszönöm, meglesz!

Bocs, de még a befözögépes változatot is elmondanád? Nem találom a használati utasítását.

Előzmény: Törölt nick (1701)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1701

A "hogy kell csinálni" a baracbefőttre vonatkozik? Mert az egyszerű.

Darabolod, hámozod, citromos vízben tartod. Ha egy jó adag készen van, üvegbe rakosgatod, teszel rá két kanál cukrot (nem szeretjük túl édesen) pár csepp citromot, felöntöd vízzel, lezárod. Én ilyenkor fejreállítom kézben egyrészt, hogy a cukor oldódjon, másrészt innen látom, hogy jól zár-e, itt még van idő kupakot cserélni. Aztán fazékba rakva kidunsztolom, 80-90 fok 20-25 perc lefedve (egy másik lábassal szoktam lefedni), legalább 3/4-ig vízben álljanak az üvegek, ne főjön a víz csak gyöngyözzön. A vízben hűl ki. Régebben tettem bele tartósítót, már nem. Így csinálom évtizedek óta, mostmár befőzőgépben, de a nagyfazék is tökéletesen működik. HA jól zár (nem lehet benyomni a kupakot) évekig eláll . NEkem még van 2009-es tökéletes állapotban, akkor törtek le a nagy őszibarackfáim.

Előzmény: taormina001 (1699)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1700

Pár napot biztosan kibír, de az utóérés attól függ, milyen stádiumban voltak. HA túlságosan éretlen, nem érik, csak fonnyad.

Hámozni nem muszály csak ha ütött-kopott, az enyém tele van beforradt jégverés sérülésekkel. Az őszibarackbefőttet sokáig nem hámoztam leginkább időhiány miatt. Nekem jó volt úgy is, aki nem szereti lehúzhatja befőttként is, mondtam. Aztán a gyerekeim fellázadtak, azóta igyekszem hámozni. Azért ha hirtelen egyszerre kéne vagy 30-40 kilót berakni lehet, hogy bedobnám a törülközőt és nem hámoznám.

Én befőttnek csak kézzel hámozok, annak nem szeretem a túl puhát, és inkább a félérett barackot rakom így el. Forró vizes módszerrel csinálom viszont a baracklének és a dzsemnek valót.

Előzmény: taormina001 (1699)
taormina001 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1699

Leírja valaki, hogy hogy kell csinálni?

 

Más: szerintetek, ha egyszerüen rajtahagytam volna a barackot a letört fán és kinthagyom a napon, még (utó)érett volna?

CBNora Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1698

Ízlés dolga is. Szerintem sárgabaracknál a hámozott és hámozatlan barackból készült lekvár ég és föld. A hámozatlan nem ízlik.

Ősziből nem tudom, eddig csak hámozottat ettem. Annak nem olyan savanyú a héja, mint a kajszinak, elképzelhető, hogy nem befolyásolja annyira az ízt.

Előzmény: Törölt nick (1692)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1697

nem spajzunk van, hanem nyári konyha, régen így hívták

kb. 16nm, 2 fala teljesen be van polcozva, ami nem fér a polcra, azt rekeszekben tartjuk, és azokat egymásra pakoljuk, ősz végére valóban nem marad sok szabad hely :)

Előzmény: TINTUS (1683)
taormina001 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 1696

Muszáj hámozni?

Szerintem zöld baracknak nem jön le csak úgy a héja, mint az érettnek.

És azután hogyan tovább?

Előzmény: TINTUS (1695)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1695

Két megoldása van.

1. nyersen meghámozod

2.forrásban lévő vízbe pottyantod pár másodpercre, kiveszed és utána húzod le a bőrét aZ ŐSZINEK.

Előzmény: taormina001 (1694)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!