A leveleket csíkokra vagdalva sós vízben blansírozom.
Főzök darált húsból egy hosszabb lére eresztett pörköltet.
Rizst félig megfőzöm sós vízben.
Fogok egy tepsit/jénait... belerétegzem. Alulra rizs, rá a hús, rá a mángold, rá egy csomó tejföl. Sütőben átsütöm.
Lehet variálni. Pl. még sajt is rá...
Levélnyélre: tisztítva, arasznyi darabokra vágva azt is sós vízben megforralom. Tepsit kibélelek velük, és le lehet önteni fűszeres, sajtos-tejfölös masszával, hogy azért itt-ott kilátszódjanak. (a besamelt nem szeretem, de azzal is jó) tehetsz még rá bacon kockákat. Ezt is össze kell sütni sütőben.
Az Unikén gyártja... Mivel rendelet tiltja az élelmiszerekben történő felhasználását, így most bőrkeményedésre, szemölcsökre ajánlva csomagolják... :-)
(Az más kérdés, hogy a boltban a tartósítószerek, zselésítők társaságában volt...)
A hatóanyag tartalma min. 99 %. 20 g-os, aranybarna csomagolásban van.
Találtam egy netes forrást is, de ha nagyon kell, saját fényképet is tudok mutatni, bár a zacskót már jól telefirkáltam - "Hőkezelni tilos!", stb.
Mielőtt nagy befőzésbe kezdesz, egy kicsivel próbáld ki, izlik -e az én receptem szerint.
Én is mindig picit módosítottam rajta, minden évben, mire úgy éreztem ez ami nekem bejön.
(Kicsit több-kevesebb cukor vagy ecet)
A csemege céklasaláta köztudottan a könnyen "felforró" vagy romló kategóriába tartozik, ezért ha
tartósításra akarod (nem csak friss fogyasztásra), akkor a klasszikus tartósítási módokkal:
Vagy: szalicil: Jól oldódik alkoholban, és forró folyadékban. A készítmény színén és ízén nem módosít. Ajánlott adagolása : 0,8 g/liter felöntőlé
Előnye: az aszpirin hatóanyagaként számos jótékony hatást tulajdonítanak neki, de van akinek gyomorsavat okoz.
Vagy:benzoesavas nátrium: vízben jól oldódik, nincs kellemetlen mellékíze. Enyhén befolyásolja a készítmény színét, kiváló a baktérium, élesztő és penész ellen.
Ajánlott adagolása: 1,5 g/liter felöntőlé. Előnye: nincs, csak a tartósítás
Hátránya: ronthat az ízhatáson.
Vagy/És: hőkezeléssel jól záródó üvegben 100 celsiuson (!!) (forralható, a cékla úgyis főzve van) 20 percig.
Ha félérett a barackod, jobban jársz a fazékban dunsztolással. Ezt azért gondolom, amit Andrea ír, hogy hosszabb gépi idő sem puhítja túl, Nálad pedig most az kellene, hogy kicsit meg is puhuljon. Nálam is volt már pár éve ilyen eset, a cukros vízen kívül tettem bele ízesítőnek kis szekfűszeget, és jó sokáig dunsztoltam. És urambocsá, nem is magoztam ki, nem is hámoztam, mert elég apró is volt. Unokák mind benyomták, nem reklamáltak!:)
Nekem most a legnagyobb gondom, hogy amiből befőttet szoktam gyártani kb 2-3 héttel van az érés előtt, ami épp a befőttgyártás optimális időpontja lenne. Akkor már nem leszünk itthon, attól félek, mire hazajövök, mind a földön lesz. Ráadásul helyben lakó lányom, aki szintén pályázna barackbefőttre, ugyanekkor utazik el. Ezek a fák aug közepén szoktak érni, többek közt ahhoz igazítjuk az éves elutazást. Most már világosodnak a szemek.
Bezzeg a paradicsom nem siet, július végén már szokott érni, most csak az üvegházban van számottevő, a kintieken csak mutatóba 1-1.
A módszer ugyanez, a használati 90 fok 30 percet ír, én 25 perccel csináltam most. Volt egy, aminek nem volt jó a teteje, arra még ráindítottam 10 percet egy új lapkával, és egyértelműen sok volt neki, az állaga szemre túlfőttnek tűnik.
A "hogy kell csinálni" a baracbefőttre vonatkozik? Mert az egyszerű.
Darabolod, hámozod, citromos vízben tartod. Ha egy jó adag készen van, üvegbe rakosgatod, teszel rá két kanál cukrot (nem szeretjük túl édesen) pár csepp citromot, felöntöd vízzel, lezárod. Én ilyenkor fejreállítom kézben egyrészt, hogy a cukor oldódjon, másrészt innen látom, hogy jól zár-e, itt még van idő kupakot cserélni. Aztán fazékba rakva kidunsztolom, 80-90 fok 20-25 perc lefedve (egy másik lábassal szoktam lefedni), legalább 3/4-ig vízben álljanak az üvegek, ne főjön a víz csak gyöngyözzön. A vízben hűl ki. Régebben tettem bele tartósítót, már nem. Így csinálom évtizedek óta, mostmár befőzőgépben, de a nagyfazék is tökéletesen működik. HA jól zár (nem lehet benyomni a kupakot) évekig eláll . NEkem még van 2009-es tökéletes állapotban, akkor törtek le a nagy őszibarackfáim.
Pár napot biztosan kibír, de az utóérés attól függ, milyen stádiumban voltak. HA túlságosan éretlen, nem érik, csak fonnyad.
Hámozni nem muszály csak ha ütött-kopott, az enyém tele van beforradt jégverés sérülésekkel. Az őszibarackbefőttet sokáig nem hámoztam leginkább időhiány miatt. Nekem jó volt úgy is, aki nem szereti lehúzhatja befőttként is, mondtam. Aztán a gyerekeim fellázadtak, azóta igyekszem hámozni. Azért ha hirtelen egyszerre kéne vagy 30-40 kilót berakni lehet, hogy bedobnám a törülközőt és nem hámoznám.
Én befőttnek csak kézzel hámozok, annak nem szeretem a túl puhát, és inkább a félérett barackot rakom így el. Forró vizes módszerrel csinálom viszont a baracklének és a dzsemnek valót.
nem spajzunk van, hanem nyári konyha, régen így hívták
kb. 16nm, 2 fala teljesen be van polcozva, ami nem fér a polcra, azt rekeszekben tartjuk, és azokat egymásra pakoljuk, ősz végére valóban nem marad sok szabad hely :)