Minden irodalomban szerepel, hogy amennyire lehet el kell a rothadt gyökérrészt távolítani, amennyit csak lehet és utána kissé szárazabban tartani. Igen ha rohadásnak indul és nem téped le az egészséges részig a baci tovább mehet. Golgotavirág úgy emlékszem hosszabb ideig megtartja a csíraképességét.
Viszont ne legyetek lusták.. gugli: seed viable passiflora ...biztos kidob vmit.
A tea betegségeknek nagyon szép tárházát gyűjtöttem be annak idején. Rengeteg a betegsége, sok a gombás betegsége.
A saját tapasztalatom, ami el akar pusztúlni, annak annyi. Ritka, hogy visszafordítható (vagy megállítható) legyen a betegség.
Szerintem? sok esetben a mag génjeiben hordja a betegséget, bármikor előjöhet.
Példáúl az összes ceyloni fahéjom bedöglött, de nem gond. Majd még többet rendelek és majd csak sikerül.
A teánál is: teljesen egyformán vannak kezelve, mégis van ami levele barnúl, van ami makk egészséges.
A cserépben a talaj -bármennyire vízáteresztő- a locsolással szépen visszatömörődik. Én a perlit mellett vermiculitot is használok és még is tömörödik a talaj.
Ezért célszerűnek tartom időről-időre a talaj felszínét fellazítani.
Ezért, csak azok a cserepek a jók, aminél a cserép palástjánál is van kivágás és nem csak a cserép alján. Ha megfigyeled, a kertészetek mind ilyen cserepeket használnak általában. Ha tehetem én is ilyenekbe ültetem a növényeimet. A baj az, hogy az üzletek polcain ezeket nagyon nem lehet kapni.
Akkor miért nem szereti a lábgomba az ecetet? Ha rohadásfolt van a főgyökéren, azt hogy lehet megállítani, hogy ne menjen gallyra az egész növény? Ha kicsit szárazabban tartom, akkor nem rohad tovább? Vagy ha picit rohadt, akkor az addig terjed, míg ki nem csinálja a növényt?
Más: a golgotagyümi magjai mennyi ideig életképesek?
Már erről is írtam, a gomba a savanyú talajt kedveli inkább, a baci inkább a lúgost, semlegest, de mivel sok fajuk van változó ez is. Egy példa a kávéfám talaját öntöztem elég jó savanyú oldattal, 4-5 ös re is lement a ph, és egy szép kis kalapos gomba nőt ki a talajából.:))
Viszont a pangó víz nem szokott gombásodást okozni mivel a gombák aerob szervezetek, tehát a nedves de levegősebb talajban szaporodnak. A túlöntözött gyökér mindig rohad, ami bakteriális! üdv
"A lábamról tudom, hogy amit a funguszok nagyon nem komálnak, az az ecet. Azért a teának nem merném adni."
Én úgy tudom akvarisztikai jártasságom alapján, hogy a savas közeg alapvetően kedvezőtlen életfeltételeket nyújt a legtöbb gomba (fungus) és baktérium számára.
A talaj áteresztőképessége érdekes ügy. Megfigyelésem szerint hiába jó áteresztő a talaj, ha a növény az alul lukacsos cserépben a gyökereit körbe-körbe növeszti a cserép palástja és az alsó kör alakú zárófelület találkozásánál. A cserépben már rég porlik 5...6 cm mélyen a talaj, miközben abban a zugban, ahol a gyökér már sokadszorra odatekeredett, még minidig pang a nedvesség, és ráadásul ott nem is tud rendesen szellőzni, többek között azért, mert a talaj ott sűrűsödik be a legjobban.
Tavasszal vetettem magról, kb. 10 cm-esek. Nagyon picik. Azt figyeltem meg, hogy amikor vetettem a magokat, akkor hamar átszaladt a közegen a víz, ahogy telt-múlt az idő, úgy romlott a közeg drénképessége. Eléggé tocsogós lett. Szerencsére még élnek, egy-két fekete folt (felületi rohadás) van a főgyökeren. Mivel lehet megállítani, hogy ne terjedjen a rothadás? Ha kicsit szárazabban tartom, akkor nem terjed tovább?
A lábamról tudom, hogy amit a funguszok nagyon nem komálnak, az az ecet. Azért a teának nem merném adni.
Ugyanezt csináltam én is 3 évvel ezelőtt, most is megtimsóztam az a legjobb erre, és a savanyúföld is megvan. ennek ellenére 3 db 1 m-es tövem pusztult ki. Akármit is csináltam. Pedig szépen nőtte. télen is volt pusztulás valószínű gomba?... És akármit mondanak a hidegtűrésről 5 fokon látványosan szenvedett, 10 fokon viszont jól telelt. nem egyszerű növény ugyanis a termesztési területeken csak 25 max 27 fok körül van, tehát a nagy melegben is pusztulásnak indulhat, mint a 35-36 fok, volt erre is példa. Nem tudom mi lehet a titok úgy mint a kakaónál sem, itt inkább olyan visszaszáradás és barna levélszáradás, lágyulás szokott lenni. Mekkora a legnagyobb növényed, esetleg kép róla?
"A tea az egyik növény, amit mindenáron akarok növeszteni."
Nálam ezt a szerepet a kakaó tölti be. De a teát is szeretem.
Egyelőre még nagyon picike, de jó tudni, hogy az alumínium a legfontosabb mikroeleme. Ca van a csapvízben. Bicikli nyeregcsövet be tudok szúrni mellé, csak kérdés, hogy fel tudja-e venni belőle az alumíniumot. Az alumínium-nitráttal való műtrágyázás célravezetőbb, nem? Csak még picike a tápozáshoz.
Most viccen kívül: a gyerekeknek vasszöget szúrtak az almába, hogy ne legyenek vashiányosak, vajon működne-e a nyeregcsöves megoldás a teánál?
A tea az egyik növény, amit mindenáron akarok növeszteni.
Ezért rengeteget pátyolgattam és jelenleg is van szép számmal kb fél éves növényke.
Ezért szinte mindent! az interneten előkotortam a tartásával kapcsolatban.
Szerintem a "B" tip föld nem jó ötlet!!!
Nagyon savas talajt kedvelő, és sztem nem a novobalt a gond.
A tapasztalatom, hogy legyen mindig kissé!! nyirkos a földje, de ne vízes.
Ezenkívül -ezen a fórumon is szerepelt már-, sok gombás betegsége lehet (és sztem éppen a túl nedves talaj miatt.).
Ha a talaj kiszárad, a tea levelét lehullatja, és rövidesen elpusztul.!!! Érzékeny a levegõ relatív nedvességtartalmára is, száraz levegõben, ill. erõsen széljárta helyen nem termeszthetõ, pH igénye határozottan savanyú. a kávéval szemben, amely bázikus talajokon is jól tenyészik, a tea nem fejlõdik 6,5-nél magasabb pH érték mellett, optimuma 5 körül, pH minimuma 4 körül van. Ugyanakkor, mivel sok ásványi anyagot akkumulál, igényes a talaj K, Ca és Al tartalmával szemben. Különösen az alumínium játszik fontos szerepet, így csak alumíniumban gazdag talajokon termeszthetõ sikerrel.
Rohad a teám gyökere. Eddig biohumusz-savanyútőzeg-perlit keverékben volt, most átraktam B-föld-savanyútőzeg-perlit keverékbe. Létezik, hogy a Novobalt miatt rohad?
Ja,biztos,hogy 2 fajta virág volt rajta.Még néztem is,hogy nem egyformák.Előszőr az egyik fajta virág volt,azok mind elszáradtak.Most,amennyi maradt rajta,csak a "szirmokból"álló virág van rajta.Ennek gondolom nem így kellene lennie.
Hát az a baj,hogy nem állt le.(barnulás).Ma kicsit árnyékosabb helyre tettem.Idáig teljes napon volt.5 napja kapta a gombaölőt.Holnap ismételném valami más fajtával.Van a földjében osmocote,hetente kap wolldüngert.Elégnek kellene lennie szerintem.A túlöntözéstől is lehet?Azt akkor visszafogom 1kicsit.
A Champion nem szokott kárt tenni. Ezek szerint még nem készült fel a terméshozásra, az is lehet hogy csak porzósak voltak a virágok egyenlőre, később hozhat hímnőset is már. A levélbarnulás az passz, lehet gomba, túlöntözés, napégés, tápanyaghiány és hadd ne soroljam. Elmúlt már ez a tünet, pontosabban, leállt a barnulás?
Általában 1 éves korig nem szokott bajuk lenni, valószínű addig kitart a tápanyagkészletük, főleg ha a sziklevelekből is táplálkoznak.(természetben is gondolom ekkor érik el a tápdúsabb talajrétegeket). Ha mégsem akkor pár hónap után érdemes enyhén tápozni. Viszont a perlites kókuszrostból(legtöbbször én is ebbe szoktam keltetni) én csak 1 év után ültetném át főleg ha tudni hogy a növény érzékeny a gombákra (pl annonák, syzygiumok stb). Így jól begyökeresednek a kókuszrostba, gyökereik ellenállóak lesznek amikor tápdús földbe ültetjük, a gyökérnyak is megfásodik valamennyire ezzel a gomba ellenállóképessége kialakul. üdv