Említettem több embernek is meccs közben, és utána is, hogy kissé idegesítő, de főleg szabálytalan, ahogy a szpíker meccs közben buzdításra bírja a hangosításon keresztül a szurkolókat. Nem tisztem okoskodni, több helyen is előfordul, de Pécsett különösen.
Utána kerestem, és az MKOSZ hatályos versenyszabályzatában van egy pont, miszerint:
" 32.4.8 Tilos mikrofon és hangosítás használata a csapat biztatására vagy a nézők lelkesítésére.
32.4.9 Hangosító berendezésen keresztül csak a játékszünetekben vagy időkérés alatt lehet zenét sugározni. A zenét be kell fejezni a játékszünet vége előtt harminc (30) másodperccel vagy amikor a jegyző jelzi, hogy az időkérés megkezdését követően ötven (50) másodperc telt el.
32.4.10 Zörej és hangkeltő eszközök használata a mérkőzés alatt a jegyzőasztal és a vendégcsapat padja mögötti szektorokban nem engedélyezett. Kivételt képez, ha a vendégcsapat szurkolói számára kijelölt szektor a tiltott területre esik. Ebben az esetben a vendégcsapat számára engedélyezett, de ezt a pályahitelesítési határozatban fel kell tüntetni."
32.4.14 A kabalafigura és táncosok előadása engedélyezett, de a mérkőzés közben a pályán kívül és a reklámtáblák mögött kell maradniuk. A pálya területére csak a mérkőzés szünetében és időkérések alatt léphetnek. A pályát el kell hagyniuk legkésőbb, amikor a jegyző jelzi, hogy az időkérés megkezdését követően ötven (50) másodperc telt el. A kabalafigurák csak saját csapatukat buzdíthatják, ha sportszerűtlenül viselkednek, vagy viselkedésükkel botrányt okoznak, arról a hivatalos személyek képviselőjének jelentést kell tennie.
Nincs igazából szankcionálva, ha és amennyiben ezek nem teljesülnek, de hát na........