Esküszöm, hogy semmi bajom ezzel az Ishiura -fiúval. Elfogadom még azt is, hogy a többiekhez képest
viszonylag "szerény" fizikai adottságaival (173 cm test -magasság, 104 kg test - tömeg) valóban nehéz
dolga lehet olykor - olykor a kétmázsás ellenfelekkel szemben. Mégis, nem kis mértékben viszolyogtat
egyfelől az a "latin táncrend" - bemutató, ahogy el - elugrál az éppen aktuális (ma éppen a valóban 2-
mázsás Aoiyama volt a gyanútlan áldozat) ellenfél elől, aki szinte komikus módon gyalogol le a dohyo
átellenes oldalán. Na jó egy kicsinység valóban farba kellett taszajtani a bolgár óriást ehhez. Másfelől
viszont ezek a nagyfiúk nem néznek vissza felvételről korábbi meccseket ? Nem veszik észre azt, hogy Ishiura egész egyszerűen ezt a fegyvert veszi elő a számára reménytelen - esélytelen helyzetekben ?
ad. 2./ 3 hasonló meccs a mai versenynapon : Ishiura - Aoiyama / Endo - Kaisei / Goeido - Ichinoyo
Az volt a rokon bennük, hogy 3 kétmázsás óriás-t győztek le más és más eszközökkel, de lényegében
a magas test tömegből és a magas tömegközéppontból adódó hátrányos helyzetet kihasználva. Mind
a három győztes más - más eszközökkel. A legszembetűnőbb eset éppen Ichinojo - é volt, és Goeido
talán éppen ezért tudta látszólag olyan könnyedén kiterelni Őt a ringből, mert ez a tehetetlen tömeg -
effektus éppen az Ő esetében működött a leg - látványosabban. Emellett persze ez mutatta meg azt is
, hogy a három ellenfél közül éppen az Ozeki fegyvertára, taktikája a leg-érettebb, leg - alkalmazkodó-
képesebb egy ilyen szituációban.
ad. 3./
Roppant érdekes figura ez a Takayasu. Gyakran látni, hogy úgy áll oda a tachiai - hoz, úgy veti magát
a küzdelembe, mintha ott se lenne. Ma is valahogy ezt láttam rajta, szinte tétova módon ment bele az
összecsapásba. Azután látszólag erőre kapott egy pillanatra, de ezt követően, valahogy, szinte futott a
szegély mentén az előle folyamatosan hátráló Chiyomaru után, aki csak arra ügyelt (félszemmel lefelé
- oldalra bámulva, hogy ki ne lépjen) egyre hátrálva, húzva - vonva magára az Ozeki - t egészen addig
amíg az ki nem szédült. Ha Chiyomaru ezt tudatosan csinálta, akkor ez akár kiváló taktika is lehetett.
Hát... Mondjuk köszönetet Tochinoshin-nak, ha ő nem lett volna ilyen kitartó, győzeleméhes, és nem verte volna le Kakuryu-t, nem nagyon maradtak volna még nyitott kérdések... Így se sok maradt, mert Takayasu, és Kaisei is véleményem szerint egy abszolút nyerhető meccset puskáztak el. Tessék, itt lett volna az esélyük megközelíteni a Jokozunát, de nem jött össze. Komolyan, Takayasunak egy Chiyomaru ellen kellett kikapnia? Már az elején, mikor egymásnak mentek, látszott hogy Takayasu megtántorodik, holott általában ő szokott az lenni, aki első csapásával megtántorítja az ellenfelét. Ezen kívül, ami még érdekes, hogy Goeido nevetségesen könnyen győzte le Ichinoyo-t. Mi volt ez? A Terunofuji - effektus? Azaz, nyerj meg sok meccset egymás után, aztán hirtelen gyengülj le teljesen? Ez egy speciális betegség lehet, amit csak hatalmas nagydarab mongol birkózók kapnak el... Goeido, Takayasu, rajtatok a sor, hogy legyőzzétek a Jokozunát. Más esély nem nagyon van már arra, hogy az utolsó nap(ok)ra is maradjanak izgalmak.
Érdekes volt a Tochinoshin - Takayasu meccs, sajnos nem tudok jól angolul, így nem értettem, hogy Takayasu most a halott test effektus miatt győzött, vagy azért, mert már előtte kilépett Tochinoshin? Nem voltak túl jó szögből a visszalassítások, így nem láttam pontosan hogy tényleg kilépett e korábban. Kakuryu meg bebizonyította, hogy nem véletlenül veretlen még mindig. Így elnézve, nem igen van aki megállíthatja. Takayasu az egyetlen, akit most erre esélyesnek gondolnék, de még ha le is győzi Kakuryu-t, azzal is csak egyre közelíti meg, holott a rájátszáshoz még valakitől ki kéne kapnia a Jokozunának.
Én néha nem értem itt a dolgokat. Jelenleg követem a Juryo-t is, és Takekaze meccseit kiváltképp figyelem, erre a mai első meccs, amit a legfelsőbb osztályba látok, az egy Aoiyama - Takekaze rangadó volt. Mi ennek az értelme? Takekaze lehet, hogy megnyerné a Juryo-t, erre meg berakják Makuuchi-ba, hogy azért mégse legyen olyan könnyű dolga? :) Tudom, hogy létszámhiányoknák a Juryo-ból töltik fel a Makuuchi-t birkózókkal, de ez nekem akkor is elég zavaros, pont a 10. nap berakni egy ilyet. Takekaze utolsó 5 napját is a Makuuchi-ba kell lejátszania? Ha igen, az egyfelől jó is, mert ugye ki ne akarna a legfelsőbb osztályba villogni, másrészről viszont elég nagy szemétség, mert így nem fogja tudni megnyerni a Juryo-t, pedig ő az egyik legnagyobb esélyes.
Ezen a tornán eddig vannak iszonyatosan maguk alatt teljesítő birkózók, például Hokutofuji, Takakeisho, Arawashi, Takarafuji, vagy épp Yoshihaze. Ennyi sérült lenne? Főleg Hokotufiji-ban csalódtam, amilyen szépen felverekedte magát a legfelsőbb osztályba, a tavalyi évben szinte mindig pozitív mérlege volt (vagy épphogy negatív 7-8-al), idén úgy néz ki, mélyrepüléssel indítja az első két tornát. Ennek az lehet az oka, hogy mint M1-es, a januári tornán bekerült a "darálóba", tehát több volt a magasabb rangú ellenfele, akik jól elpáholták, és belesérült? Amúgy Takakeisho-nál is ezt vettem észre. Tehát, nem az az igazán nehéz dolog, hogy falaki felkűzdje magát Sanyaku-ba, hanem hogy ott képes legyen gyökeret verni...
Hát igen, Kaisei most először a tornán emberére talált, és mint ahogy sejtettük, Ichinojo nem lett számára könnyű falat. Sajnos oda is lett a veretlensége... Van valami olyan táblázat, ahol meg lehet nézni, Kakuryu a hátralévő öt napon még kivel találkozik? Gondolom úgy kéne lenni, hogy a két Sekiwake és a két Ozeki még összecsap vele, de nem tudom, valamelyikükkel nincs e közös istállóban, mert akkor úgy tudom nem csaphatnak össze. Na mindegy, holnap mongol rangadó lesz, Ichinojo - Kakuryu, úgy vélem, ez is egy afféle erőfelmérés lesz mindkettejük számára.
A holnapi Kaisei - Ichinoyo meccsre én is nagyon kíváncsi leszek. Takayasu is szerencsére észbe kapott az első 2 napon elszenvedett zakók után, és ha Aoiyama győzelmét nem vitatták volna el, még ő is nagyon jól állhatna. Mondjuk így se áll rosszul. Tochinoshin, és Daimamai is ott vannak még, bár utóbbiba nem látok sokkal többet egy egyszerű kachi koshi-nál, utóbbi viszont megszorongathatja Kakuryu-t is, majd ha összekerülnek. Hosszú évek óta az egyik legszorosabb torna lehetne, ha végre valaki legyőzné már a Jokozunát.
Kaisei örökmérlege sanyakuk ellen talán 50%-os, de persze bármi lehet.
A mezőny erejének híját jól mutatja, hogy a yokozunát leszámítva a sanyakuk 18 vereséget szedtek össze úgy, hogy egymással alig mérkőztek, 10 vereség maegashiráktól jött. És Kakuryu ellen még csak egy mérkőzött, azok a meccsek most jönnek.
Ez lehetséges? Mármint, nincs olyan hogy ha ennyire képtelen nyerni valaki, akkor visszaléptetik, vagy valami? :)
8. napot is megnéztem, most már a 6-2 a sláger eredmény a "nagyobbak" között. Ha Kakuryu nem uralná ennyire ezt a tornát, akkor iszonyatosan szoros lehetne a végjáték. Persze, még mindig ott van Kaisei, de olyan igazán komoly ellenfelet eddig még nem kapott. Lehet, hogy egy Tochinoshin, vagy egy Takayasu azért a torkán akadna a brazilnak.
Kaisei még mindig veretlen! Ezek az európaiak néha igen komolyan magukra tudnak találni 1-1 torna erejéig. Kakuryu-t kéne még egyszer-kétszer megverni, és akkor elég szoros lehetne ez a torna, sokan állnak jelenleg 5-2-vel. Az utolsó három meccs nagyon jó volt, igazi taktikai harc, főleg a Takayasu - Shohozan összecsapás. A Juryo-t is figyelemmel követem, ha Kintanayama feltölti, remélem vagy ő, vagy valaki megteszi, mert ott is vannak izgalmas meccsek. Takekaze elég jól áll.
Igen, nekem is feltűntek már korábban vitatható helyzetek, ha esetleg egy Japán birkózót kellett "támogatni", vagy esetleg a végjáték szorosabbá tételének érdekében elvenni valakitől a győzelmet, vagy egy esetleges újrajátszás (mint annó Harumafuji esetében) lehetőségét megvonni, de jelenleg nem igen van a mezőnyben olyan japán birkózó, aki ezen a tornán komoly esélyes lehet. Mert jelenleg, akik versenyben lehetnek, (legalábbis szerintem) az Kakuryu (mongol) Ichinoyo (mongol) Aoiyama (talán bolgár?) és mondjuk Kaisei (brazil) aki bár nem olyan kiemelkedő, de még veretlen. Melyik japán birkózót akarják Aoiyama győzelmének elvitatásával előrébb tolni? Shohozan-ban bíznak talán? Vagy Mitakeumiban, esetleg Takayasu-ban? Nem tudom, nekik ugyan mennyire lett ezzel több esélye... Mindenesetre, én nagyon sajnálom a dolgot, mert számomra Aoiyama, mint jelenség, eléggé pozitív.
Nagyon inkorrekt dolog volt elvitatni Aoiyama győzelmét... Én rögtön, real-time láttam már, hogy az ellenfele előbb lerakta a kezét, de még csak monoii sem volt, teljes képzavar számomra... Pedig állhatott volna 5-0-ra, ami elegendő motivációval tölthette volna fel, hogy versenyben maradjon a győzelemért. Kiben bízzunk még? Kaisei-ben? Nem láttam még a 6. napot, az 5.-en még veretlen volt, de most megnézem a mait.
Egyet értek a korábbi néhány kommentben elhangzottakkal, és én ezen a tornán még Kaisei-re leszek kíváncsi. Már a multkori tornán is kinéztem magamnak, habár maradandót nem alkotott, de azért voltak elég jó pillanatai, most pedig, eddig még veretlen. És számomra, mint (úgy tudom legalábbis) egyetlen dél-amerikai birkózó, színt visz a mezőnybe.
győzelme ellenére, én takayasu teljesítményét látom elég gyengének, szegény arawashi (aki talán most van élete legmagasabb rangjában, pechjére sérült a térddel, ebből adódóan ezen a tornán maximum a pofozógép különdíjért tudna menni) is majdnem meglepte, szóval valami nincs rendben nála.
tochinoshin gyenge pontja meg pont az erőssége, illetve annak kiszámíthatósága. bal kéz kívül, jobb kéz belül a mawashin aztán erőyorikiri. ebben verhetetlen, de ha ezt valaki ki tudja védekezni, akkor bajban lehet, lásd tegnap.