" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Régebben igen pontos, higanyos max-min hőmérőket lehetett kapni(nem túl olcsón). De sajna manapság amit a nagyáruházakbam árulnak max-min az elég vacak, sok hibás közte már a boltban is. Szerintem ilyet nem érdemes venni.
Inkább valami digitálisat érdemes venni, ami rádiós átvitelű(nem kell vezeték a kültérihez) és így bentről kényelmesen le tudod olvasni a max-min értéket is, 3-4e-től kezdődnek.
Ha esetleg a szélhűtés, harmatpont , csapadék is érdekel pluszban akkor egy kicsit drágábbat érdemes venni. Én egy ilyet vettem használtan a neten 17e-ért :
Dunaújváros valóban melegebb még érzetre is. Van egy észlelő a metnet/megfigyelések részben egy Dunaújváros-kertvárosi lakos irogat hőfokokat de az még város a javából a kertváros is körülépült sok panellal meg erdővel.
Baracson lakom ami a várostól 7 km -re van.
Mérők obis ócsó mérő 1 °beostással + 3 db gazadboltos mérő 2° beosztással tudom hogy nem pontos de szerintem nekem a kutyéknak meg még a növényeknek is mind1 hogy egy-két tized ide vagy oda.Nem gondolnám hogy akkor fagy el ha egy tizeddel hidegebb van vagy kettővel de ez csak ez én gondolatom.
Dél-délnyugat-----Észak-északkelet hossztengellyel van a telek, lejtős a ház az alján van olyan 8-10m a difi 100m hosszan a telken.
Az egyik mérő a teraszon van az a leghidegebb a másik az ablakban elötte balkonláda ott csak -1°C volt a Floo2 írta is hogy oda kell a fügét tenni. A második a melléképületem elött van de az épület védi így ott csak -4°C;-6°C volt eddig és 2 db van bent a fütetlen melléképületben ott 0; -2°C volt.
Most gondoltam hogy ki kéne tenni a teljesen nyitott kertbe is egy mérőt.
Ja ha valaki tudja légyszi: Mik a szabványos mérő álomás (fehér doboz fehér oszlopn) Méretei. Összedobok 1-et és teszem ki a kertbe !!
Most akkor lesz a 7 végén -20°C?? mert a metneten azt igérik !!!
Dunaújváros és környéke nem egy nagyon fagyos hely az országon belül , ugye jól gondolom ??? Ebben a télben eddig -8°C volt a leghidegebb amit én láttam az én házamnál.
Lovásziban Miklós bácsi hajszálpontosan a Te értékeidet mérte, mindennap, szinte tizedpontossággal. Az ő fagylefolyási pozíciója kb. a Tiednek felel meg, azt mondta, az alsó falurészben -10 volt az abszolút minimum, kerekítve ugyanennyit mértem én Letenyén, az omsz fagyzugállomásaink is egységesen hozták a maguk -13-át, a hegy -7,7, tehát az egész dél-zalai térség általunk ellenőrzött pontjai egymáshoz képest a legnagyobb szabályosságot mutatták. Egyikből a másikat teljes pontossággal meg lehetett volna becsülni.
Pedig most a -18-at is kibírná a füge, mert a jelenlegi helyzetben az eddigi hideg fagyos szeles száraz 2,5 hétben a füge is totál dehidratálva-hibernálva van! H a 3 héttel ezelőtti enyhe, esős időre jött volna rá pár nap múlva a hideg, akkor a -12-13 is kinyírbálta volna őket!
Teljesen igazad van! Ami a mostani napok méréseihez hozzátartozik, az, hogy ezeken a napokon van ahol beáll a köd, odébb 5 km-el nincs köd, arrébb 2-vel van kis felhő, odébb 10-el több felhő, máshol meg hajnali 2-kor felhősődik be, a sokadiknál hajnali 4-kor derül ki, a szél sem teljesen egységes, ezért igazad van, ezek az éjszakák eléggé szeszélyesen alakítják a mérhető értékeket, igy ezekből nem lehet kiindulni! A méréseket meg, akárki akármit ír vagy mond, lehet időképes metnetes, nem hiszem el, senkinek, csak ha lefotózza a mérőjét és mellé állit egy colostokot hogy 2 méteren árnyékolt mérő stb.stb :))) Én pl. hitelesen mérek árnyékolt mérővel, és mind a két most elmúlt nagyon hideg éjszakán -9,2 fokot mértem! Közben Kanizsa -13-at és -11-et! Ma reggel Kanizsa -10, én -7,1! Kanizsa és az én udvarom alsó vége között minden derült éjszakán az a 3 fok a differencia, ritkán több, ritkán kevesebb! Egyébként inverziológiára és adott pontok közti különbség lemérésére legjobb időszak szerintem a tavasz!
A növények sorsától eltekintve (ha már vannak olyanok, akiket azok sorsa "hidegen" hagy) is hatalmas kéjt okozhat egy ilyen kutya hideg, elég a gázellátási válság tükrében szemlélni... Ezek komplett őrültek, erre nem lehet mást mondani. El tudom képzelni, hogy az atomháború kirobbanásában is reménykednek.
Köszönöm neked is a felvilágosítást Alszom rá néhány napot.Aztán döntök a jövőjéről. Ha tényleg nagyon széles lesz,akkor,bárhogy is fáj. inkább még most vágom ki.
Korábban volt szó az oltott jujubáról és az alanyáról. Nekem az egyik oltványom nemes része lepusztult és az alany sarjadzik szakadatlanul. Ez azaz apró bőröd alá beletörős tüskéjű és kb dupla borsó méretű termésű. Az íze engem a galagonyára emlékeztet. Aszalódás előtt is elég száraz.
Én is azt mondom, hogy atlasz cédrus és ha kékes színű akkor glauca változata.
De ne szomorodj el, mert szerintem ha más megoldás nincs akkor te is felnyírthatod alulról és alá ültethetsz árnyék kedvelőket, mint pl az aucuba és az összhatás nagyon szép is lehet. Fiatalon viszonylag ritkák az ágai, idősebb koráben sem lesznek olyan sűrűek, mint egy ezüstfenyő. Viszont 20-30m magas lesz és 10-15 széles a koronája. A szomszédot kell meggyőzni, hogy ez neki is jó, az évek során a ház felől fel lehet nyrni annyira, hogy a házat ne érje.
Ezt 1999-ben ültettem (kb 1m-es volt)mikor a legnagyobb fiam született :
Pl.: az aucuba egy nagyon szép növény(fagyban ugyan lógnak a levelei, de a fagy elmúltával szépen állnak). Én e fölött az ezüstfenyőket nyírom évről-évre kissé feljebb és a szomszéd igényei szerint :
2 méter magasságban "csak" -9,8 lett volna, ezt én tanúsíthatom. A Te magasságodban, síkvidéki viszonyok között, kevéssel a patak szintje fölött. A téglagyárnál már csak -8,5 körül és így tovább... Jelenleg Floonál -5,5, miközben az állomásaink -8 -9-et mérnek fagyzugban. Az ég minden éjszaka totálisan felhőmentes.
Én a szilvához fűznék egy -két gondolatot :szerintem az egyik legmacerásabban termeszthető gyümölcs/saját tapasztalat/,rettentően szeretik a tetvek,a molytól is nehéz megvédeni,ott van a monília és persze a legfőbb ellenség a sharka/himlő/-vírus.Bár a szilva nem komálja túlzottan a metszést a tetvesedés ellen vmit segít ha szellősen tartod a koronát/ne legyen sűrű/,a tetvek ellen vannak biotermesztésben használható szerek ,hát a molyok /ami a kukacosodást okozzák/ ellen sajnos nincs,de sziromhulláskor egy jól időzített rovarölős kezelés kicsit segít/ha nem akarsz mérgezni csak egyszer permetezz/.Sajnos a fő ellenség,a sharka-vírus ellen csak a kiírtás segít,ez gyógyíthatatlan.Ha van a környékeden gondozatlan szilvafa nem is tudlak bíztatni jó eredménnyel,mert pl a tetvek is vírushordozók,így egy környékbeli gondozatlan fa is halálra ítélheti a tiédet.
Szia! A magról vetett Grépfrútom is ilyen gatyás levéllel rendelkezik. A citrom levele nem gatyás. Ha erre jársz a csicsóka gumóért (de ne most, mert csákányozni kell, ott van a fagyott föld alatt), még egy múlt évben gyökereztetett citromfát is tudok adni.
Olvastam hogy -12 fokot mértél tegnap reggel! Hol van a mérőd pontosan, milyen magasan, és milyen mérővel mérsz? Csak mert amikor ott jártunk, akkor a fagyzugok, Kanizsa és Iklódbördőce -5 fokot mértek, Te pedig mondtad mikor odaértünk, hogy Nálad is -4-5 fok volt! Miközben a talaj meg sem volt fagyva ott az udvarban, puha volt, illetve a kölcsönkért autós hőmérő is Gellénháza azon részében -1,5 fokot mért, miközben a fagyzugokban -5-öt! Már ott, akkor gyanítottam hogy ott nem -4-5 volt, hisz akkor a talaj nem lehetett volna puha, említettük is! Tegnap reggel pedig a kanizsai és iklódbördőcei fagyzugban volt -13, Nálad nem lehetett -12, hisz az majdnem fagyzughőmérséklet, Te pedig nagyon jó fekvésben vagy! Én itt Becsehelyen hitelesitett műszerrel és árnyékolóval mértem -9,2-et sokkal rosszabb fekésben mint Te, igaz, hogy magasabban mint a sík, de két kisebb domb között, patak partján! Erős inverzió volt tegnap, a Bussay-szőlészetben is -8 volt kerekítve! Persze mérhettél -12-t, meg korábban -4-5 fokot, csak akkor nem szabvány szerint elhelyezett mérővel mérsz!
A sztereotípiarombolás folytatásaként a ma reggeli minimumhőmérsékletek! A mára virradó éjszaka leghidegebb értékét a legdélebbi állomásnál kell keresni!
Minnél közelebb van a növény gyökere a talajfelszinhez annl nagyobb a felmelegedés hatása.Tdom hogy most a téli időben ez nem aktuális, de nyáron nem lesz ennyi időnk megvitatni.
Olvasom az előzményeket,és pár tapasztalatot megosztanék veletek.
Az a véleményem hogy a növények a nyári hőségben, nem csak a vizhiánytól szenvednek ,hanm a talaj forróságától, is különösen káros ez a homokos talajon ,kipróbáltam nyáron egymás mellett lévő fákkal, az egyik fa tövéhez ültettem sekélyen gyökerező szőnyegszerüen terjedő növényt ami a fa tányérját gyorsan benőtte ,a másikat csupaszon hagytam ,a különbség óriási ,a föld hőmérséklete közötti külömség amikor a napon 40 fok volt a kis növények alatt a talaj 20- 25 fok
ez nagyon nagy előny a csupasz földdel szemben , ezért rá szoktam hogy mindig ültetek növényeket a fák alá az őszibarack szereti a bazsalikomot ,a gránátalma jólérzi magát a rozmaring közelébena ,földieper kipusztul ha káposzta van mellette
Még a nyári levélsárguláshoz:ha a taljban sok tápanyag van, és rá jön a nagy meleg az is okoz levél égést ,nem csak a tűző nap. Amit 20 foknál a növény simán elvisel annál a tápkoncentrációnál 30 fok fölött kiégetheti a növényt ,tehát vagy mulcsozni kell vagy kis növényekkel beültetni és úgy a locsolás is hatékonyabb ezt nyilván mindenki tudja, csk nem mindig gondol rá .
Kedves HOHO! A szilvával kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a férgesedéstől, sajnos, csak permetezéssel lehetne megvédeni, de annak is az a feltétele, hogy a beavatkozás megfelelő időpont(ok)ban és megfelelő szerrel történjék. Ha bio-gyümölcsöt akarsz, akkor el kell fogadni azokat az eredményeket, amilyenekről beszámoltál. Az egyes évjáratok között azonban hatalmas különbségek lehetnek. Bizonyos években permetezéssel is nehéz hibátlan gyümölcsöt produkálni, másokban pedig permetezés nélkül is sikerül egészen jó eredményt elérni.
Ha a jelenlegi időjárási helyzetben a hőmérőd pozitív értéket mutat, akár az ablakban is, akkor azt feltételezem, hogy nem pontos. A földön a magasabb ponton mért értéknél általában alacsonyabb hőmérsékletek vannak este, vagy éjszaka, azon oknak köszönhetően, ami az ún. inverzós jelenséget okozza.
Ha a fügéidet mindenképpen az udvarban (és nem valmilyen távolabbi hétvégi telken) akarod elültetni, akkor természetesen a fal közelsége nagyon jó hatású lehet.
Mindannyian kíváncsian várjuk a válaszodat arra a kérdésre, hogy hol és milyen domborzati és beépítettségi viszonyok jellemzik az udvarod fekvését.
Az eperfával kapcsolatban Ragusa már fölajánlotta segítségét, én nem rendelkezem ilyen csemetével és a környezetemben sincs tudomásom ilyenről.
Itt vannak a ma reggel 8 órai horvátországi hőmérsékletek. Különösen azoknak a figyelmébe ajánlom őket, akik netalán még mindig rabjai lennének egy olyan sztereotípiának, hogy egyre délebbre haladva, bármikor, bármilyen körülmények között magasabb hőmérsékletekkel kellene találkoznunk.
A negatív hőmérsékletek a szárazföldi területekről származnak, az előjellel el nem látott számokkal megjelenített pozitív hőmérsékletekhez tartozó helyek egytől-egyig az Adria partját képviselik, sőt még azok között is vannak negatív értékek (pl. Sibenik).
Általánosságban megállapítható, hogy a ma reggeli hőmérsékletek (a tengerpart kivételével) alacsonyabbak, mint Magyarország döntő részén, különösen északi, északkeleti felén, annak köszönhetően, hogy ott felhőzet, sőt havazás van, amíg a horvát térséget derült idő jellemzi.
Ezek ismeretében adja magát a kérdés: mitől lehetne Magyarországon "szubmediterrán" klímájú terület? Hacsak nem a dombokon tapasztalható inverziónak köszönhető körülményeket nevezzük annak.
DE TÉRSÉGTŐL FÜGGETLENÜL!
Vrijeme u Hrvatskoj 05.01.2009 u 08 h Smjer vjetra Temperatura
(hPa) Tendencija tlaka (hPa) Vrijeme Bilogora S -8 Bjelovar SE -11 Daruvar - -13 Dubrovnik NW 4 Gospić - -16 Gorice-Nova Gradika E -12 Gradite-upanja NE -12 Hvar NE 1 Karlovac SE -13 Knin SE -9 Komia N 5 Krapina NE -12 Krievci SW -11 Lastovo E 6 Malinska SE -2 Makarska NE 4 Mali Loinj NE 5 Ogulin - -14 Osijek SE -10 Parg-Čabar SW -8 Pazin - -10 Ploče NE -1 Rab NE 4 Rijeka N 1 Senj NE 2 Sisak E -10 Slavonski Brod NW -14 Sljeme - -5 Split NE 2 ibenik - -1 Varadin S -8
Az eperrol irtal, ez az ami felkeltette az erdeklodesemet. gyerekkorom ota az egyik szivem csucske az orias fehereper .
AKKOR!!! a Bekescsaba melleti JAMINAN ettem eloszor, ott ismertem meg . Es azota sok-sok ev telt el, harom eve Tatabanyan talaltam ra ismet . ---kozben hiaba kerestem , faiskolakban sem volt--
Na ott Tatabanyan a tulajdonos azt mondta , hogy a SARJ ami mellette no hozza az anya noveny tulajdonsagat.
Ott )) miutan jollaktam belole, kiastunk egy sarjat lesz ami lesz ....leszedtuk az also, leveleket a sarjat vizes rongyba csavarva hoztam el. Elultettem es EL !!! es mar tobb mint ketmeteres ))) izgalommal varom mi lesz belole . Ami mas mint a tobbi eperfan , ennek hatalmas levelei vannak , ...mint az anyjanak. Majd beszamolok ha erdekel. Enezest kerek a topikoloktol hogy MASROL meseltem ...)))) mint ami az erdeti tema .