Hát nyomtam egy koktélt. Két órára rá pedig jött a példa nélküli vihar, felhőszakadás, amit akartok...
Apropó: harmadszor járok úgy, hogy permetezést követően egy-két órán belül jön az eső és elmossa az egészet. Szerintetek ezalatt az idő alatt ( mondom: 1-2 óra ) kifejt valami minimális hatást egy Topsin-M + Mitac 20 + Chinetrin 25 EC koktél? Esetleg vegyem úgy, hogy nem történt semmi és ismételjem meg?
Azonkívül,hogy hullik és sárgul a levele,a fonákán nem látsz semmit?Ha nem,gomba és rovarölővel permetezzd le,valamelyik beletalál.Rubigan,vagy Topas,és Chess.A mandula szereti a meszet,szoktam tenni a tövéhez,mert meszesen jobban felszív ezt -azt amazt a talajból.
szvsz a levéltetvek nem függenek össze a jószomszéddal. Felén több kilométeres körzetben sincs ennyi sertés viszont a szilvafa dettó így néz ki. Ha valami felszívódó szerrel rendesen leápolod akkor ez a probléma kipipálva. A büdös ellen meg más fórumon (önkormáynzat) léphetsz fel.
Van egy jo nagy kertunk (falu belterulet), amit igyekszunk karbantartani, permetezunk is, amikor odajutunk. Voltak evek, amikor teljesen el volt hanyagolva a kert, semmi permetezes. DE MEG akkor sem volt olyan durva a gyumolcsfak allapota mint iden.
Ilyet meg nem is lattam: peldaul ringloszilvafa heja szinte teljesen kek, ugy maszkalnak rajta ezek a tetvek, ha jol gondolom. Es minden faval ez van, elkepeszto beteg minden. Pedig meg permeteztem is , igaz az utobbi hetek esos idojarasa miatt kimaradt nehany (csak szombat estenkent erek ra).
Na de a lenyeg: a szomszedunkban viszont kb. ket eve serteseket tartanak, kb 30-40-et egyszerre, szerintem ez mar jogilag hatareset. Na de ettol olyan buz van egesz evben, hogy sokszor ablakokat sem lehet nyitva tartani.
Kerdezem en, hogy van-e abban valami racio, hogy a sertes tartas miatti ugymond miazmas-dogletes levego esetleg segiti a kertevok felszaporodasat a kertben?
(Volt egy olyan is, hogy a kertben felhuztam osszel a furt szivattyus kutbol a 5-6 meter hosszu csovet, es nem rozsdas volt, meg ilyesmi, hanem valami szurkes-fekete ragados massza volt rajta tobb meter hosszan.)
Most vajon hatóanyag szerint mindent visszavonnak, vagy ötletszerűen?
A zineb önállóan pl. maradt csak mint kombinált szer komponense szűnt meg?
(cuprosan super d)
Pici, kb1-1,5mm husszú, karcsú kis narancssárga rovar. Ha jól számoltam hat lába van. A potroha teszi ki a test több mint felét. a potroh végén két nagyon vékony kb..5-.8mm hosszú antenna. A parány nagyon mozgékony, üvegszerűen áttetsző és a levelek peremén hajladozva kalimpál. Egy palántámon fedeztem fel, szinte körbeülték a leveleket, több ezer db is lehetett. A bizalom jeleként megelőlegeztem nekik egy kis kolinészteráz bénítót. Elégé zokon vették.
Nem tudom mik lehettek, de úgy tömegesen eléggé meghökkentőek voltak.
Állítólag nem EU-kompatibilis.
A listát eléred pdf-formátumban ezen a linken Mivel nem mellesleg az amitráz is közötte van, éppen azon gondolkodom, hogy írok epébe mártott tollal egy levelet az FVM-nek, hogy szivesen látom őket (mondjuk osztályvezetőtől fölfele) egy kis kerti kullancs-összeszedegetésre, mert amit a Mitac-om elfogyása után kiszedek a kutyámból vagy cicáimból azt egyenként megetetem velük:(
Jobban jártál, mint én. Nekem a termés is lejött.
Belül teljesen rohadt.
Ki tudja mi ez?
A másik fán nem, ott minden OK.
A levleken, hajtásokon semmit nem látok.
Mézontófű
Naaaa! Lombkoronak azok!
Ja, oszibarack lemaradt: az is megeroltette magat, van nehany egeszseges hajtasa, de ijesztoen sok a kopasz gallyacska. Nem josolok neki nagy jovot - inkabb ajanljatok nekem vmi fincsi, sarga husu, magvavalo fajtat!
Cac, roszics,
koszi szepen a multkori valaszt, most mar ezt is tudom!:) Csak azota read-only modban voltam, nagy a ho errefele...
Szerencsere a kertunkben azert egesz jol alakulgatnak a dolgok, legalabbis a kombkoronak szintjen: meggyfa ket permetezes es egy alapos metszes utan turhetoen magahoz tert. Jovore talan meggy is lesz rajta.
Cseresznyen mar szep zold cserkok vannak, tegnap kapott meg egy kis Chinetrint, megtalaltak a leveltetvek. Hogy a rozsakrol mar ne is beszeljek...
Ötletem sincs, hogy mik ezek az izék, de szerintem a Decis (vagy Chinmix) Mitac-cal együtt leszedi őket, 0 nap munkaegészségügyi, és max 2 hét élelmezés-eü. várakozás mellett. Gombaölő bölcs dolog, csak ha keverni akarod, akkor ne rezest, hanem szerves hatóanyagut, tudomén Fundazolt vagy Rubigant... a Fundazollal belocsolni is lehet...
Ha ragaszkodsz rovarokra a kolinészteráz-bénítóhoz (a szervesfoszfát-szerűségekhez) akkor max Pirimor.
Szerintem Dithane M45-tel vagy Champion-nal, de van más használható is. Lombhullás után, meg jövőre lombosodás előtt meg mosd le alaposan Thiosollal (mészkénlé), cc. 8%-os oldattal.
a mandulafámról elkezdtek hullani a - legalábbis látszatra - egészséges levelek. Egy-egy kisebb szellő hatására tucatnyi zöld levél vitorlázik alá.
Szerintetek mi lehet a baj?
Az előzményekről: a tavasszal sikeresen átéltünk egy alattomos fertőző támadást, talán monília volt. Nem távolítottam el minden érintett gallyat - ez lehet az oka? A fa amúgy egészségesnek tűnik.
A legboszantobb és legaggasztobb az a sok repkedő miafene. Nem muslica pedig hasonló, nem levéltatű és nem lisztecske. Apró feketés, van zoldesebb szárnyú is. Fürgén repkednek, főleg a földön, cseréptálban és a levelek fonákján tanyáznak. A leveleken találok nagyon apró kis metrószerelvény szerű gyorsan is mozgó apróságokat. Ezek is főleg a fonákon grasszálnak. Nem sok van, néha találok, de bosszant. Gondolom köze van mind ezekhez a levelek fonákján kisebb nagyobb de inkább apró zöld és kicsit nagyobb barnás kis csomócskák. Talán peték vagy tojások. A pajzstetűnél sokkal apróbbak. Na és minez a paprikákat és a bazsalikomokat részesíti előnyben.
Szerintetek mi ez?
Kipróbáltam a rovarfogó sárga lapokat. Semmi :( Vígan körülrepkedik, de vigyáznak nehogy beleragadjanak.
Antisystem! Tudom hogy csodaszer nincs, de valami azért eléggé univerzálisra gondoltam. Gombaölőt azért tettem bele, mert a paradicsomok gomba gyanúsak és a paprika levelek is helyenként foltosak, amit szerintem nem tápanyag gond okoz.
Vagy 20-t találtam,már a végén sárga foltokat is láttam.:)Az egyik szomszédom,aki növényvédelmis,azt mondta,hogy monília okozhatja.Azt hiszem ez a jobbik eset.Köszi a gyors választ.
Hát sajnos nem. Ugyanis ha egyáltalán létezne mindig bombabiztos és tutijó növényvédelem, akkor nem lenne szükség sok száz (és mindig újabb) szerre. Amit ott leírtam az jónak tűnik most. De ha pl. nagy forróság és aszály lenne, ami más kórokozóknak kedvez, már nem feltétlenül lenne az.
Mindamellett az általad leírtban nem igazán javaslom a réz más dolgokkal kevergetését (a kénporon kívül), annak dacára, hogy Champion nem erősen lúgos (szemben a Bordói lével), tehát elvben lehetne...