" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Tibor! Ugyanabban az időpontban, amikor Nálad -7 volt, nálam -5, az egerszegi állomáson -4,4! Az eddigi adataid alapján az a gyanúm, hogy 2-2,5 fokot aláhord a mérőd! Ha 2001-ben, 2003-ban, 2005-ben és 2006-ban nem lett semmi baja a pálmádnak, akkor most sem lesz, mert a mostani ez gyerekjáték azokhoz képest! Kizárt Nálad -12 foknál hidegebb!
Mert erősíteni kell a sztereotípiát! Képzeld mi lenne, ha a kanizsai mérőt bevinnék a városba egy ház tetejére (mint ahogy ott is van), vagy kitennék a főutcára, akkor biztosan be sem mernék tenni a patakparti állomás adatai után a hőtérképre!
A következő öt nap jellemzése
Szombaton még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de egyre nagyobb területen marad párás, tartósabban ködös a levegő, zúzmara képződéssel. Az éjszakák eleinte nagyon hidegek lesznek, szombaton reggelre helyenként -20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Később a fölénk érkező enyhébb levegő hatására, mind nagyobb területeken alakul ki köd, amely az idő előrehaladtával megemelkedik és szürke, borult időt okoz. Hidegpárna hatásra kell felkészülni. Éjjel-nappal fagypont alatti hőmérsékletekkel.
No meg a talajszint alatt mindig melegebb van, és bár a népi megfigyelések szerint Pál fordulása( ha jól emlékszem, jan. 25) után indul meg a fákban a nedvkeringés, azért némi mozgás mindig van, különösen az örökzöldekben( ezért célszerü ezeket télen is öntözni, ui. elszáradnak) és ez is a tövüket,,fűti" elsősorban.
Talajszinten a legvastagabb a fa, és a kérge is, tehát ott fagy meg legkevésbé. A-23-ban tövig visszafagyott füge is a legalsó alvórügyből hajt újra. No és az1.20-as magasság értéke azért érdekel jobban, mert a fáim koronájának kb. ez az átlaga, tehát ennek a szintnek a hőm.-e érdekel igazán. A talajmenti faggyal meg foglalkozzanak a paprikások, gyümire nincs nagy hatással.
A vaterán vagy a teszveszen vagy a metnet fórumán esetleg az expressz és apronet oldalakon szoktam látni eladó Meteorológiai állomásokat. Az enyém com portos, mert még régebbi.
Írj egy emilt priviben és megadom az elérhetőségét akitől én vettem. persze nem biztos, hogy van még neki.
A kocsihőmérő egy furcsa állat, ha megfigyelted, még csak igérkezik a fagy, de az autó vasrészei már deresek a csillaggarázsban. Szval hogy mit mér, az erősen kérdéses.
A hőmérséklet-mérésről meg azt sztném mondani, hogy pl. Neked, meg a hasonlóknak, akik komolyan foglalkoznak a meteo.val, tényleg fontos a szabvány mérés. Viszont nekem az 1,20 magasság jobban megfelel a növények fagy türésének mérésére, sőt tervezek egy 30 cm-es mérőt is. Az enyém szinte szabadon van, É-ra néző falapon, fa árnyékában(nyáron) És csak egy kis lemezdarab van fölötte, hogy ne faggyon rá a csapadék. Van digi is, ennek az egyik adóegysége a fóliában van, a másik a faház falán, eresz alatt, szval nagyon védett helyen. A két kinti közt kb. 8 m a távolság, de a hőfokkülönbség több fok. Sztem a kitettség legalább annyit számit, mint a domborzatból eredő hőkülönbség. D-DNY-NY-DK-K-ÉNY-ÉK-É sorrendben, a legjobbal kezdve. Ezt semmi tud. tanulmánnyal nem tudom alátámasztani, csak a saját megfigyelésem, és nem is gyümikre, hanem egzóta disznövényekre vonatkoztatva, de nagy kül. sztem nincs.
Ha komolytalannak tartottam volna akkor nem írok 40 sort :)) Bocsánat ha félreérthető volt, nem állt szándékomban gunyoroskodni!
A kocsihőmérők úgy tudom a visszapillantóba vannak elhelyezve, de ez sem tuti, többet meg én sem tudok róluk! Annyit megfigyeltem, hogy amikor leérek egy dombról a völgybe mérős kocsival, majd a domb másik oldalán megyek fel az emelkedőn, akkor méri a leghidegebbet, gyakran már a domb tetején, vagyis a műszernek kell az a néhányszáz méter alatt eltelt idő hogy küldje a jelet, és a dombtetőn mutatja az előtte lévő völgyben mért hőmérsékletet! Egyébként ha nagyon gyorsan haladunk, és egy szűk völgyben a kocsi csak pár pillanatig tartózkodik, nem is tudja megmérni a kocsi az ottani hőmérsékletet, szemben azokkal a szélesebb völgyekkel-medencékkel, ahol tovább tartózkodik a kocsi ugyanabban a hidegebb légrétegben! De hogy hol van meg hol mér meg mennyire pontos, azt nem tudom, öcsémé pl. volt hogy beállt az udvarba, jön be hogy már -10 fok van, közben az én hitelesitett árnyékolt mérőmön -6 fok volt! De volt ez fordítva is!
Akkor viszont tényleg bocs' a félreértésért,én a nagymamás példa és a szobai 22 fok miatt éreztem úgy,hogy komolytalannak tartottad az értetlenkedésemet.Én arra akartam célozni,hogy ha például-12 fokot mutat a hőmérő,akkor ott valóban -12 fok van-e,vagy pedig a hideg is tud olyan anomáliákat előidézni a hőmérőnél,mint amit a meleg mérésekor a közvetlen napfény művel a szilárd tárgyak felületének túlhevítésével.S ezért kérdeztem,hogy esetleg tudod-e,hogy a gépkocsi milyen módszerrel méri a külső hőmérsékletet,s hogy az megbízható-e?
Sajnálom,hogy félreérteted a kérdéseimet,hiszen én tényleg nem kötözködni akartam,hanem választ kapni olyan dologra,ami nem volt egyértelmű számomra.Hiszen a hőmérő takarás nélkül a valósi hőmérsékletet mutatja szerintem,amit a takarás nélküli növény is kénytelen elviselni,míg a takart-s ezért a kisugárzás hatása alól részben mentesült-hőmérő a ténylegesnél melegebbet mutat.Példádnál maradva a békéscsabai mérő mellé telepített füge simán elfagy a tényleges -15 fokban,hiába mutat mellette a hiteles hőmérő -13 fokot.De ettől függetlenül köszönöm a kissé gunyoros felhangú válaszodat.
Öreganyám is meg szokta kérdezni, hány fok lesz holnap! Mondom 25! Erre kérdi, napon vagy árnyékban! Mondom árnyékolt mérővel mérve! De Őt az nem érdekli mi van árnyékban, Ő a napon kapál a kertbe, ott hány fok lesz! Mondom napon 45 lesz! :)) Az árnyékolás nappal azért fontos, mert pl. ha napon lenne mérve árnyékolás nélkül, akkor egy napos januári napon, amikor egész nap fagy, a napra kitett mérő +15 fokot is tud mérni, akkor mókás lenne az időjárás jelentésben, hogy januárban +15 fokot várnak, miközben fagyott a talaj! Az én Drága Mamám ezt nem értette elsőre, most már kezdi érteni :))
Éjszaka, pl., ha láttad Mediterránum takarási módját, hogy egy db nylon volt a pálmák felett, megvédi a fagytól kisugárzásos éjszakákon, amikor áll a légoszlop! Sőt, emléxem Nino mesélte, hogy egyik éven olyan -3-5 fokos fagy után járt Lentibe a buszmegállomáson, ahol egy "betonládába" (jobb szót nem találok rá) voltak virágok ültetve, és az egyik "betonláda" egyik vége belógott a buszmegálló teteje alá, míg a másik fele kint volt a szabad ég alatt! Gondolom kitalálod, a szabad ég alatti fele elfagyott, a buszmeg teteje által védett belső fele meg épségben megmaradt! Ha egy mérőházikóba mérsz, vagy bármilyen árnyékolást alkalmazol a mérődön, ugyanazt éred el vele, hogy a házikóban valamelyest enyhébbet mérsz, mint ha kint lenne az érzékelő a szabad ég alatt! Sőt! Ha az árnyékoló alját eltávolítod, és csak a teteje marad meg, akkor is már kicsivel hidegebbet mérsz, mintha rajta maradna az árnyékoló alja! Ugyanezt teszi a felhőzet is, megakadályozza a kisugárzást! Amiért ez fontos, hogy egységesíteni lehessen a mérési körülményeket!
Az is igaz, ha ültetsz egy fügét a békéscsabai mérő mellé, és amikor mondjuk a békéscsabai állomás -13 fokot mér, akkor a füge valójában mondjuk -15 fokot kap! De mi ezekhez a mért értékekhez vagyunk belőve! Ezekre további példa, hogy pl. a radiációs minimumot (talaj felett 5 cm-re) kétféle módon mérik! Egyik a higanyos, ami a szabad ég alatt mér, első kép! A másik a tányéros árnyékolóval mért, második kép (jobb oldalt az a 3 tányér egymáson a talaj felett közvetlenül)! A kettő között 3-5 fokos differenciákat mérnek! A hidegebbet a higanyos, a melegebbet a tányéros méri, a fentebb leirt okok miatt!
Persze, ha Te a takarás alatti T-t akarod mérni, akkor nyilván ott kell mérned, mint ahogy a szobában is most +22 fok van, és totál nem érdekel ittbent, hogy kint -4,6 fok van! :))
Csepelen lakom, igaza van Ninónak ,már a nagy fagyok előtt nyilt ki ,de még hétfőn vigan volt ,igaz hogy tőle két méterre van egy kicsi tó, ami csak kb háromnegyed részt van befagyva a sarkában van egy kis melegiő körülötte egy tányérnyi helyen nincs befagyva
Még egy kérdésem lenne,amit az előző hozzászólásból kifelejtettem.Én mindennap úton vagyok,s az autó kijelzőjén figyelem a hőmérsékleti értékek alakulását.Viszont fogalmam sincs,hogy hol van az érzékelője,illetve ,hogy mennyire pontos.Bár nem hiszem,hogy durva eltérés lenne,mert a rádió által időnként bemondott békéscsabai hőmérséklethez nagyjából passzol,csupán településen kívül,a nyílt terepen mutat 1-2 fokkal kevesebbet,ami reális lehet.Van otthon ablakhőmérőm is kültéri,de ez érthető okokból felfelé csal.
Érdekes dolog ez az árnyékolás.Biztosan igazad van,hogy szakmai szempontból,s az adatok összehasonlíthatóságának érdekében szükség van az árnyékolásra,csak azt nem értem,hogy miért.Azt értem,hogy ha a hőmérőt közvetlen napsugárzás éri,akkor irreálisan magas értéket fog mutatni,magasabbat,mint a körülötte levő levegő hőmérséklete.De a hidegnél is így van?Jobban le tud hűlni a hőmérő,mint a környezete?Ezt jó lenne,ha kissé részletesebben elmagyaráznád.A másik dolog a hőmérő elhelyezése.Tudom,hogy vannak szabályok(két méteres magasság,zavaró körülmények kizárása),de én pont arra vagyok kíváncsi,hogy egy adott fagyérzékeny növényem közelében mennyire hült le a levegő.Ha tehát a betakart pálmám levélkoronájába egy minimax hőmérőt akasztok(ezt tettem),akkor az mégiscsak a tényleges hőmérsékletet fogja mutatni,amit a pálmának el kellett viselni,s ilyen szempontból mellékes,hogy a szabályos helyen mért érték ettől akár több fokkal is eltér.
A téli jázmin nyilvánvalóan nem a folyamatosan fagyos időben bimbózott így ki. Ilyen volt a lehűlés előtt is, csak nem vetted észre. Karácsony előtt Zsolti (Szaguaro) betette egy teljesen kinyílt virágú téli jázmin képét.
Én is nagyon alacsonynak találom a -8-at napközben. Legföljebb -6-ot föltételeznék, lévén, hogy, amint helyesen mondtad, a nappali hőmérsékletek jóval egységesebbek, mint az éjszakaiak. Ezért lehetnek mérvadóak az össze-vissza telepített omsz állomások NAPPALI értékei is (sokkal inkább, mint az időkép kesze-kusza amatőr mérései). Az omsz állomások éjszakai hőmérsékletei is hasznosíthatók, ha az ember, a fekvésének ismeretében, megfelelő korrekcióval értelmezi térségi szempontból. Amennyiben valóban lefelé csal Ragusa hőmérője, az eddig mért állítólagos -13 országos összehasonlításban sem túl kedvezőtlen hőmérséklet, ugyanis a valóságban csak -11. Ilyen érték már az ország legnagyobb részén előfordult. Egyelőre pánikra semmi ok!
szia Vica , es hol laksz ? nalunk csak bimbosak maradtak,,, mi egy elegge faygzugos helyen lakunk , itt mindig 3-4 fokkal hidegebb van ,, mint par km-rel odebb .
Extreme ! Nem viccelek, tenyleg tegnap is mais -8 fok volt nappal is . Meg is jegyeztuk a ferjemmel hogy nagyon hideg van. Amig a fotot csinaltam bele is utott a hideg az ujjaimba .TENYLEG !
Azert csak vedem a fugemet a falmellettit )))affenebe mar csak azert is mert 1200- ert vettem )))))enhuje akkor meg ettol is tudatlanabb voltam)))
Ott a falnal van egy viragracs elotte a fuge ,,,, a gyokereihez ill az aljahoz )))hozzatamasztottam meg a fagyok elott , 3 nagy zsak fakeregdaralekot. Most ILL. MA ráakasztottam egy vastag pledet a viragracsra . ENNYI.... esetleg holnap megegy pledet teszek ra ))))))))))))
Hat a káki az bizony be van bugyolalva rendesen. Nagyon rendesen ...)))
a kivi is , vagyis abbol egy fiu egy lany a masik lanyt felaldozom a fagyteszt erdekeben , mert ha nem igy tennek sosem tudnam meg mennyire fagyallo )))))
na jol van 00000000 ez itt egy nagy sohajtas ...(((((majd tavasszal minden kiderul ha en is kibirom az előre jelzett penteki es szombati fagyot ...
Szia. Bocs, de hol vettél a neten ilyet használtan? Én is szeretnék USB vagy soros porton keresztül csatolható mereorológiai állomást, de még sehol nem láttam használtan. Köszönöm Oya
Ha már belemélyedtünk, és mivel olyan növényekkel foglalkozik a topic, amik a hőmérséklet nagyon-nagyon pontos detektálását igénylik akár egy leendő ültetési terület kiválasztásakor, illetve a kiültetésük után is, ezért fontos, hogy pontosan és jól mérjünk!
Két dolgot kell tudni az éjszakai hőmérsékletek mérésénél:
1. 2 méteren legyen az érzékelő, távol minden faltól, növénytől, betontól, aszfalttól! Van ahol ezt nem vagy nagyon körülményes megvalósítani, ezért nyilván van ahol lesz a közelben növény vagy épp beton, de törekedni kell arra, hogy lehetőleg távol legyen minden zavaró körülménytől! 2. Ha egy érzékelőt kiteszünk a szabad ég alá, árnyékoló nélkül, akkor több fokkal alá fog mérni derült szélcsendes éjszakákon, ugyanis lényegében az történik, mint amikor egy fagyérzékeny növényt betakarunk, csak forditva! A betakarással a kisugárzást tudjuk csökkenteni, ha nem "takarjuk be" az érzékelőt, akkor jobban ki van téve a kisugárzásnak, ezáltal hidegebbet fog mérni! Ezért egységesítette a szakma az árnyékolást!
Magyarán kell árnyékoló! Ebben tudok segíteni, akit érdekel, írjon e-mailt: flo1kukacfreemailponthu
EXTREME !! NEZZED!!!! mit fedeztem fel a hideg fagyos kertemben))) Nappal is csak -8 ejjel -13 fokban ))))) ez egy aranylag vedett nyugati kamra falanal van,, de a napot egy nagy suru fenyő takarja el tole.Delben kap csak egy kis sanda napot )))