Keresés

Részletes keresés

zsombi Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2075
Elnézést, valaki meg tudja mondani, hogy mennyire van hideg a dobsinai jégbarlangban?
Műhód Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2074

Tallózás-kijelölés-megnyitás-Feltölt-megvárod amíg feltölti-beszúrás.

Ez a képbeillesztés sorrendje.

Előzmény: zoo26 (2072)
Műhód Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2073

Szia!

Örülök, hogy jól sikerült. A kempingben laktatok?

Vártuk a hívásotokat. Kéccer is elküldtem a mobilszámomat.

Talán majd máskor bambizunk!

Azért abban a nagy vízben éppen elég húzós lehetett végig menni a hátadon Csengével...

Ráadásul délig esett az eső.

A képek lemaradtak.

Előzmény: zoo26 (2071)
zoo26 Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2072
A képek lemaradtak. mégegyszer...
Előzmény: zoo26 (2071)
zoo26 Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2071
Szia Műhód!

Én a csengeho párja vagyok. Megtértünk a paradicsomból egészben. Köszönjük a tanácsokat, amit a túraútvonalak megtervezésében adtál. Sajnos a mobil számod nem kaptuk meg, így nem találkozhattunk Podlesokban.
Csenge nagyon jól viselte a túrát. A Suchá Belá-n megijedt az első vízeséstől, de aztán megszokta és élvezte a kirándulást. Mellékelek néhány képet:
Előzmény: Műhód (2070)
Műhód Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2070

Ha nem mohás, esőben nem is csúsznak annyira mint eső után.

A nekem sérült az egyensúlyszervem, ezért túrabotokkal pótolom a doronglétrahídakon.

Eddig járható most a Kysel.

Előzmény: Törölt nick (2069)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2069
Az valóban igaz, hogy a nedves falétrák és fatörzsek néha barátságtalan meglepetést tudnak okozni. Depláne, ha már egy kicsit moszatosak is.. Én még mindenkit arra bíztattam, ha biztos magában, nyugodtan négykézlábazzon rajtuk. Szerencsére mégmindegyik lecsúszást megúsztuk néhány horzsolással.
Előzmény: Műhód (2068)
Műhód Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2068

Szerintem a patakokban lévő csúszós, ártatlannak tűnő nyálkás fatörzsek a veszélyesek a Paradicsomban, mert azokon, azok közé csúszva, kellemetlen élmények érhetik az embert.

Ami veszélyesnek tűnik, mint egy-két létra, ott jobban is vigyázunk.

Na mégegyszer a leírás:

(Amit túlzásnak találunk, az leginkább a rossz időjárás esetén igaz). 

Gömör-Szepesi Érchegység

(Szlovák Paradicsom, Slovensky raj)

Ez a terület vitathatatlanul a Kárpát-medence legszebb tájai közé tartozik.

Ezt a területet, amely mindössze 142 négyzetkilométeres, a régi magyar leíró földrajzból Gömör-Szepesi Érchegység néven ismerhetjük. Turisztikailag 1918-ig erről a vidékről legfeljebb Sztracena-Dobsina környékét jegyezték.

A bizarr, karsztos geológiai alakzat az ősfenyvesek illatában és az alpesi meg kárpáti flóra teljes pompájában temérdek kristálytiszta vízfolyást, csermelyt, patakot, zúgót, zuhatagot, sőt több tavat rejt a mélyén. Területe kisebb, mint Budapesté…

A helyi rendellenes mikroklíma életben tartja a havasi gyopárt, a természetvédelem oltalmában együtt él itt a medve, a hiúz, a farkas és az ember.

(Megtalálható még: 1950 féle lepke, a pataki pisztráng, angolna, köviponty, szalamandrák, keresztes vipera, sasok, sólymok, ölyvek, zergék, őzek, szarvasok, vaddisznók, vadmacskák.)

A legmagasabb vízesés 60 méterről zúdul le, ezer méter feletti csúcsból 21-et találunk.

A gyalog végigjárható kanyonok némelyike százötven-kétszáz méteres falak között húzódik és helyenként egy (!) méter széles.

E varázslatos világban a relatív szintkülönbség 723 m, ami nem csupán szédítő látványossággal, de rendkívül kemény túrákkal szolgál.

A szakadékok, szurdok sorozatán, a napi túrán leküzdött szintkülönbség halmozott mértéke elérheti az ezer métert , s egyaránt van benne meredek hegyoldali ösvény, szurdokjárás, sziklamászás, vízesés-kapaszkodó- igaz lánc segítségével, fatörzs- és doronglétrahídon, olykor 50-100 méteres vaslétrarendszereken. Télen alpinista felszereléssel, jégcsákánnyal járható…

A Szlovák Paradicsom nem üdülőhely, hanem szigorúan védett Nemzeti Park, rezervátum. 2000. óta a világörökség része.

A jelzett utakról letérni tilos! Indulás előtt tanácsos a Hegyi Szolgálatnál érdeklődni a terep járhatóságáról. A bajba jutottaknak mindenki köteles azonnal segíteni, vagy segítséget kérni másoktól…

Kizárólag felfelé szabad menni: - a Suchá Belá kanyonban (5725, 8 Z),

-         a Klástorská roklinán (5726,15 Z),

-         a Zelena dolinán (8785, 15 Z),

-         a Mali Kisel-en (2829/b, 18 M), Kiselen…,

-         a Sokolina dolinán (8741, 25 Z),

-         a Piecky (Biela) dolinán (8741, 7 Z),

-         a Velky Sokol – Kamená vráta- Róthová roklinán (8772, 4 Z),

-         a Zejmarská roklinán (8769, 58 Z)

Menet közben kizárólag előre és a lábunk elé nézzünk! Csakis szilárd, száraz talajon állva, megállva gyönyörködjünk a tájban! Mindkét kezünk szabad legyen!

Veszélyes a doronglétrahíd. Ha egy kicsit vizes, nagyon csúszik. A legveszélyesebbek a csúszós, nedves fatörzsek. (Megoldás: egymás segítése. Elől-hátul ügyes ember.) Rendkívüli figyelmet követelnek az egymásra torlódott uszadékfákból álló torlaszok. Könnyen közéjük szorul a láb, stb. A sápadt arc, a lábreszketés, a bizonytalan mozdulatok a FÁRADTSÁG jelei, olyankor: PIHENJÜNK!

Előzmény: zsombi (2067)
zsombi Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2067
Holnap már úton leszek...
ercsibe Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2066
Most nem is tudommelyik kategóriába tartozom akkor, de okuljon mindenki:
Budapesten a Katona József ucában van egy Over Irregular. Leértékelt, mérethiányos, kifutó modelleket árusítanak. Férjem Sherpa télidzsekije (szinte megszólal annyira tuti, teljes áron vele szemben a Westendben 75 ezer) 15 rugó volt. Kivehető belső, és minden amit egy télidzsekinek tudnia kell. Ismerősöm bakancsa: 15 ezer (Márkára nem emléxem, csak arra, h minőség).
Akár van zsé, akár nincs, ide érdemes benézni, mert jó áron jó cuccokat kap az ember. Szerintem.
On? :)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.12 0 0 2065
"6 aki vitázik azon, hogy "villanykörte" vagy " villany körte" másik6 aki hülyének ítéli ezt a 6-ot"

Kimaradt egy space a 6 előtt és egy vessző utána... :-))))))
Előzmény: montivagus (2064)
montivagus Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2064

szerintem ez most ideillik ;))

Hány fórumozó kell egy villanykörte kicseréléséhez?

1 aki kicseréli a villanykörtét és beírja, hogy ki lett cserélve
14 aki megosztja a hasonló tapasztalatait a villanykörte cserélésrõl, és hogy hogyan lehet más módon is kicserélni
7 aki figyelmeztet a villanykörte cserélés veszélyeire
1 aki az egészet átrakja a világítás topicba
2 aki nem ért egyet ezzel és átrakja az elektromosság topicba
7 aki felhívja a figyelmet a nyelvtani hibákra a villanykörte cserélésrõl szóló hozzászólásokban
5 aki flame-eli a nyelvtanárokat
3 aki kijavítja a nyelvtani hibákat a flame-ekben
6 aki vitázik azon, hogy "villanykörte" vagy " villany körte" másik6 aki hülyének ítéli ezt a 6-ot
2 gyártásban jártas mérnök, aki felvilágosítja a csoportot, hogy a helyes kifejezés a lámpa
15 mindent tudó aki azt állítja, hogy dolgozott az iparágban, és a villanykörte kifejezés teljesen korrekt
19 hozzászóló aki azt mondja, hogy ez a topic nem a villanykörtékrõl szól és legyenek szívesek a beszélgetést egy villanykörtés topicban folytatni
11 aki megvédi a hozzászólásokat, mert mindannyian használunk villanykörtét ezért a hozzászólások idevágóak a fórumba
36 vitázik azon, hogy melyik módszer a legtökéletesebb a villanykörte kicserélésére, hol lehet megvenni a legjobb villanykörtéket, melyik márkájú villanykörte a legjobb ehhez a technikához, és melyik márka hibás
7 aki hivatkozásokat ír be, ahol különbözõ villanykörtékrõl lehet látni példákat
4 aki megállapítja, hogy az elõzõ hivatkozások nem jók, és beírja a jó hivatkozást
3 aki olyan hivatkozásokat ír be amiket a beírt hivatkozások alapján talált és ezek alapján hozzákapcsolható a villanykörte a fórumozó csoporthoz
13 aki belinkeli az összes hozzászólást, az összeset idézõjelközé véve odaírja, hogy "én is"
5 aki beírja, hogy nem fog többet írni, mert nem tudják többé kezelni a villanykörte problémát
4 aki azt mondja, hogy "nem beszéltük már meg ezt nem sokkal ezelõtt?"
13 aki azt mondja, hogy "csinálj inkább egy Google keresést a villanykörtékre, mielõtt kérdezel a villanykörtékrõl"
1 aki az eredeti hozzászólásra válaszol mától 6 hónap múlva, így újrakezdi az egészet...

crunchyfrog Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2063

OFF

Mi az az offolás?

ON

OFF

Mi az az on?

ON

szlovák paradicsom és esőkabát rulez

;))

Előzmény: julesblaidd (2062)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2062
Nem csak feletted esik. A norvég hegyvidékeken a tiszta idő a paradoxon. :-) De pont én is Norvégiában trekkingeztem 3 éve és pont Sandstone dzsekiben voltam két hetet a hegyek között és nem áztam el egyszer sem, pedig az volt a csoda, ha éppen nem esett az eső. :-)
Na de szerintem hagyjuk ezt má' abba, mert az offolásért átharapják a torkunkat teljesen jogosan !!!
Előzmény: tmbg (2061)
tmbg Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2061
Tényleg mindig csak felettem esik az eső? :) Arra emlékszem, hogy a még megbízhatónak tippelt Sandstone dzsekimben Norvégiában már néhány perc után a hátamon csobogott a víz, a kényelmes Pertex anyag csak rövid ideig bírta a Tátrában és néhány óra alatt leérve már eléggé remegtem, a Bükkben biciklivel lefelé meg nem sokat láttam az útból. Szerencsére nem történt baj, de a hegyimentők statisztikájában biztosan bőven szerepel más eset.
Előzmény: julesblaidd (2058)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2060
:-)))) lol
Előzmény: gyongyhaju lany (2059)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2059
Hát az elázás, és emiatt hegyoldalon legurulás veszélye leginkább a Klastoriskonál, már ha valaki túl sok sört iszik :) :)
Előzmény: julesblaidd (2058)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2058
És hol van a Szlovák Paradicsomban olyan hely, ahol ez a veszély fenyeget ??? :-))) A Klastorisko-nál vagy a Tamásfalvi-kilátóban ? :-))))
Akkor ennyi erővel a Bükkben vagy a Pilisben is közvetlen életveszélyben lehet az ember, ha netán elázna. Lelki szemeim előtt már látom is a szalagcímet, hogy "Túrázó életveszélyesen kihűlt a Rám-szakadékban"... :-))))
Igaz azt nem definiáltuk, hogy milyen évszakról beszélünk, de ilyenkor nyáron külön befizetek arra, ha valakinek sikerülne egy zivatartól átázott dzsekiben a hideg miatt összetörnie magát, mert vacogó ujjai nem bírták megfogni kellő erővel a létra fokait. :-))))
Előzmény: tmbg (2056)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2057
Annyira azért nem veszélyes a SZP. Mi is esős-záporos időben voltunk, nem profi esőkabátokkal, 9 éves kissráccal.

Azért egy olcsóbb lélegzős kabát praktikusabb, mint a nejlon esőkabát. Egy-két záport legalább kibír (egésznapos zuhéban menetelést valószínűleg már nem), és véd a szél ellen, plusz kicsit hűvösebbre forduló időben.

De aki nem bízik benne, hogy az majd bírja a záport, hát visz egy nejlon horgászkabátot is a zsákjában.

Nekem és a férjemenk Sandstone dzsekim volt, barátnőmnek Sherpa, törpieknek nem tudom. A legnagyobb zuhé a dobsinai barlang felé ért minket, de átvészeltük.

A kocaturista nem indul el szakadó esőben. Útközben 1-2 záporra pedig nem muszáj a hiper-szuper goretex kabát.

De ez a téma már tényleg átkívánkozik máshova: Túrafelszerelés - Útiholmi

Előzmény: tmbg (2056)
tmbg Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2056
A eredetileg tökéletesen vízlepergető dzsekiben bízva, teljesen átázva, lehülve sokáig lefelé sietni, köveken ugrálni szerintem balesetveszélyes, a megfázástól és a kényelmetlenségtől függetlenül. Szlovákián kívül, a lakott terület távolságával arányosan mégnagyobb gond az elázás. Ez nem vagányság kérdése.
Előzmény: julesblaidd (2053)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2055
Szerintem nem gáz. Ha oda tudtok figyelni a gyerekekre folyamatosan, akkor szerintem velük is simán lehet ott túrázni. Lehet, hogy először nem a létrás utakkal kellene kezdeni, hanem pl. a Hernád-áttöréssel, hogy szokják a túrát, szokják a tálcás szakaszokat, és ha látszik, hogy tudnak óvatosan közlekedni, akkor irány a nehezebb rész.
A Suchá Belá legelső nehezebb része pont egy létra, ott úgyis kiderül hamar, ha nem tudnak felmenni és akkor max. visszafordultok... bármennyire is egyirányúnak van jelölve az út, senki nem fog miatta bezsólni.
Előzmény: zsombi (2054)
zsombi Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2054
Nem én hanem a 6, 7 éves lurkók.
Előzmény: julesblaidd (2053)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2053
Mihez képest veszélyesek ? :-))) Objektív veszélyt nem hordoznak magukban, csak szubjektívet, így ha odafigyelsz, nem csúszol el rajtuk.
Előzmény: zsombi (2049)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2052
Szeretnék mindenkit megkérni, hogy a felszereléssel foglalkozó hozzászólásokat az arra illetékes topikba szíveskedjenek beírni! Én inkább jó élményeket olvasnék és fotókat néznék...
HegyenVolgyon Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2051
Veszélyesek.
Előzmény: zsombi (2049)
Pepin Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2050
Ha már itt járunk. Mostanában gondolkodom, hogy lassan vennem kellene egy rendes bakkancsot. Persze, lehet mászkálni edzőcipőben is... csak nem mindig. A kocatúrista vonal áll, évente 5-6 olyan csavargásunk van, ahová esetleg szükséges ilyen cipő.
Két lábbelit néztem ki, de nem lévén szakértő, nem tudok dönteni. Tudna valaki segíteni?
Az egyik: Mountex Kefas Iquitos.
A másik: Columbia Diamond Peaks. (Ez utóbbiról nem találtam magyar árat, de gondolom, nagyjából oda szórhat, mint a másik.)
zsombi Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2049
Veszélyesek a Szlovák paradicsomban a nyirkos lépcsők, létrák?
Előzmény: julesblaidd (2047)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2048
Ez egy jó érv.
Előzmény: Zivos (2046)
julesblaidd Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2047
Na neeee... :-) Mi a veszélyes ? :-))))
Előzmény: tmbg (2045)
Zivos Creative Commons License 2006.07.11 0 0 2046
Na akkor 4 eve az elso kirandulasomra a kovetkezokepp mentem: 1 TG szatyor tisztavaltassal, es kesz :-). Na persze hamar kiderult, hogy ez igy nem mukodik ezert azota beszereztem par dolgot, de mivel teljesen koca turistaskodom, ezert En is az olcsobb arakat keresem. Aki viszont szinte minden hetvegen komolyabb turakat tesz, annak megeri minoseget venni. Nekem nem, az evi par alkalomert.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!