" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Csak nem akar melegedni déli 12 órakor sem az a bizonyos "szub-hiperszupermediterrán" terület, a "Mecsektől délre"!
Vrijeme u Hrvatskoj 09.01.2009 u 12 h Smjer vjetra Brzina vjetra (m/s) Temperatura zraka (°C) Relativna vlanost (%) Tlak zraka (hPa) Tendencija tlaka (hPa) Vrijeme
Délelőtt 10-kor is még ilyen hőmérsékletek vannak Horvátországban. Mindenki figyelmébe ajánlom a mi "szubmediterrán" területeinkkel délről(!) közvetlenül szomszédos területek állomásainak adatait (Osijek, Slavonski Brod)
Nem minimumok, hanem délelőtt 10 óraiak!!!!!
Smjer vjetra Brzina vjetra (m/s) Temperatura zraka (°C) Relativna vlanost (%) Tlak zraka (hPa) Tendencija tlaka (hPa) Vrijeme Bilogora S 01 -7 Bjelovar - 00 -10 Daruvar - 00 -11 Dubrovnik SE 01 8 Dubrovnik-aer N 05 9 Gospić - 00 -12 Gorice-Nova Gradika NE 01 -15 Gradite-upanja - 00 -13 Hvar - 00 8 Karlovac N 01 -9 Knin NE 01 -1 Komia N 02 9 Kornati NE 01 6 Krapina SW 01 -8 Krievci NW 01 -9 Lastovo E 03 9 Malinska - - 2 Makarska E 01 9 Mali Loinj NE 04 4 Ogulin NE 01 -5 Osijek E 01 -11 Osijek-aer - 00 -12 Palagrua N 03 10 Parg-Čabar SE 04 -10 Pazin E 01 -5 Ploče N 05 4 Pula-aer NE 03 2 Rab N 01 5 Rijeka NW 01 2 Rijeka-aer NE 04 1 Rovinj-Sv.Ivan n/p NE 02 4 Senj NE 11 -2 jak vjetar Sisak N 01 -10 Slavonski Brod - 00 -13 Sljeme - - -10 Split NE 03 5 Split-aer W 02 5 ibenik N 04 2 Varadin - 00 -7
Nem tudom elég meggyőző tény-e mindarra, amit én két éve fáradhatatlanul magyarázok itt (mivel elképzelhetetlen mértékben fontosnak tartom), hogy éppen a miskolci állomás adata áll toronymagasan az ország összes állomásának adata fölött, miközben elképzelhetőnek tartom, hogy a régi miskolci állomás helyén (ahonnan ide helyezték) az egész ország egyik legalacsonyabb hőmérsékletét lehetett volna mérni.
Mindez akkor érvényes, ha ez a reggeli hőmérséklet valóban a MINIMUM és Gádoroson is "csak" -16 fok van és nem -17, a köd és enyhén magasabb fekvése miatt esetleg éppen ott kialakuló "hidegkönyök-effektus" hatására. (Ezek az inverziológia "finomságai".)
Laci, ha Nálad a múltkori "első menetben" nem volt ennyire hideg és ha az idei tél abszolút minimumát a mai reggeli adatok fogják reprezentálni, azt fogod tapasztalni, hogy ugyanazon a -16 fokon, amin tavaly elfagytak a fügéid, az idén nem fognak, egy ilyen tartós, száraz "előfagyasztás" után.
Nyugodj meg, Tibor, a valóságban Nálad -9-10 fok van, teljességgel ártalmatlan hőmérséklet! A hőmérődet pedig sürgősen cseréld ki, hogy ne kelljen magad fölöslegesen idegesítened!
Azt már én is megfigyeltem,hogy a kocsi kijelzőjén késleltetve jelennek meg a hőmérsékletváltozások,ma viszont-valószínűleg a köd miatt-a 15 km-es távolságon mindenütt a -16 fokos értéket mutatta.Teljesen sík terep a lakás és a munkahely között,s van egy 3-4 km-es szakasz benne,ahol mindíg hidegebb,illetve nyáron melegebb szokott lenni,s most ott sem volt változás.
Ki-ki nézze meg a ma reggeli hőtérképeket és értelmezze az alábbi két ábrát, amelyeket a régi fórumban annak idején már megjelentettem. Ebből azt is eldöntheti mindenki, hogy az iskolai tananyag meteorológiára és éghajlattanra vonatkozó részeiből nem hiányzik-e a legfontosabb!!!!!!!!
Erősen rezeg a léc!-16 fokot mért a gépkocsi reggel 6 órakor,köd van,s ráadásul semmi különbség a lakott területen és országúton mért értékek között!Csak abban bízhatok-amit már floo2 is kifejtett korábban-hogy a karácsony óta tartó egyenletesen kemény hideg periódus hatására a fügéim olyan mélyen hibernálódtak,hogy talán nem fagynak tövig ebben,a számukra már kritikus hőmérsékleti értéket meghaladó hidegben.
Gratulálni szeretnék Minden Kedves Topictársnak az itteni örvendetes aktivitásához, aminek köszönhetően öt hónap alatt itt majdnem harmadannyi értékes hozzászólás született, mint "ősanya topicunkban" közel 5 év alatt, úgy, hogy közben az is párhuzamosan működött. Csak így tovább!
Eljutott hozzánk egy "városi hősziget-hatást" tanulmányozó dolgozat. Olyan meghökkentő adatokat tartalmaz a városi klíma hőmérsékleti anomáliáinak tényszerű kifejezésére, hogy ha én olyan helyen kertészkednék, vagy meteorologizálnék, a "fair play" jegyében soha semmilyen összehasonlítást nem lenne képem tenni a természetes viszonyok közt tartott vegetációkkal, vagy meteorológiai adatokkal.
Abban reménykedem, hogy a sok fáradozásnak köszönhetően senki nem tekint már talányként ezekre a dolgokra és ha idáig eddig lettek volna még kételyei az inverziológiai tanokkal kapcsolatban, azok most véglegesen eloszlanak.
Az, hogy a végletekig kisugárzási helyzet volt, a radiációs minimum pedig hófelületen mérve. Feltételezhetően hajnalban is hasonló lesz. (Sőt, jelenleg is hasonló lehet.) Elképzelhető, hogy Debrecenben volt még szél, vagy felhő és az homogénebben tartotta a légréteget.
KÜLÖN A FIGYELMÉBE AJÁNLOM MINDENKINEK SLAVONSKI BROD FÖLDRAJZI HELYÉT!
A MAGYAR SZTEREOTIPOLÓGIA ALAPJÁN EZ MÁR SZUPERMEDITERRÁN TERÜLETEN VAN.
AJÁNLOM, HOGY MINDENKI KERESSE MEG MAGÁNAK HORVÁTORSZÁG TÉRKÉPÉN ÉS PRÓBÁLJA FELIDÉZNI MAGÁBAN MINDAZT, AMIT MAGYARORSZÁG TÉRSÉGI KLÍMÁIRÓL HALLOTT, TANULT, VAGY PRÓBÁLTAK VELE ELHITETNI!
Kár, hogy most sok topictárs alszik. Pedig most egy fantasztikus élő példa megtapasztalását élhetjük mindarra vonatkozóan, amiről olyan rengeteget írta. Most csak annyit kell mondanom, hogy: ÍÍÍÍÍMMMMEEEEE!
Szoktam említeni az alföldi "elterült", "ellaposodott" hideglevegőt" inverziós helyzetekben. Ennek a legalsó rétegében rendkívül meredek a hőmérsékleti gradiens. Ezért azt is valószínűsítem, hogy alföldi viszonyok mellett nem ugyanazt jelenti a növény részére a mínusz ugyanannyi kétméteren mért hőmérséklet, mint a dombon két méteren mért ugyanaz. Valóban úgy van, hogy a dombon jellemzően jóval kisebb az eltérés az alsó kétméteres rétegen belül. Ez azért lehetséges, mert a teljes légoszlopnak itt nem az alján vagyunk, hanem egy felsőbb szelvényében, ahol a magasságfüggvényű csökkenés már jóval kisebb. A miskolci állomás jelenlegi hőmérséklete jó példa arra, hogy a domb mennyire képes semlegesíteni a hó hatását. A terep jellege mellett még döntően az a körülmény határozza meg a két méteren mért és a talajszinten lévő hőmérsékletek különbségét, hogy mennyire kisugárzási típusú a lehűlés. Teljes borultság esetén szinte nincs különbség, erős inverzióban viszont meglepően nagy lehet, különösen alföldi terepen.
Bocsánat-bocsánat-bocsánat! Nálam -5,6 volt akkor, az előbb elírtam! Most visszament -5,5-re! Eközben Nagykanizsa -11,4-re süllyedt! Ez 6 fokos különbség! Kegyetlen!
Nagyon-nagyon változatos a területi hőmérsékleti kép, attól függöen, hogy hol van még légmozgás, hol fedi hó a talajt, és milyen terepszinten vagyunk!
" Vrijeme u Hrvatskoj 08.01.2009 u 22 h Smjer vjetra Brzina vjetra (m/s) Temperatura zraka (°C) Relativna vlanost (%) Tlak zraka (hPa) Tendencija tlaka (hPa) Vrijeme Bilogora E 02 -5 Daruvar - 00 -12 Dubrovnik-aer N 12 5 jak vjetar Gospić W 01 -9 Gorice-Nova Gradika NE 01 -7 Gradite-upanja SE 02 -10 Osijek E 01 -10 Osijek-aer E 01 -9 Pula-aer NE 05 1 Slavonski Brod NE 01 -15 "
Ne aggódjatok északkeletiek, mert Miskolcon csak -6 fok van, ezzel szemben délen Slavonski Brodban -15 !
Nagykanizsa -10, a környékünkön, de Lendva csak -8, nálam -6,6, iklódbördőcei omsz állomás -10, mellette Páka -7,5!
Hát én a meteorológiát csak ugatom ill.olvasom a szakértői /t.i .TI/,mérni itt a 3.-on nem sok értelme lenne,a birtokra meg nemigen jutok ki, de annyit el tudok mondani,hogy nálunk ill. 30 kmes körzetben hó nem volt eddig egy szem se/nekem speciel nem is hiányzik,de lehet hogy önző vagyok/.A nagy fügéket takarni nem is tudnám,a tavalyi két dugványt viszont még időben "beástam".Remélem az én délszakiaim már aklimatizálódtak és nem lesz velük semmi gond.