Egy dolgot elfelejtesz, mert beleszoktál a - lehet, hogy csak viszonylagos - jólétbe, velem együtt. Azok az emberek, akiknek nem mindegy, hogy mennyibe kerül az étel, amit az asztalukra raknak, nem nagyon tudnak lemondani az ügy érdekében nyaralásról, új kocsiról, márkás sportcipőről, internetről. Ahogy saultestvér mondta, vagy olcsón esznek, vagy nem esznek. Ezek között lehet választani.
Lehet, hogy ezt te demagógiának érzed. De lehet, hogy csak nem mozogsz olyan körökben, ahol emberek ilyen problémákkal küzdenek. (és most nem azokról beszélek, akik azon sírnak, milyen drága a zöldség, de megvan a napi betevő csipsz és kólaadagjuk, mert az egy másik kategória)
>De errol egy elelmiszeripari technologust kerdezz inkabb.
Nem rosz otlet, csak te beszeltel itt technologiakrol, mint aki kepben van, gondoltam megkerdezem mire alapulnak a nezeteid.
Puha es vizenyos csirkemellet eleg egyszeru csinalni az eredetibol, parszor hagyd kicsit megfagyni es kiolvadni, a hatas garantalt.
Es mondd, azt az addiktiv cukrot ugyanaz a maffia csinalja, mint amelyik a feherjes varazslottyot injekciozza a csirkemellekbe? Es hol lehet bovebbet olvasni errol a technologiarol, illetve te honnan ismered?
Naivsag azt hinni, hogy az elmult 30 evben csak az autogyartas es a szamitogep fejlodott, de az elelmiszeripar ugyanugy dolgozik mint azelott. De errol egy elelmiszeripari technologust kerdezz inkabb. En egyetlen uj technologiat ismerek, amivel a csirkemellbe vizet es feherjeket preselnek, ergo a megnovekedett suly nem jar kisebb feherjearannyal. Aztan hogy ez a feherje kergemarhabol, szaj es koromfajos disznobol vagy halbol van-e azt lehetetlen kideriteni, mert a feherjet olyan aprora szabdaljak, hogy abbol mar kiderithetetlen. Ez biztosan nem volt 30 eve. Ha egy talca csirkemell allaga puha, szivacsos es alatta nem ver hanem vizes le csordogal, akkor ezzel van dolgod. Leginkabb nagyteteles melyhutott aruban van.
A cukor addiktiv, egyszeruen hozzaszoktal. Mindenhez hozza lehet szokni. Es ha hozzaszoktal, akkor tobb kell ugyanazon hatas eleresehez. Igy van ez a kabitoszerekkel, a soval, mindennel amihez hozza lehet szokni.
Emlekeken tenyleg nem erdemes osszeveszni. Csak ez egy eleg altalanos megfigyeles a nosztalgiaval kapcsolatban. Az ember valahogy belefut abba a regi dologba, ami annak idejen hude szuper volt, es kiderul hogy ma mar egyaltalan nem latja olyannak, sot, kifejezetten gagyi a valosag, es erthetetlen, hogy mi volt abben a nagyszeru. Legyen az gep, eszkoz, kirandulas, kocsi, szamitogep, de a kajakkal sincs maskent.
Nem olyan bonyolult megcsinalni a regi idok parizsijat, es ugy remlik tobben elo is alltak mar a nosztalga-parizsival. Ami persze nem izlett a fogyasztoknak, es egyszerubb arra fogni, hogy "a, tuti elvesztettek a szupertitkos receptet", mint a valosag. ;-)
Ehhez meg hozza lehet venni, hogy az idovel mind az emesztorendszer mukodese, mind az izerzekeles magaban is valtozik. Pl. anyosom hazi csirkeleveset, ma tul zsirosnak talalom, mind izre es kicsit meg is visel, holott mondjuk 10 evvel ezelott semmi ilyen problema nem volt. Es hidd el hogy ez pont ugyanaz a leves, pont ugyaolyan alapanyagobol, az egyetlen valtozo tenyezo a kepleben en vagyok.
Azt is megfigyeltem hogy egy ideje tobb cukrot teszek a teamba. Gondolod, hogy a cukorgyartok kitalaltak valami furmanyt, amitol a (finomitott) kristalycukor cukortartalma kisebb?
A nagyobb valasztekban _mindennek_ az izet rosszabbnak erzed?
idike>pontosan igy van, negyedannyi adalekanyag es szazadannyi technologia nem allt rendelkezesre
Saccoljunk a regi idokre extra szuken 10 adalekanyagot es egyetlen technologiat. Felsorolnal mondjuk 10-10 tetelt az azota feltalat 30 plusz anyagbol es 99 technologiabol? Kulonosen a technologiak eredkelnenek.
Kar, hogy azt te nem tudod megitelni, sulyos korlataid miatt.
Vissza a temankhoz, mint mar irtam, nem eszem mueteleket, a felsoroltak kozul egyet sem, de azok itteni megfelelojet sem. Ha hust kivanok enni, akkor hust eszem, nem muhust, ha meg szojat kivanok, akkor azt. Szvsz a felsorolt elelmiszerekben a szoja a legkevesbe artalmas oda_nem_valok kozott van. Tartalmaznak azok sok mas finomsagot is. Jo etvagyat neked ! :)
" magad is kiprobalhatod a legegyszerubb dolgot, fozz levest so nelkul, kicsi sovbal, kicsit tobb soval, meg tobb soval, es figyeld meg a kulonbseget "
Bizony, ugyanez van a felvágottaknál is:
-kevés hússal: virsli, párizsi kategória
-több hússal: húskenyerek kategória
-még több hússal: szalámi kategória
a hús mennyísége a változó.
" Melyik virsliben talaltal szojat? "
Viccelsz..?
Mégis mit gondoltál, mi van bennük..? Hús ?
Hol élsz Te..?!
Szójafehérje MINDEGYIKBEN van !
" Nyilvan erre lenne motivacio, ha lenne eloiras minimum feherje tartalomra, "
Van. Víztartalom, zsirtartalom, fehérjetartalom.
MSZ.
" de ennek hianyaban tok esszerutlen dolog lenne mai is ilyet rakni a virslibe egy csomo szempont miatt. "
Hát úgy látszik, a gyártók szerint mégiscsak ésszerű, nézd csak meg a cimkéket...
>lehet, hogy én tapasztaltam meg túl sokszor az "olcsó húsnak híg a leve" törvényt
olcso husnak valoban hig a leve ha az "olcso hus", mas szoval a korrekt aran olcso, attol hogy gyenge minosegu. Ezt el kell kuloniteni attol, ami armanipulaciok miatt olcso (vagy eppen draga). Valami bolcs ember mondta hogy "nem vagyunk eleg gazdagok ahhoz hogy olcso dolgokat vegyunk", de a kiveteleket erdemes eszrevenni.
>A vurslit nem ismerem (mármint az ehető formáját), de ugye nem azért "vursli", mert az előírások szerint nem nevezhető "virsli"-nek..? :-o (ld. "tejföl" vs. "frissföl"..)
Ugyanolyan otos kis vakuumcsomiban volt mint az Orsi es az azt koveto millio fajta baromfivirsli. Kicsit vastagabb szallal, es volt benne sajt is. Minden tovabbi nelkul nevezhettek volna virslinek is. Valszeg ma is ott van a tobbi kozott a megfelelo boltokban, csak nalam esett le a keresleti listarol.
>A jobb minőséghez azért jobb minőségű alapanyag is kell, nem elég a sok fűszer.
Elelmiszerekrol leven szo itt a "jobb" itelet igencsak szubjektiv. Es mint emlitettem nagyon sok felvagott keszul tok ugyanazokbol az anyagokbol (zomeben), es az eredmeny nagyon eltero. Mint vegyeszpalanta magad is kiprobalhatod a legegyszerubb dolgot, fozz levest so nelkul, kicsi sovbal, kicsit tobb soval, meg tobb soval, es figyeld meg a kulonbseget. Vagy akar ugy hogy az egyszer jol eltalalt mennyisegu sot az elejen teszed bele, maskor meg a vegen.
>Pl. mit keres a virsliben a szójafehérje..?
Mit keres benne? Melyik virsliben talaltal szojat? (A szojavirslikent hirdetett darabokat most mellozzuk :)
>Nyilván a húsfehérjét pótolandó (30 éve még szinte ismeretlen volt felvágottakban a szójafehérje Mo.-n !)..
Nyilvan erre lenne motivacio, ha lenne eloiras minimum feherje tartalomra, vagy ilyeneket merne valaki, de ennek hianyaban tok esszerutlen dolog lenne mai is ilyet rakni a virslibe egy csomo szempont miatt.
ugyhogy ha van ilyen speci virsli nyilvan azok miatt akik kifejezetten a szojat keresik benne.
Persze lehet hogy felborultak az araranyok, es a szojaliszt olcsobb mint a rizsliszt, mar regen jartam husuzemben.
"Akortajt 1) fiatal voltal, es 2) ez volt _a_ valasztek. 3.60-as parizsi, meg unnepnapokra gepsonka. Az anyagok amibol keszulnek ugyanazok, illetve a tudomany itt sem all meg, ma lehetne sokkal jobbat is csinalni mint ami kijon, csak valamiert nem tordnek vele. A "valamiert" tobbnyire a vevoi hozzaallasban keresheto: igy is elviszik, akkor miert kene mast csinalni. "
Tényleg nem vitatkozni akarok, mert igaz, hogy szinte csak az volt a választék, de bizony az ízük összehasonlíthatatlanul jobb volt mint a mostaniaké, vegyem akár a fűszeres pulykapározsit, avagy borjúpárizsit - mindegy. Akkor még volt valódi íze, zamata, nem volt az az érzése az embernek, mintha radírgumuba harapott volna.
Épenséggel most van a nagyobb választék, és ennek ellenére roszabb az íze - szóval ebből gondolom, hogy egyszerűen több benne az adalékanyag.
lehet, hogy én tapasztaltam meg túl sokszor az "olcsó húsnak híg a leve" törvényt, de én még technikai célra (írod: belesütni rántottába) is csak (kevés, de) jó minőségű kolbászt szeretek.
Úgyis rengeteg mérget vagyunk kénytelenek megenni/meginni/belélegezni, ha lehet minél kevesebb szinezéket, állománymódosítot, tartósítószert tegyünk hozzá ;)
(BTW hová jutottunk egy vega topicban: tojásrántotta & virsli..? a végén kiderül, hogy itt nincsenek is vegák.. ;)
A vurslit nem ismerem (mármint az ehető formáját), de ugye nem azért "vursli", mert az előírások szerint nem nevezhető "virsli"-nek..? :-o (ld. "tejföl" vs. "frissföl"..)
A Falcotrade csemege debrecenije ízlett nekem eddig a legjobban, én főve, mustárral-kenyérrel szoktam enni, sütve még nem próbáltam.
" Kb. ugyanannyi koltseggel lehetne sokkal jobbat csinalni meg sokkal rosszabbat is. "
A jobb minőséghez azért jobb minőségű alapanyag is kell, nem elég a sok fűszer.
Pl. mit keres a virsliben a szójafehérje..?
Nyilván a húsfehérjét pótolandó (30 éve még szinte ismeretlen volt felvágottakban a szójafehérje Mo.-n !)..
>a Tesco gazdaságos virsli/párizsi (ugyanabból van) kilónként kb. 180 forint, egy kiló hús meg 1000. Na most akkor mennyi hús lehet ebben a virsliben ? Semennyi,
Erdekes logika. Hasonlo modon mennyi fott tarja lehet egy kilo fottarjaban, ha az egyebkent szokasos ara 1400-1800 kozotti, viszont mar egy jo eve lehet rendszeresen kapni 700-1100 kozotti arakon? Es az ugyanott kaphato 1000 koruli felvagottakban meg tobb hus van mint a 800-as fott tarjaban?
Az elelmiszerpiacon _sem_ mukodik hogy amire ketszer annyit irnak az keszer jobb, vagy hogy egyaltalan jobb. A tesco-fele lerakatokban meg vegkepp, ott teljesen ad-hoc alapon adnak csomo mindent olcsobban, akar massziv arejtessel, hogy az a raklap vegre eltunjon, egyszeruen a helyi elado itelete vagy jokedve szerint.
Nem beszelve a vevobecsalogato aruktol, melyeket az ertekuk alatt adnak -- vesztve par szazast a profitbol azon a cikken, mikozben a vevo meg vasarol 20x annyi mindent ugyanott a normal aron, es nem a szomszed boltban teszi ugyanezt.
Szoval abban a parizsiban pont annyi hus van mint az 500 Ft-os tarsaban. Es azzal hogy olcson adjak pont bejatszhatja magat az ertelmes ar/ertek kategoriaba.
>Petike és szerinted melyik a jó virsli? Mert én eddig csak undorítóbbnál undorítóbb ízű virsliket ettem...
Regebben "sajtos pattanos" neven lehetett kapni nagyon finom darabokat. Ma "frankfurti" nev alatt idonkent lehet talani hasonlot. Ugy altalaban a virsli egy nagy lutri, valamennyire meg lehet saccolni kivulrol hogy milyen lehet, de van hogy a legjobb kinezetubol is valami szornyu izu dolog jon ki, maskor meg az ingyenvirsli is meglepoen joizu. [Vagy az ehseg a legjobb fuszer ahogy a mondas is tartja :]
Par eve "vursli" neven volt jol eltalalt olcso sajtos sutovirsli, aztan ahogy a nep rakapott elindultak felfele az arral es le a minoseggel. Ezek a 300 alatti kilos virslik technikai celra egesz jok (pl. belesutni a rantottaba), meg veszkajanak, ha nagyon nem jon be, akkor a macska orommel betermeli. :-) Pontositok, a kilos tombokbol szokott lenni olyan, hogy ket sorban vannak a virslik, meg olyan, ahol vastagabban, tobb mint 3 sorban. Na az utobbi messze kerulendo.
Ami engem jobban erdekelne, tud-e valaki hasznalhato debrecenit? Ezekkel ritkan probalkozom, es az utolso par alkalommal iztelen vacakba sikerult belenyulni.
Kezdem megérteni, hogy gyerekkoromban miért szerettem sokkal jobban a páriszit, szafaládét, krinolint stb... valószinüleg az 50-es, 60-as években még nem ismerték ezt a sok adalékanyagot...
Akortajt 1) fiatal voltal, es 2) ez volt _a_ valasztek. 3.60-as parizsi, meg unnepnapokra gepsonka. Az anyagok amibol keszulnek ugyanazok, illetve a tudomany itt sem all meg, ma lehetne sokkal jobbat is csinalni mint ami kijon, csak valamiert nem tordnek vele. A "valamiert" tobbnyire a vevoi hozzaallasban keresheto: igy is elviszik, akkor miert kene mast csinalni. A prad fo tomeget ugyanaz adja, az izt meg pont a kis mennyisegben belekevert fuszerek befolyasoljak nagyon, meg a rendesen csinat fozes/fustoles. Kb. ugyanannyi koltseggel lehetne sokkal jobbat csinalni meg sokkal rosszabbat is.
Miert vagy ennyire odaig valakinek a kora miatt? A kor sem + sem - ertelemben nem erdem, hanem allapot. Ha tuleled a fiatalkorodat, akkor egyszer megoregszel, ennyi. :) Nem maradsz fiatal te sem orokke, es az en gyerekem fogja elvenni az allasodat annak idejen :))). Ha meg egesz eletedben semmit nem tanultal, akkor oregkorodra nem tiszteletremelto leszel hanem egy ven hulye. Erre is van pelda eleg sok, nem kell messzire menni.
Kaveszunet. Szoval en nem vagyok egy nagy vegyesz. Nem tudom mit jelentenek az E jelzesek, nem is igazan akarom tudni. Tudom, hogy nagy reszuk artalmatlan, amugyis hasznalt anyag, a karamellnek is van E szama. Azt is tudom, hogy ez azert kell, mert a metatriklorbifoszfateszternek esetleg orszagonkent valtozo koznapi neve van, de meg a vegyesz neve is eltero lehet, tehat ha tudatni akarjak ezen a vilagmeretu pijacon, hogy a nestle tejitalban mi van (es erre majdnem mindenhol torveny kotelezi oket), akkor valami egyseges kodot kellett talalni, ezek az E szamok. Ez igy rendben is van. Meg az is, hogy a margarin novenyi olajokbol keszul (eredetileg legalabbis), ergo valamit csinalni kell vele, hogy ne legyen folyekony es a kbozo hozzavalok egynemuek maradjanak. Erre szolgal az emulgealoszer, hogy a margarinban levo viz ne csapodjon ki, ne sercegjen amikor palacsintat sutsz benne. Amit en (szemelyesen, de mas tegyen ahogy akar) nem veszek meg, az a tejital ilyenolyan izesitessel (tobbek kozott), barmennyire is rajong az 5 eves gyerekem a reklamban latott mokus/nyuszi/maci miatt erte. Mert o meg nalam is kevesebbet ert hozza. Mert milkshaket (ahogy o hivja) otthon is elo tudunk allitani tejbol, mezbol es gyumolcsokbol, ahogy mar korabban irtam.
Feltetelezem, hogy vannak olcsobb es dragabb emulgealoszerek es a szojatecitin a dragabbak kozul valo. Ne probalj hulyesegekkel csobe huzni, nem eri meg a faradsagot, komolyan nem erdekel a kerdes annyira. Az ezutan kovetkezo 2 hsz-eddel en is egyet ertek.
szerintem a Magyarországon gyártott virslik közül a Wiesbauer "Bécsi hosszú virsli" nevű virslije az egyik legjobb minőségű. Ezt sajnos az ára is tükrözi.
Igazad van, régen sokkal jobb minőségű volt minden "vörösáru", de aztán elindult az árverseny.. :(
Üdv: Petike23
P.S. Ha a "Tesco gazdaságos" virsliből kihagynánk azt a minimális börkepépet, és húst, ami van benne, igazi vega-virsli lenne.. az íze nem változna meg, az biztos. ;)
Petike és szerinted melyik a jó virsli? Mert én eddig csak undorítóbbnál undorítóbb ízű virsliket ettem... egyedül a bécsi virsli az, amit szeretek... de az olyan 2000 ft körül van kilója - legalábbis itt a környéken.
Kezdem megérteni, hogy gyerekkoromban miért szerettem sokkal jobban a páriszit, szafaládét, krinolint stb... valószinüleg az 50-es, 60-as években még nem ismerték ezt a sok adalékanyagot...
Ha az ember megengedheti magának (pénz), és odafigyel arra, hogy mit eszik, nagyon sokat tehet az egészségéért.
Olyasmire gondolok, hogy a Tesco gazdaságos virsli/párizsi (ugyanabból van) kilónként kb. 180 forint, egy kiló hús meg 1000. Na most akkor mennyi hús lehet ebben a virsliben ? Semennyi, csak:
-víz (ez a legolcsóbb alapanyag)
-zselatin (hogy összeálljon)
-szójafehérje (bár ildiko2002 szerint ez jó)
-emulgeátor (hogy össze lehessen keverni)
-stabilizátor (hogy egyben maradjon)
-szinezék (hogy rózsaszín legyen)
-aromaanyag (hogy legyen valami íze)
-ízfokozó (hogy még ízletesebb legyen)
-antioxidáns (ne barnuljon meg azonnal)
-tartósítószer (legalább hazáig kibírja)
..
.
stb.
Egy _igazi_, jó minőségű virsli kilónként kb. 1000 Ft. Lehet is kapni, csak éppen minimális rá a kereslet..
A kulcsszó (tudatos táplálkozás) nálam azt jelenti, hogy inkább ritkán eszem virslit, vagy kevesebbet, de akkor a jó minőségűt veszem.
Ugyanez a többi élelmiszerre is..
Az említett ember nem az ismerősöm, biopiacos manusz említette a történetet.
Az átlagembernek fontos az ár, szvsz a legfontosabb. Elég sokat járok vidéki falvakban, és ott pl. a boltokban az olcsóbb és a drágább telipakolt élelmiszerek közül lehet választani. Sokba kerülne rendszeresen bejárni a legközelebbi nagyobb városba kaját venni, pláne, hogy ott se biztos, hogy van megfelelő.
Ebben az országban sajnos nagyon sok embernek a között kell választani, hogy eszik vmi olcsót vagy nem eszik. Én szerencsére nem tartozom közéjük, de így is csak ritkán eszem biotermékeket, és a hiperszuperekben is csak fűszert veszek meg akciós durumtésztát, hiába tudom, hogy ba teljeskiőrlésű lisztből készült egészségesebb. Ettem már egy hétig csak almát, ami nagyon olcsó volt, de azért mást is jó néha fogyasztani. A kenyeret pl. itthon sütjük, mert amúgy a megfelelő nagyon drága, de ezt nem tudja mindenki megtenni. A kenyérre meg nem margarint teszek, hanem vagy semmit, vagy hidegen sajtolt napraforgó étolajat. Elég tudatosan táplálkozom, tudom milyen kompromisszumokra kényszerülök, és sajnos vannak nálam sokkal rosszabb helyzetben lévők.
Amúgy az emberek jó része nincs tisztában vele, hogy mi mi a kajájában, az összetevők nevei kínaiul hangzanak, az E-ket meg már annyira elcsépelték, hogy csak legyintenek rá (némely ásványvíz palackján már a CO2-t is E-vel írják).
saultestvér!
Igen, az átlagpolgárnak meg kell gondolnia mit eszik, de nem hiszem, hogy az árnak van a legfőbb szerepe. Ezt magamról tudom.
Rólam aztán senki nem állíthatja, hogy el vagyok eresztve pénzzel, meg is nézem az ételek árát, de az összetételüket is. Aminek az összetétele nem megfelelő én nem veszem meg, akkor sem ha olcsó. Ha pedig a megfelelő összetételű változatot nem tudom megfizetni, akkor nem használok ilyen élelmiszert. A margarin pont ilyen. szvsz margarin nélkül simán lehet élni ha nincs pénzem biomargarinra. (Bár mint alant írtam, nem drágábba bio margarin. Viszont ez más élelmiszerekre azért nem egészen igaz.)
Salátás ismerősödnek van egy ötletem:
Én nem veszem meg a piacon a salátát, sem a gyerekeimnek, sem a kisállataimnak sem magamnak. Biosalátára nincs pénzem. Viszont rengeteg salátát eszem. Megoldás: Biokelkáposztát veszek, az kiadós és emiatt olcsóbb is. Drágább, mint a "rendes" kelkáposzta, de valahol muszáj kompromisszumot kötni. Nekem ez egy ésszerű kompromisszum. Hidd el, meg lehet ezeket találni, csak akarni kell:)
Bokor, most komolyan. Annyira jó fej vagy általában, de ha idikéről van szó elönti a köd az agyadat. Tényleg nem érzed, hogy nem fikázásból írta amit írt? Szvsz teljesen igaza van. Nem kötelező műanyagból készült ételeket fogyasztani csak azért mert valakinek kevés a pénze. Attól, hogy nincs pénzem biora még nem kell szart ennem. Elég ha megfelelő alapanyagokból előállított kajákat eszem. Ja, hogy bizonyos dolgokról esetleg le kell mondanom? Hát igen...
Azok pedig, akik azzal az ürüggyel, hogy nincs pénzük biora, meg sem próbálnak normális ételeket enni, minden mindegy alapon, szerintem is mókusok. (és bocsánatot kérek a mókusoktól:))
(A magam részéről nem vagyok hajlandó szégyellni magam azért, mert egy csomó mindent nem engedhetek meg magamnak, de azért szégylelném nagyon, ha nem próbálnám meg kihozni a helyzetemből, lehetőségeimből kihozható legtöbbet)
gyümi@mostnagyonpipalett.hu