Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
" a vitát én sem értem. erdőben nem lehet kvadolni, és pont. ezen nem vágom miért kell besértődni. "
Erdőben a fák között,vagy az erdőn átvezető közúton(földút).Mert a 2 nem mindegy.A fák között tényleg bunkóság,de az uton ha tábla vagy sorompó nem tiltja,akkor lehet.
"10-15 ezer quados/motoros szív, 2-300 barom miatt"
Biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal rosszabb az arány. Legalábbis erdei ösvényeken 100% körül van a bunkók aránya. (Az a barom is egy külön kategória, aki tíz perce a házunk környékén bőgette a motorját.)
DE tényleg tök fölösleges a vita. Az összes gyalogos elmondja a negatív tapasztalatait, amit a kvadosok nem hisznek el/nem vesznek figyelembe. Küldetéstudatuk van.
Most nincs időm minden elolvasni, de neked viti2 megéri válaszolni, mert te normális ember vagy. És szerintem ez a lényeg, nem pedig az, hogy mi van alattunk (jó, azért csak mértékkel!). Szóval szerintem meg lehetne találni az összhangot, de az olyasmivel nem megyünk semmire sem, ha bármely fél a másik fél számára teljesen elképzelhetetlen variációkat vázol fel. Például a "quadosok - vagy biciklisek pusztuljatok" irritáló felszólítások nem fognak semmi jót szülni, csak háborút. Annak aki ilyet mond, fel kéne fognia végre, hogy itt kompromisszumra van szükség, amihez mindkét fél kell. Ehhez az kell, hogy mindkét fél kapjon valami pozitívat! Ha nem, akkor háború lesz és pfújozás.
Én elítélem amikor egy kvados majdnem kinyír, mert hirtelen vágódik felém, de azt minimum annyira elítélem, amikor egy gyalogos bosszúból acélhurkokat feszít ki az erdőben, azért, hogy a CM-esek eltaknyoljanak rajta. Ez konkrétan meg is történt, és ha jól tudom azóta is keresi rendőrség a tettest.
Szerintem már akkor egész jól járna mindenki, ha Viti az általad vázolt megoldás megszülethetne. Sőt, szerintem még csak a kormánynak se kéne közbelépnie, ugyanis ha mindenki normális lenne, menne ez magától is.
De sajnos nem megy és nem is fog, a világ ugyanis ennek a fórumnak a felnagyított változata. Vannak ugyan normális és értelmes emberek benne, de többekből a méreg fröcsög és legszívesebben felkoncolnák a másikat!
Szal nincs megoldás. Vagyis van, ha valaki betarttatja a törvényt. Én viszont - és társaim - azon leszünk, hogy legalább mi ne legyünk bunkók vélt jogaink megzavaróival szemben.
Miért kell ilyen hülyeségeken vitatkozni és világgá kürtölni ezeket a véleményeket.
Ez a fórum is csak arra volt jó, hogy növelje az ellentéteket. Részemről befelyezem, mert téves kép alakul ki bennem a természetvédőkről és a quadosokról is (a kettő nem zárja ki egymást)
Eddig sem mentem védett területre, ezután sem fogok.
Eddig sem lincseltek meg quadozásért, remélem ezután sem fognak.
Írjátok le, hogy én mint vissafogott hobby quados, miben tudnék segíteni az ügy érdekében, hátha megfontolom.
Sokat járok erdőben és sokféle természetjáróval találkozom. Nincs köztük olyan akit felkoncolnék vagy kibeleznék de mégis a cross motorosokhoz és a quadosokhoz fűződnek a legrosszabb élményeim.
Összefoglalva: hangosak, koszosak, gyorsan hajtanak amivel nem egyszer sodortak már életveszélybe és érezhetően, láthatóan nagy kárt tesznek az erdőben.
Többször megálltam már velük beszélegetni és megkérdeztem miért itt csinálják. A beszélgetsből egytől egyig az jött le, hogy valójában nem is értik miért van másoknak problémája velük. (Amikor zúg a motor tényleg nem hallod milyen kurva hangos vagy és amikor zúzol az úton nem kell félreugrálnod mert erősebb vagy és a többiek majd úgyis ugranak...) Azt is el szokták mondani, hogy bár ismerik a törvényeket és a többi erdőlátogató véleményét, máshová menni túl nagy fáradtság/idő/bonyodalom lenne, tehát maradnak.
Azt gondolom, hogy az erdőben sokan megférünk. Kirándulók, futók, bringások, lovasok. Ezeket nagyon könnyen egy halmazba lehet venni mert normál üzemmenetnél nem zavarnak másokat és nem tesznek kárt se másban es az erdőben.
Motorizálva (motor, quad, terepjáró, stb.) nem tudsz annyira figyelmes és óvatos lenni, hogy ne okozz kárt és nem zavarj másokat. (Többek közt az erdő élővilágát.) Akármit csinálsz, rombolsz.
Megoldás kell. Nem erőszakkal. De nem is úgy, hogy az egyik tábor saját kezébe veszik a törvényt.
"- Az, hogy 10-15 ezer quados/motoros szív, 2-300 barom miatt"
az arányokkal gond lehet, több a barom a jelek szerint.
"Az, hogy egyesek azt hiszik - quad=bűnöző, így nem kell ERDŐ hozzá hogy pl. kutyát uszítsanak ránk, vagy ostorral kapjunk egy lovaskocsiról (ÁLLÓ MOTORRAL!)"
ez a ti dolgotok hogy meggyőzzétek a közvéleményt ennek ellenkezőjéről.
"A hasonlat meg : a zavarás jogilag jól leírható, de gyakorlatban alkalmazhatatlan fogalom. Engem nem zavar a zene, más meg rühelli például."
de semmi köze a témához (tudom, te nyitottad a topikot :) ) az itteni vita nagyjából akörül zajlik, hogy ERDŐBEN van e helye motoros járműveknek (kivéve azokat az eseteket amikor ez télleg szükséges). erre meg a válasz egyértelműen az, hogy NINCS. pont. nem azért nincs, mert engem, vagy xy-t zavar, hanem azért, mert ez a TÖRVÉNY! A kvadozás egy HOBBI. mivel nekem jelenleg nem hobbim (előfordulhat hogy később az lesz, de per pill. nem érdekel), ezért a történet többi része az engem nem érdekel. a törvény adta keretek között oldjátok meg hogy hol hódolhassatok a hobbitoknak és slussz.
lehet hogy nem fog neked tetszeni amit írtam, de ez a helyzet. minden ilyen dolog így működik. pl. amikor az ELTÉ-ről kitiltották a dohányosokat, akkor a dohányosok voltak azok akik kitaláltak valami okosságot, hogy ne kelljen hóban-fagyban kimenni, de ne is zavarjon e tevékenységük másokat.
Egy kérdésem van. Mi a tökért kell bemenni a Szalajkához hasonló helyekre : motoros szerkezetekkel /direkt nem írtam járművet/ akár kultúrált, vagy kultúrálatlan kvadosnak-quadosnak-ATV-nek ????????
Miért kell gyalogosan egy csomó limlomot emberi zajt-lábnyomot-ősemberbarlangnálKÉPESLAŐPOS-BAZÁROST bevinni ?????????
Ezenkívül. Erdőtörvény. Minden erdőhöz vezet út.
Az elég nyilvánvaló, hogy nem a gyalogos utakon kell a turisták között szambázni. De : - Ha van egy út, és és annak egyik oldalán erdő van, akkor ez az út nincs az erdőben.
- Ha mindkét oldalán erdő van, akkor ez egy erdős vidéken átvezető út.
Tehát ha nem magánút, akkor BÁRKINEK használható. Aki pedig, bármilyen útról lemegy, arról megvan a véleményem.
Többet nem írok ide, mert az alapokat nem tartja be a gyalogosoknak-quadosoknak egy elég nagy része, ezért ezeknek felesleges papolni.
Aki pedig tudja a rendet mindkét oldalon, annak egy ilyen fórumra semmi szüksége.
Talán nem kéne olyasmiket vélelmezned, ami nem igaz. Felhagyott bányákban felőlem quadozhatsz éjjel-nappal, de erdős területekre akkor sem kéne betévedned, ha speciel nem természetvédelmi terület. Környezetszennyezésről annyit, hogy Te a szennyvízen, sóderen, autón stb felül teszel rá még egy nagy lapáttal a quadoddal.
Ja, és hogy a géped nem hangosabb annál, mint a standard? Hát, kösz...:-(((
- Az, hogy 10-15 ezer quados/motoros szív, 2-300 barom miatt
- Az, hogy egyesek azt hiszik - quad=bűnöző, így nem kell ERDŐ hozzá hogy pl. kutyát uszítsanak ránk, vagy ostorral kapjunk egy lovaskocsiról (ÁLLÓ MOTORRAL!)
Jaaa, hogy ezt én nem úgy írom hogy " 2004.júni.12 : ma leszakadt a 17 ezer forintos motoros nadrág szára, a kretén miatt aki rámküldte a szájkosár nélküli német juhászát" De csak azért nem írom napló szerűen mint egyesek, mert nem vagyok BETEG ...
A hasonlat meg : a zavarás jogilag jól leírható, de gyakorlatban alkalmazhatatlan fogalom. Engem nem zavar a zene, más meg rühelli például.
Nekem ne mondd meg hogy MI A TÉMA ! Én nyitottam, nélkülem nem is lenne...
Sőt, a feltevésedre is azért reagáltam, mer' épp ott volt. Nem ezért indítottam a fórumot - az nem javaslat hogy lelőlek, meg hogy kitiltalak ! Az javaslat, hogy hogyan-merre lehet.
hát azt megtudtuk, hogy te nem jársz erdőbe kvaddal, tök jó, de akkor neked most mi nem tetszik? merthogy eddig ugye arról volt szó, hogy az erdőkben nem lehet kvadozni.
"De ugye nem akarsz olyan országban élni (jó, lehet hogy Te akarsz, de a többség nem) ahol a rendőr elkobozza az autóból a rádiódat, mert a nyitott ablaknál hangos volt a melletted állónak."
Tisztelettel felhívom a moderátor figyelmét, hogy ez faji megkülönböztetés :)
Ezek szerint te konkrétan engem is azok közé sorolsz, akik védett területeken quadoznak. Tévedsz!
Biztosan követtem már el hibát, de én álltalában régi elhagyott bányákban szoktam quadozni, erős területek földútjain, és szántóföldek között, vagy pl. a duna partján a gát közelében. Ezeken a helyeken is, ha csak egy nyavajás, alig olvasható tábla tiltja a behajtást, akkor nem megyek be. Mindaddig nem hajtok be tilos helyre, amig biztosítva van alternatíva. Ha már sehová sem szabadna menni, akkor mindenhová mennék! Pöfög a quadom, ez igaz, de nem hangosabb, mint ahogy azt gyárilag engedélyezték. Azt hiszed, ha te autóval jársz, vagy rendelsz egy fuvar sódert, esetleg elvitetted a szennyvizedet, azzal nem károsítod a természetet?
Gondold végig az életedet, és akkor okíts ki másokat az apró hibáiról, ha te szent vagy. Te vagy veled kapcsolódó események még soha nem szennyezték a környezetedet kis mértékben sem? Annyira sem szennyezted mint, mi akik visszafogottan quadozgatnak az erdőben?
A "zavarás" közúton is büntetendő. De ugye nem akarsz olyan országban élni (jó, lehet hogy Te akarsz, de a többség nem) ahol a rendőr elkobozza az autóból a rádiódat, mert a nyitott ablaknál hangos volt a melletted állónak.
És mielőtt gúnyolódnál rajta: ez pont olyan 'zavarás' mint a közeli de ütközéssel nem járó sávváltás.
mutasd meg akkor hol van leirva hogy a quad milyen hivatalos "járműkategóriába" tartozik, ha lenne ilyen, lehetne vizsgáztatni, tudná mindenki milyen jogsival lehet vezetni..." tök mindegy a természuetvédelmi törvény egyértelmúűen fogalmaz...technikai jellegű sporttevékenység folytatásához engedély kell. a kresz a topik szempontjából mellékes.
"Tág értelemben itt mindenki környezetkárosító, vagy így, vagy úgy, de az, hiába tagadja!" ez összemosási kisérletnek gyenge.
"Így tényleg furcsa hogy olyan emberek ítélnek el másokat akik maguk is ugyanezt teszik....." ez is.