Elkepesztonek tartom, hogy ma 1 TB befizetore 1 db nyugdijas jut, s ma a nyugdijak 1/4-et hitelekbol fizetik. Hihetetlen, de a nagy partok az aberralt 13. havi nyugdijon egyeznek, mint garancian kozben a nyugdijasok nemcsak a mat, hanem a jovot is felzabaljak!
Kovetelem a nyugdijak radikalis csokkenteset addig, amig arra a befizetesek fedezetet nyujtanak, es a nyugdijak teljesen uj munkaido- es gyermekaranyos elosztasat!
Vedjuk meg a jovonket es a jelenunket a partok kepmutato es hazug garanciajatol!
...az egyik gyermektelen nő ismerősöm 55 évesen elment nyugdíjba 91 ezerrel, mellette visszajár dolgozni 100 ezerért a nyomdába és nincs más problámája, mint hogy idén Kínába menjen vagy Izlandra!?
A vegyes rendszer választása - a magánnyugdíjpénztárba történő belépés - azt jelenti, hogy saját magunk befolyásolni kívánjuk nyugdíjunk közel egynegyed részének alakulását. (A nyugdíj további, mintegy 3/4-ed részét a továbbiakban is a TB nyugdíjrendszer biztosítja.) http://www.mkbnyp.hu/nyrend.html
2009-től megszűnik a minimálnyugdíj 2013-től a nyugdíj is adóköteles
Ugye aki magánpénztártag, annak mindegy, hogy hány befizető van és hány gyerek születik. De aki állami nyugdíjas, annak nincs semmilyen számla (nem értem a nyugdíjasok hogy kérnek számon befizetéseket, amikor tudott, hogy amikor ők befizetnek valamit, azt azonnal osztják is szét, nem őrizgetik), ezért az államnak minden hónapban csak azt a pénzt kéne szétosztogatni, ami befolyik. Ha rosszúl megy a szekér, mert nincs munkahely, vagy nem "telik" az embereknek gyerekre, akkor a nyugdíjasok is együtt szenvednek másokkal. Ez a modell szerintem sokkal közelebb áll a régi családmodellhez, mint a mai, ahol a hatalom kénye-kedve szerint lehet szivatni a nyugdíjasokat és a befizetőket is.
A kérdést komolyan tettem fel, mert a mai világban bizony előfordul és akkor nem "termelted" meg a jövődet, hanem még koloncot is "csináltál" /a te példád a Marsról a komolytalan!(0/. Ugyhogy egyértelmű, így nem lehet megitélni senkit.
" Csak zárójelben jegyzem meg: mi van akkor ha gyermeked munkanélküli? Vagy éppen börtönlakó? Na!"
Hozhattál volna extrémebb példát is, pl...mi van akkor, ha űrhajós lesz és a marson ragad?
Ennél komolyabbnak hittelek!
Primavis!
Nem érted, vagy nem akarod érteni, hogy bll nem azokra a nyugdíjasokra gondol, akik gyereket neveltek, hanem az "Inkább kocsi, mint kicsi" hitvallóira!
Háát, a saját őseidenek méltán tehetsz szemrehányást, mert a saját eszedre valót is önzően felzabálták s igy neked édeskevés maradt! Annyi még igen, hogy ezt a hülye nyitószövegű topikoit megnyisd, de valaószinüleg ezzel ki si meritetted a képességeid!
Szerintem is elrontották apádék, amikor nem mentek mozoba vagy nem használtak gumióvszert! De akár orvoshoz sem kellett volna vinniük amikor beteg voltál, s mi a fenének etettek? Nem maradt volna több szórakozásra? Nem veszed észre hülyegyerek, hogy évezredek őta ez a trend: a szülők felnevelik a gyerekeket, azok meg eltartják a szülőket, nyagszülőket, majd egykor őket is eltartják (dikekt vagy indirekt). Amig nem volt nyugdijrendszer, addig közvetlenül kellett eltartani őket. Örűlj neki, hogy van, mert jóval kevesebbe kerül neked! mellesleg, annak, hogy neked igy is belekerül, azt a szocializmusnak köszönheted, amely elcseszte anyugdijpéntárak pénzét, a levont nyugdijjáradékot meg nem gyüjtötte össze, nem fektette be! Mennyivel többet kapnának az "öregek" (mint a mai nyugati nyugdijasok, hiszen a mieink sem dolgoztak kevesebbet náluk!). nekik több okuk lenne a siránkozásra, Te meg az eszmetásrasid/elvbarátaid kibirjátok valahogy mig kinyiffanak. Csak az állami nyugdijadra ne legyél büszke, mert azt is az utódok termelik meg!
"...az jogos, hogy az egyik gyermektelen nő ismerősöm 55 évesen elment nyugdíjba 91 ezerrel..."
Persze, h jogos! Az meg nem az ő hibája, h visszaveszik! Én úgy látom, Te csak egyszerűen irigy vagy! A gyermeknevelést másképpen kellene kompenzálni. Csak zárójelben jegyzem meg: mi van akkor ha gyermeked munkanélküli? Vagy éppen börtönlakó? Na!
Hogy a fenébe ne lenne gyerekfüggő! Miután mindig az aktív generáció tartja el a nyugdíjasait, az aki nem nevelt gyereket az nem ""termelte"" meg az öregkori járandóságát. Vagy az jogos, hogy az egyik gyermektelen nő ismerősöm 55 évesen elment nyugdíjba 91 ezerrel, mellette visszajár dolgozni 100 ezerért a nyomdába és nincs más problámája, mint hogy idén Kínába menjen vagy Izlandra!?
Ráadásul nagyon valószínű, hogy később egy állami öregek otthonába fog bevonulni, amit szintén az adófizetők állnak.
Legalább kötne eltartási szerződést kisgyerekes, lakásnélküli párral!
Nos, jó egészséget! De szerintem a nyugdíj nem lehet gyermekfüggő. Abban azonban egyetértek,h maximálni kellene a nyugdíjat, sőt egységesíteni. Én úgy gondolom, h aki jól keresett annak miért adnak magas nyugdíjat (jó tudom, többet fizetett a pénztárba!), nem igazán van rászorulva!