Lehet, hogy kinőtte. Pont ma néztem, hogy már eléggé behálózzák a földjét a gyökerek, ha kiemelem a cserépből. Holnap átültetem, le is permetezem. Köszi a tippet, remélem segíteni fog...:)
Tünet leírása: a levélen és a bogyókon egyaránt található a tünetek. A bogyon nagy kiterjedésű elmosódott szélű vörösbarna foltok jelentkeznek, felületük laza.Az érett bogyók könnyen rohadnak, és azokon szaprofita gombák telepednek meg.
Ez a betegség a fitoftórás betegség.
A vegyi védekezés csak akkor eredményes, ha azt megelőzésképpen, azaz preventív módon alkalmazzuk/ mint a legtőbb permetezés/.
A benzin kúttaknál vásárolt virágföldek is olyanok, mint a kertészetekben kapható, csak kétszer annyiba kerülnek.
A növények betegségre való hajlandóságát meghatározza a növény fejlődése, erőssége/ a földben kevés a tápanyag/, ezt pótolni kell. Gyenge növény gyorsabban kapja el a betegséget.
Tudna valaki segíteni? A szobában lévő hibiszkuszom (ami pár hónapja nagyon intenzíven virágzott) levelei sárgulnak. Naponta-kétnaponta kb. 5 levél sárgul el. Napfényes ablakban volt, erkélyajtó mellett. Lehet, hogy huzatot kapott? A levelek fonákján pici petéket vettem észre kb egy hónapja és néhány fehér, nagyon apró molyszerű lepkét. A petéket lemostam vízzel levelenként, de most néhány újra megjelent. Mit lehetne tenni ellenük? Először úgy tűnt a peték miatt sárgul el a levél, de ebben már nem vagyok biztos. A virágzás is abbamaradt, kezdetben a bimbók is elsárgultak mielőtt kinyíltak volna, de most már bimbók sem jönnek.
Sok növényem van odahaza, de ez az egyetlen ami virágzó, pont ezzel van gond.
Köszi előre is, ha valaki segítene kitalálni, mi a gond.
Egyszer elég lesz permetezni, a rézoxikloroddal lomb hullás után, de azért valamit még meg kellene nézni: a gyümölcs héján vannak-e dudorok illetve a héját feltöröd akkor aszalodot-e a magbél? Ha igen akkor nincs sok esélye a fának. De mivel a fának minden esélyt meg kell adni azért permetezd le most és majd öszel is.
Ha a fenti tünetek jelen vannak akkor gyűrűsfoltosság, mely egy nem gyógyítható virusos betegség.
Ugye ez is permetszer? Véleményed szerint hány alkalommal kell ezzel lepermetezni szegény fát?
Talán még a tünetek között annyit említenék meg, hogy szerintem, mintha ezzel a problémával párhuzamosan több száraz ág képződne, mint régebben. Mintha ...
Az ősszel alatt a lombhullást követő időszakot érted, vagy addig, míg még tart a levélzetből?
A mogyoró kártétele ilyenkor a monilia és a szürkepenész. Védekzés : ORTHOCID 50 WP és ezzel mind a három fát lehet kezelni, de az igazi kezelés majd összel lombhullás után réoxicloriddal, a többit majd tavasszal (nevikén, chorus,stb.)
az egy szem kajszibarackfám és a két mandulafám kétségbeejtő módon mézgásodik-gyantásodik: nem túlzok, ha azt mondom, hogy ökölnyi nagyságú mézga(gyanta)kupacok jelennek meg a törzsön, majd lehullanak és undorító módon toccsannak szét a földön, illetve a terasz kövén.
Emellett a két gyönyörű mogyoróbokrom minden előzetes jelzés és felszólítás nélkül elkezdte hullatni a hirtelen elsárguló leveleit, mintha legalábbis szeptember végét írnánk.
Védekezés: karathane FN 57 vagy tiovit , de ez már csak a még egészséges leveleket menti meg.Ha a név a lakhellyel azonos akkor az Almádi uti üzletben találsz rá szert.
egyelőre még zöldek a hajtások, és reménykedek, hogy azért néhány levél kibírja az őszig. Mondjuk a mogyoróbokromról is azt hittem, hogy nem fog kihajtanai aztán mégis..
A fákat ha lehet rendszeresen lócsolni kell ( minden nap).
Elötte le kell vágni egy darab ágat( de nem a kajsziról), majd azt hosszába ketté kell metszeni és meg kell nézni hogy nedves-e, ha igen akkor van esély arra, hogy ki fog hajtani, sok sikert.
A küzdelmet soha nem adhatjuk fel. Gondolj bele Te vagy az orvos a fa a beteg.
Permeteztem, de a levelek mostmeg teljesen leperzselődtek (minek annak kert, aki nem ért hozzá) pedig 0,01 %-os oldatot csináltam.
Ugyhogy várom az őszt, hátha magukhoz térnek a gyümölcsfáim, ha nem akkor többet nem ültetek és kész. De azért nagyon szomorú vagyok és nem is értem az egészet...