Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
Hat az attol fugg, hogy hol veszem. Van nagyuzemi - vagy van haztaji. En meg vagyok elegedve a nagyuzemivel - dupla vagy tripla arat csak akkor fizetek a haztajiert, ha tudom, hogy tenyleg az. Azt pedig nem surun lehet tudni. A farmokon arulnak marhat, amit ok neveltek, de nem szabad nekik levagni es nyersen arulni - igy csomagolt/melyhutott... es meregdraga.
Én sehogy, nem tudok főzni:(/na jó, egy-egy halászlé, vagy tepertős pogi még elmegy/. Feleségem a kukta. Viszont én szeltem fel a húst gusztusosan vékonyra...az sem lebecsülendő:). Én inkább kísérletező típus vagyok, majd mutatok abból is, itthon rendre kiakasztom vele a családot, remélem itt is nagy pánikot keltek majd vele:).
Ami az egyben sült húst illeti: bepácolja saját keverésű fűszerrel(titkos, senki nem tudja az összetételét). Az előttem szóló lányok leírták nagy vonalakban (sőt tökéletesen) a módját, talán a mustárt hiányolom egy kicsit...de hát ahány ház...
Csirkemellet vékony szeletekre vágok, kiklopfolom. Bekenem sóval, borssal lisztben megforgatom, és kevés olajban porcelánbéléses vagy teflon serpenyőben megsütöm hirtelen, míg pirulni kezd a kérge. Tepsiben vagy jénaiban lefektetem őket, ráőntőm a szaftos olajat amiben sült. Megszórom apróra vágott befőtt ananásszal vagy őszibarackkal, aztán reszelt sajttal, végül tejszínt öntök rá, annyit, hogy ellepje. Ezután megy a sütőbe, míg a tetején a tejszín meg a sajt rózsaszín krém kezd lenni. Még a válogatós keresztlányom is nagyon szereti. Mellé tejes, vajas krumplipüré dukál!
Én az egészben sütött húst megtűzdelem füstölt szalonnával meg fokhagymával. Mellé teszek a tepsibe félbevágott, kicsumázott almákat, meg egy fej hagymát egészben. Tetejére kis mangalica zsír, alá kevés víz jön. Tepsit lefóliázom, és kb. 3/4 órát elfelejtem a sütőben. Akkor leveszem a fóliát, és pirosra sütöm. Az alján keletkezik a sült almás, kocsonyás zsíroskenyérre való ha megdermed. A csirkcombot is sütöm így, csak azt nem tűzdelem meg, hanem néhány gerezd fokhagymát mellé teszek.
na én ilyet úgy szoktam, hogy rengeteg tuningot rakok mellé, sok-sok v.hagyma, f.hagyma, paradicsom, paprika... hús fűszerez, és cserépedényben sok zsírral megsütöm, így amikor már a hús elfogyott, még akkor is van (jó esetben, mert nagyon gyorsan fogy:D) pecsenyezsír a kenyérre:))
Amúgy csináltam már többször margarinnal is, ne a zsírt együk, és úgy is finom volt:)
Minden háziasszonynak meg kéne tanulnia húst egészben lesütni és azt adni a gyerekeknek tízóraira az iskolába, nem pedig a lefóliázott, haltápon nevelt pulyka párizsit. Nem drágább, csak munkaigényesebb.
Erről a tökös lecsó jut eszembe, ami igazából, nem is tartalmaz sem paprikát, sem paradicsomot, csak hagyma, növendék (zöld, illetve éretlen) tökféle és tojgli !
Azt gondolom, ha nyers burgonyával csináljuk, kezdjük letakarva, ha főttel, akkor lehet fedés nélkül is és a végén kapja meg a tejfeles nyakon öntést egy enyhén pirított állapotában, majd továbbsütni egy kicsit, míg a tejföl is egy kicsit hozzáidomul, magyarán nem tocsog a tetején. Az elébb emlegetett lecsós verziótól kellemesen szaftos lesz és ad egy + ízt a betét !