Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3584
Eksztrémee! :))

Múltkor kérdeztél a debreceni állomással kapcsolatban, hogy miért mért +1 fokot 2007 május 2-án milliárdos fagykárok mellett, illetve miért mért néhány napja meg nemsokkal melegebbet, mint a környező fagyzugok!
Asszem valami ilyesmi volt a szitu!
Nos, a debreceni mérő a reptéren van, nyitott helyen, ahol egész éjjel tud járni a levegő, ezért nem fagyzug, még akkor sem, ha a néhai debreceni állomások mind magasabban, 129, 122 méteres tszf. magasságban voltak is lehelyezve, a mostani 108 méteres magassággal szemben!
Na és a lényeg: a mostani mérőtől a város É-Ény-Ék-i irányban van, és egy 200 000 feletti lakossággal bíró városnak van akkora hőszennyezése, hogy a város irányából kapjon a mérő egy kis pluszt!
Állítom, azokon a derült éjszakákon, amikor a város felől mozog még a levegő, vagy frontális vagy helyi, akkor magasabb T minek vannak ott, mint amikor délies komponensű, vagyis nem a város felől fúj a szél!
A 2007 május 2-ai eset ennek kapcsán is jó példa, mert azon a reggelen Ény-i szél mellett lett +1 fok, úgy, hogy 30 km-rel odébb -7 fok lett a T min!
Ekkor a Rad min -6 fok!
Másnap éjjel-reggel K-Dk-i szél mellett, amikor már jóval melegebb levegő volt Debrecen felett, ugyanúgy +1 fokig ment le a T, -9 fokos Rad min mellett!
Persze, sosem tudjuk meg, mi lett volna ha 2-a reggel befordul délibe a légmozgás, és nem a város felől fúj, de egészen biztos vagyok benne, hogy itt (is) van a kutya elásva!
H.J Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3583
Meggyőztél. Szavamat adom ,megőrzöm neked.Ha 60 év múlva személyesen jössz érte, elviheted. Ajándékba adom.
Előzmény: aiol19 (3548)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3582
A kiwiről egy magyar /!/szak/g/könyvben olvastam:Legkorábbi,így a legrövidebb tenyészidejű az Abbot,ami nálunk nagyon előnyös tulajdonság,mert így a növénynek több ideje marad a téli felkészülésre...Ehhez képest a Hayward igencsak egyeduralkodónak tűnik.abbotPedig ez is elég gusztának néz ki.Nálatok milyen a fajtaösszetétel ?
Előzmény: ninovarga (3577)
vitirama Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3581
Fennséges!!! Csak sajnos az utólsók.
Előzmény: Floo2 (3579)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3580
Tökéletesen egyetértek, valóban bűn lenne kivágni. A keménység helyett inkább tartós, igazán kemény fája csak a borókáknak meg a tiszafáknak van a fenyők közül. Viszont a cédrusok gyantájában olyan rovar- gomba- és baktériumölő vegyületek vannak, hogy ihaj! Szunyogriasztóis készül belőle pl., és állítólag cédrusból készült edényben 2 hétig nem savanyodik meg a tej. Ez a fa vsznü egy oszlopos változat, mostanában már árulnak ilyeneket. No meg egy ekkora fa egy vagyon. Nem is nő olyan gyorsan mint az enyémek, meg mikor én ültettem, 1-2 arborétumon kívül még nem volt Mo.-on, én se tudtam, mekkora lesz 30 év múlva. No meg akár még át is lehet ültetni, a himalájai c.-t én is kb. ekkora korában ástam ki. A nnak idején- a dolomitkopárok fásításakor- ha valami csodálatos mandarin nem ragaszkodik a feketefenyőhöz, ami semmire se volt jó azon kívül, hogy agyonvágta a természetes növénytakarót- ilyet ültetnek, lehetnének belőle már szép állományok. Egyetlen hátránya talán hogy hajlamos a hótörésre, nincs,,belekódolva" hogy lefelé hajoljon az ága, ha van rajt' 40 centi hó.
Előzmény: aiol19 (3548)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3579
Nyeltem 2 nagyot :))
Finom? :))
Előzmény: vitirama (3578)
vitirama Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3578
Nyugtató falatok dühös embereknek: - kákimazsola - produced by fagyzug
ninovarga Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3577
Azt is érdemes megnézni, hogy a Dinári-hegység völgyeiben mért szélsőségesen alacsony hőmérsékletek légvonalban mennyire közel vannak a tengerhez, de a hegyek által elszigetelve, extrém hideglevegőgyűjtőkként működve.
Ehhez azt kell hozzágondolni, hogy Baranya "mediterrán"-nak csúfolt klímáját a leírások a Földközi-tenger(!) közelségének tulajdonítják.
Megáll az ész! Annyira, hogy újraéleszteni is nehéz!
ninovarga Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3576
Az ilyen elemzésekkel lehet lerántani a leplet rengeteg hazugságról és a dolgok sztereotípiák alapján történő értelmezéséről. És nem utolsósorban, ezeken keresztül lehet eljutni hasznavehető következtetésekhez...
ninovarga Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3575
Érdekes lehet az is, hogy a baranyai -15 fokos minimumú Sellyéhez közel eső Bilogora egyik dombján mérték az egész szárazföld legenyhébb hőmérsékletét -9 fokkal, ugyanúgy, mint ahogy mi a -15 fokos iklódbördőcei fagyzug közelében szintén -9-et a szőlőhegyen. Ezzel mindkét egymáshoz közeli földrajzi pont kevés híján átfogta a horvát szárazföldi minimumok teljes skáláját, sőt, ha a -16 fokos kanizsai értékhez viszonyítok, mindössze egy fok hiányzik, a csúcstartó Slavonski Broddal együtt is csak kettő. Ugyanakkor a zalai térséggel szomszédos síkvidéki állomás is csak -12-t mér, a mi vad fagyzughőmérsékleteinkkel szemben. Ugyanennyi a lendvai minimum is a szlovén határ mentén.
Arth_ur Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3574
Természetesen!
Előzmény: ninovarga (3572)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3573
Današnje je jutro mjestimično u Hrvatskoj donijelo još niže temperature zraka u odnosu na jučer. Tako je, prema podacima DHMZ-a, u Otočcu jutros izmjereno -19°C, a u Crnom Lugu - Risnjak čak -24°C. Vrlo hladno bilo je i u nizinama unutrašnjosti zemlje, primjerice, Slavonski Brod je 'ponovio' jučerašnji minimum od -18°C. Drugdje su minimalne temperature zraka u unutrašnjosti zemlje bile od -17 do -9°C, u zaleđu obale od -7 do 1°C, a uz obalu i na otocima od 1 do najtoplijih 10°C, koliko je izmjereno na Palagruži. Razlika između najviše i najniže minimalne temperature zraka danas u Hrvatskoj tako je iznosila nevjerojatnih 34°C!

A mai reggel Horvátországban még a tegnapihoz viszonyítva is alacsonyabb hőmérsékleteket hozott. Így, a DHMZ (Horvát Meteorológiai Szolgálat) szerint ma reggel Otocacban -19, sőt Crni Lug - Risnjakban -24 fokot mértek. Nagyon hideg volt az ország belső területének síkságain, például Slavonski Brod "megújította" a tegnapi -18 fokos minimumot. Másutt a legalacsonyabb hőmérsékletek -17 és -9 fok között voltak, a belső tengermelléken -7-től +1-ig, a partvidéken és a szigeteken pedig 1-től a legenyhébb 10 fokig szóródtak, az utóbbit Palagruzán mérték.
Ezzel Horvátországban ma a legalacsonyabb és legmagasabb minimumhőmérséklet között, hihetetlennek tűnő, 34 fokos különbség alakult ki!

Ez a horvát szolgálat január 10-ei minimumokról szóló jelentése.
ninovarga Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3572
1000%-ban egyetértek!
De talán Te is velem, hogy azoknak, akiknek a felülbírálathoz elegendő intellektuális képességük van, eléggé fejlett igazságérzettel rendelkeznek és a társadalom iránt elhivatottak, kötelességük minden lehető eszközzel oda hatni, hogy ezek a sztereotípiák ne uralkodhassanak fölöttünk és a társadalom működését minél inkább az ésszerűség jellemezze.
Előzmény: Arth_ur (3571)
Arth_ur Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3571
Szerintem a legalapvetőbb tényező az intellektuális tunyaság.
Szeterotípiák voltak és lesznek is, a világ modellezéséhez, azaz érthetővé egyszerűsítéséhez szükség is van rájuk, de ellenőrizni kell az érvényességüket és korlátaikat.
A szellemi tunyaság abban jelentkezik, hogy sokan még időnként sem gondolják át az egyszerűsítések igazságát, mert már csak az a fontos, hogy egyszerű legyen, az nem, hogy igaz is...
Előzmény: ninovarga (3570)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3570
Természetesen, csak kegyetlenül bosszant, hogy ilyenek egyáltalán napvilágot láthatnak.
De ha ilyen gyakorisággal ütközünk ezekbe a jelenségekbe, minden lehetséges szinten, akkor én arra érzek késztetést, hogy ennek a hátterét kutassam és körülírhatóak legyenek azok a közvéleményt formáló tényezők, amelyek ezeket a félrevezetéseket és sztereotípiákat táplálják. Azok is bűncselekményt követnek el a társadalom ellen, akik ezeket bármilyen ténykedéssel erősítik.
Lehetne legyinteni is rá akár, de sajnos, tudom, hogy hatásukban nem korlátozódnak a " valamit rosszul tudtunk, na és akkor mi van" kategória keretei közé, hanem segítenek belelépni a "mindent rosszul tudunk és ezért mindenben tévesen ítélkezünk" kategóriába.
Fölmérhetetlen károkat okoznak!
Előzmény: Arth_ur (3569)
Arth_ur Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3569
Tedd meg, hogy kiigazítod, elvégre azért Wikipedia, hogy közös bölcsesség legyen rajta, nem pedig egyéni ostobaság!
(Már nálam is gyűlnek a szócikkek, amik "kiverik a biztosítékot", csak időm van kevés a helyesbítésekhez.)
Előzmény: ninovarga (3560)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3568
Majd figyelmeztess hogy a debreceni állomásról meséljek valamit, most már nem birok fogalmazni!
Előzmény: Törölt nick (3567)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3564
Igen, az a 40-50 méteres fagylefolyás az nagyon optimális, főleg, hogy még csak 180 méteren vagyok!
A bibi ott van, hogy ebben a két domb közé ékelődött kis völgyben, patakvölgyben kicsit meg tud állni a felettem lév 250-300 méterekről lefolyó hideg, és elég lassan emelkedik eddig a terep, a 140 méteres szint az 8 km-re van tőlem!
De amiért mégis egészen jó minimumokat mérek, az valószínű ez a 40 méteres szintkülönbség!
Felettem félelmetesen jó déli domboldalak vannak, ott már brutális középhőmérséklet lehet, kítűnő fagylefolyással!
Azt már le sem merem írni, hogy régen a falu, Becsehely, fent volt a mostani szőlőhegy helyén, 220-280 méteres tszf. magasságban!
El lehet képzelni, ha a törökök nem bombázzák szét, mi lenne most ott fent??

A régi fügém most a régi falu helyén, fent a szőlőnkben van!
Sajna senyved a sok gyomirtótól és nem is a legjobb talajban van, viszont olyan kitettségben, olyan terepponton, hogy Nino is megirigyelné :))
Előzmény: aiol19 (3556)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3563
De mondd meg őszintén, nem botrányos? Lehet rajta csodálkozni, ha néha elfogy a türelmem, vagy éppenséggel szarkasztikus stílust használok. Ennyire fontos valakiknek, hogy a népet elbutítsák?
Előzmény: kurdilaci (3561)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3562
Eddig ez a tél országosan keményebb, mint a múlt évi!
Hó szempontjából nem, hó az múlt télen a déli (Tolna-Baranya-Bács-kiskun) megyékben elég sok volt, csak nem párosult hozzá derült ég, amennyiben ez bekövetkezett volna, -20-25 fokok lettek volna!
Most pedig hó nincs szerencsére, mert akkor ismét -20-25 fokok lennének, mert most meg a hideg és a derű volt meg!
A múlt télen a hidegpárna tartott 1 hónapig, most már 3 hete tart!
De már látszik a vége!
Előzmény: aiol19 (3555)
kurdilaci Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3561
Hát igen,erről beszélünk.Más a sztereotípia,sőt tévhit,s egészen más a tapasztalat.
Előzmény: ninovarga (3560)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3560
És mit szólsz ahhoz, hogy a Wikipediá-ban ilyet lehet olvasni angol nyelven a Baranya county címszó alatt:

"The climate is Mediterranean, with a high number of sunshine hours."

/A klíma mediterrán (még a "szub"-bal sem finomítják), magas napfényes órák számával./

"Baranya has the highest amount of rainfall in the country."

/Baranyában van az országban a legmagasabb csapadékösszeg./

"The latter has an extraordinary flora: on its southern slopes, the climate is mediterranean; the percentage rate of mediterranean species is over 20%."

Az utóbbinak (a villányi hegyről van szó) rendkívüli flórája van: déli lejtőin a klíma mediterrán (itt sem sz@roznak), a mediterrán fajok százalékos aránya 20% fölött van.
Előzmény: kurdilaci (3558)
kurdilaci Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3559
Sajnos nem tudok minden füge mellé hőmérőt rakni,pedig valóban az volna az objektív mérési eredmény.Így csak következtetek,s bízom abban,hogy nem károsodnak nagyobb mértékben a fügéim,mint tavaly télen.
Előzmény: ninovarga (3557)
kurdilaci Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3558
Sajnos tökéletesen igazad van:Álom-soha be nem teljesülő álom,hogy a Kárpát-medencében valaha is mediterrán éghajlat alakul ki!Ültetjük a pálmákat,neveljük a citrusokat,mediterrán kertet varázsolunk,aztán jön a tél,s ráébreszt a kegyetlen valóságra.A pálmát betakarjuk,a citrusokat a védett telelőbe hordjuk,s aggódva figyeljük,hogy a tél kegyes lesz-e a fügebokrunkhoz.Aztán tavasszal kibontjuk a pálmát,kihordjuk a mediterrán növényeket,újra neveljük a tövig fagyott fügét,csodáljuk a gránátalma virágát,gyönyörködünk a leander pompájában,s fél éven át miénk a délszaki varázs.Nem kell a Földközi tenger mellé utaznunk,a mediterrán életérzés ott van a kertünkben,ráadásul azzal a büszke tudattal,hogy ezt mi hoztuk létre,s mi is küzdünk meg érte évről-évre.És éppen ezért nagyon megéri!!!
Előzmény: ninovarga (3528)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3557
De azért az csak annyira volt fagyos az utolsó éjszakáig, hogy a tormaföldei szőlőhegyen épen maradt mellette a rózsa virága. Sőt, ott az utolsó éjszaka után találtuk, mert akkor mi itt az utolsó éjszakát már bőven ködfelhő alatt vészeltük át -6 - -7 fokkal. Ezért vagyok kíváncsi a babér idei telelésére.
Egyébként Laci fügéje pontosan olyan mértékben fagyott meg, mint a kozármislenyi. Azon is maradt néhány kihajtott ág a mellette lévő ház falának közelében, Laci fal melletti fügéje pedig sértetlen maradt. Ha hajszálpontosan tudnánk azt a hőmérsékletet, amin ez történt, akkor teljes pontossággal lehetne tudni belőle azoknak a fügéknek a tűréshatárát, mert azok pontosan az élet és halál mezsgyéjén voltak. Ehhez viszont rájuk rögzített, szabályosan árnyékolt, stb. hőmérővel kellett volna mérni.
Előzmény: aiol19 (3555)
aiol19 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3556
Ez a 40-50 méteres fagylefolyási szintkülönbség már nagyon közel van az optimálishoz szerintem. Mi lett azzal a régi fügefával?
Előzmény: Floo2 (3485)
aiol19 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3555
Én azt nem értem, hogy ha jól emlékszem, Kurdilaci tavaly is a mostanihoz hasonló, 3 hetes, folyamatosan fagypont alatti időjárás után tapasztalt egy -16 fokos éjszakát. Úgy emlékszem, hogy a 3 hetes fagy előtt tavaly is rengeteg eső esett. Mi a különbség a tavalyi és az idei eset között? Ezt Floo2-től is kérdezem, mert engem eddig a tél lefolyása nagyon emlékeztet a legutóbbiéra.
Előzmény: ninovarga (3443)
aiol19 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3554
Hát ugye egyáltalán nem biztos, hogy amit Béla egy közeli falu bizonyos pontján mért azon az éjszakán, az érvényes lenne egy közeli, de másmilyen domborzati viszonyokkal rendelkező kertben. Könnyen lehet, hogy köszönőviszonyban sincsen a két hely hőmérséklete a derült, szélcsendes, hideg éjszakákon. Ezt próbálta Floo2 a pálmás topikban is elmagyarázni, ha ott fogadtatásra talált volna, akkor sokaknak segítettek volna bizonyos ismeretek a növénynevelésben.
Előzmény: .::yvett::. (3417)
aiol19 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3553
A metnet.hu "hosszútávú esélylatolgatások" c. topikjában kizárólag ilyen télimádók szerepelnek. Már augusztusban is a -40 fokot és a két méteres havat várják! A nyári hónapokban meg azért sajnálkoznak, hogy "a rohadt életbe, pont elkerült minket a jégeső, pedig milyen szép lett volna". A mostani hideg időszakra kiadott előrejelzéseikben is a hideg iránti elfogultság volt tettenérhető. Ilyen idézeteket ragadnék ki csak a tegnapi hozzászólásaikból:

"Tényleg nagyon durva, sajnos megszünhet az extrém hideg, és durván átlagos idójárás néz ki ! Kiskorúak távol a fórumtól."

"Tényleg durva.... Dny-Dunántúlra megérkezik az igazi havas tél, akár rengeteg hóval...mindenesetre a 20cm. meg fog lenni a következő 10-15 napban! Hajrá Tél! -20°C meg nem kell hó nélkül, majd azzal jó lesz...ha lesz.."

Még egymásnak is ellentmondanak. A hideget és a katasztrófákat várják. Ízlés dolga, de szerintem két-három hónap szibériai tartózkodás alatt egy életre betelhetnének a tél gyönyöreivel!
Előzmény: Törölt nick (3363)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3552
Múlt télen is volt ilyen, december-januárban!
Előzmény: ninovarga (3549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!