" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Mérhetnénk a fügefán "csupasz" hőmérővel, akár 20 cm egységesített magasságban is, csak akkor nyilván jóval alacsonyabb értékekhez tartoznának ugyanazok a károsodási fokozatok. A baj az, hogy ki így, ki úgy mér, ki ilyen, ki olyan eszközzel. Akik pedig a legközelebbi állomás adataihoz "igazítják" a fügefájukat, ki tudja milyen pozíció állomáshoz képest vannak milyen pozícióban. Ez nehezíti meg az egységes értelmezést. Ezért van az, hogy az amatőr mérésekkel teletűzdelt hőtérképekre nem szívesen támaszkodom. Mert igaz bár, hogy az omsz a legképtelenebb helyekre telepítette az állomásait, de legalább maga a mérés hiteles. Miután ismerem az állomás jellemzőit, az adott időjárási helyzetben a mért hőmérsékletét is tudom értelmezni. Ezek szerint biztonsággal állítható, hogy a kanizsai és iklódbördőcei eddigi -15-16 fok után a térségben, még sík vidéken sincs baja a fügéknek. Egy ugyanilyen érték az Avason mérve azt jelenti, hogy az ország egész keleti felében egy sem maradt épen. Így lehet értelmezni ezeket a dolgokat.
Valika! Nem is rendelnék tőlük, csak kíváncsi voltam a kínálatukra. Van egy hármasom, amit múlt tavasszal telepítettem, ők már 2,5 m fölötti magasságot verik, azután van még két másik hármasom, ezek a tavaszt és a kitelepítést várják. (meg még egy hármas, de ezt a barátomnak teleltetem.) Most a + 2-3 fokos helyen vannak. Mindhárom(négy) hármas tuti, hogy az, aminek kell lennie. Sőt ebből kettő ninovarga féle biztos hármas.
A levélírás viszont jó tipp! Megkérdezni, hogy miért kell hülyíteni az amúgy sem tisztánlátó vásárlókat. Azt hiszem itt is érvényes nino idevonatkozó kifejezése: "szagemberek" készítették a termékismertetőt.
Az ősszel voltam egy helyen, ahol a pár évvel ezelőtt pont a Satrkl-tól rendelt önporzós kivi termését láthattam, ill. fotóztam. Hát mit mondjak? Kivinek kivi, de úgy kb. két db tesz ki egy boltinak a súlyát. (persze méretben is jóval kisebb). Viszont innen kaptam egy kis vadcitrom tövet. Majd megpróbálok Neked is szerezni. Üdv.: Freddy
Kérlek Benneteket, hogy ne arra figyeljetek, hogy a példák honnan valók (azért származnak az én körzetemből, mert itt tudom őket ellenőrizni), hanem a jelenségre figyeljetek, ami általános érvényű!
Hogy mit is jelent a fagyzug, ahova a zalai omsz állomásokat térdepeltették büntetésből: délelőtt 11-re, amikor Kanizsán már 0 fokig fölvánszorgott a hőmérséklet, Iklódbördőce ragadt be, miközben Lendván már +2 fok van, a hegyen pedig +3,6. TESSÉK FOGALMAT ALKOTNI ARRÓL, HOGY EZEK A KÜLÖNBSÉGEK MIT EREDMÉNYEZNEK A KÖZÉPHŐMÉRSÉKLETEKNÉL!
Petek, 16. januarja 2009, med 10:30 in 11:00 Samodejna merilna postaja Temperatura °C Babno Polje -1 Bilje pri Novi Gorici 5 Bohinjska Čenjica -3 Bovec 0 Bort/Gorenja vas -3 Celje -2 Dobliče Črnomelj -2 Dolenje Ajdovčina 7 Hrastnik -1 Idrija -2 Ilirska Bistrica 1 Koper Kapitanija 7 Luka Koper Kraj. park Goričko 2 Krko -2 Lendava 2
Jiaogulant a strakl kertészettől lehetett rendelni tavaly tavasszal.Szerintem a mostani tavaszi katalógusukba megint benne lesz.Egyébként nagyon hamar elszaporodik.Nekem most fogyott el a szárított teám.Idén sokkal többet fogok tudni szárítani,reményeim szerint.Nagyon finom a belőle készült tea.
Vagy "actinidia chinensis"-ük van, de akkor kérdés, hogy annak melyik fajtája, ugyanis a Hayward "actinidia deliciosa", tehát, ha Hayward, kizárt, hogy actinidia chinensis legyen. Magyarán, megint ott vagyunk, ahol a part szakad: vagy valami jobbféle kivi, vagy valami rosszabb.
Szia! Megnéztem a kínálatuk egy részét, de egyből le is hervadtam. A hervadásom oka a következő: megnéztem a kivit, és ott ez van: " actinida chinensis 'Hayward' ". Eddig nem is lenne gond: de most jön a java, a magyar szöveggel van a gondom, lehet rendelni kivi párt (2 db), lehet rendelni külön termőt, és külön porzóst is. Mindhárom esetben az előbb említett latin szöveg van.
A kivinél a szokás a hármas, azaz két termőre egy porzós, a másik, hogy a Haywardnak Tomuri a porzósa. Ettől függetlenül lehet, hogy jó a kínálatuk, csak egy kicsit felületes a megfogalmazásuk, nem törekednek a vevő pontos tájékoztatására. Ez benne a hervasztó.
Ez a kísérlet hajszálpontosan igazolja, hogy miért találtuk Tibor, ilyen hőmérővel végzett minimum méréseinek értékeit éppen két fokkal alacsonyabbnak az általunk feltételezettnél. Azt is hozzá kell tenni, hogy a nappali hőmérsékletek már egészen másképp adódnak az ilyen hőmérőnél, azok már (árnyékban mérve) egészen valóság közeliek lehetnek. Ez a napszaki kétarcúság aztán a tulajdonosát jól belegabalyíthatja a mérések adataiba és azok megbízhatóságába. Előfordulhat olyan is, hogy az ilyen, hagyományos hőmérő az ablak közelében olyan helyre van téve, ahol közelítőleg annyi meleget kap, ami éppen a valós érték felé kompenzálja éjszakai tévedését. Mindenesetre, jó okunk van rá, hogy a "házi" mérési adatokat fenntartásokkal kezeljük.
Nálam -5,2 lett a minimum, Kanizsán -7,3! Nálam most -0,7 van, Kanizsán -5! Bár ez gyorsan változni fog, északról derül kifele, most tart a derülés a Csesztreg-Söjtör vonalban! Szép napunk lesz!
Petek, 16. januarja 2009, med 6:30 in 7:00 Samodejna merilna postaja Temperatura °C Babno Polje -8 Bilje pri Novi Gorici -3 Bohinjska Čenjica -6 Bovec -5 Bort/Gorenja vas -6 Celje -3 Dobliče Črnomelj -8 Dolenje Ajdovčina -2 Hrastnik -4 Idrija -5 Ilirska Bistrica -3 Koper Kapitanija 2 Luka Koper 0 Kraj. park Goričko -2 Krko -4 Lendava -1
Reggel 7-kor Lendva -1-et mér, ezzel szemben a kanizsai fagyzug -7-et jelent. Nincs új a nap alatt! A valóság mindig önmagát ismétli. A fagyzug, az fagyzug. Mese nincs.
Olyan derült lett az ég egyik pillanatról a másikra, hogy szinte elérem a csillagokat!
Egy korábbi, mérésekkel kapcsolatos dologra jó alkalom nyílt, megnéztem az egymás mellett lévő két hőmérőmet, az árnyékolt hitelest és az árnyékolatlan hiteltelent, ami sima mezei higanyos hőmérő! A hitelesen -3,7 fok van! A másikon......-5,6! 2 fokos differencia! Ettől függetlenül zuhan a hőmérséklet, kitudja hol áll meg?! A köd tudja, mert amint eléri a harmatpontot, olyan köd áll be, hogy neki lehet majd támasztani a bicajt! Közben -4,2 fok lett, és megnéztem a harmatpontokat, a környéken -2-3 fokos hamratpontokat mérnek az állomások, miközben nálam már -4,2 van! Magyarán a kiderüléssel zuhan a harmatpont is! Vagy már közben beállt a köd, amíg ezt leírtam, de megnézem most hány fok van: -4,5! Akár, elvileg -15-ig is elmehetnénk, csak ez nem túl hideg levegő, olyan óceáni levegő szaga van, és magas a harmatpont! Ha nappal lenne, lenne +5+7+akárhány fok!
Ez teljesen igaz! Egy kis kilengés, elkalandozás "csak gazdagítja, színesebbé, vonzóbbá, érdekesebbé teszi" a topicot. Én, mint alföldi gyerek, teljesen új dolgokat olvastam, és felkeltette az érdeklődésemet az ottani várak iránt. Itt az alföldön még várromok sem igen jellemzőek.
A várak általában dombokon tetején épültek, így a dombok és a várak közötti olyan összefüggés sem lepne meg, hogy a váraknál több a "mediterrán" növény. Készült olyan felmérés - szerintem nem - , hogy melyik vár ( vár rom) - milyen magasan van, és milyen fagytűrő növény (csak szimplán füge) van a közelében? Ettől függetlenül a növények termesztése továbbra is érdekel engem (és még nagyon sok topikársunkat). Ki-ki az adott közegében, és a tapasztalásait majd beadja a közösbe.
Amikor anno Lentiben voltam katona,3 hetet töltöttem a rezi vár alatti kiképzőtáborban.Jaj már megint elkalandoztam.Na jól van ,akkor bemutatkozom :fő érdeklődési köreim : gyümölcstermők-tevékenyen,magyar történelem-jobbára elméleti szinten ,foci-ma már csak elméletileg ,de bele-bele "kóstolgatok" sokmindenbe .
Hát ennyi jóságra mit mondhatnék ? Köszönöm,de most már kezdem magam kényelmetlenül érezni és szeretném is vmivel viszonozni a segítségedet.nem tudom a málna pl mennyire érdekel ? Őszre már lesz plusz sarjam sárgából és feketéből,ill többféle pirosból/kétszertermő is /,vagy esetleg bármi... csak " szólj ".
Néhány éve volt egy cikk a Kertészet-Szőlészetben egy kft-ről,amelyik új fajtákkal telepített nagyobb területen,majd megkeresem a ciiket,mert tuti megvan.
A fügefagyásnak, ha bekövetkezett, van már látható jele, de egyelőre csak "boncolással" lehet megállapítani. Egy, minél éretlenebb ágvéget kell levágnod,és lehúzni róla a kérget. Ha a kéreg fával érintkező szövetei szürkésbarna színűek, fagyást jelent. Ha a nagyon zsenge ágvéget elfagyottnak ítéled, levágsz egy fásabbat és megnézed azt is ugyanígy. Ha az is barnának mutatkozik, gyanítható, hogy jelentős fagykárosodás történt.
Ajaj ,jobb lesz ha leépítem magam egy időre,mert ez a váras téma nagyon beépült ide.Lehetne persze egy új topicot nyitni ezzel kapcsolatban,de ehhez én elég lusta vagyok.Egyetértek abban ninoval,hogy így is megismerjük vmilyen szinten egymást,de azért ezeket az elkanyarodásokat tekintsük csak a holtidőszak mellékhajtásainak.Azt hiszem ahogy közeledika tavasz egyre inkább visszanyeri tényleges arculatát a topic,mert lesz igazi kézzel és szemmel fogható téma.Bár már ott tartanánk,hogy azon "versenyeznénk",hogy melyikőnk fügéje,kivije,kákija stb hajt ki először.