Keresés

Részletes keresés

Mungo Creative Commons License 2019.08.06 -1 3 307

Egy sérült ember betegségén poénkodni...

Ez a szerencsétlen betegagyú nárcisz valószínűtlen, hogy képes lenne felfogni saját undorító lényéből kisugárzó mocskot.
Mindenhová odatolakszik, de szerintem nem rendelkezik az erkölcsi minimumokkal sem az ilyen. Nem is érti, miért rühellik mindenütt.

Előzmény: Fat old Sun (304)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.06 -1 0 306

Elméletét Lemaître az ősatom (primeval atom) hipotézisének hívta

Előzmény: ErkölcsTan (303)
Tuarego Creative Commons License 2019.08.06 -1 1 305

Nem hallottam még erről a „MagnaFánk” modellről, de, ha jól értelmezem, ez hasonló a Ciklikus Világmodellhez. Ennek is az a lényege, hogy a világ nem a semmiből ugrott elő (teremtődött), hanem volt előzménye, egy nagy összeroppanás, s ennek energiájából, mint egy „visszapattanás” indult el az Ősrobbanás, s ilyen összeroppanások ás tágulások vég nélküli ciklusaiként létezik az Univerzumunk, ami nem keletkezik semmiből és nem is tűnik el.

Ez a modell – ahogy te is írod – nem áll ellentétben a fizika törvényeivel és a tudományos módszertannal (ellentétben a semmiből keletkezéssel).

Előzmény: ErkölcsTan (302)
Fat old Sun Creative Commons License 2019.08.06 -1 6 304

Egy sérült ember betegségén poénkodni nekem továbbra is szarházi tahóságnak tűnik, és a szimatrom ebben jó szokott lenni.

Előzmény: ErkölcsTan (303)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.06 0 0 303

Lemaître elmélete /  modellje/  a legegyszerűbben, hogy a világegyetem egy atom szétrobbanásából keletkezett. :-)

Később ebből már valamiféle hedeggeri metafizikai Nagy Semmi (SZingularitás)  lett abból az egy atomból is :-)

XII. Piusz pápa 1951. november 22-én egy beszédében, amit a Pápai Tudományos Akadémián tartott, kiállt a Nagy Bumm, mint a teremtést igazoló lehetséges érv mellett.

Ok, hogy van tágulás, meg matek, meg tekintélyelv, meg bénamanó fizikus .... de ez akkor sem stimm. 

Ez az egész Nekem egy NAGY-NAGY ÁTVERÉSNEK TŰNIK és a szimatrom ebben jó szokott lenni.

Előzmény: ErkölcsTan (302)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.06 0 0 302

Nos egyre többek szerint meg a jelenlegi Lemaître jellegű deista modell a költészet és mítoszgyártás.

Mivel nincs igazolva és nem is lesz várhatóan igazolható ez egy téves elmélet lesz, amiből azért jó sok van már a kukában.

Amennyiben a helyes gondolkozók külső társadalmi támogatást és biztatást kapnak, ki fog itt hamarosan bújni a szög a zsákból és megindul a hibajavítás.

A MagnaFánk modell egyébként magába foglalja a jelenlegi Nagy-Bumm modellt, csak az kibővíti tényleg logikusra és körkörös ciklusura, ami a világűrben lévő folyamatok sajátossága. Nem megy szembe sem a logikával, sem a világűr természetével.

Előzmény: mmormota (301)
mmormota Creative Commons License 2019.08.06 0 0 301

MagnaFánkhoz hasonló, szinte azzal megegyező univerzum modellek tudomásom szerint vannak.

Szintén költészet. Tudósok is szoktak ilyesmit csinálni, nincs az tiltva. Csak illik megmondani, meddig tudomány, honnan kezdődik az alkotó fantázia.

Előzmény: ErkölcsTan (300)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.06 0 0 300

MagnaFánkhoz hasonló, szinte azzal megegyező univerzum modellek tudomásom szerint vannak.

Az adott szakmán belül, tehát nem csak amolyan kintről ötlet bekiabáló szinten.

Ami viszont fontos és rám is tartozik.

Minden jel szerint az ügyben lobbiérdekek miatt egy téves modell van most futtatva és ami jó lehetne, az meg elnyomva.

Itt van felelőssége másnak is. Memetikai kutató és szakértő vagyok és "tudósok állítják" dolog egy mém. Lehet jó, de rossz is.  Ennek a vizsgálata pedig az én szakterületem.

Előzmény: mmormota (299)
mmormota Creative Commons License 2019.08.06 0 0 299

Tudományosnak olyan modell tekinthető, amely számításokon alapul, állításai tesztelhetőek. A precíziós kozmológia ilyen. 

Hogy aztán ki mit mond arról, amit még nem lehet tudni, tesztelhető állítások nélkül, az a szerző irodalmi munkásságának része. Költészet, nem tudomány. Akkor sem, ha hasonló témáról hasonló szakzsargonban értekezik.

Előzmény: ErkölcsTan (298)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.06 0 0 298

A rajzom egy nagyon kezdetleges MagnaFánk univerzum modellt,

de az már legalább nem vallási/Lemaître jellegű,  hanem körkörös, ciklusos modell.

Akinek ez nem tetszik, hanem ragaszkodik a Lemaître jellegű deista modellhez,

az ne egye itt a rezet, mert felesleges, ne rombolja a topikot!

Arra ugyan is van másik szaktopik és ott a helye és nem itt.

Mi itt keressük a jó és valós megoldást.

Előzmény: ErkölcsTan (296)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.08.06 -1 0 297

A nárcisztikusokat ne szid, mert én is nárcisztikus vagyok meg inntrovertált .

Előzmény: construct (293)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.06 0 0 296

Itt van az IGe féle egyszerűsített univerzummodell vázlata,

amelyet már túllépett gondolatban, de ez is kel a megértéshez.

Ez a verzió úgy látom sokaknak jutott az eszébe másoknak is, rajtam kívül:

Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.04 -1 3 295

Őszintén kérdezem: neked nem elegendő, hogy a valfilin vered szét az amúgy sem épületes vitákat a monomániáddal, de még a tudomány topikokat is szét kell cseszned?

Erre késztetnek a hangok a fejedben?

Előzmény: ErkölcsTan (294)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.04 -2 0 294

Dolgozik a vatikáni lobbi, kell a pap név is:

" Az ősrobbanás-elmélet azon a megfigyelésen – az úgynevezett Hubble-Lemaître-törvényen (2018 előtt Hubble-törvény) – alapul, mely szerint a galaxisok színképvonalai vöröseltolódást szenvednek. Ez a tény a kozmológia elméletével összevetve azt mutatja, hogy a tér az általános relativitáselmélet Friedmann–Lemaître-modellje szerint folyamatosan tágul."

construct Creative Commons License 2019.08.04 -1 1 293

Neked már nem tanácsolhatom, hogy tanulj, mielőtt kritizálni akarsz, mert az ilyen öntetszelgő nárciszoknak ez amúgy se szokott sikerülni.

Te kiválóan eléldegélsz a saját nagyszerűséged bűvöletében, nem zavar még az elhatalmasodó szenilitásod se.

Előzmény: ErkölcsTan (290)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.04 -2 0 292

Fat old Sun Creative Commons License 2019.08.04 -1 0 291

Klartext: hülye vagy hozzá, de nem bírod elviselni, ezért le akarod rángatni a kis sivár szintedre.

ErkölcsTan Creative Commons License 2019.08.04 -1 0 290

A vörös eltolódásnak, kb annyi köze van logikailag az Ősrobbanás elmélethez.
Mint hogy valaki nem mossa a bránert és piros pöttyös lesz és valaki ebből arra következtetne, hogy Katicabogár.

Ja persze távolodik!!!! :-)
Téridő kontinuum, meg smafu.
Inkább nevezném én ezt mérési, viszonyítási hibának.

pk1 Creative Commons License 2019.07.15 -1 1 289

"a felfúvódás esetében is meg kellett haladnia a fénysebességet a tágulásnak."

Ez az egyik mondat, amelynek hallatán az ember azonnal tudja, hogy az illető még eredménytelenül sem vizsgázott kozmológiából. A tágulásnak és a sebesség még a mértékegységei sem azonosak.

Előzmény: Hónix (283)
mmormota Creative Commons License 2019.07.14 0 2 288

Megint véleményt nyilvánítasz olyasmiről, amiről a leghalványabb lövésed sincs.

A mesét a kozmológusok nem az ujjukból szopták. Két jól bevált modellt használva (altrel és standard modell), rengeteg mérési adatból következtettek vissza. Az így kidolgozott modell nagyon pontosan visszaadja a mérési eredményeket. Választ tud adni pl. arra, hogy miért pont olyan a He és H aránya, hogyan keletkeztek a nehéz elemek, miért olyan a kozmikus háttérsugárzás spektruma, stb. 

Fat old Sun Creative Commons License 2019.07.14 -1 0 287

Ha amit nem értesz, azt hülyeségnek tartod, akkor egyet értek veled

Gondoltam, hogy te így szoktad.

Előzmény: Hónix (286)
Hónix Creative Commons License 2019.07.14 0 0 286

Ha amit nem értesz, azt hülyeségnek tartod, akkor egyet értek veled,

de mintha ezt az érvet csak mások számára tartogatnád.

Ha a b)-re tudnál valamit írni, az meggyőzőbb lenne.

Előzmény: Fat old Sun (284)
construct Creative Commons License 2019.07.14 0 0 285

A hozzászólásod minden szavából sugárzó tudatlanság és félreértések láttán egyetlen tanácsom van:

Sokat kell még tanulnod ahhoz, hogy értelmes kérdéseket tudjál feltenni.

De ettől is sokkal többet, ha kritizálni és minősíteni akarsz. 

Fat old Sun Creative Commons License 2019.07.14 -1 1 284

c)  hülyeségeket beszélsz

Hónix Creative Commons License 2019.07.14 0 0 283

Az Univerzum (állítólag) a tágulása miatt hűlt le ~3000K-ről kb. 2,7K-re.

Az előzetes (de a mérete miatt szükséges) felfúvódási szakaszban miért nem?

A felfúvódási szakasz után tágulhat-e olyan mértékben, hogy a hőmérséklete ilyen mértékben csökkenjen?

Ez ideális gáz esetén azt jelentené, hogy a térfogata kb. 1000-szeresére nő, azaz a távolságok kb. 10-szeresére tágulnak.

De ezt a jelenleg elfogadott nézet szerint a felfúvódott Univerzumra kéne vonatkoztatni, amely esetében a felfúvódás esetében is meg kellett haladnia a fénysebességet a tágulásnak.

Az elmúlt 13,7miiliárd év alatt ennek a sebességnek tízszereződnie kellett (volna).

Ennek ellenére akár két szembelévő irányba is ellátunk (azaz fény érkezik a szemünkben "lassú" 299792458m/s sebességgel).

Ha az Univerzum az említett szuper sebességgel tágulna, akkor természetesen a fény nem jutna el a szemünkbe.

Ezek után két-féle válasz lehetséges:

a) Mesében ne keresd a logikát

b) ???

szőrinszálán Creative Commons License 2019.07.14 0 0 282

Miért pont angolul? Az lett kijelölve világnyelvnek? A Magyar sokkal logikusabb, nem nyáladzó és jobban lehet „virágul” is kommunikálni vele. :)

Előzmény: construct (281)
construct Creative Commons License 2019.07.14 0 0 281

Ha nálunk a rendőrök, jegykezelők, stb. (és persze az utca embere is) legalább alapszinten értenének és beszélnének angolul, az többet használna a hírnevünknek, mint az értettségijük.

Előzmény: szőrinszálán (280)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.07.14 0 0 280

Londonban és Brüsszelben, angol nyelven beszélő magyar diplomások mosogatnak és felszolgálnak az angolul nem beszélő migránsoknak. Nálunk már nem találsz érettségi nélküli rendőrt az utcán. de lehet, van kivétel.  :)

Előzmény: Törölt nick (279)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.07 0 0 279

"a belgiumi Leuven Egyetem"

:)

Off: Reggel 6-kor érkezett a vonat az állomásra. Taxira nem volt pénzem, viszont bőven volt időm gyalogolni. Próbáltam térképet keresni az állomáson, de hiába. Elindultam találomra, abban a reményben, hogy majd útbaigazítást kérek valakitől. Korán volt, még aludtak a lakók. Egyetlen utcaseprővel akadtam össze, őt kérdeztem meg. És tudott angolul.

Na, majd ha nálunk is a hat nyelven beszélő rendőr...

Előzmény: ErkölcsTan (278)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.07.06 -1 0 278

Stephen Hawking forradalmi tanulmányon dolgozott a halála előtt

Stephen Hawking röviddel a halála előtt egy új tudományos elméleten dolgozott, ami a párhuzamos univerzumok észlelhetőségéről szólt. A szakértők szerint az A Smooth Exit From Eternal Inflation című tanulmány  amit most az egyik legrangosabb tudományos folyóirat szakértői vizsgálnak megjelenés előtt  Hawking legfontosabb tudományos munkája lehet.

A híres elméleti fizikus utolsó tanulmányát egykori kollégái mutatták be. Hawking ebben levezette azokat az úttörő matematikai megoldásokat, amik egy olyan űreszköz létrehozásához szükségesek, amivel bizonyítható lenne, hogy nem egy, hanem több ősrobbanás történt.

Az új tanulmány azzal a problémával foglalkozik, amit Hawking még 1983-ban vetett fel. A határtalanság-elmélet írja le, hogy az univerzum hogyan alakult meg az ősrobbanás folyamán. Eszerint a ma ismert unizverzum egy sűrű pontból robbant bele a ma ismert létezésbe – ezt ma infláció néven ismerjük. Hawking elmélete feltételezte, hogy végtelen számú ősrobbanás lehetett, ami egy matematikai paradoxont hozott létre, mert ennek a mérése látszólag lehetetlen.

Carlos Frenk professzor, a Durham Egyetem kozmológusa szerint Hawking azt feltételezte, hogy a multiverzum létezése nyomot hagyott a világegyetemet átható kozmikus háttérsugárzásban, és ha megfelelő műszert szerelnénk egy űrhajóra, ez a nyom észlelhető lenne.

Ezek az ötletek lélegzetelállító perspektívát nyújtanak arról, hogy milyen bizonyítékokat találhatunk a párhuzamos univerzumok létezésére.

– mondta Frenk.

Thomas Hertog professzor, a belgiumi Leuven Egyetem professzora, aki együtt dolgozott Hawkinggal az új elméleten, két héttel a halála előtt találkozott Hawkinggal, hogy a tanulmányról tárgyaljanak, mielőtt végső jóváhagyásra nyújtanák be.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!