Keresés

Részletes keresés

atandi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 434

Két tippem is van: Caesalpina Gilleisii azaz pillangófa vagy Albizia Lophanta. Ezen az oldalon mindkettő van: http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=86178&page=21

Kár, hogy nem emlékszem, milyen virága volt..

MÉg nézegettem képeket, szerintem a pillangófa lesz... :))

Előzmény: gergerg (433)
gergerg Creative Commons License 2010.12.22 0 0 433

Csak hasból mondtam:-) Csoda lett volna ha eltalálom:-)

Előzmény: atandi (431)
gergerg Creative Commons License 2010.12.22 0 0 432

Dikházd csak meg ezt!

Előzmény: gergerg (430)
atandi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 431

Amennyire emlékszem, a ricinusnak pálmaszerű levelei vannak, nem? És az nagyon erőteljes növekedésű, nem?

Előzmény: gergerg (428)
gergerg Creative Commons License 2010.12.22 0 0 430

Tényleg valami akác-félének néz ki.

Előzmény: atandi (429)
atandi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 429

No, itt a kép. LÁtszik,ha locsolom, megindul. De félek, hogy felnyurgul, elgyöngül...

gergerg Creative Commons License 2010.12.22 0 0 428

Ja, és ricinus.

Előzmény: gergerg (427)
gergerg Creative Commons License 2010.12.22 0 0 427

Szerintem locsold.

Előzmény: atandi (426)
atandi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 426

Az majd elválik, ha holnap megkóstolom! Bár már az is félsiker, hogy könnyebb volt elkészíteni.

KÉRDÉS, amit mindig elfelejtettem eddig: kelt magról valami szép kis izém, bokor vagy fa lesz majd.  Bulgáriában, kültéren szedtem a magját, babszerű termés volt, aránylag lapos magokkal. Majd hozok képet is. Szóval 2 kis fácskám van cserépben, mikor behoztam őket a télikertbe, legtöbb levelüket lehullajtották. A télikertben 12-18 fok között ingadozik a hő.

Kérdés, hogy locsoljam-e őket, vagy télen inkább nyugodniuk kellene? Elvileg egy kis cserép hamar kiszárad, ha már szabadföldben lennének, ott is nedves lenne a talaj. Beazonosíttatnom még nem sikerült a Milyen növény topicban sem, így nem tudhatok róla semmit. De azért hoztam a magját nyilván, mert szép virága volt. Ahogy gugliztam, lehet, hogy a selyemakác rokona, aminek üvegmosó-kefe-szerű, piros virága van. De persze még nem tudom biztosra. (Remélem pár év múlva kiderül!!:))

Szóval locsoljam-é avagy sem??

Előzmény: gergerg (425)
gergerg Creative Commons License 2010.12.22 0 0 425

Akkor csak érdemes volt kipróbálni!

Előzmény: atandi (424)
atandi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 424

Elkészült az én mézeskrémesem is, Kergegergő/Gábor/Gabika 375-ös-béli tésztareceptje alapján. Könnyebb volt nyújtani, mint ahogy eddig csináltam, ebben eggyel kevesebb a tojás, és 3 helyett 1 kanál méz kell bele. Melyik miatt lehet könnyebb a nyújtása? A krém az a sajátom grízes krémje, mert azt én imádom. Rajta a csokimáz, bent van a spájzban a földön, remélem Feri nem lép bele éjszaka... :)

Tegnap meg elkészült a 45 töltelék káposzta, 23 árpás, 22 rizses..(ha már én szenvedek vele, had legyen egy káposztányi előnyöm, nem igaz?)

Jajj, és bár itt tilos, egy kis kertészet: ma először főztem a leveleskelekből, eddig csak díszelegtek a kertben (jövőre csak dísznek lesznek néhol!) Amúgy egész ehető, rakott kel lett belőle. Tegnap meg barátnőm picurka gyerekei leszedegették a legtöbb kelbimbómat. Olyan édesek v oltak, ahogy  a picurka ujjaikkal csipegették le!:) A másfél éves (nagy zöldségzabáló) egy csomót meg is evett nyersen. Úgy tudnak örülni mindennek, olyan öröm nekik bármit is adni! :))(vittek egy csomó céklát is, retket is) Jövőre nekik is én gyártok majd palántákat!!:)

gergerg Creative Commons License 2010.12.22 0 0 423

Ezt a Lajosbát nem lehetne klónozni valahogy?

Előzmény: inmi (422)
inmi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 422

Hogy megpuhult-e???! Már csak a tepsi 1/3-a van meg, tegnap fellegeltük apránként, mer' ellenőrizni kellett, hogy elég jó-e, megpuhult-e ésatöbbi:) Tudtam én, hogy dupla tepsinyi lapot kell kisütni, holnap szépen bekutyulok még eg adag krémet. Így talán tényleg lesz karácsonyra is:))) Ma zserbo jön. Tegnap Lajos kisütötte az ischlereket, az holnapra már puha lesz:) MAi terv: mosás, szárítás, a zserbo persze. Lajos meg találja ki, mit eszünk:)

Előzmény: gergerg (420)
skolikagi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 421

Nézd meg az adatlapodon az első és az utolsó az g betű a középső meg q:-)

Jól ki van ez találva:-))

Előzmény: gergerg (420)
gergerg Creative Commons License 2010.12.21 0 0 420

Lehet hogy az is mert a gergggerg névvel annyira bepipultak hogy minden hasonló regisztrációmat törölték így lettem qerqerq

Előzmény: Ali-bá (419)
Ali-bá Creative Commons License 2010.12.21 0 0 419

Szerintem mindenki téved. A *gerqerg*-et inkább QUERQUERQU-nak mondjuk, ugy sokkal jobban hangzik és Ő is jobban örülne neki!

gergerg Creative Commons License 2010.12.21 0 0 418

Akkor én a Gáborral kibékülnék.Megpúhult-e már a krémes?

Előzmény: inmi (417)
inmi Creative Commons License 2010.12.21 0 0 417

Gergerg: amit csak akarsz. Egy szavadba kerül:) Én úgy tudtam megjegyezni:)))

És hulla vagyok. Nem látok, kapar a torkom. Becsapok rá egy kis vírusölőt. Mostanra végeztem a mézesrémessel, Lajos bá csokit kívánt a tetejére, és hiába bíztattam a testőrségemet, illetve a bajuszpödrőt (kutyák, macska), semmi foganatja sem volt a noszogatásnak, hogy wazzecsinájjátokmegacsokitatetejére... És akkor még mire tisztán hagytam a konyhát... boááááá

Előzmény: gergerg (416)
gergerg Creative Commons License 2010.12.20 0 0 416

Gegergő, Kergegergő, Gabriella, mi jöhet még?

inmi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 415

Kisültek a mézeslapok. Nem Gegergő receptjét készítettem el, hanem egy másikat, amelyben kevesebb macerával jár a tészta összeállítása.

A recept Déméter blogjáról származik.

MÉZES KRÉMES KARAMELLÁS KRÉMMEL

Hozzávalók

A tésztához: 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2 evőkanál méz.

A krémhez: 8 dl tej, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, fél citrom leve, 3 púpos evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, baracklekvár.

A sütemény tetejére: olvasztott csokoládé. 

Elkészítés:

A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük. 

A krémhez a cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizáljuk. A lisztet csomómentesen elkeverjük a tej felével. A tej másik felével felöntjük a karamellizált cukrot, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. (Vigyázat, nagyon hajlamos kifutni!) Amikor a cukor feloldódott, beleöntjük a lisztes tejet, és tovább kevergetve sűrű puding állagúra főzzük.

Amikor kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot és a citromlét, aztán néha megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, robotgéppel habosra keverjük a vajjal.

A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

A süteményt legalább 4-5 órát, de jobb, ha egy napot állni kell hagyni, mie lőtt tálaljuk.

Én ezt a tésztát dupla mennyiségben állítottam össze és jó két órán keresztül sziesztázott letakart tálban. Utána 8 egyforma gömbbé gyúrtam, majd 1-2 mm vastagságra nyújtottam. Oda kell figyelni, mert ragad! Átlag 8-10 gyúrófa-simítás után lisztezni kell az alját, tetejét! Maradék tésztát nem érdemes felhasználni, mert a liszt íz fog dominálni - ami leesik a tepsi oldaláról. Egyenesre vágni sütés előtt késsel, mégpedig nyomással és nem húzással érdemes. Tepsi hátuljára pakoltam, az elsőt olajoztam, liszteztem, a többit már csak liszteztem. A lisztezéshez mind a gyúrótáblán, mind  tepsin réteslisztet  érdemes használni, míg a tésztához finom lisztet. Ha a megadott vastagságban készíted, 3-4 mm vastagságú lesz sülés után. 

A sütő felső 1/3-ban érdemes sütni, légkeveréssel 170 fokon, légkeverés nélkül 180 fokon. Sütési idő: 3-4 perc.

Kihűlni minél hűvösebb felületre tedd (nekem itt a régi tálaló gránitlapja), néhány perc után érdemes egy vékony tortalapáttal elválasztani a tepsi hátuljától, majd lecsúsztatni róla. Várd meg, amíg megkeményszik (ezért a néhány perc várakozás, mielőtt hozzányúlnál), egyébként szakad, törik. Így meg egyben lecsúszik és kész.

Hagyd teljesen kihűlni. A krém még csak ezután jön, nem kezdtem még neki... majd írom azt is, ha kéred - ha tetszik ez a fajta mézes(k)rémes.

Várnak a sorukra. Kinyújtva a tepsi hátuljára, a nyesedéken látszik, milyen

vékonyra van kinyújtva.

Na, ezért kell légkeveréses sütőben felső harmadban sütni: aláfújt a nyomorult:) Nem kell betojni, mondjuk, mert a sülés végén kivéve egyszerűen konyharuhás kézzel lelepogattam és kész:)

Hűlnek.

Előzmény: atandi (394)
inmi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 414

Nem baj:) Megmarattam':)))

Előzmény: gergerg (413)
gergerg Creative Commons License 2010.12.20 0 0 413

Hunyor és jelzem mérgező úgyhogy hagy ezt a terítés dolgot is Lajos-bá-ra.Amúgy szép.

Előzmény: inmi (412)
inmi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 412

Máááá' be van gyúrva a mézes. Amíg ebédeltem (Lajos bá Gordon blő'-t, rizottót és csemege vegyes savanyát tett elém), addig pihent a tészta. Most én tudnék pihenni.... Bedobtunk desszertnek hókiflit és egy dióscsókot. Aztán most erőt veszek magamon, és megyek mézest nyújtani, sütni...

A zebédem:)

Gordon bleau Dióscsók    Havas kifli:)

A virágra figyelmet fordítani! Külön azért küzdöttem be magam a virágoskertbe, mert tudtam, hogy most virágzik! Egyébként mi ez?

Előzmény: gergerg (407)
gergerg Creative Commons License 2010.12.20 0 0 411

Én meg leginkább húsosan szeretem, hogy az a pár szem rizs mellette az micsoda az nem nagyon érdekel.:-)Hús legyen sok,jó sok hús hús meg hús :-) Az kell a parsztgyereknek!:-)

Előzmény: atandi (409)
gergerg Creative Commons License 2010.12.20 0 0 410

Nem vicc!Erre felénk sokan csinálják saját befőzésű paradicsommal a tésztát, sokkal olcsóbb mint a méz és szép szinű is lesz a lap tőle.Ha érdekel megkeresem a receptjét mert biztos más arányban kellenek összetevők.

Előzmény: atandi (409)
atandi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 409

Miiiii????? Persze, ahogy szilvapűlinkával is működik a fűnyíró, benzin helyett: annyit kell inni, míg négykézláb lerágod!

Amúgy elhiszem én, csak elsőre elég furcsán hangzik...

Enyém még nem sül, az jobb aránylag frisebben.(A zserbósütést átpasszoltam icsanyámnak...:P ),

Holnap viszont nekiállok a töltött kápisznyának, fele rizses, fele árpagyöngyös lesz, ez nálunk örörkös csata, én utóbbit szeretem, apjuk csak rizsesen:)

Előzmény: gergerg (408)
gergerg Creative Commons License 2010.12.20 0 0 408

Ha esetleg valaki nem tudná lehet paradicsommal is csinálni méz helyett.

gergerg Creative Commons License 2010.12.20 0 0 407

No mi a helyzet?Sülnek a mézes krémesek?

gergerg Creative Commons License 2010.12.19 0 0 406

Mielőtt még valami jobbat hozol ki a dologból írtam e-mailt a megfejtéssel.

Előzmény: skolikagi (405)
skolikagi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 405

Gabriella????? :-))))

Előzmény: gergerg (404)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!