Keresés

Részletes keresés

Sándor111 Creative Commons License 2021.06.13 0 0 17800

Mármint a -7 fok ellenére is van pár szem a frissen telepített (kb.120cm magas) kajszin.

Előzmény: Sándor111 (17799)
Sándor111 Creative Commons License 2021.06.13 0 0 17799

Bocs, de még egyszer felteszem a kérdésemet, mivel választ nem láttam rá: helyileg hol van ez a mediterrán dombocska? Csak azért kérdezem, mert a telkem is egy ilyen helyen fekszik Nógrád északi részén. Mínusz 7 fokot (régiós adat) bírált felül szépen a mikroklíma az idén a dombocskámon. Érdekelne, hogy máshol hogyan működik ez, de feltételezésem szerint ha itt, az egyik legészakibb részen ilyen szépen működik az inverzió, akkor az egész országban is.

Előzmény: james69 (17791)
Benedek János Creative Commons License 2021.06.13 0 0 17798

Off

Laci, gránátalmaval kapcsolatban van termesztesi ismereted, esetleg tapasztalatod?

Előzmény: diospyros (17786)
funnyfighters Creative Commons License 2021.06.13 0 0 17797

kommentár nélkül. 2. éves kajszi fa (volt)

poza Creative Commons License 2021.06.13 0 0 17796

Amúgy van itt remény, mert a korai cseresznyém sem fagyott el. A meggyen is van. Szilván is. Sőt a bergarouge és a hargrand is jól megvan. Lesz egy pár mázsa barackom az idén, nem úgy mint tavaly. A kezdeti sokk után, a birsen is lesz valamennyi. Szóval azzal biztatom magam, és másokat is, hogy innen talán csak fölfelé van irány. Ősziültetvény van pár száz méterre tőlem a szomszédban. Ritkítani is kellett.Szóval az maradt. Nagyon picin múlik, hogy mikor marad valami, mikor nem.

poza Creative Commons License 2021.06.13 0 0 17795

Érne a tsunami. Ha lenne. Ez már a földről van. Ha nem lenne elég klassz ez az év, még ajándékként kaptam egy kis jeget is😀. Ha lenne rajta rendesen, nem lennék ilyen vidám.

james69 Creative Commons License 2021.06.13 0 0 17794

Szerintem meg a legnagyobb probléma az hogy mindenki a másik után megy nem a saját területi adottságainak megfelelöen dönt  a telepítésröl leírjuk a fórumba ültessünk kajszit mert mindenki azt ültett ha nem jó mert állandóan  lefagy meg kipusztul ültessünk szilvát ha az sem sikerül kivit fügét meg datolyát meg banánt kell megpróbálni.Nekem se volt senki aki jó tánácsokkal ellátott volna pedig jó lett volna (,de ugy látszik ez ilyen ez a barack termelés  nincs  is értékesebb a saját tapasztalat szerzéstöl ) annak idején söt akadt olyan szakember aki megmondta értelmetlen a hegyre barackot telepíteni mert nem lehet öntözni söt támogatást se lehet igénybe venni mert nem lehet öntözni ennek ellenére terem tavaly is az idén is mindenféle fagyvédelem  nélkül országos viszonylatban is elég jó lehet mert rogyásig van ritkítani kell .Bejártam a környéket Boldogköváraljától egészen Rakamazig semmi érdekes viszont hogy Abaújkér Boldogköváralja viszonylatban magasabban fekvö területeken se találtam barackot ezt semmivel nem tudom megmagyarázni  nem értem egyszerüen a hatalmas fák tetején se volt 5-6 szemnél több de ugy kb 50-100 méterenként volt a fán termés  az az 5-6szem.Mindenesetre kitartást jövöre mindenkinek rekord termést és pörögni fog a fórum mert mostanában ki van halva legalább home officban müveljük a barackot .

naivkezdo Creative Commons License 2021.06.12 0 0 17793

Rendben, köszi. 

Így jártam el, visszajelzek majd pár hónap múlva:)

Előzmény: Vebber (17777)
arpad-lajos Creative Commons License 2021.06.12 0 1 17792

Hogy a gutaütés nem újkeletű arra itt véhány példa Nyújtó-Tomcsányi (1959) könyvéből:

"idézet Kávásy Jób 1575-ből keletkezett leveléből, amelyet Battyáni Boldizsárnak írt: Barackfáink bizony jók voltanak,... de mind kertemből, mind szőlőmből kiaszának.

Nagyváthy János 1780-ban azt írja, hogy a "baraczk a mi egünket nem állja"

Schilberszky Károly már 1915-ben, majd 1934-ben újból megállapítja, hogy az ország majdnem minden vidékén tömegesen pusztulnak a barackfák.

Hát ezek után csoda, hogy még ma is termelünk kajszit.

Előzmény: james69 (17791)
james69 Creative Commons License 2021.06.12 0 0 17791

Szerintem még mindig a természet diktál szerencsére a sok próbálgatásnak meg az az eredménye hogy behozunk olyan kórokozókat ,kártevöket amiket eddig még csak nem is hallottunk és sajnos azok jobban alkalmazkodnak mint a növényeink .Az elödeink még nem is halottak tömeges kajszi pusztulásról most meg azt mondják ha már 7-8 évesek a fák utána már ajándék ha még teremnek.Gondoljunk bele az új divatos fajták behozatalával behozták a kártevöiket is de ez igy van mindennel .Gyümölcstermö nagy hatalom lehetnénk de nem lehet együk a spanyol görög stb gyümölcsöt most nem baj a környezett kárositás 2000 km utaztattni hol vannak a haragos zöldek az unió stb ahol meghatározzák hogy onnan ide innen meg semmi oda mert olyan a lefedettség gyümölcs ellátásban hogy nekik megéri ha hideg van még hajszáritóval is melegiteni ha kell.Crawo ház meg hasonló baromság épitünk a fára egy panel házat meg mesterséges napsütés lesz a vége . 

Előzmény: Sándor111 (17784)
diospyros Creative Commons License 2021.06.11 0 0 17790

nekem van sok ilyen hollóm :)

azért mert ritka, az gond? (még jobb is.)

ennél sokkal több és bonyolultabb problémát kellett megoldanom 8 év alatt.

ismerem a tévedést a fekete-fehérrel. (nigra-alba.)

gond megoldva. off. vége.

Előzmény: öreg_néne_b (17789)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.06.11 0 0 17789

Az M. nigra ritka, mint a fehér holló, a fekete termésű is általában M. alba.

Előzmény: diospyros (17788)
diospyros Creative Commons License 2021.06.11 0 0 17788

Sanyi, jó lesz oda a fekete (M. nigra) eperfa,

az minden évben terem, pálinkának :)

és az is fagyérzékeny eleinte, de tipikus mediterrán növény,

és még sok gond sincs vele, 

persze akad, szakaszos érés, (madárkár?) stb.

diospyros Creative Commons License 2021.06.11 0 0 17787

titok feltárva: semmit! :)

Előzmény: diospyros (17786)
diospyros Creative Commons License 2021.06.11 0 2 17786

jobb ha kákit nem ültetnek, majd jól kifagy, mire pont termőre fordilna...

én szóltam...

(hiába a "mediterrán" domboldal, nekem is az van, jó is meg nem is. jó, mert most van kajszim, máshol meg nincs. rossz, h mivel tél végén jobban felmelegedik, ezért a káki fát kinyírja... ami megmarad -20-30%- azzal kell főzni, a többit állandóan pótolni kell. ha eltalálja az ültetés évét -ne jöjjön anomália 4-5 évig, orosz rulett- akkor kisebb siker elérhető. ilyen jó év volt 2013. a zalai ültetvény sikerének egyetlen kulcsa ez, na jó, még a szeretet is :)

ugyanis 12 és 18-ban volt kipusztítő fagy... mikor lesz a következő?)

szóval hasonló méreg, mint a kajszi... de legalább a kajszi nem fagy ki, igaz az meg nem terem,

de hasonlóképp a káki se, ha fagykárt szenved.

van aki a hibridektől várja a megváltást, de az sem az, most nem megyek bele,

másik fórumokon már írtam róla, 8 éve csonálom,

elég sok tapasztalat gyűlt össze többszáz fával.

nem beszélve arről, hogy a kártevői is az ajtón kpogtatnak, 

majd akkor az beteszi a kaput :) :( meg az ára is durván csökkenni fog az olasz-spanyol-portugál-izraeli tébolyodott telepítések miatt.

---

kivi: jó lenne, de beruházásigényes (tám- és öntözőrendszer.

van halálos betegsége, ha az megjelenik, akkor vége.

a tavaszi fagy hasonlóan veszélyes rá, vagy jobban, mint a kajszira. téli fagyot bírja.

---

füge: 1 napig (se) tartható el. tavaszi fagy: kajszihoz hasonlóan elviszi a termést.

szerencsére a 2. termés még jó lehet, ha nem rohad le. új kártvői jönnek

(fügemoly, pettyesszárnyú muscica number one csemegéje, xylella, és a régi mozaikvírus, stb-stb.)

én már tudom, mit ültettem volna 6 éve, de nem mondom meg :)) ;)

persze semmi sem biztos, sajnos. nincs tuti.

diospyros Creative Commons License 2021.06.11 0 1 17785

kedden, Káli-medence: brutál eső, jéggel,

"szépek" lettek (főleg) a korai kajszik :(

sérülés miatt rohadás, akár 20-30% is kuka.

(pedig volt sok peremetezés, de...)

faragódik lefele az amúgy is kevés termés.

sár mindenhol, kb. 15-20 mm esett 25 perc alatt...

amúgy szerencsére a jég nem jellemző a területre, meg sajnos az eső sem...

ez gond is (száraz terület) meg nem is (monilia nyomás máskor kisebb).

---

tegnap a szombathelyi melletti (Táplánszentkereszt) fantasztikus-csodálatos

(nehéz jelzőket írni) kajsziültetvénynél megálltunk.

intenzív múvelés. hosszú sorok, nehéz megmondeni mennyi fa, de akár 

500-1000 db is lehet.

jégháló végig, sorköz nyírt gyep, golfpálya minőség :)

sora rotálva, gazmentes, szép.

egészséges, gyönyörű fák, monilia nyoma sehol.

szépen metszve vázásra, talán csak annyi, h egy kicsit sűrű, de lehet lesz nyári metszés is.

ilyent kívánna magának az ember.

CSAK. kajszi termés: 0 db. ketten voltunk, de ehgyikünk sem tudott gyümölcsöt felfedezni,

de ettől még lehet beljebb, de valszeg az is csak pár db, ha van.

sajnáljuk.

pedig sok fagyvédelmi gyertya ki volt helyezve, de (idén főleg) az nem működött,

csak a pénzt vitte fölöslegesen. (talán annyi, hogy a fa nem károsodott a hidegben, bár annyira 

nagy baj nem lett volna, de legalább nem viselte meg a növényeket.)

ha esetleg a tulaj idetéved, és van kedve, ossza meg tapasztalatait,

köszönjük!

Előzmény: naivkezdo (17781)
Sándor111 Creative Commons License 2021.06.10 0 0 17784

Tipikus mediterrán dombnak tűnik. Kajszinak igazolta, hogy tökéletesen megfelel. Datolyaszilvával, kivivel ill. fügével nem próbálkozol rajta? Helyileg hol van ha publikus?

Előzmény: james69 (17771)
Bubi504 Creative Commons License 2021.06.09 0 0 17783

Ez jó : "az esetek 80-90 százalékban betanított munkással kell beérniük a munkáltatóknak".

Nem is tudtam, hogy metszésből vagy szüretelésből van szakképzés ...

Előzmény: diospyros (17782)
diospyros Creative Commons License 2021.06.09 0 0 17782

A munkaerőhiány ma már csaknem akkora gondot okoz a zöldség-gyümölcs termesztésben, mint az időjárási anomáliák. 

A nettó 260 ezer forint sem elég vonzó leszedni a fáról a gyümölcsöt

https://index.hu/gazdasag/2021/06/09/munkaerohiany-zoldseg-gyumolcs-termesztes-idenymunkas/

naivkezdo Creative Commons License 2021.06.09 0 0 17781

Hát itt leszakadt, fel óráig özönvíz, utána szépen csendesedett és szitált még 10 percig. Nem kell locsolnom egy hétig tuti.

Előzmény: zsorsz (17780)
zsorsz Creative Commons License 2021.06.09 0 0 17780

Úgy 2 hete volt eső és több mint 1 hete hétágra süt a nap. Vízdíj megugrik.

Előzmény: naivkezdo (17779)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.09 0 0 17779

Feléd nem volt 2 napja özönvíz?

Előzmény: zsorsz (17778)
zsorsz Creative Commons License 2021.06.09 0 0 17778

Kib..tt időjárás, csak a szélsőségek, ha eső jön, szétrohaszt mindent, most a melegből nem lesz köszönet. Most kéne az eső, inkább szétéget mindent, na majd gyümölcséréskor, előre lehet borítékolni a rohasztó esőt.

Vebber Creative Commons License 2021.06.08 0 0 17777

Tartom amit mondtam. Amennyiben magasab törzset akasz, a legkönnyeben hajló vesszőt kösd a törzshöz párhuzamosan, minden mást vágj le. Ha hamarabb tetted volna, már azon is lennének elágazások.

Előzmény: naivkezdo (17760)
Vebber Creative Commons License 2021.06.08 0 0 17776

Igen, Én is hétvégén szedtem le. Nem is a fajtával, inkább az alannyal, egyetlen bajom van, kicsi a fa, így a termés sem sok.

Előzmény: diospyros (17756)
Bubi504 Creative Commons License 2021.06.08 0 1 17775

Ha jól értem olyan irányba nőnek ahol másik vázág van : így látatlanban ezeket levágnám, igen. 

Előzmény: pikubá (17774)
pikubá Creative Commons License 2021.06.08 0 0 17774

Második éves fácskáimon termőnyársak, és termővesszők is bőven fejlődnek. A hosszabb vesszőket, amik alul majdnem a szomszéd vázágig érnek, azokat vegyem ki, ugye ?? 

Galléros vázánál ezekből lesz majd később , és feljebb a gallér , ugye ??

Válaszoltok ugye ??  😂😂:)

pikubá Creative Commons License 2021.06.08 0 0 17773

Öreg néne esetében 1, max 2 éves termővesszőkről lehet szó, gondolom, azok tudnak még lehajlani a termés súlya alatt. :)

Bubi504 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 17772

Pedig kompakt váza koronánál 60 centi az általánosan elfogadott magasság (nagyüzemileg is). Az ágak nem vízszintesen nőnek (ami igen az nyissz). 

Előzmény: öreg_néne_b (17769)
james69 Creative Commons License 2021.06.04 0 0 17771

Az első kép az ültettvény alja  a többi a tetején készült sajnos oldalról nem tudtam a fák és a bokrok miatt fényképezni.

Előzmény: Sándor111 (17727)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!