Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Bocs, de még egyszer felteszem a kérdésemet, mivel választ nem láttam rá: helyileg hol van ez a mediterrán dombocska? Csak azért kérdezem, mert a telkem is egy ilyen helyen fekszik Nógrád északi részén. Mínusz 7 fokot (régiós adat) bírált felül szépen a mikroklíma az idén a dombocskámon. Érdekelne, hogy máshol hogyan működik ez, de feltételezésem szerint ha itt, az egyik legészakibb részen ilyen szépen működik az inverzió, akkor az egész országban is.
Amúgy van itt remény, mert a korai cseresznyém sem fagyott el. A meggyen is van. Szilván is. Sőt a bergarouge és a hargrand is jól megvan. Lesz egy pár mázsa barackom az idén, nem úgy mint tavaly. A kezdeti sokk után, a birsen is lesz valamennyi. Szóval azzal biztatom magam, és másokat is, hogy innen talán csak fölfelé van irány. Ősziültetvény van pár száz méterre tőlem a szomszédban. Ritkítani is kellett.Szóval az maradt. Nagyon picin múlik, hogy mikor marad valami, mikor nem.
Érne a tsunami. Ha lenne. Ez már a földről van. Ha nem lenne elég klassz ez az év, még ajándékként kaptam egy kis jeget is😀. Ha lenne rajta rendesen, nem lennék ilyen vidám.
Szerintem meg a legnagyobb probléma az hogy mindenki a másik után megy nem a saját területi adottságainak megfelelöen dönt a telepítésröl leírjuk a fórumba ültessünk kajszit mert mindenki azt ültett ha nem jó mert állandóan lefagy meg kipusztul ültessünk szilvát ha az sem sikerül kivit fügét meg datolyát meg banánt kell megpróbálni.Nekem se volt senki aki jó tánácsokkal ellátott volna pedig jó lett volna (,de ugy látszik ez ilyen ez a barack termelés nincs is értékesebb a saját tapasztalat szerzéstöl ) annak idején söt akadt olyan szakember aki megmondta értelmetlen a hegyre barackot telepíteni mert nem lehet öntözni söt támogatást se lehet igénybe venni mert nem lehet öntözni ennek ellenére terem tavaly is az idén is mindenféle fagyvédelem nélkül országos viszonylatban is elég jó lehet mert rogyásig van ritkítani kell .Bejártam a környéket Boldogköváraljától egészen Rakamazig semmi érdekes viszont hogy Abaújkér Boldogköváralja viszonylatban magasabban fekvö területeken se találtam barackot ezt semmivel nem tudom megmagyarázni nem értem egyszerüen a hatalmas fák tetején se volt 5-6 szemnél több de ugy kb 50-100 méterenként volt a fán termés az az 5-6szem.Mindenesetre kitartást jövöre mindenkinek rekord termést és pörögni fog a fórum mert mostanában ki van halva legalább home officban müveljük a barackot .
Hogy a gutaütés nem újkeletű arra itt véhány példa Nyújtó-Tomcsányi (1959) könyvéből:
"idézet Kávásy Jób 1575-ből keletkezett leveléből, amelyet Battyáni Boldizsárnak írt: Barackfáink bizony jók voltanak,... de mind kertemből, mind szőlőmből kiaszának.
Nagyváthy János 1780-ban azt írja, hogy a "baraczk a mi egünket nem állja"
Schilberszky Károly már 1915-ben, majd 1934-ben újból megállapítja, hogy az ország majdnem minden vidékén tömegesen pusztulnak a barackfák.
Hát ezek után csoda, hogy még ma is termelünk kajszit.
Szerintem még mindig a természet diktál szerencsére a sok próbálgatásnak meg az az eredménye hogy behozunk olyan kórokozókat ,kártevöket amiket eddig még csak nem is hallottunk és sajnos azok jobban alkalmazkodnak mint a növényeink .Az elödeink még nem is halottak tömeges kajszi pusztulásról most meg azt mondják ha már 7-8 évesek a fák utána már ajándék ha még teremnek.Gondoljunk bele az új divatos fajták behozatalával behozták a kártevöiket is de ez igy van mindennel .Gyümölcstermö nagy hatalom lehetnénk de nem lehet együk a spanyol görög stb gyümölcsöt most nem baj a környezett kárositás 2000 km utaztattni hol vannak a haragos zöldek az unió stb ahol meghatározzák hogy onnan ide innen meg semmi oda mert olyan a lefedettség gyümölcs ellátásban hogy nekik megéri ha hideg van még hajszáritóval is melegiteni ha kell.Crawo ház meg hasonló baromság épitünk a fára egy panel házat meg mesterséges napsütés lesz a vége .
jobb ha kákit nem ültetnek, majd jól kifagy, mire pont termőre fordilna...
én szóltam...
(hiába a "mediterrán" domboldal, nekem is az van, jó is meg nem is. jó, mert most van kajszim, máshol meg nincs. rossz, h mivel tél végén jobban felmelegedik, ezért a káki fát kinyírja... ami megmarad -20-30%- azzal kell főzni, a többit állandóan pótolni kell. ha eltalálja az ültetés évét -ne jöjjön anomália 4-5 évig, orosz rulett- akkor kisebb siker elérhető. ilyen jó év volt 2013. a zalai ültetvény sikerének egyetlen kulcsa ez, na jó, még a szeretet is :)
ugyanis 12 és 18-ban volt kipusztítő fagy... mikor lesz a következő?)
szóval hasonló méreg, mint a kajszi... de legalább a kajszi nem fagy ki, igaz az meg nem terem,
de hasonlóképp a káki se, ha fagykárt szenved.
van aki a hibridektől várja a megváltást, de az sem az, most nem megyek bele,
másik fórumokon már írtam róla, 8 éve csonálom,
elég sok tapasztalat gyűlt össze többszáz fával.
nem beszélve arről, hogy a kártevői is az ajtón kpogtatnak,
majd akkor az beteszi a kaput :) :( meg az ára is durván csökkenni fog az olasz-spanyol-portugál-izraeli tébolyodott telepítések miatt.
---
kivi: jó lenne, de beruházásigényes (tám- és öntözőrendszer.
van halálos betegsége, ha az megjelenik, akkor vége.
a tavaszi fagy hasonlóan veszélyes rá, vagy jobban, mint a kajszira. téli fagyot bírja.
---
füge: 1 napig (se) tartható el. tavaszi fagy: kajszihoz hasonlóan elviszi a termést.
szerencsére a 2. termés még jó lehet, ha nem rohad le. új kártvői jönnek
(fügemoly, pettyesszárnyú muscica number one csemegéje, xylella, és a régi mozaikvírus, stb-stb.)
én már tudom, mit ültettem volna 6 éve, de nem mondom meg :)) ;)
Tipikus mediterrán dombnak tűnik. Kajszinak igazolta, hogy tökéletesen megfelel. Datolyaszilvával, kivivel ill. fügével nem próbálkozol rajta? Helyileg hol van ha publikus?
Kib..tt időjárás, csak a szélsőségek, ha eső jön, szétrohaszt mindent, most a melegből nem lesz köszönet. Most kéne az eső, inkább szétéget mindent, na majd gyümölcséréskor, előre lehet borítékolni a rohasztó esőt.
Tartom amit mondtam. Amennyiben magasab törzset akasz, a legkönnyeben hajló vesszőt kösd a törzshöz párhuzamosan, minden mást vágj le. Ha hamarabb tetted volna, már azon is lennének elágazások.
Második éves fácskáimon termőnyársak, és termővesszők is bőven fejlődnek. A hosszabb vesszőket, amik alul majdnem a szomszéd vázágig érnek, azokat vegyem ki, ugye ??
Galléros vázánál ezekből lesz majd később , és feljebb a gallér , ugye ??