Az uborkát hőkezelni kell. Nekem régebben az ecetes-tartósítószeres is felforrt, aztán senki sem bírta megenni olyan savanyú volt.
Pár éve elkezdtem hőkezelni fazékban, de azokban még volt tartósító, nem is forrt fel egy sem. Az idén változtattam, nem tettem bele csak az ecet-cukor-só-fűszerek kombót. Kíváncsi vagyok. Kb 20-25 percig tartottam eddig majdnem forrásban lévő vízben az üvegeket. A gépem most azt mondja, hogy uborka: 90 fok 30 perc. Úgyhogy ehhez tartom magam.
Elkészült, de nem akarom ezért fölbontani és kipróbálni;-) Megláttyuk.
Hanem a letört ág helyét egyenesre fürészeltem; akkor lyuk tátong a közepén, hogy az öklöm belefér. Így sebtapasznak nemigen látom értelmét. De akkor mit csináljak vele?
a zasszony nyaralni van, azért írtam, hogy majd később tudom prezentálni a receptet, bár mintha a konyha falán lenne valami cékla recept, ha a kertben járok, ez holnap lesz, megnézem :)
ha már a konzerválásnál tartunk, akkor ez az üveg ma került be meleg dunsztba
tavaly már megpróbáltam, finom lett, és kemények maradtak az összetevők, különösen a sárgarépa és a karfiol ízlett, ja és felbontás után sem lett gond bár az üveg közel 5 literes, nyilván tartósító is van benne
Bizony figyelni kell nagyon !A tartósító nélkül eltett dolgok még a hűtőben sem bírják sokáig.Saját tapasztalatom befőtt kb.4nap, lekvároknál volt olyan ami egy bő hetet is kibírt.A savanyúság is talán 6-7napig elvan nálam.
Nagyon jó meglátás, én a szörpöknél felejtkeztem el erről, pedig ott voltak a kimosott 2 decis üvegek, mégis a nagyobba tettem. Utána jutott eszembe, hogy az ilyet nem lehet tárolni felbontás után sokáig.
A nedves dunszt sose forralás szerintem. A leírás szerint éppen csak gyöngyözzön a víz az üvegben. Ez valahol 80-95 fok tájékán lehet. Az is fontos, hogy a fazék le legyen fedve. Az üvegek alá érdemes valamit (papír, rongy...) tenni, én közé is szoktam.
Tartósítószer nélkül csak akkor rakj el 5 literesbe, ha pár nap alatt megeszitek. Kibontás után már nem hat a hőkezelés, sokáig csak tartósítószerrel áll el.
Próbálj meg odafigyelni, képbe kerülni! Nem forral...! A megfelelő hőfokról, szükséges időtartamról sokféle adat kering; nyilván a kettő összefügg egymással. Én nem így csinálom, ezért nem bonyolódok a részletekbe... Lehet ezt (is) lezserül csinálni, utána két eset van... Persze vannak a profik, akiknek mindig jól sül el a kezük, minden a vérükben a tudatalattijukban van. Ha elmondják a receptet, neked akkor sem lesz olyan soha... :)))
Magánvélemény: nem jobb, sőt... A szalicil gyógyászati alapanyag (is) számos jótékony hatással, részint ismeretlen hatásmechanizmussal, de minek, ha nincs baj. A nátrium-benzoátnak én még semmi ízét nem éreztem ki semmiből megfelelő adagolás mellett. A kényes dolgoknál kiegészítem kevés borkénnel. Alapvető az egészséges alapanyag, a nagyfokú tisztaság, ép, tökéletesen záródó üvegek, s a hozzáértést nem pótolja a lelkesedés. :)