Hú, mennyi sok szép nagy kutyus! Brúnó nagyon csinos a foltjaival, Vader nagyúrnak pedig úgy tűnik sikerült tökéletes nevet találnotok. Mondjuk a berni pásztort nem irigylem, de ha egyszer Darti felnő, lehet, hogy kicsit jobb lesz a helyzet, nem fog majd annyi energiát pazarolni mindennek az elfoglalására. (Vagy inkább még többet?) Úgy emlékszem volt itt aki rögzítette a vizestálat, hogy ne pacsálja ki belőle a vizet. Nálunk a földbe le van ásva egy gyerekhomokozó és mindig van benne víz, (persze most éppen valószínüleg csak jég) biztosításképpen. Mert a mieink a csapból szeretnek inni, ha muszály, jöhet a vizestál, de a bernáthegyi egyből összenyálazza és akkor már rá se néznek. Kiönteni meg nem annyira a kutyák, inkább a gyerekek szokták, de akkor is ott van a "pocsolya" biztos-ami biztos. Ja és a napozóágynál szerintem sincs jobb hely, bár nekem volt egy kanom, aki csak akkor feküdt bele, ha én már benne voltam, párnának... Feketepanda csodaszépek a képek, landseert ügyben ezt nagyjából én is így gondoltam, de mi a helyzet az USAval? Ott nincs landseer, vagy van csak éppen így hívják a ff fundit is?
Nos, szerintem egyszerűbb, ha megmutatom:)) Ezen kutyák törzskönyvén több FP kutya van, ez az én elképzelésem az ff színről. Szuka is, kan is van a képeken. Íme a vonalam. Egyértelmű, hogy fehér alapon fekete foltos a színváltozat és nem fordítva.
A landseer egy önálló fajta, Essig nevű tenyésztő hozta létre, felhasználva z ujfoundlandit is. De, csak is. Mert mást is, tehát NEM ujfoundlandi!!!! Amerikában az ff kutyák színváltozatát hívják így, és ez okoz rengeteg félreértést. A két kutya küllemben igen messze áll már egymástól. Wesenre is mások. Ezzel az erővel a leonbergit is keverhetnék a barna fundival...no comment:)
És igen...a tálból 13 évesen is kipancsolják a vizet...imádják a kanapét is...kertészkedésük egyszerűen fejedelmi:)
Teljesen normális, az enyémek is imádnak a napozó ágyon aludni-feküdni. :D Egy kérdésem lenne. Darth Vadernek már a Balloon az apja? És Max az anyai nagyapja?
Már régen jelentkeztem be hozzátok, bár azért olvasgatni szoktam amiket írtok.Én írtam októberben, hogy megjártuk a tenyésztővel, mert sérves kutyust adott el nekünk. Na szóval azóta Darth Vader szépen cseperedik és nekem is lassan a hajfestékhez kell nyúlnom, mert jönnek elő az őszhajszálak. :-)))Egyébként nagyon romantikus kis fiúka, mert reggelente egy szál virággal lep meg az ajtó előtt, amit az én féltve őrzött kertemből szed ki. Tehát se, rózsa, se levendula. Helyett, van egy eleven macim. Nekem volt már fundim, de az olyan kis nyugott volt, ellenben Darth Vader igazi vezér.:-)))Imádom. Küldök is képet róla, most lesz fél éves a jövő héten.
Jó lenne, ha valami tippet adnátok abban, hogy mit csináljak, hogy állandóan kilötyköli a vizét.Ahogy adok neki friss vizet, egyből pancsol.Le fog erről szokni?
Szegény Bernipásztorunknak aki lassan 6 éves, minden önbizalmát szerintem Dartikánk romba döntötte. Ővé a terasz, a nagy csont..stb.:-))))
Ja és az normális, hogy a napozóágy a kedvenc helye???:-))))))
Hamarosan felrakok Brúnóról képet.Egyébként nagyrészben fekete.A lábai,hasa,mellkas,farka fele fehér,valamint hátul oldalt egy tenyérnyi fehér folt még van.Ja és az orrán is van egy vékony csík ami szintén fehér.Sajnos a lábain vannak fekete pöttyök.Kölyök korában neki is tiszta fehér volt a lába.
Brúnó most kezd felnőtt kutya módjára viselkedni.Ugra-bugra volt még fél évvel ezelőtt is.Nekünk ő előtte is fundink volt csak feketébe,sajnos 8 évesen szívbetegségben halt meg.2 hétre rá jött Brúnó.Annyira szívünkhöz nőtt ez a fajta,hogy nem is gondolkoztunk máson.
Ha jól értem pl. Aida mintázata nagyjából jó a fejen-faron, talán kicsit sok a fekete a testen. Meg persze a fehérben elég sok a pötty, de ez már márványozottnak minősül? Vagy csak nem olyan szép, de nem hiba. (6 hetes korában még nagyon büszke voltam a szép fehér lábaira, de aztán összemaszatolódott :-))) (Ő már nem tenyészállat, és én így könnyebben megértem, azért hoztam fel őt példának) Jól értettem?
Igazából ezt a landseer-újfoundlandi dolgot sem értem. Nekem régen a fundi fekete volt, a landseer meg hasonló szőrű-testalkatú, kicsit nagyobb, keményebb jellemű fehér-fekete. Amerikában ha jól értem csak a fundi fehér-fekete színváltozatát hívják így. Akkor ez a fajta csak Európában van? Ha van kedved hozzá, ezeket is tisztázhatnád a fejemben.
Nem is igazán ez a neve, csak a kanadai kutyák színrajza szép:)) Ott nincs landseer:)) Sajnos itthon sok barbár belekeverte a landseert az ujfoundlandiba, ezért vannak fenntartásaim az itthoni kutyákkal. Meglehetősen jól ismerem a vonalakat, nem kívánom minősíteni ezen cselekedetet. Tudomásul kellene venni, hogy külön fajta, külön standarddal. Ma már nem jellemző, hogy egyenesben összekeverjék a két fajtát, de a 90-es évek elején felháborító dolgok történtek.
A fehér fekete ujfoundlandi alapszíne mindig fehér. Fej kívánatos színe a fekete. Állon folt, estleg csík a homlokon megengedett. Én a fekete fejű fundit részesítem előnybe. A mellső lábak hófehér színe a nyak körül összeérő kell legyen. A hátsó combok és has hófehér. A faron egy fekete folt, mely ráhúzódik a farokra max. 2/3-ad részben. A testen elszórt fekete, jól körülhatárolt foltok lehetnek-vannak. A pöttyözöttség nem kívánatos, de nem büntetik a bírók, ha nincs konkurens, jobb színezetű kutya a ringben és küllemben megfelelőbb, hacsak nem dalmata sűrűségű. A márványozottság, összemosódott foltok hibák. a fehér tehát fehér, a foltok pedig elhatárolt feketék legyenek. Minél fehérebb és pöttytelen a kutya annál értékesebb, ha küllemben kíváló. Nekem volt egy olyan kicsilányom, akinek a feje koromfekete volt, a faron megvolt a folt a farokra húzódva és egyébként hófehér, csodaszép szőrgombóc volt. Roppant szegény életemet éltem és rengeteg sok pénzt kínált érte egy olasz tenyésztő...ma is bánom, de ez már régi sztori...én szeretem a hófehérlábú, csekély pöttyel bíró színt, ezt hozta csodálatosan Indianám és ma is legendának számító Greensburgom. Ők fekete kutyák voltak, viszont hibátlan ff gyerekeik születtek. Nem szerencsés a fehér-feketét fehér-feketével sokszor egymás után keresztezni, mert könnyed, csonttömeg nélküli kutyák lesznek. Persze ez az én tapasztalatom. És látom is máshol. Kell a jótömegű fekete a háttérben. És egyre több mai standardnak megfelelő, rövid orrú és gyönyörű szemboltívű ff kutya is van már:)) A szögellések pedig egyre jobbak, tűnőben a meredek hátsóláb:)) Csodálatos látni, ahogy egy nagy tömegű kutya elegánsan, könnyedén, emelt fejjel és lendületesen mozog. Nem csoszog, nem mászik...
Nagy kihívás most nekem ez a szín tenyésztési szempontból, elkövetkező éveim új tenyésztési lendületét ez fogja adni:)) Addig is sok, szép, bevált küllemű kis fekete manócskát szeretnék:))
Igen, én is ezért a tápra szavazok. Még a fő összetevőket (fehérje, szénhidrát, zsír, ásványi anyagok) is számolgathatnám, és a sok apró részletet figyelembe sem tudnám venni. Persze nálunk is esznek ezt-azt, de az alap a táp. Mit jelent a hibátlan kanadai rajzolat? Tarkáról annyit tudok, hogy a fehér rész akkor szép, ha nincs/kevés benne a fekete pötty. Igaz régen, amikor csak úgy volt újfoundlandink, azt hittem, hogy csak a teljesen fekete a szabályos, ehhez képest most már sokat tudok :-)))
Én nem orrolok meg, és a többieknek is jó információ ez, mert sok tenyésztő mondja a magáét, és nem biztos, hogy jó. Én átestem 15-20 éve ezeken a csapdákon, azóta óvatosan bánok a mesterséges készítményekkel és igenis a táp mellett eszik az almát-káposztát-répát és mindent amit meg akarnak enni:)) Viszont a táp kell, mert nem tudom kikeverni-összeállítani a mai kor legjobb eleségét idő, stb. hiányában. Tenyészetemben betegség évek óta nem fordult elő 1-1 mandulagyulladást leszámítva, és pihizős kutyalányaim mikor gondolják 8-10 gyönyörű gyerekkel ajándékoznak meg:))
Pl a szelénről ilyen mélységéig nem voltak információim, és rohantam megnézni a tápot. Le is állok vele, marad az E vitamin, már be is szereztem. Nagyon köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet.
ÉS IGEN!!! Nagyon szeretném látni a 2 éves tarka fiút!!! Imádom a bocikákat, nekem 1990-ben hasadt ki ez a szín a kennelemben, elsőként szinte itthon, kanadai, hibátlan rajzolattal:)) 5 csodaszép leány voltak, Blue Baroness, később Fortuna alapító vonala a Paradiso, a Theva ve Sons és a Vertigo, méltán világhírű olasz kenneleknek. Van törzskönyv ahol 4-5 Fekete Panda van, és mind hibátlan fekete-fehér színben. Keresem azóta is régi vonalam hibátlan színváltozatát, csak sajnos sokan nem figyelnek erre, és ez nehezíti a dolgom. Most találtam egy legényt külföldön, aki hibátlan színű, igazából csak a szögellései izgatnak, mert csak fotóról láttam és arról nem megítélhető. No, nem tenyésztek itt nektek tovább, kérek mindenkit, aki tud ebben a színváltozatban fundikáról tudassa velem, és a meglevők képeivel színesítsétek a fórum oldalait:)) Gyönyörködjünk bennük:))
Igazán megmutathatnád nekünk Brúnót, feketepanda is odavan a tarkabarkákért. És azt is leírhatnád, hogy ő már lenyugodott-e és felvette a felnőtt-fundi életstílust? Aidát ismerve nehéz elhinni, hogy egyszer majd nyugis lesz, pedig nem ő az első kölyök a családban...
Hát a hormont én sem nagyon javaslom, ha egy tenyészállatot hormonnal kell tömni a tenyésztéshez, akkor az nem biztos, hogy tenyésztésben kell tartani. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy a szukáid tényleg igénylik az időt a regenerációhoz, és akkor még jó is hogy ilyen "okosak". A szelén és az E-vitamin tulajdonképpen nagyon hasonló hatású, mindkettő a szabadgyökök elleni védelemben vesz részt, az E-vitamin természetes antioxidánsként, a szelén pedig egy enzim működéséhez szükséges. Nemcsak szaporodásbiológiai hatásuk miatt fontosak, de lényegesek a megfelelő szőrminőség, védekezőkészség, izomzat, stb. kialakításához is. Ez azért lényeges, mert sok bőrtápláló, illetve ásványianyag-multivitamin készítmény tartalmazza ezeket. És mivel a szelén mikroelem, figyelni kell a túladagolására is. (Az E-vitamin gyakorlati körülmények között nem túladagolható.) A legtöbb minőségi táp megfelelő mennyiségben tartalmaz szelént, ritkán lép fel hiány. De különösen arra érdemes figyelni, ha esetleg másmilyen készítményt is adsz a kutyusnak (mert pl. éppen vedlik), abban is lehet szelén. Az E-vitamin ilyen szempontból abszolút biztonságos, és mivel a tápokban viszonylag könnyen lebomlik, könnyebben elképzelhető a hiánya. Én tüzelés előtt, alatt és kb. a vemhesség félidejéig szoktam naponta 1 db 100 mg E-vitamin kapszulát adni a szukának. (Amikor én vagyok terhes nekem is ezt adja a doki :-))))
Bocs a kiselőadásért, remélem nem orroltok meg rám.
Erre gondoltam, mert hormont nem adok soha és nem is fogok, bár űállatorvos javasolta, hacsak nem gyógyít vele egy nagy fehér. Máris szerzem be az E vitamint. A szelén ezirányú hatásáról sokat hallottam, a Selen Pet-et adtam most is. Igazából úgy tűnik, hogy kutyalányaim maguk szabályozzák a gyerekvállalást és minden 3. tüzelés alkalmával akarnak babát:)) Talán nekik van igazuk! Gyönyörű lett ez a nagyleány, hatalmasat nőtt ő is, ezt a színt akarom én is az udvaromban látni:))
Hát, ő is szépen megnőtt, a labdáját be sem tudtam volna azonosítani segítség nélkül... Én is mutatok Aidáról pár friss képet, végre sikerült lekapnom a hétvégén. Úgy néz ki mint egy behemót, pedig igazán karcsú.
Feketepanda, sajnos nem ismerek igazi csodaszert, az E vitamin sosem árt, de ennél többet legfeljebb akkor tudnék mondani, ha a részleteket is ismerem.
8 hónapos Bagira még mindig hihetetlenül kajla és eszetlen, de egy kis tündér!Majd gyártunk képeket is!
Megindult nála a pancsolási szezon, még csak az itatóvödörből, de már fürdik a kis ééédes.
Őméltósága megcáfolta a tényt, miszerint a fundik nem ugatósak. Egy órán keresztül tudja ugatni a közeli disco fényreklámját vagy egy szélben szállongó nejlonzacskót. Teljesen eltántoríthatatlan.
Remélem hamarosan lesznek gyönyörű fundibabáitok, és nézegethetjük a képeket, ha már egyszer nem tudunk fundit beújítani hely és idegrendszer hiány miatt. Egy kölyök egy évtizedre elég:).
Miújság a sok gyönyörű kutyagyerekkel??:)) Hiszen már kamaszok. Ha van képetek tegyetek fel róluk, annyira jó nézni és gyönyörködni bennük. Sajnos az én kutyalányaim nem akartak a télen manócskával megörvendeztetni, fundidokit kérdem van-e valami jó ásványianyag, estleg vitamin tippje ami erősítené ezirányú hajlandóságukat:)) John rád gondolok:)) És remélem nem baj, hogy így szólítottalak meg, nagy örömmel tölt el, hogy állatorvos és ujfoundlandi tartó is vagy egyben:))) Mindenkinek sok örömöt és sok-sok tavaszi együttlétet a mackóival!!
Egyáltalán nem korai:)) És legalább előbb nő ki a szép új szőre. Szerencsés ilyenkor egy vitaminkúrát adni neki kifejezetten szőrre, hogy hamarabb nőjön ki egészséges új szőre és fontos az elhalt bundát mindig alaposan kiszedni, kifésülni, meggyorsíva a vedlést és elkerülendő a vakarózást a halott szőröktől:)
Könnyen lehet, hogy tényleg vedlik, bár elvileg még nem kellene neki. Ha szeret bent lenni, ez kicsit összezavarhatja a "biológiai óráját". De még kinti kutyáknál sem mindig zajlik ez normális időben, nálunk Mackó rendszeresen csak nyár közepén kezd vedleni, pedig állandóan kint vannak. Ha a bőre rendben van, és nagyjából úgy zajlik a vedlés, ahogyan szokott, nem kell aggódni.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy normális e, hogy Bumbimackó már vedlik (erősen hullatja szőrét, különösen a combjánál). Nem korai ez még ilyenkor? Bár sokat van bennt a házban is, ahol meleg van, és talán ezért. A többi fundi is hullatja ilyenkor már a szőrét?
Akkor Landy csak 3 nappal fiatalabb Bagiránál!Nagyon hasonlítanak, ezek szerint természetre is:)))!
Bagirát ivartalaníttattuk 5 hónapos korában, egyrészt, hogy ne jelölgessen, másrészt hogy ne szökjön meg. Kicsit féltünk a műtéttől, de 2 nap alatt túl lett mindenen, nagyon strapabíró kölyök!
Van egy 11 éves német juhászunk is, de el kellett őket különíteni,mert a juhász bántja a kicsit, fene tudja miért.
Néztem a képeket a nagy fundiról is, gyönyörű kutyus volt és nagyon érdekes, hogy cipelte a gyerekeket!!
Baginak is be kellett tanulnia, hogy ne csak minket nyúzzon, ha már nagyon rossz, megkérdezem, hogy hol a játék és addig nem állok vele szóba,amíg nem hoz egy játékot és nem engem harapdál,meg lökdös.
Új buta szokása a gáncsolás. Ha nem akarja, hogy bejöjjek,akkor 2 manccsal elkapja a lábamat, szép nagyot lehet tőle zakózni!
Baginak most a szép időben a hétvégén már melege volt, bekéretőzött a fürdőszobába hűsölni. Majd ha szebbre fordul az idő, visszük újra a Balatonra pancsolni, azt nagyon szereti!!
Landy kipróbálta már a vizet?
Itthonra beszereztünk Baginak egy kismedencét, ha nem megy a balcsira,abban pancsol, még novemberben is tocsogott benne.
Bizony,nem egyszerű kölyök korától nevelgetni őket, mindig reménykedve olvasom az "öreg fundisoktól", hogy öreg korukban megnyugszanak. Mármint a fundik...
Kedves Lici! Landy is szertelen és kajla. Képes órákat a bejárati ajtó előtt a küszöbön feküdni, ha odabent vagyok, de ha az udvarra lépek, elszabadul a pokol. Rohangászik, majd fel dönt, bekapja nagy pofijába a kezemet, felborítja a kukát stb. Ha tiszta a lába, be szoktam engedni a folyosóra, itt benn is békében elfekszik, még a szobatisztasággal vannak gondjai, előszeretettel jelöli meg a sarkokat. Egyébként udvari kutya, a benntlét csak kivételes jutalom. 2007 június 16-án született. Augusztusba került hozzám Blacky nevű fundim pótlására. Barna nagy szemeivel olyan szeretettel tud nézni, főleg, ha valami rossz fát tesz a tűzre, hogy egyből megesik rajta az ember szíve. Backy már nagy kutya volt, egyéves elmúlt mikor elhoztam - helyhiány miatt szabadult meg tőle előző gazdája -, vele nem kellett "átszenvedni" a gyerek és kamaszkort. ő egy roppant kiegyensúlyozott, nagyon békés, barátságos kutya volt. Valahol alább a "kutyagolós" képeken ő van, biztos megnézted azt is. Onnan vettem a pónikutya fantázianevet is, mert roppant nagy szeretettel hordozta és engedte a környék gyerekeinek, hogy a hátán üljenek.