Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 779
Off
Alice, mail ment neked.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.29 0 0 778
(Ami szintn káros.)
Valamilyen szempontból biztosasn. S láss csudát - még élünk.
Előzmény: Törölt nick (777)
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 776
Gratulálok a függetlenségedhez. Komolyan.
Tegyél lekvárt a kávédba. Ja, bocs, te azt sem iszol, az is addiktív...
Előzmény: Törölt nick (774)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.29 0 0 775
A mézben nincsen cukor?
Egyébként rosszul emlékeznék? Mintha te is aktív élharcosa lettél volna annak, hogy kisgyereknek egy éves kor előtt mézet sose mert allergiát okozhat!
Mégis mit gndolsz a méhek miből csinálják a mézet (ami édes), én ha jól tudom a virágporból vonják ki a cukrot... sőt... én olyat is láttam, hogy méhészek cukrot raktak ki a méheiknek...

egyáltalán miből is van a cukor? Cukorrépából? (növény) vagy cukornédból? (az is növény ha jól tudom..)...

Előzmény: Törölt nick (774)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 774
Nem akarok mely filozofiai fejtegetesekbe bocsatkozni, de szvsz igen, az addikcio maga karos. A fuggetlenseget, onallosagot oli meg.

Mi semmit nem eszunk cukor helyett. Az éves cukorfogyasztasunk kb 2 kilo, + amit lekvarfozeshez hasznalok. Elfogy meg kb 5 kilo mez es amennyi cukor a keszetelekben van, de abbol sem az edesitettet reszesitjuk elonyben. Cukrot en kulon nem teszek semmibe, a gyereknek sem. Talan csak a kakaoba, de azy kethavonta 1x iszik. Nem kakaos gyerek :).

Előzmény: bokor (771)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.29 0 0 773
:-) ugyanmár mi ezt nem tudhatjuk.
Előzmény: bokor (771)
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 771
És hány meg hány dolog okozhat még függőséget, ami nem káros. Vagy egy függőség csak káros lehet?
Ti mit esztek cukor helyett?
Előzmény: Törölt nick (770)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 770
"Néhány szakértő szerint a cukor függőséget okozhat"
Ezt jelenti hogy addiktiv.
Előzmény: bokor (767)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 769
A kameraban nem, de a felvetelt keszito ember, aki az illeto gyarba be is lepett mint dolgozo, mintat vett a feherjekoncentratumbol es azt kesobb egy fuggetlen laboratoriumban analizaltak. Nem lehetett megallapitani az eredetet, milyen allatbol szarmazik. Amolyan oknyomozo riport volt, engem meglehetosen felzaklatott, de termeszetesen nem gondolom, hogy teged is felzaklat igy es most. :)
Nem mentek be, ez egy angol musor volt, nem a rendorseg, hanem a bbc keszitette es a port eloallito ceg nemet, ahol meg az eljaras tortenik, az Hollandia. Persze interjut keszitettek egy angol elelmiszeripari importtal (annak szabalyozasaval) foglalkozo allami hivatalnokkal, aki annyit tudott mondani, hogy amig a csirkehus papirjai rendben vannak, addig o semmit nem tehet.
Tobb tonna csirkemellel csinaltak/csinaljak, a termeles folyamatos.

OK, csak neked, a cukorra ra lehet szokni (ezt jelenti az addiktiv). Igy mar erted?

Előzmény: pasa_ (766)
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 768
A cukorról nem írja, hogy addiktív...
Előzmény: bokor (767)
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 767
Az always által támogatott inaction.hu-n találtam a következőt:
"A cukor szénhidrátnak számít, és energiát termel. Biztos hallottál már arról, hogy fel van dobva az ember, miután cukrosat eszik? A cukor elfogyasztása után tele leszel energiával, de ez az érzés egyre csökken, majd váratlanul megszűnik. Általánosságban a cukrot olyan „üres” kalóriának tartják, ami gyakran kövérséget okoz. Néhány szakértő szerint a cukor függőséget okozhat. Éppen ezért igyekezz mértéket tartani az édességek terén! A cukor sokféle élelmiszerben előfordul, tehát ha csökkenteni akarod a fogyasztást, mindig olvasd el az ételek címkéit!"

Előtte, ugyanitt:
"Az ártalmas dolgok: koffein/cukor/zsírok/adalékok

Mik ezek? Mit tesznek a szervezettel?Ezeket az élelmiszereket csak kis mennyiségben szabadna fogyasztanod. A koffein serkentőszer, amely a testedben drogként működik. És mint minden drog, addiktív lehet, rászoksz: minél többször fogyasztod, annál jobban szükséged lesz rá."

Előzmény: pasa_ (766)
pasa_ Creative Commons License 2004.04.29 0 0 766
>Lattam errol egy tevemusort, rejtett kameraval vettek fel a nagy reszet. Ugyanis vannak nem teljesen legalis aspektusai a technologianak.

Es volt a kameraban egy komplett labor, ami analizalta a befecskenedzett anyagot, hogy mennyi es milyen feherje van benne, meg a tobbit amit korabban irtal?

Es a vegen mi volt, bemennek a rendorok es az egesz bandat bilincsben elvezettek? Akkor gondolom igy mi tobbiek mar biztonsagban vagyunk ettol az egesztol. Sot okulva a latottakbol, amikor a melletted levo boltban felismerted a temat, ertesitetted a rendoroket meg az elelmiszerellenorzo allomast, es szinten lekapcsoltak mindenkit.

Most mar tudjuk, hogy miert nem latunk errefele ilyesmi manipulalt csirkemelleket mostanaban.

Amugy milyen szinten csinaltak ezt az egeszet, egy nagy huskombinatban, egybol tobb tonna csirkemellre?
Es hany szazalek temegnovekedest sikerult a modszerrel elerni?

>A cukor magaban addiktiv

Aha, ezekszerint az idike-szotarban az "addiktiv" szo az ami a normal szotarban az "edes". :-)

Előzmény: Törölt nick (758)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.29 0 0 765
Bocs idike2002, én is rosszul írtam.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.29 0 0 764
Volt régen a "vegyes lekvár" nevezetű igen olcsó lekvár, palacsintába szokták rakni a napköziben. Egyszer beszélgettem valakivel, aki a konzervgyárban dolgozott, no ő azt mondta, hogy amit az udvaron összesöpörnek, abból lesz a vegyes lekvár és láss csudát - nagyon sokszor ettem ilyen palacsintát - még mindig semmi bajom tőle.

Biztosan nem kaptam volna olyat, ha már olyankor is lett volna internet és az anyám megtudta volna... az a baj, hogy te nem azzal vagy főleg elfoglalva, hogy te és a fiad mennyire egészségesen és tudományosan és tudatosan étkeztek, hanem teleszórsz minden topikot azzal, hogy bezzeg mások mennyit ártanak a gyereküknek.

Bár lehet, hogy ez inkább habitus kérdése, én egész életemben hedonista voltam, szerettem élvezni is azt amit csinálok, és nem gondolkodni azon, hogy ebben most éppen mi is a káros. És sajnos mint élvezet, nálam az evés is a hedonizmus körébe tartozik, imádok enni lehetőleg finomakat, és lehetőleg nem tudatosan, hanem amire éppen vágyom. Érdekes, hogy én valahogy soha nem tudtam félni a baciktól meg a vírusoktól, én inkább a balesetektől félek. És bármennyire is nemes gondolat az, hogy mindenkivel tudassuk mit eszik, hátha ezek után azokat nem veszi meg többé, sem nálam, sem az emberek többségénél valahogy ez nem jön be igazán. Ugyanis az emberek többsége kifejezetten ideges lesz, ha valaki elemezni kezdi azt amit ő éppen emészt.

Szóval nagy fába végtad a fejszédet. Bár annyira nem reménytelen.. végül is, én is át tudtam szokni kb 25 éve a zsírról az olajra, bár eleinte el se tudtam képzelni, hogy egy rendes pörkölt alá olaj zsiradlkot adjak... valahogy nekem gusztustalannak tűnt az, hogy ha a pörkölt kihűl, akkor ne fagyjon meg rendesen a teteje, hanem a piros olaj ott legyen a tetején... de aztán megszoktam, most már azt nem tudom elképzelni, hogy valaha is direkt zsírt egyek... szegény anyám is sírva fakadt, mikor először csináltam neki valami tésztát vaj helyett margarinnal, annyira viszolygott tőle (ja nem is, a rakott krumlit csináltam úgy, hogy nem vajjal, hanem margarinnal béleltem ki a jénait...) és nem is volt hajlandó belőle enni, legközelebb nem kötöttem az orrára, azt mondtam vaj volt a kedvéért, persze nem vette észre - akkor volt éppen a margarin kontra vaj cikközön - de azóta ujra az a módi, hogy mégis jobb avaj pl... szóval én azóta immunis vagyok az ilyen táplálkozási prófétákkal szemben.

Előzmény: Törölt nick (758)
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 763
Szerintem is. Tele az ország csipszhez kólát vedelő nyugdíjasokkal és nagycsaládosokkal. Jómagam is ismerek egy rakatot...
Előzmény: Törölt nick (759)
petike23 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 762
" Lattam errol egy tevemusort, "

Gratulálok, ez aztán komoly jártasságot eredményez..!

Én is láttam egy tévéműsort az agysebészetről, mégsem merek egy mukkot sem szólni a témában.

Az, hogy egy felvágottban mi van, az rá van írva az oldalára, nem titok. Eltérhetnek az arányoktól akár technológiai hiba miatt, akár széndékosan, de ez a "csirkemellbe bedolgozott idegen fehérje" nevetséges, ehhez nem kell húsipari végzettség..

Üdv: Petike23

Előzmény: Törölt nick (758)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 760
Akinek nincs valasztasi lehetosege, az nem valaszt. Akinek van, az megteheti. Es nem mindig valaszt jol. Ennyi.
Előzmény: Törölt nick (759)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 759
Szerintem tobb az utobbi. En mindenesetre roluk beszeltem.
Előzmény: bokor (755)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 758
Lattam errol egy tevemusort, rejtett kameraval vettek fel a nagy reszet. Ugyanis vannak nem teljesen legalis aspektusai a technologianak.

A cukor magaban addiktiv, ahhoz nem kell hozzaadni semmit. De le is lehet szokni rola.

Előzmény: pasa_ (754)
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 757
Elszúrtam. Szóval ezért nem Legalábbis remélem! :-)
Előzmény: bokor (756)
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 756
Egy link a KONYHA-TRÜKKÖK topikból:
Miért nem lettem vegetáriánus?
Bocsi minden vegától, de nem bírtam kihagyni!
bokor Creative Commons License 2004.04.29 0 0 755
Egy dolgot elfelejtesz, mert beleszoktál a - lehet, hogy csak viszonylagos - jólétbe, velem együtt. Azok az emberek, akiknek nem mindegy, hogy mennyibe kerül az étel, amit az asztalukra raknak, nem nagyon tudnak lemondani az ügy érdekében nyaralásról, új kocsiról, márkás sportcipőről, internetről. Ahogy saultestvér mondta, vagy olcsón esznek, vagy nem esznek. Ezek között lehet választani.
Lehet, hogy ezt te demagógiának érzed. De lehet, hogy csak nem mozogsz olyan körökben, ahol emberek ilyen problémákkal küzdenek. (és most nem azokról beszélek, akik azon sírnak, milyen drága a zöldség, de megvan a napi betevő csipsz és kólaadagjuk, mert az egy másik kategória)
Előzmény: Törölt nick (713)
pasa_ Creative Commons License 2004.04.29 0 0 754
>De errol egy elelmiszeripari technologust kerdezz inkabb.

Nem rosz otlet, csak te beszeltel itt technologiakrol, mint aki kepben van, gondoltam megkerdezem mire alapulnak a nezeteid.

Puha es vizenyos csirkemellet eleg egyszeru csinalni az eredetibol, parszor hagyd kicsit megfagyni es kiolvadni, a hatas garantalt.

Es mondd, azt az addiktiv cukrot ugyanaz a maffia csinalja, mint amelyik a feherjes varazslottyot injekciozza a csirkemellekbe? Es hol lehet bovebbet olvasni errol a technologiarol, illetve te honnan ismered?

Pasa

Előzmény: Törölt nick (750)
pasa_ Creative Commons License 2004.04.29 0 0 751
szuper

http://www.pick.hu/angol/doc/termektar/szalamifele.htm

ott van benne a nosztalgia parizsi, szojatlanul, miegymas, akinek kedve van osszehasonlithatja a nem nosztalgia fajtakkal izre.

Előzmény: petike23 (746)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 750
Naivsag azt hinni, hogy az elmult 30 evben csak az autogyartas es a szamitogep fejlodott, de az elelmiszeripar ugyanugy dolgozik mint azelott. De errol egy elelmiszeripari technologust kerdezz inkabb. En egyetlen uj technologiat ismerek, amivel a csirkemellbe vizet es feherjeket preselnek, ergo a megnovekedett suly nem jar kisebb feherjearannyal. Aztan hogy ez a feherje kergemarhabol, szaj es koromfajos disznobol vagy halbol van-e azt lehetetlen kideriteni, mert a feherjet olyan aprora szabdaljak, hogy abbol mar kiderithetetlen. Ez biztosan nem volt 30 eve. Ha egy talca csirkemell allaga puha, szivacsos es alatta nem ver hanem vizes le csordogal, akkor ezzel van dolgod. Leginkabb nagyteteles melyhutott aruban van.

A cukor addiktiv, egyszeruen hozzaszoktal. Mindenhez hozza lehet szokni. Es ha hozzaszoktal, akkor tobb kell ugyanazon hatas eleresehez. Igy van ez a kabitoszerekkel, a soval, mindennel amihez hozza lehet szokni.

Előzmény: pasa_ (748)
pasa_ Creative Commons License 2004.04.29 0 0 748
Emlekeken tenyleg nem erdemes osszeveszni. Csak ez egy eleg altalanos megfigyeles a nosztalgiaval kapcsolatban. Az ember valahogy belefut abba a regi dologba, ami annak idejen hude szuper volt, es kiderul hogy ma mar egyaltalan nem latja olyannak, sot, kifejezetten gagyi a valosag, es erthetetlen, hogy mi volt abben a nagyszeru. Legyen az gep, eszkoz, kirandulas, kocsi, szamitogep, de a kajakkal sincs maskent.

Nem olyan bonyolult megcsinalni a regi idok parizsijat, es ugy remlik tobben elo is alltak mar a nosztalga-parizsival. Ami persze nem izlett a fogyasztoknak, es egyszerubb arra fogni, hogy "a, tuti elvesztettek a szupertitkos receptet", mint a valosag. ;-)

Ehhez meg hozza lehet venni, hogy az idovel mind az emesztorendszer mukodese, mind az izerzekeles magaban is valtozik. Pl. anyosom hazi csirkeleveset, ma tul zsirosnak talalom, mind izre es kicsit meg is visel, holott mondjuk 10 evvel ezelott semmi ilyen problema nem volt. Es hidd el hogy ez pont ugyanaz a leves, pont ugyaolyan alapanyagobol, az egyetlen valtozo tenyezo a kepleben en vagyok.

Azt is megfigyeltem hogy egy ideje tobb cukrot teszek a teamba. Gondolod, hogy a cukorgyartok kitalaltak valami furmanyt, amitol a (finomitott) kristalycukor cukortartalma kisebb?

A nagyobb valasztekban _mindennek_ az izet rosszabbnak erzed?

idike>pontosan igy van, negyedannyi adalekanyag es szazadannyi technologia nem allt rendelkezesre

Saccoljunk a regi idokre extra szuken 10 adalekanyagot es egyetlen technologiat. Felsorolnal mondjuk 10-10 tetelt az azota feltalat 30 plusz anyagbol es 99 technologiabol? Kulonosen a technologiak eredkelnenek.

Pasa

Előzmény: AliceCsodaországban (740)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 747
Kar, hogy azt te nem tudod megitelni, sulyos korlataid miatt.

Vissza a temankhoz, mint mar irtam, nem eszem mueteleket, a felsoroltak kozul egyet sem, de azok itteni megfelelojet sem. Ha hust kivanok enni, akkor hust eszem, nem muhust, ha meg szojat kivanok, akkor azt. Szvsz a felsorolt elelmiszerekben a szoja a legkevesbe artalmas oda_nem_valok kozott van. Tartalmaznak azok sok mas finomsagot is. Jo etvagyat neked ! :)

Előzmény: petike23 (746)
petike23 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 746
Kedves Idike,

az értelmi szintedre céloztam a 12 évvel, de hát ezt Te úgysem értheted.. :)

Vissza a témánkhoz:

a Pick Rt termékei közül (pedig a Pick aránylag magas minőséget képvisel) az alábbiakban VAN
szója:
párizsi, sertéspárizsi, virsli (műbeles), virsli (emészhető műbeles), virsli (juhbeles), krinolinok, szafaládé, zala felvágott, nyári felvágott, olasz felvágott, csabai felvágott, vadász felvágott, sertés java, sonkás felvágott, köményes felvágott, mozaik vagdalt, gombás olimpia felvágott, sajtos olimpia felvágott, füstölt kolbász, csemege debreceni, lecsó kolbász, club kolbász, vacsora kolbász, az összes kenőmájas, fokhagymás rúd, rakott sertésnyelv, szegedi csemege sonka..
(http://www.pick.hu/angol/doc/termektar/Termekek.doc)

Na most mit gondolsz, a "noname" virslikben miből tevődik össze az előírt minimum (utánnanéztem: 10%) fehérjetartalom..?
Pulykamellből? :)

petike23 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 744
Hello pasa_,

" magad is kiprobalhatod a legegyszerubb dolgot, fozz levest so nelkul, kicsi sovbal, kicsit tobb soval, meg tobb soval, es figyeld meg a kulonbseget "

Bizony, ugyanez van a felvágottaknál is:
-kevés hússal: virsli, párizsi kategória
-több hússal: húskenyerek kategória
-még több hússal: szalámi kategória

a hús mennyísége a változó.

" Melyik virsliben talaltal szojat? "

Viccelsz..?
Mégis mit gondoltál, mi van bennük..? Hús ?
Hol élsz Te..?!
Szójafehérje MINDEGYIKBEN van !

" Nyilvan erre lenne motivacio, ha lenne eloiras minimum feherje tartalomra, "

Van. Víztartalom, zsirtartalom, fehérjetartalom.
MSZ.

" de ennek hianyaban tok esszerutlen dolog lenne mai is ilyet rakni a virslibe egy csomo szempont miatt. "

Hát úgy látszik, a gyártók szerint mégiscsak ésszerű, nézd csak meg a cimkéket...

Üdv: Petike23

Előzmény: pasa_ (742)
pasa_ Creative Commons License 2004.04.29 0 0 742
>lehet, hogy én tapasztaltam meg túl sokszor az "olcsó húsnak híg a leve" törvényt

olcso husnak valoban hig a leve ha az "olcso hus", mas szoval a korrekt aran olcso, attol hogy gyenge minosegu. Ezt el kell kuloniteni attol, ami armanipulaciok miatt olcso (vagy eppen draga). Valami bolcs ember mondta hogy "nem vagyunk eleg gazdagok ahhoz hogy olcso dolgokat vegyunk", de a kiveteleket erdemes eszrevenni.

>A vurslit nem ismerem (mármint az ehető formáját), de ugye nem azért "vursli", mert az előírások szerint nem nevezhető "virsli"-nek..? :-o (ld. "tejföl" vs. "frissföl"..)

Ugyanolyan otos kis vakuumcsomiban volt mint az Orsi es az azt koveto millio fajta baromfivirsli. Kicsit vastagabb szallal, es volt benne sajt is. Minden tovabbi nelkul nevezhettek volna virslinek is. Valszeg ma is ott van a tobbi kozott a megfelelo boltokban, csak nalam esett le a keresleti listarol.

>A jobb minőséghez azért jobb minőségű alapanyag is kell, nem elég a sok fűszer.

Elelmiszerekrol leven szo itt a "jobb" itelet igencsak szubjektiv. Es mint emlitettem nagyon sok felvagott keszul tok ugyanazokbol az anyagokbol (zomeben), es az eredmeny nagyon eltero. Mint vegyeszpalanta magad is kiprobalhatod a legegyszerubb dolgot, fozz levest so nelkul, kicsi sovbal, kicsit tobb soval, meg tobb soval, es figyeld meg a kulonbseget. Vagy akar ugy hogy az egyszer jol eltalalt mennyisegu sot az elejen teszed bele, maskor meg a vegen.

>Pl. mit keres a virsliben a szójafehérje..?

Mit keres benne? Melyik virsliben talaltal szojat? (A szojavirslikent hirdetett darabokat most mellozzuk :)

>Nyilván a húsfehérjét pótolandó (30 éve még szinte ismeretlen volt felvágottakban a szójafehérje Mo.-n !)..

Nyilvan erre lenne motivacio, ha lenne eloiras minimum feherje tartalomra, vagy ilyeneket merne valaki, de ennek hianyaban tok esszerutlen dolog lenne mai is ilyet rakni a virslibe egy csomo szempont miatt.
ugyhogy ha van ilyen speci virsli nyilvan azok miatt akik kifejezetten a szojat keresik benne.

Persze lehet hogy felborultak az araranyok, es a szojaliszt olcsobb mint a rizsliszt, mar regen jartam husuzemben.

Pasa

Előzmény: petike23 (737)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!