(persze ebben benne van, hogy a volt munkahelyére néha beugrik egy ingyen hambira, és wok-os ételeket, rizst meg tésztát készít magának, amihez nem a legdrágább cuccokat veszi és nem rendel kaját ami azért drága lenne - 20 EUR simán van egy vacsora, ő abból 3 napra főz magának)
Az a szomorú, hogy bár korábban durva különbségek voltak, most élelmiszerben sokszor még olcsóbb is.. a lakhatása valóban drágább, de ezt is és a közlekedést is támogatja az állam, valamint a városon belül mindenhova el tud jutni biztonsággal bringával, ami itthon nem opció.
Ha csak azt nézem, hogy egyetemistaként, részmunkaidős munkával itthon a legkisebb lakást kibérelve is mennyivel kellene támogatnunk a megélhetését azzal, hogy most a megélhetése mellett gyűjti az önerőt arra, hogy egyszer lakást vegyen, szerintem megmutatja a lehetőségek-beli különbséget a két ország közt.
Azt azért ne hagyjuk ki az összehasonlításból, hogy nem itthon költi el a Hollandiában keresett pénzét. Lehet, hogy nominál értéken egy szinten van veled, de ott kell fizetnie a lakást, élelmiszert, közlekedést (hacsak nem biciklivel közlekedik) ami jóval drágább mint itt. De tény, hogy az ottani fizetéséből stabilan meg tud élni, nem egyik napról a másikra vegetál.
A fiam informatikus - és nem versenyképes az itteni fizetés. Mint ahogy az sem, hogy kinn ha dolgozik, jelentős állami támogatást kap a tanuláshoz (400-800 EUR/hó) amit ha lediplomázik, nem is kell visszafizetnie. Egészen más a pálya, mások a lehetőségek.. és akkor nem beszélünk arról, hogy részmunkaidőben majdnem többet keres, mint én itthon felsővezetőként.
Nem azt mondom, hogy mind buta aki marad, de ha nem fideszes család gyerekei, talán nem kaptak a szülőktől olyan nevelést, ami "világpolgárrá" tenné őket. Értem ezalatt a nyelvtudást, eladható szakmát és olyan szemléletet, önbizalmat, hogy más országban is meg tudják állni a helyüket. Kevés olyan szakma van (informatikus, bankos) ahol tényleg versenyképes a fizetés és lehet némi jövőképe az ott dolgozó fiatalnak. Csak sajnos az itthon maradtak gyerekei már siralmas oktatási rendszerben fognak felnőni, és lehet hogy a szüleik nem, de ők már elhagyják az országot ahogy csak tehetik.
Nagyon sok ismerősöm gyereke ment el külföldre úgy, hogy nem jön haza. Barátnőm lánya épp pár hete ment Amerikába szerencsét próbálni, az én fiam már kinn tanul-dolgozik Hollandiában.. a 18-25-ös korosztályból rengetegen mennek, ráadásul nem a butábbja, hanem az intelligens, nyelveket beszélő fiatalok lépnek. Mondjuk én azon csodálkozom, aki itt marad..
Nagyobb lányom a férjével együtt külföldön (de Európában) telepedett le. Már mindketten megkapták az ottani állampolgárságot. Unokám már külföldi állampolgárként született. Otthon csak magyarul beszélnek, unokám magyar mesekönyveket olvas, tökéletesen beszél magyarul, de az utcán már külföldire váltanak. Szégyellik magyarságukat, megunták a helyiek gyanakvó és szúrós tekintetét, a folytonos mentegetőzést és magyarázkodást, hogy nem véletlen választottak más országot itt hagyva rokonokat, ismerősöket. És sajnos nincsenek egyedül. És ezek a magyar "migránsok" már nemigen költöznek haza. Nem fogják a nyugdíjalapot növelni de gyerekeik, unokáik sem. Kiktől várjuk a biztos jövőt? Mert a tanult szülők leginkább csak 1, legfeljebb 2 gyereket vállalnak, mert többet nem tudnak eltartani. Szintén probléma, hogy sok diplomás nő a karrier építése miatt 40 év alatt nem alapít családot, aztán mire szeretne sok esetben már kifut az időből. Annak idején (70'-es évek) még úgy tanultam, hogy Magyarország lakossága 10,5 millió. 2021-ben már csak 9,7 millió volt de a 1981 óta tartó csökkenés még mindig nem állt meg. A lakosság elöregedik, a magyarság fogy. És nem javít az ország helyzetén, ha a választások idején tömegével buszoztatják a határon túli - de magyarul még beszélni sem tudó - pénzért vett magyar állampolgárokat a szavazóurnákhoz.
Szíjjakat gyártó helikopterező Petike elvárja a svéd kormányfőtől, vagy a külügyminisztertől, hogy ide látogasson és az utcákat járva meggyőződjön arról, hogy itt demokrácia van.
Ezt ugyebár az utcán járva-kelve lehet a legjobban látni. És ha eljönnek - egy cikk ezt Canossa-járásnak írja - akkor van Nato csatlakozás, másképpen ez a kis fing ország beleköp a nagyok levesébe.
Fiatal koromban, ha nyugaton jártam, akkor a komcsi hazát szégyelltem,ma ugyan már nem járok külföldre, de biztos nem mondanám büszkén, hogy magyar vagyok.
Most akkor nekem életem nagyobbik felében mindig szégyellnem kell magyarságomat?
Ebből is látszik, hogy ragyás sanyi alkalmatlan a feladatára és még hazug is. Tán emlékszel amikor jó pár éve azt ígérte, két hét alatt rendet tesz.
Azóta csak a pedagógusokat próbálja militarizálni (eskütétel, vezényelhetőség stb.) a közúton, egészségügyben egyre rosszabb a helyzet. Pedig azokért is ő felel.
Köszi, a hisztis kiscsajokat meghagyom neked. Különösen, hogy abban a korban akkor mennek lukológushoz, ha baj van. Nekem némi nemű folyás, gomba nem túl vonzó, hogy egész nap azt nézzem, szagoljam :-P Egyébként is az érettebbek jobban bejönnek. Nem akarnak már gyereket, pontosan tudják mit akarnak, mi jó nekik és nekem. Attól, hogy szigorú diétán vagyok (házas emberként), azért még el szabad merengeni az étlapon...
Sőt! Már a patikába sem kell gyógyszerész! Elég, ha szakmailag felügyeli......(hetente felhívja a boltot, hogy rendben a bevétel, minden OK?)
Valamiért Kína esete jut eszembe. A Nagy Tisztogatásban elzavarták vidékre vagy internálták az értelmiséget. Az orvosokat is. Ezután a nagy baj megelőzésére elővették a régi kuruzslásos gyógyítást, a "hagyományokra" hivatkozva.
Tudtátok, hogy ehhez nagyon hasonló már itt is van?
A miniszter és "szakértő" sleppjének dilettantizmusát jól mutatja, hogy a tervezetben éppúgy szakképesítés nékül végezhetőnek javasolják a "körömdesignert" és a fázisonként 63A-ig terjedő villamos gép telepítő, karbantartó és üzemeltető (ezután) betanított munkást is.
Nyilván a miniszter úr feleségének (vagy férjének) legalább akkora traumát okoz, ha félremegy a lábujján körömlakk, mintha egy 25kW-os ipari hálózatban kicsit összekeverednek a vezetékek. Lehet, hogy maradi vagyok, de én az otthoni 230V-os hálózatot is inkább szakképzett villanyszerelővel javíttatom, mint egy önjelölt analfabétával. Köztudott, hogy a feszültség alatti vezeték ugyanúgy néz ki mint az áramtalanított, csak más a tapintása.
De a kurmánynak ez a válasza a szakember hiányra. Korábban már eldöntötték, hogy nem kell pedagógus végzettség a tanításhoz, most a többi hiányszakmát vették célba. Szerintem már ott lapul a fiók mélyén, hogy csak a Kútvölgyiben van szükség orvosokra, az összes többi intézménybe fel lehet venni bárkit akár műteni is.