Amit még hozzá tudok ehhez tenni az az volna, hogy a rugó spanoltatást 2X is meggondolnám, mert a Patrolomon ( 260 as spanyol elöl hátol laprugó ) megcsináltattam elöl, marha kemény lett, nem volt kényelmes később sem.
Ha még nem láttatok ilyet akkor elirom röviden hogyan is működik ez.
A laprugókat spéci módon edzett klf. méretü a vastelepen is kapható laposvasakból csinálja a kovács. A rugózás függ a vasak anyagvastagságától, szélességétől, a rugó edzés közbeni előfeszítésétől, és a beépített rugók hosszától és a mennyiségétől.
A rugók fáradás ellen van beépítve a gépeinkbe a magasság állító kompresszor, aminek szintén állítható a magassága emlékeim szerint vagy 6-8 magasságban egy műanyag foglalat rögzítése mentén.
A kovács nem egy precíz finom ember szinte biztos, hogy túl magas lesz a segge az új spanolás után Ő tüzzel és nagykalapáccsal dolgozik, nem fogja neked az eredeti ívet tartani, főleg, hogy terhelés nélkül a laprugó " dolgozik " nem tudja mihez állítani. Dobálni fog mint egy vadló.
Megoldás lehet pótrugó beépítése a rugókötegbe ami nagy terhelésen segít be. Az oldalra billenés nem a rugóktól van, hanem az egyszemélyes terheléstől. Ez abból is látható, hogy mindíg balra dől.
Igen, az a gond nalam, hogy a bal oldala log. Lehet, hogy mert mondjuk a hatso rugokoteg megadta magat az elejet is meghuzza valamennyire, de lehet masert is, mindenesetre a lenyeg, hogy kis elteressel de a bal oldalam elol es hatul is lejjebb van mint a jobb.
Mind1, nyomozok tovabb! Addig is koszonom mindenkinek az 5leteket, ha van meg kerlek tovabbra se titkoljatok!
Szerintem elmegyek egy szervizbe es megnezetem az aljat, hatha kiderul. Ha meg nem akkor kovacsoltatok... Aztan majd postolom, hogy mi volt a hunyo.
Attól nyikorog a hátúlja, hogy a rugókötegek közül kikoptak a műanyag távtartó lapok amik egymáson csúszkálnak.
Bp. közelében a Vörös rugókészítő aki jól dolgozik, de itt ha jól értelmezem akkor nem az a baj, hogy az eleje vagy a hátúlja hanem oldal irányban véltek felfedezni szintkülönbséget.
Sziasztok Nekem is ez a bajom,ráadásul még nyikorog is. Egy laprugókovácsoló mondta hogy onnan lehet tudni hogy kivan szegény hogy nyikorog... Más: Szeretném a pótkereket kitenni hátra,mert a gáz miatt ugye nincs helye.Gondoltam konzolos megoldásra mint ami az ML Mercin is van .Erröl már beszéltünk 1 éve kb, esetleg érdekel e valakit,megcsináltathatnánk közösen vkivel geri ui cmena köszi a választ a multkori kérdésre csak elfelejtettem,de majd kereslek köszi mégegyszer
Sok-sok hozzászólással ezelőtt írtam erőől, mert ugyxanez volt a problémám, mint Neked.
Fel kell kovácsoltatni a laprugókat és jó lesz. Nekem ezt annakidején a veszprémi Volán telephelyén csinálták, de azt gondolom, hogy ahol buszokat, teherautókat szervizelnek fel vannak készülve a laprugó felkovácsolására. Nem nagy mutatvány, valakivel kiszedeted, aztán 1-2 nap alatt megvan.
Azóta igen pipec, gyönyörűen áll, nem lóg semerre sem.
Eloszor mertem a hatso kerek elott, a rugo rogziteseken. Fasza minden. Vizszintben van a cucukam.
Aztan mertem a hatso kerektengely folott a gumiabroncs teteje es a sarvedoiv kozott. Hatul 2cm, elol 1.5cm elteres a jobb oldalhoz kepest (tehat a bal oldal log)...
Mertem meg fellepo es talaj kozott, ott is megvan a 2cm elteres, tehat a kocsiszekreny all ferden az alvazon, gondolom...
Nah innenttol kezdve tanacstalan vagyok, hogy mi lehet a gaz...
Jajajaj mennyi bajotok van ezekkel a ferde kocsikkal.
Ha más baj nem kerül elő akkor javaslom az első torziós rugók első bekötési pontjainál a magasság állító csavarokat 17 es dugóval jobb irányba tekerni és akkor elindúl felfelé az az oldal. Minden kocsi ferde amit döntően a vezető használ csak.
Én is ferdének láttam a kocsit néha, de annyira bizonytalan voltam benne, hogy nem mertem említeni senkinek sem:-) Én a laprugóra tippeltem, az egyik picivel lentebb ülhetett, mint a másik. (vagy fentebb, már nem emlékszem...)
Nürnür, Murkel, koszi! Este merek alvazat is. Igen, vizszintesen van a jargany. Melygarazs... Ott veheto igazan eszre, mert altalaban kozel a plafon es sok vizszintesen es fuggolegesen futo dolog van (csövek, oszlopok).
Esetleg a szintszabályzós lengés csillapító nem adta meg magát?
Mérd meg az alvázat is, ha az is ferde akkor valószínű, hogy valamelyik futómű alkatrész adta meg magát, ha nem akkor az alváz és a kaszni között lévő gumibakokat nézd át.
A ferdén álló kocsi: mikor ül meg, mikor benne ülsz? Kevesebb zsíroskenyér és sör! :D
Bocs csak vicceltem, ha a mérőszalag szerint tényleg ferdén áll, gondolom a rugó kicsit elfáradt. Pakolj bele jó nehéz cuccokat, mérd meg úgyis.
Tutira sík, vízszintes talajon mérted?
Hát erre sziporkázóbb ötletem sajna nincs.
Amúgy ismerős valakinek itt a fórumon a GRR-336 (ha jól emlékszem) rendszám? Egy szép zöld V6-os, vonóhoroggal, gallytörő nélkül, kiegészítő féklámpák alul az ütközőn.
A vontatasos kerdesemre adott valaszokat koszonom szepen! Lenne egy masik is.
Ugy vettem eszre, mintha a jarganyom "ferdén" allna. Tehat a sarvedo iv es a gumiabroncs teteje kozott az egyik oldalon nagyobb a hely mint a masikon. Erdekelne, hogy kinek mi a velemenye:
Mi lehet ennek az oka?
A meroszalagon kivul, mivel lehet ezt merni? Ugyanis, szakszervizben mar tobbszor ratettek futomuvet vizsgalo berendezesekre, (ugye azok csapagyat es felfuggesztest tudnak vizsgalni) es mindig siman atment. Sot, most voltam muszakin. De a kocsiszekreny akkor is ferden all... es eleg furin neznek ram, amikor nekiallok vitatkozni. Elkepzelheto hogy a rugokotegek adtak meg magukat? Vagy elottem valaki rommatorte es tetore rakta a vasat?
A velemenyekkel sokat segitenetek, szoval, varom oket.
Stabilitással nekem semmi gondom nem volt eddig (virsligumi, tudod :D), pedig ehhez a döghöz képest egy rakétagokart az a kocsi, amiből átültem, na az rohadt stabil...
Szerintem kanyarodik ez normálisan.
No de 2 tonnával ki akar kanyarokba belezuhanni, miközben a bőrfotelben pöffeszkedik és azon agyal, hogy lehetne még kényelmesebb :D
Most jöttünk haza 4 napos balatoni dorbézolásból, a dömper simán megállta a helyét, pesti dugó lefelé, hazafelé vánszorgás a 71-esen, Káli-medencében kirándulás, hegymászás, ótópálya, mindenütt király a verda, fogyasztás se ment 15 fölé. Erős, kényelmes, hűt, fűt, hazafelé 4 és fél óra (200 km sok-sok tötymörgéssel a dugóban) után mindenki csak annyit mondott, tök jó kényelmes volt :D
Ebben a kocsiban nehéz idegeskedni (amíg be nem döglik), még ha beáll a dugó, akkor is. Áldás az automata váltó :P
Keresed Rick4-et most hogy nem annyira drága a dollár a kettőt hozhatja annyiért kb. mint az Atlanticban 1 kerül. Ott amikor néztem 100e körül volt, mert aggyal eggyütt szerelhető csak.
Rockautótól drága a szállítás mert marha nehéz a motyó.
Ford Hungáriánál sem volt sokkal jobb a helyzet. Csak párban, bontottat ne.
Sziasztok Még egy problémám van az autómmal: a terepváltóm rövid fokozatban beragad olyan mintha az elektromos motor nem tudná visszafordítani. Valakinek volt már ilyen problémája vagy valaki tud megoldást? Ja a motor működik mindkét irányba már volt tesztelve.
Sziasztok. Nekem egy 4.0v6 sohc motoros van. 10 év alatt még nem volt nagy gondom de most első kerékcsapágyakat keresek és mindenki horror áron beszél. Valaki közületek tud-e jó helyet ahol kapni lehet és emberi az ára? Köszi előre is
Nekem 4 sebességes a verda, az Overdrive meg annyit tesz, hogy ha nincs kikapcsolva, akkor felvált 4-be, ha kikapcsolod, vagyis felgyullad az OD/OFF lámpácska, akkor semmi varázslat nem történik (hallottam már kitalált dolgokat róla) csak annyi, hogy 3. fokozatnál feljebb nem teszi.
Ez gondolom vontatásnál jól jöhet (nem vontatok)
De városban, falukon keresztül is használható, nem váltogat fel 4.be 60-nál, és kis gázra nem kezd el váltogatni vissza 3-ba. Meg hát amúgy se forog sokat 3.-ban se.
Az 1 és 2 meg a használati szerint: 2-es: lejtőn lefele motorfék miatt, 1-es: erős lejtőn még nagyobb motorfékhez. Vagy fordítva, nem emlékszem, nem használom.
Akit érdekel olvasson bele a használatiba. Egyszer már belinkeltem: