Az idóta kritikákról és cikkekről az jut eszembe, hogy a Maidenről tulajdonképpen mindig is eszement baromságokat hordtak össze. Én ugyanígy téptem a hajamat 24 éve is amikor két értelmes mondatot nem tudtak róluk leírni az újságírónak modott egyedek. Ehhez képest egész jól elvannak már évtizedek óta, mi meg tudjuk, hogy fasza. Szóval rohadjon meg ez a sok barom. Most kint voltunk a reptéren amikor leszálltak és ott eléggé kiokítottuk a tudatlan Blikkes riportert, de sajnos kudarcot vallottunk. Valami totál baromság jelent meg ma Blikkben az elmondottak helyett.
Mondjuk nalam meg mindig a Qryche az utobbi evek legjobb koncertje boven, de errol nem a Maiden tehet. DVD-n jol nez ki egy ilyen stadionjellegu megabuli, de amugy felhotlenebbul szorakoztam a Pecsaban.... :)
Istenem, ez a "Kereslek te Tankcsapda pólós lány, akivel Tankcsapda koncert után találkoztunk. Rajtam Tankcsapda póló volt." effektus. Sárga mezes arc volt az én környékemen is, a cikk írójának meg a sok hosszú hajú metálos olyan egyforma lehet... :-)))
Quart-os cikk: "A koncert felénél a közönség a színpadon rázta a fejét, többek között az a sárga pólós szerb harmincas is, akit másfél órával korábban kérdeztünk a Maidenről, és azt mondta: nem szereti"
Ez hatalmas! Az egyetlen ember, aki a HCW-nél sárgában volt a színpadon, az Trooperoby volt, az új Maiden mezben, de hogy szerb lenne és hogy nem szereti a Maiden-t, na ezt azért nem gondoltam volna róla... :)))))
Na jó, a harmincas még csak-csak megáll :)
Egyébként tényleg jó volt, hogy végre itthon is láttuk őket, de abszolút nem bánom, hogy Prágában is megnéztem az első sorokból, mert a körülmények engem is többször zavartak tegnap (hangzás, tömeg, ki-be mászkálás, 2 m-es emberek, por, végén 1 órás kijutás), viszont így nincsen hiányérzetem, láttam mindent, igaz nem tegnap...
Még egy ilyen jethros vonatkozás jutott eszembe róla: amikor megkérdezték tőle, hogy a Somewhere In Time írásában miért nem vett részt, (Smith és Harris hozták össze a dalokat, talán Murray van benn egy számban) azt mondta, írt ő anyagokat, de azok inkábba a Jethro Tull világához álltak közelebb.
Bocs, nem akarlak ezzel elüldözni, és nem tartalak "buta metálparaszt"-nak. Csak annyit mondtam, hogy higgadtan jobban lehet anyázni, mert az ember olyankor hatásosabb érveket és frappánsabb sértéseket tud előszedni. Nem akarok itt senkit se bántani, meg veszekedni vele, akinek ugyanaz volt fontos tegnap este, mint nekem is.
Amiket meg most válasznak adtál, az tökéletesen rendben van és igazat adok neked (de azért szóljon hozzá egy nálam tapasztaltabb Priest rajongó is a témaválasztás sokszínűsége kapcsán), az angol példáról csak annyit, hogy én úgy olvastam, hogy "nálunk"...
"A HR és a HM közti határ nehezen húzható meg, pláne azoknál, akik mindkét korszakban működtek (pont a Scorpions és a Priest jó példa), és nem is mindig sikerül még a zenékhez értőknek sem. "
Rendben van, de azért az Iron Maiden akkor sem hard rock zenekar.
"A második link svéd koncertre mutat." Ez tudom. Az angolok is azt mondták, hogy nyugaton nincs már ilyen nagyszínpadon. Svédország az már nyugat, nem? :)
"...de ez amúgy sem igaz, mert sokféle hangulatú és stílusú banda létezik, ahol a kettő nagyon passzol, és még jó is..."
Ez igaz, de a Maiden ezt kiemelkedő színvonalon műveli.
"Pont most kezdik ők is azt meglépni"
Bocs, én nem az utolsó két lemezt hasonlítottam össze, hanem úgy nagyjából a két banda 30 év alatt kialakult általános stílusjegyeit. Bőrös/szegecses himnuszok inkább Priest - Partraszállós/Fáraós - inkább Maiden. Vannak kivételek persze, de azért általánosságban szerintem ez így van.
"Értem tehát a dühödet, de azért átgondoltan jobban lehet fikázni, amivel nem süllyedsz le ezek szintjére."
Na jó, szóval szerinted lesüllyedtem? Ebben a fórumban azért ezt nem vártam volna. Na jó, nem koptatom többet a billentyűzetet...
Na ezen legalább röhögtem egy jót, mert azért ez nemcsak húzza a száját, hanem megereszt egy-két jó tűszúrást is a metállal szkeptikus világgal szemben... és legalább úgy jött haza, hogy értékeli a munkásságukat, és élvezte is.
(Egyébként Faff is írt hasonlót az Apocalyptica-ról meg a Therionról a Shock-on, azon valahogy mégse háborodott fel senki... mert erre a fajta kritikára még lehet venni a lapot, ha egyetérteni nem is.)
Nos, őszintén szólva tényleg írtál néhány hülyeséget, de megértem, hogyha ennyire felpipáltak...
Nagy különbség még, hogy kevés olyan együttes van, ahol a szöveg és a zene annyira kiegészíti egymást mint az Iron Maiden
Menj el Sabaton-ra holnap és hallgasd meg tőlük a Panzer Battalion-t (vagy bármelyik számukat, amin majd látod, hogy mennyire beindul a közönség... :-))) az is pont jó háborús példa...
...de ez amúgy sem igaz, mert sokféle hangulatú és stílusú banda létezik, ahol a kettő nagyon passzol, és még jó is...
A Priest sosem merült el ennyire a részletekben: elég súlyos a riff? OK! Fémszörnyek, ördög, magányos lázadó bőrben és szegecsben - jó szöveg, mehet a lemezre! A végeredmény persze nagyon meggyőző, jó banda a Priest, de a Maiden mindig is egy kicsit ínyencebb, kifinomultabb vonalat képvisel számomra.
Pont most kezdik ők is azt meglépni, amit a Maiden a Fear Of The Dark-kal kezdett, a Nostradamus legalább akkora produkció, mint az utolsó három Maiden-lemez.
F*szt igaz. Kemény rock az AC/DC, a Van Halen, a Deep Purple, az Aerosmith, a Scorpions. Heavy metal a Priest, a Maiden, a Black Sabbath, Dio, Ozzy, az Accept pl. - ha vki nem érzi a két stílus közt a különbséget az ne írogasson metal vagy hard rock témájú cikkeket mert hülyeség sül ki belőle.
A HR és a HM közti határ nehezen húzható meg, pláne azoknál, akik mindkét korszakban működtek (pont a Scorpions és a Priest jó példa), és nem is mindig sikerül még a zenékhez értőknek sem. Sőt, lehet, hogy ez csak generációs szemlélet kérdése... illetve azért sok zenekar produkált kicsit más hangzást és hangulatvilágot a későbbi korszakaiban még úgy is, hogy közben önmaguk maradtak. (Megint a Maiden-nél maradva: a Beast és a Powerslave is jók, meg a mostani Maiden-lemezek is, mégis azért érezhető a különbség a klasszikus és a reunion korszak között...)
A második link svéd koncertre mutat. Most ha azt mondjuk, hogy az angolok is svédek (vö. Invaders, ha már a Maiden-nél tartunk... :-)))) ) akkor is...
"állítólag azért nem léptetik fel európai fesztiválokon, mert akkor az emberek azt hinnék, metálos rendezvényen vannak" Download 2007, Wacken 2008, Rock Am RIng 2003, 2005, Reading 2005 - akkor ezek biztosan cserkészdzsemborik voltak, nem fesztiválok. Vagy Németország és az Egyesült Királyság nem európai országok.
Azok európai fesztiválok valóban... de viszont kifejezetten rock/metal zenéről szólnak, ott ez a zene nemcsak egy kis szelete a széles kínálatnak... és a többség nem is ezért jön el hozzánk. A szerző olyanokra gondolhatott, mint Roskilde, meg a rák tudja, mi van még, ami ilyen vegyesfelvágott, mint a Sziget...
Értem tehát a dühödet, de azért átgondoltan jobban lehet fikázni, amivel nem süllyedsz le ezek szintjére.
Levike hozzászólására pedig:
Eloben meg nem kivancsi rajuk a kutya se...
Nálunk lehet, hogy a papplacis koncertek bukások, de valahogy a Szigetet mégis megengedik maguknak a verebek, a francia és német közönség legalja pedig biztos pont. Tegnap is rengeteg toszadék zajra vonagló embert láttam a különféle marketingplaccok környékén, pedig aznap ugye csak Maiden volt...
"Az mar mas kerdes, hogy a Kooksot vagy mit akkor sem neznem meg ha fizetnenek erte, meg orulnenek ha egy Rocktogon nagysagu termet meg tudnak tolteni...."
Még érdekesebb kérdés, hogy vajon lesz-e Kooks a 2033-ban, és ha igen, akkor kíváncsi lesz-e rá 57.000 ember? :DD (utóbbi adat állítólag a HírTV infosávjában szerepelt)
Egyebkent a quarton volt fikazas anno amikor hire ment, hogy jon a Maiden nulladik napra. Mar ott is nemtetszesuknek adtak hangot a sracok emlekeim szerint meg irkaltak mindenfele baromsagot. Nem kell veluk foglalkozni.
Az a par ember aki kint volt, meg meg kulfoldrol is csak ezert jott ide es hazament a koncert utan ekes bizonyiteka annak mennyire nem megy ez a mufaj... :)
Az mar mas kerdes, hogy a Kooksot vagy mit akkor sem neznem meg ha fizetnenek erte, meg orulnenek ha egy Rocktogon nagysagu termet meg tudnak tolteni....
Elhiszem, hogy ez faj egyeseknek, de ez fajt mar regen is, es fajjon meg sokaig is.
A minosegi produkcio mindig vonz tomegeket, az agyonmarketingolt baromsagok amik mogott nincs semmi csak par hir az MTV-n meg par videoklip azokbol az eladott lemezekkel ki tudnak facsarni a producerek mar szazezer dollart esetleg milliot, aztan mennek a kukaba. Eloben meg nem kivancsi rajuk a kutya se...
Na jó, itt van amit írtam a Quartra, úgy látszik kimoderálták, nem bírják ha őket kritizálják: (szabin vagyok, van időm ennyi hülyeséget írni)
-----------
Huh, ennyire a dilettáns, fals infokat közlő, ferdítő, bugyután fikázó valamit már rég nem olvastam. Koncertkritikának nem nevezném, attól távol áll. Lehet hogy a leírtak nem minden esetben a cikk szerzőitől származnak, hanem a megkérdezett sziget-látogatóktól, de az orbitális baromságokat azért nem kéne szűretlenül, tényként leírva közölni. No nézzük sorjában, hosszú lesz...
Priest vs. Maiden: két teljesen különböző karakterű együttes, teljesen idióta az összehasonlítás. A Priest sokkal jobban ragaszkodik a metal-klisékhez, a szövegviláguk is ezt tükrözi: fekete bőrben és szegecsben, krómszörnyeken tombolnak a sebesség démonai, metálharcosok, jönnek a pokolból stb - gyakran visszaköszönnek a Priest nótákban ilyen képek.
A Maiden sosem ült fel erre a vonatra. Ha nem is mélyfilozófiai témájúak a dalaik, de tipikus Maiden témák pl. a konkrét történelmi eseményekl (of course háborúk :) Aces High, Trooper, újabbak közül a Longest Day. Nagy különbség még, hogy kevés olyan együttes van, ahol a szöveg és a zene annyira kiegészíti egymást mint az Iron Maiden: az Aces High száguldó riffjét, és egyre magasabbra szárnyaló refrénjét hallgatva nem kell nagy képzelőerő, hogy egymást kergető Messerschmidt és Hurricane vadászgépek csatája jelenjen meg lelki szemeink előtt.
A Priest sosem merült el ennyire a részletekben: elég súlyos a riff? OK! Fémszörnyek, ördög, magányos lázadó bőrben és szegecsben - jó szöveg, mehet a lemezre! A végeredmény persze nagyon meggyőző, jó banda a Priest, de a Maiden mindig is egy kicsit ínyencebb, kifinomultabb vonalat képvisel számomra. Hogy melyik a keményebb? Nincs jelentősége, ma már egyik sem számít igazán kemény zenének, ha durvábbat akarok hallgatni ott a Machine Head.
" a Judas Priest még érzelmeskedően is megmarad tökös motoros zenének"
Biztos vagy te ebben? :) http://www.youtube.com/watch?v=WS4rafNqUtw
" Az Iron Maiden meg igaz, hogy kemény rock" F*szt igaz. Kemény rock az AC/DC, a Van Halen, a Deep Purple, az Aerosmith, a Scorpions. Heavy metal a Priest, a Maiden, a Black Sabbath, Dio, Ozzy, az Accept pl. - ha vki nem érzi a két stílus közt a különbséget az ne írogasson metal vagy hard rock témájú cikkeket mert hülyeség sül ki belőle.
" Az angolok hozzáteszik még, hogy náluk már nem játszanak ilyet nagy színpadokon" Hülye angolok, angol hülyék! http://www.ironmaiden.com/images/reviews/maidentwickenham.jpg http://www.ironmaiden.com/images/reviews/scandi/swedenironmaiden_aftonbladet_20080717.JPG
"állítólag azért nem léptetik fel európai fesztiválokon, mert akkor az emberek azt hinnék, metálos rendezvényen vannak" Download 2007, Wacken 2008, Rock Am RIng 2003, 2005, Reading 2005 - akkor ezek biztosan cserkészdzsemborik voltak, nem fesztiválok. Vagy Németország és az Egyesült Királyság nem európai országok.
"mely annyira eszményi és kiszámítható, hogy szinte értékelhetetlen." Ha egy egészen kicsit is képben lennél arról a bandáról, a műfajról, hidd el, értékelhető lenne. Én sem tudnám értékelni pl. egy új kvantumfizikai elmélet bizonyításást, mert nem értek hozzá -> de ezt nem hozom fel a fizikusok hibájának. :)
" aki a múlt héten volt ötven, úgy mozgott, sikított és gesztikulált, mintha egy musicalban lenne"
OK, ma trendibb kifejezéstelen, vagy depressziós arccal egyhelyben végigállni a koncertet a mikrofonállványba kapaszkodva. Az a fasza, igazad van.
"majd egy amazonasi törzsfő fejdíszét vette fel - ami azért eléggé komikusan hatott" a maszk története tényleg elég komikus :) nézd meg a Live After Death DVD dokumentum részét, és megvilágosodsz! (egy los angelesi sexshopban vásárolta Bruce, hirtelen felindulásból, még '85-ben :)
No, nem tartalak fel titeket, spuri vissza a szigetre, lesz ott még The Kooks, Killers, Jamiroquai - talán ezek testhezállóbak számotokra, és róluk nem hordtok össze ennyi butaságot.
A címet már kitaláltad: Doctor Doctor! Az előadó pedig az UFO (a '70-es évek elején már befutott csapat, ahol a legnagyobb név a gitáros Michael Schenker volt).
Churchill beszéde a II. Világháborúban amelyben arról szólt többek között, hogy harcolunk a szárazföldön, tengeren stb. soha nem adjuk fel.A várható Anglia elleni német invázió előtt mondta ezt a beszédet.