Keresés

Részletes keresés

lujza Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1556

Ugyanezzel a problémával küszködünk.

Van egyszer a lemosópermetezés, amivel el vagy késve, van olyan szer ellene, amivel virágzáskor kell permetezni, és van olyan, amivel utána.

Ezek nem vagy-vagy, hanem is-is.

SZVSZ tépj el a legközelebbi kertészboltba, és permetelj, ahogy eláll az esö, mert a monília secpec ki bírja nyírni a fákat.. :(((

Előzmény: Moka25 (1551)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1555

Most szerintem nem, de a virágzás után már el kell kezdeni az állati kártevők ellen is a védekezést, és újra előkerülhetnek a réztartalmú gombairtó szerek is.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1554)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1554

Jaj de jo, akkor nem is kell ketfelevel?

Remelem, iden tuleli! Eleg ramaty allapotban van szegeny. Rajta van a taplogomba is:(

Koszi a segitseget!;))

Előzmény: Antisystem (1552)
RAMBO Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1553
Sziasztok!

A szőlő lemosó permetezésével kapcsolatban kérnék tanácsot. Van a vesszőkön (némelyiken) egy fehér színű bevonat, olyasmi, mint a sókirakódás a pisztácián. Mi ez?

A lemosó permetezést fehérgyapjas állapotig lehet elvégezni. Ez pontosan mit jelent?
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1552

Szia!

Fehérbimbós állapotban, és ha elhúzódik a virágzás, akkor rá 10-14 napra. Illetve csapadékos időben a virágzás végén is.

És pláne ilyenkor csak felszívódó szerrel, mint a Topas 100 EC, vagy a Rubigan.

Ezekkel ha kifogsz pár csapadékmentes órát, már védenek.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1551)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.10 0 0 1551
Sziasztok,
meggyecskenk ebben a gyonyoru esos idoben keszul viragozni:(( Ennek azert orulok roppant modon, mert tavaly elegge megtepazta a monilia.
Pontosan mikor kell permetezni? Amint kinyiltak a viragok? Vagy mikor lepotoygnak a szirmok? (Bar attol tartok, ennel egyszerubb lesz: vmelyik feloranyi esoszunetben...:-//Ö
Antisystem Creative Commons License 2005.04.01 0 0 1550

Nekem így tűnt logikusnak, valszeg, mert nem tudtam, egyáltalán kicsíráznak-e - vagy valami csíragátló hatású akármivel kezelték a datolyát - annál meg türelmetlenebb vagyok, hogy ezt hetek múlva tudjam meg.:)

ÜdV

Előzmény: endru (1549)
endru Creative Commons License 2005.04.01 0 0 1549
nem egészen értem miért csirázgatod a magjaidat? Nem egyszerübb kapásból elültetni?

Előzmény: Antisystem (1546)
kiwancsi Creative Commons License 2005.04.01 0 0 1548

Nekem a Cala gumóm penészedett kihajtás helyett, erre kivettem, lekeféltem és hipós vízbe áztattam. Azóta rendesen viselkedik. :-)

trachycarpus Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1547
Nalam kb. 70 Trachycarpus takil mag kapott az alant emlitett cucc oldataban furdot, immar masodszor... Most ugy nez ki, hogy ok... A Livistonan nem veszes a gomba! Fold felett semmi, es a doglott gyokerek sem biztos, hogy attol haltak meg. Fokhagyma.:)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1546

Tűrőképesség szempontjából...:)

Megpróbálhatod a fokhagyma dolgot is, lehet, hogy használ, és ha nem, még mindig ott a gombairtó kemikália. A szappan egy jó kérdés, valóban szokták pálmára használni, pajzstetű ellen, 1% oldatban, lemosásra. Hogy gombára használna, arról még nem hallottam, de végülis, nem elképzelhetetlen. Magam úgy vagyok vele, hogy amíg a bajok megelőzésében a bio-módszereket preferálom, a kialakult (pláne a súlyos) bajok kezelésében meg nemigen hiszek bennük. Mittudomén, ha már pálmánál tartunk:

nekiálltam a megzabált datolya magjait csíráztatni. A dolog vége az lett, hogy rövid úton megpenészedett az egész, csírázás helyett. A következő magokat 15 percre dupla töménységű Fundazol oldatba tettem negyed órára, megszárítottam, és úgy tettem a nedves vattára csírázni. Az összes kicsírázott, penész nuku...

ÜdV

Előzmény: trachycarpus (1545)
trachycarpus Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1545
Zoldseg-palanta-palma egy kategoria?:) Egy konyv fokhagyma-forrazatot ajanl folyekony szappannal gomba ellen palmakra... Ha ezzel permeteznem le es locsolnam be?...... Nem akarom, hogy megpusztuljon, eleg nagy mar.
Előzmény: Antisystem (1544)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1544

Igen, a zinebet is szokták talajfertőtlenítésre használni. Szerintem csinálj belőle normális higitású permetlevet, és és locsold meg vele, ahogy locsolni szoktad. Mivel a zineb rosszul szívódik fel, a föld feletti részeket is mosd le vele. És mondjuk 8-10 naponként, 3 alkalommal. Bár nem javasolnak sehol kimondottan pálmára zinebet, de szerintem a növénynek nemigen lesz baja tőle, elvégre a zöldségek meg a palánták is bírják...

ÜdV

Előzmény: trachycarpus (1543)
trachycarpus Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1543
Zineb 80 wp nevu cucc van itthon. Megfelel a beontozesre? Kb mennyit hasznaljak? 12 literes a cserep. Vagy varjak, amig melegebb lesz? Nem akarom, hogy berothadjon, huvoson van...
Előzmény: Antisystem (1541)
kiwancsi Creative Commons License 2005.03.30 0 0 1542

Köszönöm.

Próba - szerencse. Most elkezdett érdekelni, lehet-e vele valamit csinálni.

Előzmény: Antisystem (1540)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.30 0 0 1541

A kénpor abszolút pálmabarát:) a baj az, hogy csak a gombák egy részét írtja. (lisztharmat és tsai). A többire szabadforgalmúak és beöntözésre is használhatók közül az Orthocid vagy a Pol-Thiuram nevű szer az, amit a szakirodalom pálma PERMETEZÉSÉRE javall. Ebből feltételezhető, hogy a pálma beöntözése sem fog ártalmas lenni. Ugyan a szakirodalom nem említi a Fundazol-t, de azt is szokás magcsávázásra és beöntözésre is használni, és általában a dísznövények is jól bírják.

ÜdV

Előzmény: trachycarpus (1539)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.30 0 0 1540

Hát, én bimbósan már nem igazán nyomatnék rá gálicot meg olajat, az Orthocid-Topas viszont jó alternatívának látszik. A gomba kérdőjeles, meg lehet próbálni, ha már úgyis permetez az ember, oszt vagy hosszabban fog virulni, vagy nem...

ÜdV

Előzmény: kiwancsi (1537)
trachycarpus Creative Commons License 2005.03.30 0 0 1539
Szegeny palma... :) Es meg el? Valami palmabaratibb megoldas erdekelne.....:)
Előzmény: kiwancsi (1536)
kiwancsi Creative Commons License 2005.03.29 0 0 1538

Érdemes dolgozni vele, mert ilyen tud lenni:

kiwancsi Creative Commons License 2005.03.29 0 0 1537

A fehér orgona hajlamos rá hogy ilyen csúnyán, rozsdásodva, és hamar tönkremegy a virágja.

Valaki azt mondta nekem hogy az öreg tövek viselkednek így. Ma már ezt nem nagyon hiszem, mert van nekem fiatal is ami így tesz.

Nem gondoltam rá hogy gomba lenne, azt hittem ez sajátja a régi fajtáknak.

Most viszont hogy ezeket írtátok elgondolkoztam. Megpróbálom én is, kezelni gomba ellen.

Az a kérdés, hogy most zöldbimbós állapotában lekezelhetem-e még a bordói lé-kén-olaj lemosóval, vagy már csak a későbbiekkel(Orthocid-Topas van előkészítve kilövésre a gyümölcsfáknak) ha van levele?

köszi

kiw...

Előzmény: Antisystem (1533)
kiwancsi Creative Commons License 2005.03.29 0 0 1536

A pálma tövéhez kénport szórtam, azon kívül a vasalóból a maradék forróvizet oda öntöttem egy időben.

Talán csoda hogy mindezeket túlélte, de a gombája is szépen elmúlt. :-)

Előzmény: trachycarpus (1535)
trachycarpus Creative Commons License 2005.03.29 0 0 1535
Udv! HELP! Egy Livistona palmam gyokere azthiszem gombas! Algi van elo, azokon is itt-ott feher foltok... Mit lehet csinalni vele, ami nem nyirja ki a novenyt? Itassam at a foldjet valami gombaolovel? Kosz!!!
Antisystem Creative Commons License 2005.03.28 0 0 1533

Orthocid tutin van kis zacskóban 10 literhez, Dithane M45 is, csak lehet, hogy Manzate 75DF néven (a hatóanyag ugyanaz, csak a százalékos összetétel más), Ridomil Plus Gold is van, de azt csak virágzás előtt, mert réz is van benne. Egyébként sehol nem találtam érdemleges infót az orgona rozsdagomba-fertőzéséről tehát nem lehet túl gyakori. Csak a virág barnul le, vagy a levelek is? Mert ha a levél is, akkor az orgona levélatka, vagy az orgona gubacsatka fertőzés is lehet a vétkes, ami ellen atkairtó szerek játszanak, mint a Nissouron vagy a Flumite 200 (mindkettőből van kis kiszerelés), illetve rügypattanás előtt 5-8%-os, utána 1-2%-os mészkénlé.

Ez utóbbi használható az orgona nyár közepe táján törvényszerű:(  lisztharmatosodása  ellen is. Ez utóbbit viszont csak literest kapsz, igaz, nem drága.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (1532)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.28 0 0 1531

Az orgona virága, ha vizet kap (csapadékos az idő), barnul. Ha ezen túlmenőleg is, az valami rozsdagomba-fertőzés lehet, ami ellen nagyjából ugyanazok a szerek jók, mint a szőlő-peronoszpóra ellen. Mondjuk a Dithane M45, vagy a Ridomil plus Gold, esetleg az Orthocid. Ezeket tutin bírja az orgona, mert nálunk a szőlő mellett van, és mindig jut rá is:)

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (1530)
endru Creative Commons License 2005.03.27 0 0 1529
A bogaradat nem ismerem, az én diómat az almamoly eszi. (az a kukuc amit az almákban találsz) A mogyit a mogyoróórmányos lukasztja ki, olyan almamag méretü, vagy nagyobb bogár, hegyes orra van mint a neve mutatja. Ellene is jók azok a szerek, de rajzáskor igazán hatásos a védekezés.

Előzmény: Törölt nick (1528)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.26 0 0 1527

Nézd, hogy pontosan milyen állat ez az izé, azt így nem tudom megmondani, de úgy néz ki, mint ami a Zolone 350 EC szabadforgalmú rovarirtótól (vagy az Unifosz II. kategóriástól) szeretne megboldogulni.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (1526)
Moka25 Creative Commons License 2005.03.22 0 0 1525
OK, koszi!;))
Folddel kevert marhatragyat tettunk a gyokere ala, remelem, az jo lesz neki!
Előzmény: Antisystem (1523)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.22 0 0 1524

Lehet kereskedelemben is réz-olaj keveréket kapni (pl a Vegesol eReS) - tehát kémiailag, fizikailag nem megoldhatatlan a feladat. (bár ezekben rézhidroxid van, nem rézoxiklorid). Az, hogy Te otthon meg tudod-e csinálni segédanyagok nélkül az valószinűtlen, valszeg nem véletlenül van a rézoxiklorid 50 WP papírján, hogy olajos szerekkel NEM keverhető. Én a helyedben ha ilyet szeretnék lemosónak, valszeg készen venném, vagy ha nagyon muszály - mert mondjuk hiánycikk - rézkénporral (rézhidroxid + kénpor) kisérleteznék úgy, hogy két edénybe csinálnék külön-külön törzsoldatot a két szerből, folyamatos kevergetés közben párhuzamosan lassan beleönteném a (ez eddig 3 kéz:)) egy vödör vízbe, azután gyorsan beleszűrném a permetezőgépbe, hozzáadnám a hiányzó vizet, és gyakori felrázások mellett egyből ki is permetezném.

ÜdV

Előzmény: kika11 (1521)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.22 0 0 1523

Szerintem kicsit később, adj neki még 1-2 hetet... De megteheted azt is, hogy a lemosóból kihagyod, de virágzás előtt/kezdetén monilia ellen okvetlenül permetezd meg - nekem két éve egy ilyen frissen kiültetett meggyemet kapásból totál elszárította. Ugyan a barack kevésbé hajlamos a moniliás elszáradásra mint a meggy, de simán el tudja kapni, főleg párásabb, csapadékosabb tavaszon.

Itt megtalálod, hogy mivel lehet: http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=cikk&cikkid=279

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1522)
Moka25 Creative Commons License 2005.03.22 0 0 1522
Sziasztok;)

En se permeteztem meg:(, remelem, sikerul rugyfakadas elott osszehozni!!
Ha igen, a mult heten ultetett kiskajszi is kapjon a lemosobol?
Előzmény: Antisystem (1513)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!