Sziasztok !
Tegnap meg is kötöttem a szerződést, tényleg egy hónapon belülre igérték a bekötést.
Nem tudom jól tettem-e, hogy 24 hónapra szerződtem, mindenesetre addig befagyasztott havidíjat fizetek. Aztán meglátjuk.
Azért szurkolok nektek.
Ha tudtok még valami infót, osszátok meg itt a tömegekkel, jó?
És köszi nektek, mert tőletek értesültem erről a lehetőségről.
Már majdnem megrendeltem a haladónet csomagot.
De most már annyi a kedves Matávnak.
Na csá.
K.
Mondjuk azt, neked legalább van rá esély hogy legyen. Azért szurkolok. :)
Csak tudnám én mit csináljak. 2-3 hónap kurva hosszú idő. Ha a minimum 2 hónap össze is jön akkor is 50 napig fel kell hagynom a netezéssel. De erre elég kicsi az esély, az október végének sokkal nagyobb a valószínűsége.
Bruttó havi 7500FT-ért egy ilyen szélessávú kapcsolat, tényleg értékarányos ár. fatáv féle kábelnet 2x ennyi és papíron nem is kínál ennyit, igaz érdemi összehasonlításnak nincs értelme csak gyakorlati tapasztalatok után.
Az opikai hálózat tuti nyerő lenne, pont azt számolgattam, ha szeptember végéig visszaír a HIF, az után az engedélyek jó ha 3 hónapon belül megjönnek, akkor már újév van, hóban meg nem igazán lehet dolgozni. Marad a tavasz, 1-2 havi munka után jó ha április-május környékére lesz üvegszál a földben és beüzemelhet a végleges hálózat. Persze csak ha megint nem változtatja meg az elképzelését a GaTeS mint már annyiszor tette, nehéz kiigazodni rajtuk. :(
MumiaG:
A topicban be van linkelve a szóróanyagok doc-jai. Most ezt gyorsabban találtam meg. :)
http://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=9&t=000228
Calver_:
Még a végén kiderül hogy 1 házban laktok. :)
Jah szerintem sem lehet nagyott bukni ilyen árak mellett. Teljesen logikus hogy a határozatlanra kell előfizetni, így ha bárminemű gáz lesz szabad az út a menekülésre. Pont ezt utálom a fatávban hogy 2-3 év béklyó mellett ad csak mindent, és olyan szemét szerződéseik vannak ha a lejárati előtt nem váltasz akkor automatikusan lekötöd magad további 2-3 évre.
Dr.Brain:
Jó neked, de nekem lesz október mire ideérnek, ha nem jön közbe semmi, és mint idáig is láttuk mindig közbejött valami. Örülhetek ha még ez évben lesz újra netem. Csak azt tudnám mi a faszt csináljak több hónapig net nélkül.
Pucros Mackó:
Akkor jól tippeltem hogy lesz egy ötös az a "kiruccanás". :(
Nekem most furcsa lett a számlám ugye minden mindenkineten ragadttal elkezdett szívózni a fatáv, nekem viszont furcsa mód -744Ft-ot hozzott ki, így nem reklamáltam. :)
ha 2 evre szerzodsz akkor a bekotesi dij meg ahalokartyat elengedik ;-) azon rohogtem az valami 500 forint kedvezmeny, 2 evnel, hehe ;-)) marketing nulla.
meg gondolom plusz afa vagy nemtom nem is figyeltem, gyanusan alacsony az ar ;-) meg a kint levo plakatokon is voltak hulysegek, mindegy ivel nem kotelezo alairni x evet, ezert nagyot nem lehet rajta bukni.
Én cseresznyére nem felejtkeztem fenn egyszer sem. Pláne nappal..
De így is 20e lett az internet a telefonszámlán. Persze mivel van 150 forintos kedvezmény ezért 18e-et jóváírtak. Így végül kevesebb lett a számla vége mint szokott.
Persze ha ugyanígy akarnék netezni mint eddig, akkor augusztustól fizethetném a 20-at.
Én az augusztust még csak-csak kibírom mert melózok, idebenn meg van net. Így legalább az információéhségemet csillapíthatom. Szeptembertől viszont... belegondolni is rossz. :p
Tegnap beszéltem Szilvivel és bíztató híreket kaptam: megérkezett a kábel, így el tudják kezdeni a bekötéseket, tartható az 1 hónap határidő. (ezt úgy mondta, hogy a Vizimolnár elején lévő 4 emeletesek is benne vannak :-) )
Nem lehet hogy ott nem mérték fel előzeten a terepet vagy rosszul tették? Itt elég sok mérnöki tervező munka előzte meg az egészet. A lézernek vannak távolság határai és ha valami útba esik akkor sem működik. A távolság nállunk nem hiszem hogy probléma max 50 méterre vannak az épületek.
A Crown-tech oldalt hajnalban én is megtaláltam, az árlistát is átböngésztem. A 150 méteres kis hatótávilságú eszköz nem 4 mila ahogy áki mondta tegnap, max 1. Persze kérdés őket milyen cél vezérli? Ugyebár ha hosszú távon akarják használni ezeket az eszközöket akkor nem lehet a legkisebbet venni, mert azzal megkötik a kezüket a jővőbeli újrafelhasználás terén. Lehet hogy a jővőben pl. kisebb településekre akarják átlőni a gerincet egy ilyen eszközzel oda meg kell a távolság a legnagyobb eszközök meg tényleg 4-6 mila. Vonalat nem kell kiépíteni drága pénzen mert már itt megy a GTS gerinc. Nekem személy szerint furcsa a példád. Micro esetén is kijönnek először felmérni hogy egyáltalán lehetséges, van e rálátás, megfelelőek a körülmények, engedi-e a tető tulajdonosa a telepítést. Ezt biztos lézer esetén is megteszik, elvégre nem két fillérről van szó. Lehet hogy ludas a Crown-tech a dologban, de ha úgy volt ahogy leírtad akkor elég nagy a felelőssége a cégnek is hogy így sikerült.
Szilvi tényleg aranyos, név alapján még rokona is lehet Ákinak. :) Szerződést max annak érdemes kötni aki a tizesekben lakik, hisz a többieknek nem tudnak határidőt garantálni így maximum ígényfelmérő szerepe lehet a szerződésnek. Ide a Dunai oldalra sajna csak valami 2-3 hónapot saccoltak, így akár októberig is ráérek a szerződéssel. Csak tudnám mi a francot csinálok 3 hónapig net nélkül. Ez így szart sem ér. :(
Konkretan azt mondtak egy ispnek hogy ezt ide es ekkorra es ennyiert kiepitik, isp szepen megvette az ingatlant, felujitotta, penzt olt bele, eszkozoket, matav vonalt stb beszereltette. Majd ezutan jott a laserbit es szerelo cege a crown-tech ( talan kft ) felraktak az allvanyt, bemertek, majd kozoltek hogy nem szerelheto fel. Igy bukott egy indulo kisceg jopar milliot... Nem ez az egyetlen eset ... Igy lehet az egy honapbol 3, vagy 5.
btw. a gates group "ugyfelszolgalatan" ( = 3x3 meteres luk benne egy szakadt iroasztal es egy nagy GTS Datanet logo :-) ) volt egy helyes holgyemeny, ajanlom mindenkinek a szerzodeskotest :-)
Gondolom ez a lézeres adatátvitel is hasonló lehet a microhoz, nem igazán szabványosított és elég sokféle van belőle. Hogy a miént milyen lenne nem tudom, csak annyit mondtak hogy baszott drága ketyere.
Amit találtam a neten talán hasonló. Az a Short Range-es eszköz nekünk bőven elég lenne, nem kell ide 400 méter sem. És erre azt írják ugyanúgy tudja az OC-3-at alias 155Mbps mint ahogy az optikai kábel. De hogy mennyire bírja az időjárást arról nincs info., azt írják bármilyenben de kétlem. Biztos elég packet lossos lehet, de szerencsére elég kicsi távolságokat kellene átlőni, így talán tényleg ellent tudna állni az időjárási tényezőknek.
Hogy milyen egy ilyenen a ping? Nemtom, de szerintem hasonló lehet mint az optikásnak. Elvégre ez is lézer csak nem üvegszálban hanem az éterben terhed.
Jah, ami kimaradt és eszembe jutott. Az első 10 emeletesek nagy valószínűséggel az elején még csak a 33Mbps-os backup micros rendszert fogják használni. Aztán ahogy belekezdenek a Duna felöli részbe, akkor fognak rácsatlakozni a GTS optikai gerincére, és a micro onnantól tényleg átmegy backup szerepbe.
Eszköznek állítólag Cisco 2950-es switchek lesznek. Pontos típust nem mondott. Ebbe beletrafáltam én is erre tippeltem. Szerintem a Gigabitest veszik, hülyeség lenne szart venni. Ez $1800, itthon úgy ~700ezer, de ők kapnak rá kedvezményt mert nagyobb tételben vesznek meg az amerikai cég is nagy Cisco partner. Routernek 7200-as lesz pontos típus itt sem hangzott el. Ez típustól függően $5-15ezer.
Shabba szép kerek leírását már csak kiegészíteni tudom: valóban 2-től van nyitva az ügyfélszolgálat, csak ma volt véletlenül 4-től volt, de így utólag már nem is baj :) Nagyon eltökéltnek tűnik a cég, így tuti lesz netünk, csak kérdés mikor, és milyen. Aki tizesben lakik (most örül a fejem ezerrel :) lassan készülhet a szerződéskötésre. Még azt megcsinálhatjátok, hogy kirakjátok a lifthez / kapuhoz vagy ahol szem előtt van a GaTeS papírját, amin rajta van, hogy szerződéskötéshez irány a Vízimolnár 2. Én már megtettem, remélem nem fogja letépni valami elvetemült fatávos vagy a kk.
Aki a tizesben lakik annak 1 hónapon belül tuti lesz netje, de nagy többség ettől még sokág fog szívni. :(
Én még mindig kétkedek egy kicsit, a lézeres beruházás brutális pénz, az optika jóval olcsóbb lenne, de annak kiépítési határideje beláthatatlan. Eddig az volt a terv hogy a régi kábelTV nyomvonalán fogják az optikai kábelt behúzni. Ezzel az a gond hogy se a ltp. se a fatáv se a KA nem tud felmutatni papírt hogy az az ővé. Jelenleg a HIF elbírálására várnak, csakhogy ott meg nyári szünet van. Leghamarabb szeptember elsején néznek rá a papírra mire visszaért szeptember vége lesz. Ez a régi kábelTV-s nyomvonal több helyen be van omolva, ezért földmunka kellene hogy az optikai kábelt le tudják fektetni. Ehhez viszont engedélyek kellene, méghozzá az összes közüzemtől arra az esetne nem e véletlenül belevágnának valamilyen kábeljükbe. Kell az elmü, a főtáv, a csatornázási, a vízművek meg minden és persze kell a fatáv engedélye. Ez megint rengeted idő, sok hónap, a fatáv nagy valószínűséggel lesz az aki a legtöbbet fog kotlani az engedélyén. Aztán ha ez meglesz és elkészül az optikai gerinc, akkor kell további engedély a házaktól hogy ezt az optikai kábelt bevezethesse a GaTes a házakba. Utánna már nagy valószínűséggel gyorsan menne mindig, mert amost kiépítendő hálózat már készen várni, így csak ki kellene cseréni a switchen a kábelt és kész. De ez nagyon sok idő és ők nem akarnák azt mondani az embereknek hogy lesz optikai de arra nagyon sokat kell várni.
Egyébként már nem hiszem hogy mi itt referencia lennénk, a GaTeS-nek van már más helyen üzemelő hálózata, csak ott más néven fut, egyedül a külföldi vállakozás az összefogó pont. Állítólag ők csinálták a Cézár ház netes rendszerét, mivel új és elég elit gondolom ott full optika van. Ezen kívül Esztergom, Visegrád, és Győr is szóba került, meg az hogy terjeszkednének még tovább. Kvázi a lézeres beruházás is csak ezért lehetne megvalósítható, mert ha később elkészül az optikai kábel, akkor azt vinnék tovább más területre. Egyébként egy ilyen lézeres ketyere valami 4 millió és vagy 60 kellen belőle, ami embertelen pénz, de ennek még estig utánnanézek, ezt a netezési médiumot eddig nem ismertem még meg.
És hogy miért vetették el a microhullámot, mert a GTS féle 3.5Ghz-en működő saját egyedi eszközeik nem képesek csak point-point összeköttetésre és azt is csak úgy hogy osztódik a sávszélesság. Marad volna még a hagyományos 2.4Ghz-es, amit ma olya sok cég telepít, viszont azt ők elvetették, mivel rengeteg minden zavarhatja az adást, és a 11Mbps-es elméleti sávszélességével kevés is lenne. Az új 5.2Ghz-es 54Mbps-os eszközök már jó választás lenne ideiglenes megoldásnak, de itthon még nincs elrendezve a HIF engedélye így nem is árulják még idehaza ezeket az eszközöket. Így marad a lézer, legalábbis Áki ezt favorizálja. Ma döntenek a mérnökökkel és nagy valószínűséggel e felé indul meg a project.
Na már ürül az agyam, átgondolom mit kéne még írni, majd folyt. köv.
Na megvolt a séta a Vizimolnár 2. aljába ZoliG-vel. Persze elsőre árnyékra vetődtünk hála Csúzdának aki szerint 2-kor nyitnak. Mi persze 3-ra mentük és kiderült 16-20-ig van nyitva az iroda. Egynlőre még semmi nincs ott, szerződéseket akarnak összegyűjtögetni, az internetKVzó indulása még odébb lesz. Viszont marha nagy mákor volt, mert épp arrajárt Szabó Ákos cégvezető is így legalább érdemi infohoz jutottunk. Diktafont kellett volna vinni mert 1 óra alatt olyan sok mindenről szó esett hogy Cavinton hiányában már most ürül az agyam. :)
Röviden optikai hálózat még csak a jövő 6-9 hónap, de ők nem akarják hogy addig várjanak az emberek ezért más alternatív lehetőség után néznek. Nagy valószínűséggel lézeres megoldással lesz kiépítve a "gerinc", optikai kábel helyett. Ez 100Mbps-ot tud, a 33Mbps-os micro a vizimolnár tetjén pedig megmarad backupnak.
Az első körben a 10 db 10 emeletes ház kerül sorra, ez úgy 1 hónap. A környező kis házak és a Dunai rész 2-3 hónap attól függően milyen tempóban haladna a házakon belüli kábelezés. 47 ház van, egy lézeres eszköz telepítése 2-3 óra, vagyis 3-4-et megcsinálnának 1 nap alatt. Szóval max 3 hét lenne a lézeres rész, viszont a nagyobb rész a lépcsőházat bekébelezése több idő, hogy mennyi nehéz megsaccolni. Október végéig mindenképpen végezni akarnak. Szóval még sok idő, nem tudom mi lesz addig, máshová lekötni magam hosszú időre és drága pénzen nem szeretném, nem 3 hónap hosszú lesz net nélkül.
Szerintem a Csúzdának ebből az egészből csurran-cseppen, nem véletlenül már meg sem lepődtem azon hogy az ő házában lesz a micros fő bázisállomás és az GaTeS irodahelysége is. Gondolom különböző bérleti díjak révén a háza további közösköltség bevételhez jut, meg talán kap személyesen is a közvetítésért.
Szerintem ha az ő háza elkészül, és ha lesz net ott lesz legelőször, akkor pt onnatül már nem fogja érdekelni és érinteni a többi és leszarja mit csinál a többi kk. Neki már lesz netje.
Egyetértek. Én meg már saját tapasztalatból mondom nem halottam valakitől, jobb lenne a Csúzdát kihagyni a gépezetből.
Az lenne az igazi ha már úgyis itt van a GaTeS a telepen - majd holnap kiderül - akkor már menjenek el személysen minden kk-hoz. Aztán ha kiderül hogy a kk nem meggyőzhatő akkor marad a lakók megkeresése, ha okés az illető akkor nem kell annyi erőforrás a felméréshez.
Állítólag egyszer azt hallottam valakitől, hogy Csúzda úr dumáinak az igazságtartalma a sokévi átlag alapján mintegy 15% körülire tehető. Attól függetlenül, hogy ez mikor mennyit használ a "mi ügyünknek" vagy sem. De ne vegyétek ezt készpénznek, én nem ismerem az illetőt, csak hallomás alapján terjesztem rosszhírét:-)) Mindig az a jó, ha csak a saját tapasztalatai alapján ítél az ember. Mindenesetre aki egyébként nem óvatos, az talán nem baj, ha apró idézőjeleket biggyeszt legalább aköré, amit a tőle hallottakra épít.
Ez tényleg érdekes. Ha beszélsz vele, lécci kérdezd már meg, hogy mindenféleképpen kell-e ez a hülye közgyűléses dolog? A fő kk azt mondta, hogy elvileg kötelessége beengedni a kábelt, mert nekem jogom van azt a szolgáltatót választani amelyiket akarom. Ebben van is valami, nehogymár ő döntse el, hogy én kit akarok... de felhívott most pénteken, hogy még mindig érdekel-e a téma. Természetesen igen, erre jött a süketelése, hogy akkor járjam végig a 200 lakást, és ha 10%-ot magam mellé tudok állítani akkor OK. Megkérdeztem, hogy akkor minek tartjuk őt? Mert kötelező a háznak közös képviselőt tartani (ez ok, de minek 3 fős intéző bizottság azon kívül hogy vigye a lóvémat??), és egyébként őt nem érdekli ez az egész netes dolog. Na erre kicsit bedurrant az agyam, a végén annyiba maradtunk hogy majd meglátjuk mit lépek. Az tuti, hogy nem fogom hagyni, hogy egy KA által lefizetett nagyszájú p*csa miatt ne legyen netem.