Keresés

Részletes keresés

Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1571
Hat... neztem az idojaras-jelentest. Talan...:)

Koszi a listat:) Remelem, mar tobb gond nem lesz veluk, es mar csak a kukacokkal kell megharcolnunk, kie legyen a termes;)) Iden mar jo lenne egy kis mustaros meggyet eltenni;))
Előzmény: Antisystem (1570)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1570

Lehet ezzel is, meg lehet akkor már újra réztartalmú szerrel is, feltéve, ha nem esik :)

Gyakorlatilag a meggynél-cseresznyénél bajaid a következőkkel lehetnek:

1, és magasan a legfontosabb az eddig tárgyalt monilia.

2, Egyéb gombás kórok: rézhidroxid (Champion 50 WP, ami a virágzáson kívül a moniliára is jó). A Bordói lé gyakorlatilag hasonló.

3, Lombrágó hernyók, tetvek: kiméletes a Decis 2,5 EC, hosszú hatású és gyilkos a Zolone 35 EC.

Direkt csak olyanokat soroltam, amit nagyjából mindenféle kerti növényre lehet használni. (mondjuk rézhidroxidot csak arra, ami bírja a rezet:))

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1566)
Sanyi-ka Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1569

Ültettem egy vörösjuhart pár éve. Múlt és elötte lévő évben korán elszáradtak a levelei,törékennyé váltak. Szerintem valami gombaféle támadta meg. Tud esetleg nekem valaki tanácsot adni,hogy mit tegyek vele,hogy idén ne következzen be?

Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1568
Ennyire nem vagtam a hatoanyagokat;))
Tobb fa? Ahh...:( Mindenbol egy. Egy korte, egy szilva, egy cseresznye... Kb. 70 negyszogol az egesz kert, de volt benne vagy 15 fa (egymas szajaban) meg csomo hatalmas bokor. Az elottunk lako nem volt egeszen nooormaaalis. Miota bekoltoztunk, mast se csinalunk, csak irtunk. Na jo, ket idosebb fa helyere most ultettunk egy kicsit.
Előzmény: Antisystem (1567)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1567

Nincs mit, egyébként ha a hatóanyag-névből (penkonazol) leveszed, ez a gyógyászatban használt ketokonazol (Nizoral) növényekre továbbfejlesztett származéka. Tény, hogy nem egy olcsóság (olyan 750 Ft körül van 5 ampulla / 10-15 liter permetlé/ampulla), de megbízható. Éppen ezért én általában ketté osztom, a fél ampullát 5 literrel kiszórom, a másik felét leragasztom, azután 10 nap múlva meg azt használom el. Mondjuk, ha több nagyobb fa van, ott elmegy az egész egyszerre:)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1565)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1566
Hopp, mielott elfelejtem: sziromhullas utan is ezzel kell lekezelni? Vagy akkor mar vmi massal?
Előzmény: Moka25 (1565)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1565
Koszi:))
Holnap ez rohamtempoban be lesz szerezve. Bosszant, mert ezer alkalmam lett volna ra, de en ugye abban a boldog hitben voltam, hogy idon kivul mindenem van hozza.
Előzmény: Antisystem (1564)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1564

Na, akkor mondom, hogy ez a Te barátod :)

http://www.syngenta.hu/hun_website/showpage.asp?filename=topas100ec.htm

Jó a csonthéjasok (többek között a meggy és a kajszi) moniliájára és a rózsa lisztharmatára is :)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1563)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1563
Meggyre meg cseresznyere!!>:-[
Szolom van, de azt irtjuk, mert rossz helyen van, burgonya, mittomenmi meg komlo meg veletlenul sincsen... Bar ez utobbi nem lenne rossz:-P
Előzmény: Antisystem (1562)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1562

Peronoszpora nem csak a szolo betegsege?

Nem.

Mikal C 64 WP

http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@94@@GOOGLEBOT

Mikal 75 WP

http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@93@@GOOGLEBOT

Egyébként mire kérted?

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1561)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1561
Peronoszpora nem csak a szolo betegsege?
Ha igen, akkor megyek ejnyebejnyezni a gazdaboltba. Direkt mindig megmondom, milyen novenyre kell...
Előzmény: Antisystem (1560)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1560

Az Orthocid (vagy Buvicid K) = kaptán hatóanyag jó moniliára, csak nem esős időben, lévén felszini hatású, nem felszívódó. A Mikal peronoszpórára való.

ÜdV

Előzmény: lujza (1558)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1559
Koszi, Lujza!
Nagyon el vagyok keskenyedve, a Mikal reztartalmu:((( Azt meg ugye rugyfakadas utan mar nem lehet:(( Szoval leghamarabb holnap tudom lefujni:( Remelem, holnap is lesz egy kis esoszunet!!

Agak levagasa reszben tavaly, reszben most metszeskor megvolt, tobb-kevesebb sikerrel. Sajnos vannak olyan reszei a fanak, amit sehonnan nem erunk el:(
Előzmény: lujza (1558)
lujza Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1558

Az a szer, amit aptyuk használ most (virágzáskor is lehet) az a Cuproxat FW.

Az Orthocidból többféle van és mind másra való.

Csak azt használd, ami direkt moníliára van...

Olajos kénessel már elkéstél, a Mikalt meg aptyuk nem tudja fejböl, mi a manó....

Meg jól le kell vágni az elhalt ágakat, és el kell égetni öket..

Előzmény: Moka25 (1557)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1557
Lujza,
azt mar le sem merem irni, hogy iden (is) elmaradt a lemosopermetezes:(( Ecceruen nem volt idonk ra:((

Szegenykem tobb sebbol is verzik, monilia - ezt talan sikerul megelozni; a taplogomba - pedig minden nagyob vagast lekentem; es a kerget is igen megtepazta, hogy az elozo tulaj x even keresztul hagyta, hogy belegyokeresedjen a borostyan:(

Most van itthon Euroken, Orthocid es Mikal. Melyikkel fujjam? Vegre elallt...
Előzmény: lujza (1556)
lujza Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1556

Ugyanezzel a problémával küszködünk.

Van egyszer a lemosópermetezés, amivel el vagy késve, van olyan szer ellene, amivel virágzáskor kell permetezni, és van olyan, amivel utána.

Ezek nem vagy-vagy, hanem is-is.

SZVSZ tépj el a legközelebbi kertészboltba, és permetelj, ahogy eláll az esö, mert a monília secpec ki bírja nyírni a fákat.. :(((

Előzmény: Moka25 (1551)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1555

Most szerintem nem, de a virágzás után már el kell kezdeni az állati kártevők ellen is a védekezést, és újra előkerülhetnek a réztartalmú gombairtó szerek is.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1554)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1554

Jaj de jo, akkor nem is kell ketfelevel?

Remelem, iden tuleli! Eleg ramaty allapotban van szegeny. Rajta van a taplogomba is:(

Koszi a segitseget!;))

Előzmény: Antisystem (1552)
RAMBO Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1553
Sziasztok!

A szőlő lemosó permetezésével kapcsolatban kérnék tanácsot. Van a vesszőkön (némelyiken) egy fehér színű bevonat, olyasmi, mint a sókirakódás a pisztácián. Mi ez?

A lemosó permetezést fehérgyapjas állapotig lehet elvégezni. Ez pontosan mit jelent?
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1552

Szia!

Fehérbimbós állapotban, és ha elhúzódik a virágzás, akkor rá 10-14 napra. Illetve csapadékos időben a virágzás végén is.

És pláne ilyenkor csak felszívódó szerrel, mint a Topas 100 EC, vagy a Rubigan.

Ezekkel ha kifogsz pár csapadékmentes órát, már védenek.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1551)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.10 0 0 1551
Sziasztok,
meggyecskenk ebben a gyonyoru esos idoben keszul viragozni:(( Ennek azert orulok roppant modon, mert tavaly elegge megtepazta a monilia.
Pontosan mikor kell permetezni? Amint kinyiltak a viragok? Vagy mikor lepotoygnak a szirmok? (Bar attol tartok, ennel egyszerubb lesz: vmelyik feloranyi esoszunetben...:-//Ö
Antisystem Creative Commons License 2005.04.01 0 0 1550

Nekem így tűnt logikusnak, valszeg, mert nem tudtam, egyáltalán kicsíráznak-e - vagy valami csíragátló hatású akármivel kezelték a datolyát - annál meg türelmetlenebb vagyok, hogy ezt hetek múlva tudjam meg.:)

ÜdV

Előzmény: endru (1549)
endru Creative Commons License 2005.04.01 0 0 1549
nem egészen értem miért csirázgatod a magjaidat? Nem egyszerübb kapásból elültetni?

Előzmény: Antisystem (1546)
kiwancsi Creative Commons License 2005.04.01 0 0 1548

Nekem a Cala gumóm penészedett kihajtás helyett, erre kivettem, lekeféltem és hipós vízbe áztattam. Azóta rendesen viselkedik. :-)

trachycarpus Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1547
Nalam kb. 70 Trachycarpus takil mag kapott az alant emlitett cucc oldataban furdot, immar masodszor... Most ugy nez ki, hogy ok... A Livistonan nem veszes a gomba! Fold felett semmi, es a doglott gyokerek sem biztos, hogy attol haltak meg. Fokhagyma.:)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1546

Tűrőképesség szempontjából...:)

Megpróbálhatod a fokhagyma dolgot is, lehet, hogy használ, és ha nem, még mindig ott a gombairtó kemikália. A szappan egy jó kérdés, valóban szokták pálmára használni, pajzstetű ellen, 1% oldatban, lemosásra. Hogy gombára használna, arról még nem hallottam, de végülis, nem elképzelhetetlen. Magam úgy vagyok vele, hogy amíg a bajok megelőzésében a bio-módszereket preferálom, a kialakult (pláne a súlyos) bajok kezelésében meg nemigen hiszek bennük. Mittudomén, ha már pálmánál tartunk:

nekiálltam a megzabált datolya magjait csíráztatni. A dolog vége az lett, hogy rövid úton megpenészedett az egész, csírázás helyett. A következő magokat 15 percre dupla töménységű Fundazol oldatba tettem negyed órára, megszárítottam, és úgy tettem a nedves vattára csírázni. Az összes kicsírázott, penész nuku...

ÜdV

Előzmény: trachycarpus (1545)
trachycarpus Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1545
Zoldseg-palanta-palma egy kategoria?:) Egy konyv fokhagyma-forrazatot ajanl folyekony szappannal gomba ellen palmakra... Ha ezzel permeteznem le es locsolnam be?...... Nem akarom, hogy megpusztuljon, eleg nagy mar.
Előzmény: Antisystem (1544)
Antisystem Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1544

Igen, a zinebet is szokták talajfertőtlenítésre használni. Szerintem csinálj belőle normális higitású permetlevet, és és locsold meg vele, ahogy locsolni szoktad. Mivel a zineb rosszul szívódik fel, a föld feletti részeket is mosd le vele. És mondjuk 8-10 naponként, 3 alkalommal. Bár nem javasolnak sehol kimondottan pálmára zinebet, de szerintem a növénynek nemigen lesz baja tőle, elvégre a zöldségek meg a palánták is bírják...

ÜdV

Előzmény: trachycarpus (1543)
trachycarpus Creative Commons License 2005.03.31 0 0 1543
Zineb 80 wp nevu cucc van itthon. Megfelel a beontozesre? Kb mennyit hasznaljak? 12 literes a cserep. Vagy varjak, amig melegebb lesz? Nem akarom, hogy berothadjon, huvoson van...
Előzmény: Antisystem (1541)
kiwancsi Creative Commons License 2005.03.30 0 0 1542

Köszönöm.

Próba - szerencse. Most elkezdett érdekelni, lehet-e vele valamit csinálni.

Előzmény: Antisystem (1540)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!