Keresés

Részletes keresés

CarIzma Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1586

Szia

Köszi a segítséget!

Sikerült vennem mind a két féle szert, hétvégén (ha nem esik az eső) rá is szórom a kisfákra.

Majd még jelentkezem, mert biztosan lesz még néhány kérdésem.

Köszi

Szia

Előzmény: Antisystem (1581)
trachycarpus Creative Commons License 2005.04.13 0 0 1585
Bakker! Igen, PAJZSTETVEK! Elirtam! Gondoltam is ra, hogy nem irtam-e rosszul, de aztan elfelejtettem visszanezni.:) Lapostetu NINCS, csak pajzstetu.:)))
Előzmény: Antisystem (1584)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.13 0 0 1584

Szia!

Eppen viragzo citromfara lapostetvek ellen mit fujjak, hogyan?

A helyzet az, hogy a lapostetű nem a citromfán él, hanem pl. az emberen, és mint ilyen, a bőrgyógyászok asztala. A citromfádon lehet valamilyen fajta levéltetű, vagy pajzstetű. Pajzstetűre az 1%-os kenőszappannal való lemosás egy jó megoldás (nyilván nem a virágot törölgeted), a levéltetű ellen meg jó a virágboltban kapható tetüírtó spray, de vigyázz, hogy ne túl közelről fújd, mert perzselhet. Szintén ajánlható az Actara 25WG permetszer, a használati utasításában leírt töménységben.

ÜdV

Előzmény: trachycarpus (1582)
bjuci Creative Commons License 2005.04.13 0 0 1583

Köszönöm. Akkor megyek a Topas-sal, mert már elkezdődött a virágzás, és sajna nagyon rossz tapasztalataim vannak a moníliával.

Mindenkinek jó kertészkedést!

Előzmény: Antisystem (1580)
trachycarpus Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1582
Heyho... Eppen viragzo citromfara lapostetvek ellen mit fujjak, hogyan? Lehetoleg a noveny ne dogoljon meg, csak a tetvek.:) Kosz
Antisystem Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1581

Nézd, egy tuti: lényegesen kevésbé lehetnek csak ártalmasak mint a monilia, ami simán elpusztítja 1-2 nap alatt a facsemetét. Egyébként szerintem a perzselő tulajdonságú szereken kívül (amilyen a réz meg a kén) mindenféle gombaölő szert használhatsz. Ha nagyon-nagyon biztonsági játékra törekszel, akkor Orthocid + Fundazol 50WP - azzal még magot meg palántát is lehet kezelni, és így kombinációban a legtöbb gomba-kórokozó ellen véd. Egyébként a Fundazol 50 WP-t ajánlja a gyári leirása kifejezetten díszfaiskolába és erdészeti csemetekertbe

ÜdV

Előzmény: CarIzma (1578)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1580

Szia!

Igaz, a virágzó növények átlag rosszul tűrik a rezet. Majd virágzás után újra lehet használni a fárkra gombás levélbetegségek ellen (kivéve lisztharmat), csak nem kánikulában:)

A Topast ha szavatos, persze. (gyártástól 3 év, rajta van a dobozán)

Fehérbimbós állapotban, majd rá cc. 10 napra.

Egy héttel a Nevikén után nyugodtan permetezhetsz Topas-sal, vagyis, ha kell, akár most.

ÜdV

Előzmény: bjuci (1579)
bjuci Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1579

Sziasztok, tanácsért jövök.

Lemosó permetezést csak 1 hete sikerült megejteni, sárgabarack, körte, alma, szilva, meggyfákon, Nevikén nevű szerrel. Eddig ugyan Championt használtunk, de most ezt ajánlották, mivel már a vegetáció beindult, rézzel veszályesebb lett volna, igaz ez?

Úgy tudom, hogy a kén nem véd monília ellen, tehát az ellen is kellene védekezni. Topas nevű szerem van tavalyról, ezt ugye felhasználhatom?

Mennyi idővel lehet a lemosó után?  A virágzás melyik szakaszában? Egyáltalán, mennyi időnek kell eltelni két permetezés között?

Köszönöm, ha válaszoltok.

CarIzma Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1578

Sziasztok

Tanácsokat szeretnék kérni néhány dologban.

Hétvégén ültettem néhány cseresznye, meggy, és szilva fát (csemetét).

Kérdésem az, hogy kell e ezeket a pici fákat permetezni, és ha igen milyen permetszerekkel, mikor és mennyire?

Olvastam a Moka25-nek írtakat kb hasolnló kérdései voltak neki is.

Topas 100 ec, rubigan, stb permetszereket a csemetefákra is lehet használni?

Köszi mindenkinek a segítséget, tippeket, tanácsokat.

Antisystem Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1577

Szia!

Le lehet törölni a fehér bevonatot?

A "fehérgyapjas" a rügyfakadást jelenti praktice.

ÜdV

Előzmény: RAMBO (1553)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1576

Nektek is hasonlókat:)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1575)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1575
Majd hiradassal leszek - odaat!;))

Itt meg elkoszonok... Bar lefekves elott meg eljarom az esoszunet-tancot, hatha bejon holnapra;))
Nyugodalmas joccakat!;)
Előzmény: Antisystem (1574)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1574

Off: a tenyésztésre én is. Nálunk most volt a napokban oltás mizéria, a kuty és az egyik maccs meg se nyikkant, a másik viszont 3 helyett hisztizett, fújt, csinálta a balhét. Egész addig, amíg le nem tettem, utána meg elkocogott a tányérjához falatozni kicsinyég a nagy ijedelemre. Dilis nyávogók :))) Na erről ennyit ebben a topicban :)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1573)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1573
:DD
Itt a kozelben csak egy szomszednak van komolyabb mennyisegu szoloje, de vele nemigen vagyunk joban;))

OFF
Ma kivettek a csovet, hat kicsit brutal eljaras volt. Engem majdnem fel kellett mosni, de a szoroske eleg jol birta, csak ketszer nyafizott.
Fejrazas a mutet ota csak 2x volt, az is sebpiszkalas (doki atkototte, megnezegette) utan. Szoval remenykedunk, hogy akkor is csak a cso meg a bolygatas miatt. Egy het mulva lesz tenyesztes eredmenye, gombat is nezetnek. Kivancsi leszek!!
Előzmény: Antisystem (1572)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1572

Igazán nincs mit.

A felszívódó gombaölőknél csak egyre kell vigyázni: szüret előtt 30 nappal még a szele is csak akkor érjen borszőlőt, ha a haragosodé a szölőskert. Ugyanis kiválóan ölik az élesztőt, tehát a must soha a büdös életbe nem fog elkezdeni forrni.

Off: Mi van a macsekkal?

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1571)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1571
Hat... neztem az idojaras-jelentest. Talan...:)

Koszi a listat:) Remelem, mar tobb gond nem lesz veluk, es mar csak a kukacokkal kell megharcolnunk, kie legyen a termes;)) Iden mar jo lenne egy kis mustaros meggyet eltenni;))
Előzmény: Antisystem (1570)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1570

Lehet ezzel is, meg lehet akkor már újra réztartalmú szerrel is, feltéve, ha nem esik :)

Gyakorlatilag a meggynél-cseresznyénél bajaid a következőkkel lehetnek:

1, és magasan a legfontosabb az eddig tárgyalt monilia.

2, Egyéb gombás kórok: rézhidroxid (Champion 50 WP, ami a virágzáson kívül a moniliára is jó). A Bordói lé gyakorlatilag hasonló.

3, Lombrágó hernyók, tetvek: kiméletes a Decis 2,5 EC, hosszú hatású és gyilkos a Zolone 35 EC.

Direkt csak olyanokat soroltam, amit nagyjából mindenféle kerti növényre lehet használni. (mondjuk rézhidroxidot csak arra, ami bírja a rezet:))

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1566)
Sanyi-ka Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1569

Ültettem egy vörösjuhart pár éve. Múlt és elötte lévő évben korán elszáradtak a levelei,törékennyé váltak. Szerintem valami gombaféle támadta meg. Tud esetleg nekem valaki tanácsot adni,hogy mit tegyek vele,hogy idén ne következzen be?

Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1568
Ennyire nem vagtam a hatoanyagokat;))
Tobb fa? Ahh...:( Mindenbol egy. Egy korte, egy szilva, egy cseresznye... Kb. 70 negyszogol az egesz kert, de volt benne vagy 15 fa (egymas szajaban) meg csomo hatalmas bokor. Az elottunk lako nem volt egeszen nooormaaalis. Miota bekoltoztunk, mast se csinalunk, csak irtunk. Na jo, ket idosebb fa helyere most ultettunk egy kicsit.
Előzmény: Antisystem (1567)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1567

Nincs mit, egyébként ha a hatóanyag-névből (penkonazol) leveszed, ez a gyógyászatban használt ketokonazol (Nizoral) növényekre továbbfejlesztett származéka. Tény, hogy nem egy olcsóság (olyan 750 Ft körül van 5 ampulla / 10-15 liter permetlé/ampulla), de megbízható. Éppen ezért én általában ketté osztom, a fél ampullát 5 literrel kiszórom, a másik felét leragasztom, azután 10 nap múlva meg azt használom el. Mondjuk, ha több nagyobb fa van, ott elmegy az egész egyszerre:)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1565)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1566
Hopp, mielott elfelejtem: sziromhullas utan is ezzel kell lekezelni? Vagy akkor mar vmi massal?
Előzmény: Moka25 (1565)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1565
Koszi:))
Holnap ez rohamtempoban be lesz szerezve. Bosszant, mert ezer alkalmam lett volna ra, de en ugye abban a boldog hitben voltam, hogy idon kivul mindenem van hozza.
Előzmény: Antisystem (1564)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1564

Na, akkor mondom, hogy ez a Te barátod :)

http://www.syngenta.hu/hun_website/showpage.asp?filename=topas100ec.htm

Jó a csonthéjasok (többek között a meggy és a kajszi) moniliájára és a rózsa lisztharmatára is :)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1563)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1563
Meggyre meg cseresznyere!!>:-[
Szolom van, de azt irtjuk, mert rossz helyen van, burgonya, mittomenmi meg komlo meg veletlenul sincsen... Bar ez utobbi nem lenne rossz:-P
Előzmény: Antisystem (1562)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1562

Peronoszpora nem csak a szolo betegsege?

Nem.

Mikal C 64 WP

http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@94@@GOOGLEBOT

Mikal 75 WP

http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@93@@GOOGLEBOT

Egyébként mire kérted?

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1561)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1561
Peronoszpora nem csak a szolo betegsege?
Ha igen, akkor megyek ejnyebejnyezni a gazdaboltba. Direkt mindig megmondom, milyen novenyre kell...
Előzmény: Antisystem (1560)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1560

Az Orthocid (vagy Buvicid K) = kaptán hatóanyag jó moniliára, csak nem esős időben, lévén felszini hatású, nem felszívódó. A Mikal peronoszpórára való.

ÜdV

Előzmény: lujza (1558)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1559
Koszi, Lujza!
Nagyon el vagyok keskenyedve, a Mikal reztartalmu:((( Azt meg ugye rugyfakadas utan mar nem lehet:(( Szoval leghamarabb holnap tudom lefujni:( Remelem, holnap is lesz egy kis esoszunet!!

Agak levagasa reszben tavaly, reszben most metszeskor megvolt, tobb-kevesebb sikerrel. Sajnos vannak olyan reszei a fanak, amit sehonnan nem erunk el:(
Előzmény: lujza (1558)
lujza Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1558

Az a szer, amit aptyuk használ most (virágzáskor is lehet) az a Cuproxat FW.

Az Orthocidból többféle van és mind másra való.

Csak azt használd, ami direkt moníliára van...

Olajos kénessel már elkéstél, a Mikalt meg aptyuk nem tudja fejböl, mi a manó....

Meg jól le kell vágni az elhalt ágakat, és el kell égetni öket..

Előzmény: Moka25 (1557)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1557
Lujza,
azt mar le sem merem irni, hogy iden (is) elmaradt a lemosopermetezes:(( Ecceruen nem volt idonk ra:((

Szegenykem tobb sebbol is verzik, monilia - ezt talan sikerul megelozni; a taplogomba - pedig minden nagyob vagast lekentem; es a kerget is igen megtepazta, hogy az elozo tulaj x even keresztul hagyta, hogy belegyokeresedjen a borostyan:(

Most van itthon Euroken, Orthocid es Mikal. Melyikkel fujjam? Vegre elallt...
Előzmény: lujza (1556)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!