Bakker! Igen, PAJZSTETVEK! Elirtam! Gondoltam is ra, hogy nem irtam-e rosszul, de aztan elfelejtettem visszanezni.:) Lapostetu NINCS, csak pajzstetu.:)))
Eppen viragzo citromfara lapostetvek ellen mit fujjak, hogyan?
A helyzet az, hogy a lapostetű nem a citromfán él, hanem pl. az emberen, és mint ilyen, a bőrgyógyászok asztala. A citromfádon lehet valamilyen fajta levéltetű, vagy pajzstetű. Pajzstetűre az 1%-os kenőszappannal való lemosás egy jó megoldás (nyilván nem a virágot törölgeted), a levéltetű ellen meg jó a virágboltban kapható tetüírtó spray, de vigyázz, hogy ne túl közelről fújd, mert perzselhet. Szintén ajánlható az Actara 25WG permetszer, a használati utasításában leírt töménységben.
Nézd, egy tuti: lényegesen kevésbé lehetnek csak ártalmasak mint a monilia, ami simán elpusztítja 1-2 nap alatt a facsemetét. Egyébként szerintem a perzselő tulajdonságú szereken kívül (amilyen a réz meg a kén) mindenféle gombaölő szert használhatsz. Ha nagyon-nagyon biztonsági játékra törekszel, akkor Orthocid + Fundazol 50WP - azzal még magot meg palántát is lehet kezelni, és így kombinációban a legtöbb gomba-kórokozó ellen véd. Egyébként a Fundazol 50 WP-t ajánlja a gyári leirása kifejezetten díszfaiskolába és erdészeti csemetekertbe
Igaz, a virágzó növények átlag rosszul tűrik a rezet. Majd virágzás után újra lehet használni a fárkra gombás levélbetegségek ellen (kivéve lisztharmat), csak nem kánikulában:)
A Topast ha szavatos, persze. (gyártástól 3 év, rajta van a dobozán)
Fehérbimbós állapotban, majd rá cc. 10 napra.
Egy héttel a Nevikén után nyugodtan permetezhetsz Topas-sal, vagyis, ha kell, akár most.
Lemosó permetezést csak 1 hete sikerült megejteni, sárgabarack, körte, alma, szilva, meggyfákon, Nevikén nevű szerrel. Eddig ugyan Championt használtunk, de most ezt ajánlották, mivel már a vegetáció beindult, rézzel veszályesebb lett volna, igaz ez?
Úgy tudom, hogy a kén nem véd monília ellen, tehát az ellen is kellene védekezni. Topas nevű szerem van tavalyról, ezt ugye felhasználhatom?
Mennyi idővel lehet a lemosó után? A virágzás melyik szakaszában? Egyáltalán, mennyi időnek kell eltelni két permetezés között?
Off: a tenyésztésre én is. Nálunk most volt a napokban oltás mizéria, a kuty és az egyik maccs meg se nyikkant, a másik viszont 3 helyett hisztizett, fújt, csinálta a balhét. Egész addig, amíg le nem tettem, utána meg elkocogott a tányérjához falatozni kicsinyég a nagy ijedelemre. Dilis nyávogók :))) Na erről ennyit ebben a topicban :)
:DD Itt a kozelben csak egy szomszednak van komolyabb mennyisegu szoloje, de vele nemigen vagyunk joban;))
OFF Ma kivettek a csovet, hat kicsit brutal eljaras volt. Engem majdnem fel kellett mosni, de a szoroske eleg jol birta, csak ketszer nyafizott. Fejrazas a mutet ota csak 2x volt, az is sebpiszkalas (doki atkototte, megnezegette) utan. Szoval remenykedunk, hogy akkor is csak a cso meg a bolygatas miatt. Egy het mulva lesz tenyesztes eredmenye, gombat is nezetnek. Kivancsi leszek!!
A felszívódó gombaölőknél csak egyre kell vigyázni: szüret előtt 30 nappal még a szele is csak akkor érjen borszőlőt, ha a haragosodé a szölőskert. Ugyanis kiválóan ölik az élesztőt, tehát a must soha a büdös életbe nem fog elkezdeni forrni.
Koszi a listat:) Remelem, mar tobb gond nem lesz veluk, es mar csak a kukacokkal kell megharcolnunk, kie legyen a termes;)) Iden mar jo lenne egy kis mustaros meggyet eltenni;))
Ültettem egy vörösjuhart pár éve. Múlt és elötte lévő évben korán elszáradtak a levelei,törékennyé váltak. Szerintem valami gombaféle támadta meg. Tud esetleg nekem valaki tanácsot adni,hogy mit tegyek vele,hogy idén ne következzen be?
Ennyire nem vagtam a hatoanyagokat;)) Tobb fa? Ahh...:( Mindenbol egy. Egy korte, egy szilva, egy cseresznye... Kb. 70 negyszogol az egesz kert, de volt benne vagy 15 fa (egymas szajaban) meg csomo hatalmas bokor. Az elottunk lako nem volt egeszen nooormaaalis. Miota bekoltoztunk, mast se csinalunk, csak irtunk. Na jo, ket idosebb fa helyere most ultettunk egy kicsit.
Nincs mit, egyébként ha a hatóanyag-névből (penkonazol) leveszed, ez a gyógyászatban használt ketokonazol (Nizoral) növényekre továbbfejlesztett származéka. Tény, hogy nem egy olcsóság (olyan 750 Ft körül van 5 ampulla / 10-15 liter permetlé/ampulla), de megbízható. Éppen ezért én általában ketté osztom, a fél ampullát 5 literrel kiszórom, a másik felét leragasztom, azután 10 nap múlva meg azt használom el. Mondjuk, ha több nagyobb fa van, ott elmegy az egész egyszerre:)
Koszi:)) Holnap ez rohamtempoban be lesz szerezve. Bosszant, mert ezer alkalmam lett volna ra, de en ugye abban a boldog hitben voltam, hogy idon kivul mindenem van hozza.
Meggyre meg cseresznyere!!>:-[ Szolom van, de azt irtjuk, mert rossz helyen van, burgonya, mittomenmi meg komlo meg veletlenul sincsen... Bar ez utobbi nem lenne rossz:-P
Az Orthocid (vagy Buvicid K) = kaptán hatóanyag jó moniliára, csak nem esős időben, lévén felszini hatású, nem felszívódó. A Mikal peronoszpórára való.
Koszi, Lujza! Nagyon el vagyok keskenyedve, a Mikal reztartalmu:((( Azt meg ugye rugyfakadas utan mar nem lehet:(( Szoval leghamarabb holnap tudom lefujni:( Remelem, holnap is lesz egy kis esoszunet!!
Agak levagasa reszben tavaly, reszben most metszeskor megvolt, tobb-kevesebb sikerrel. Sajnos vannak olyan reszei a fanak, amit sehonnan nem erunk el:(
Lujza, azt mar le sem merem irni, hogy iden (is) elmaradt a lemosopermetezes:(( Ecceruen nem volt idonk ra:((
Szegenykem tobb sebbol is verzik, monilia - ezt talan sikerul megelozni; a taplogomba - pedig minden nagyob vagast lekentem; es a kerget is igen megtepazta, hogy az elozo tulaj x even keresztul hagyta, hogy belegyokeresedjen a borostyan:(
Most van itthon Euroken, Orthocid es Mikal. Melyikkel fujjam? Vegre elallt...