Keresés

Részletes keresés

Veszpremi Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1601

Nálam a kajszi fák elvirágoztak (itt 260m magasan kicsit késik a természet), 3x permeteztem Topassal (+1x Othocid is),  monília itt-ott sajnos így is látszik, de a virágok jó része szépen megfogant. Cser, meggy, őszi most virágzik. Mi a helyzet az ország más részein, hogy vészeltétek át a párás-esős hűvös időt, sőt itt-ott fagyokat, monília támadását?

Kikeltek a környéken a gyapjaslepke hernyók, pénz a védekezésre "természetesen" nincs. Tudjátok-e, hogy mivel kell ellenük permetezni, ha veszély lenne? Decis, Bi58?

Tozatu Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1600
Úgy tudom, a felszívódó 2-3 óra alatt felszívódik és 8-10 napig kitart.Mindenesetre nekem nem jött össze, permetezhettem másnap megint.
Előzmény: CarIzma (1594)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1599
Koszonom szepen az otleteket!;)

Ha lehet valasztani, inkabb a sutopor, mint a birkatragya:-DD Megjegyzem, nalam eleg sokan vannak, bar ha nincs "extra esemeny" (pl. elolmaradt mosatlan edeny), akkor eleg jol eloszlanak. Reggelente csak 5-6-ot szoktam levadaszni a konyhapultrol.
taramiram Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1598
 A vonulási helyükre szórj ki sütőport.
Előzmény: Moka25 (1596)
CarIzma Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1597

Szia!

Nekem 1szer jelentek meg hangyák a lakásban, (igaz nem sok), de a hangyacsapda elég volt, bár kell néhány nap kb 1 hét, hogy hasson.

A márkájára már nem emlékszem, de nem az a "zöld" doboz, hanem kissebb 6 szögletü, fehér, és 4 db volt 1 dobozban.

Azóta nem láttam 1et sem.

Ha igazán bio, és humánus akarsz lenni, (én úgy hallottam, még nem próbáltam), hogy a birkatrágyát nem szeretik..., csak ugye az a lakásban érdekesen nézne ki, és lehet, hogy nem a hangyák menekülnének... 

Előzmény: Moka25 (1596)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.21 0 0 1596

De a szabad természetben a hangyaboly VÉDETT, tehát korlátozni csak a portán belül lehet.

Tudom, hogy kicsit OFF, de ha mar szobajott, tudnatok nekem vmi jo kis hazipraktikat ajanlani ellenuk? Rovarirtoval nem szeretnem telifujni az egesz lakast, a ket makkam miatt. Jelenleg hangyacsalik vannak kinn, de az nem sokat er:(

Előzmény: Antisystem (1595)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1595

Szia!

Azért ajánlottam ezt a kombinációt, mert a Fundazol 50 WP felszívódó hatású, tehát esőben is marad némi védettsége a növénynek. Mindamellett ha lesz 1 jó idős nap, nyugodtan megismételheted a permetezést, biztos ami tuti:)

A hangya nem növényi kártevő, a lakással szemben a kertben akár hasznosnak is tekinthető. Pl. megmutatja, ha megjelennek a tetvek, ugyanis az általuk kiválasztott "mézharmat" hangyakaja. Ha túlszaporodtak, vagy a házfaladhoz túl közel ütöttek tanyát,  akkor pl. a Basudin 5G rovarölő granulátum a Te barátod. De a szabad természetben a hangyaboly VÉDETT, tehát korlátozni csak a portán belül lehet.

ÜdV

Előzmény: CarIzma (1594)
CarIzma Creative Commons License 2005.04.20 0 0 1594

Szia,

Megpermeteztem a kisfáimat, de rá 2 napra elég nagy esőt kapott, gondolom le is mosta. Másik kérdés. 2 hete ültettem a fákat és most néhány fa alatt kissebb hangyabolyokat találtam.

Mennyire lehet ez káros a fákra?

Előzmény: Antisystem (1581)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.18 0 0 1593

Szia!

Alapvetően félkomolyan poénkodtam. Valójában a borszőlőt általánosságban 30 nappal szüret előtt már semmivel se illik permetezni, meg a záródott fürtök belsejéhez már úgyse jut el megfelelő koncentrációban semmi. Van egy pár szer valóban, amivel - ha nagyon muszály - szürkerothadás ellen még meg lehet szórni 2 héttel - évi 14 nap - szüret előtt, mint a Topsin M, vagy a Fundazol 50 WP. A sima kénpor (Thiovit & Co) még különösebben nem is tesz be a mustnak szerintem... ellenberger a gálic, na az valami :))))

Amelyik szerről ott konkrétan szó volt (a Topas ), az meg kémiai rokonságából eredően (az valamilyen-konazolok) biztosan elég agresszívan öli az élesztőt, ezt bármikor kipróbálhatod.

ÜdV

Előzmény: Cirfandlia (1592)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.04.18 0 0 1592

"A felszívódó gombaölőknél csak egyre kell vigyázni: szüret előtt 30 nappal még a szele is csak akkor érjen borszőlőt, ha a haragosodé a szölőskert. Ugyanis kiválóan ölik az élesztőt, tehát a must soha a büdös életbe nem fog elkezdeni forrni."

Szia, biztos ez? nem a kénre gondoltál? Mert az erjedést az gátolja/állitja meg, nem a felszívódók... szürkerothadás ellen szüret előtt nem sokkal (5-10 nap) is javasolnak permetezni akár felszívódóval is. 

Előzmény: Antisystem (1572)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1591

Akkor szivesen :)

ÜdV

Előzmény: Veszpremi (1590)
Veszpremi Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1590
OK, annak ellenére, hogy nem értetted a kérdést, a válasz jó és köszi, akkor elég lesz ma a Topas, meg még esetleg kis Decis a tetvek megelőzésére.
Előzmény: Antisystem (1588)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1589

Viszont más: a rózsáimon megjelentek a zöld levéltetvek. Akkor a többi növényen is napok kérdése. Virágzás idején a közismert szerek közt szerintem relatív a legméhkimélőbb napszálltakor a Decis. Másnapra már nemigen bántja a méhecskét.

ÜdV

Előzmény: Veszpremi (1587)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1588

Most cseresznye, meggy és őszi kezd virágozni, kérdésem, hogy a köv. napok csapadékja miatt mivel lenne célszerű a Topas mellett valami felszívódót még mondjuk ma rájuk nyomni?

Hogy őszinte legyek, nem értem a kérdést. A Topas ugye felszívódó szer, és hatásos a monilia és lisztharmat ellen. Ezt általában egy nem felszívódó szerrel van értelme kombinálni, mint pl az Orthocid 50WP vagy a Dithane M45 (Manzate), de ennek most a csapadék miatt nincs igazán nagy jelentősége. Vagy egy olyan másik felszívódóval, ami kiszélesíti a hatásspektrumát. Magam szőlőre szoktam fürtzáródás előtt Fundazol 50 WP-vel a szürkerothadás ellen.

ÜdV

Előzmény: Veszpremi (1587)
Veszpremi Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1587
A Topas hatásosnak bizonyult (hogy azonnal le is kopogjam) a most elvirágzó kajszijaimra, úgy tűnik, megfogantak a csapadékos idő ellenére a virágok. Most cseresznye, meggy és őszi kezd virágozni, kérdésem, hogy a köv. napok csapadékja miatt mivel lenne célszerű a Topas mellett valami felszívódót még mondjuk ma rájuk nyomni?
Előzmény: Antisystem (1580)
CarIzma Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1586

Szia

Köszi a segítséget!

Sikerült vennem mind a két féle szert, hétvégén (ha nem esik az eső) rá is szórom a kisfákra.

Majd még jelentkezem, mert biztosan lesz még néhány kérdésem.

Köszi

Szia

Előzmény: Antisystem (1581)
trachycarpus Creative Commons License 2005.04.13 0 0 1585
Bakker! Igen, PAJZSTETVEK! Elirtam! Gondoltam is ra, hogy nem irtam-e rosszul, de aztan elfelejtettem visszanezni.:) Lapostetu NINCS, csak pajzstetu.:)))
Előzmény: Antisystem (1584)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.13 0 0 1584

Szia!

Eppen viragzo citromfara lapostetvek ellen mit fujjak, hogyan?

A helyzet az, hogy a lapostetű nem a citromfán él, hanem pl. az emberen, és mint ilyen, a bőrgyógyászok asztala. A citromfádon lehet valamilyen fajta levéltetű, vagy pajzstetű. Pajzstetűre az 1%-os kenőszappannal való lemosás egy jó megoldás (nyilván nem a virágot törölgeted), a levéltetű ellen meg jó a virágboltban kapható tetüírtó spray, de vigyázz, hogy ne túl közelről fújd, mert perzselhet. Szintén ajánlható az Actara 25WG permetszer, a használati utasításában leírt töménységben.

ÜdV

Előzmény: trachycarpus (1582)
bjuci Creative Commons License 2005.04.13 0 0 1583

Köszönöm. Akkor megyek a Topas-sal, mert már elkezdődött a virágzás, és sajna nagyon rossz tapasztalataim vannak a moníliával.

Mindenkinek jó kertészkedést!

Előzmény: Antisystem (1580)
trachycarpus Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1582
Heyho... Eppen viragzo citromfara lapostetvek ellen mit fujjak, hogyan? Lehetoleg a noveny ne dogoljon meg, csak a tetvek.:) Kosz
Antisystem Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1581

Nézd, egy tuti: lényegesen kevésbé lehetnek csak ártalmasak mint a monilia, ami simán elpusztítja 1-2 nap alatt a facsemetét. Egyébként szerintem a perzselő tulajdonságú szereken kívül (amilyen a réz meg a kén) mindenféle gombaölő szert használhatsz. Ha nagyon-nagyon biztonsági játékra törekszel, akkor Orthocid + Fundazol 50WP - azzal még magot meg palántát is lehet kezelni, és így kombinációban a legtöbb gomba-kórokozó ellen véd. Egyébként a Fundazol 50 WP-t ajánlja a gyári leirása kifejezetten díszfaiskolába és erdészeti csemetekertbe

ÜdV

Előzmény: CarIzma (1578)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1580

Szia!

Igaz, a virágzó növények átlag rosszul tűrik a rezet. Majd virágzás után újra lehet használni a fárkra gombás levélbetegségek ellen (kivéve lisztharmat), csak nem kánikulában:)

A Topast ha szavatos, persze. (gyártástól 3 év, rajta van a dobozán)

Fehérbimbós állapotban, majd rá cc. 10 napra.

Egy héttel a Nevikén után nyugodtan permetezhetsz Topas-sal, vagyis, ha kell, akár most.

ÜdV

Előzmény: bjuci (1579)
bjuci Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1579

Sziasztok, tanácsért jövök.

Lemosó permetezést csak 1 hete sikerült megejteni, sárgabarack, körte, alma, szilva, meggyfákon, Nevikén nevű szerrel. Eddig ugyan Championt használtunk, de most ezt ajánlották, mivel már a vegetáció beindult, rézzel veszályesebb lett volna, igaz ez?

Úgy tudom, hogy a kén nem véd monília ellen, tehát az ellen is kellene védekezni. Topas nevű szerem van tavalyról, ezt ugye felhasználhatom?

Mennyi idővel lehet a lemosó után?  A virágzás melyik szakaszában? Egyáltalán, mennyi időnek kell eltelni két permetezés között?

Köszönöm, ha válaszoltok.

CarIzma Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1578

Sziasztok

Tanácsokat szeretnék kérni néhány dologban.

Hétvégén ültettem néhány cseresznye, meggy, és szilva fát (csemetét).

Kérdésem az, hogy kell e ezeket a pici fákat permetezni, és ha igen milyen permetszerekkel, mikor és mennyire?

Olvastam a Moka25-nek írtakat kb hasolnló kérdései voltak neki is.

Topas 100 ec, rubigan, stb permetszereket a csemetefákra is lehet használni?

Köszi mindenkinek a segítséget, tippeket, tanácsokat.

Antisystem Creative Commons License 2005.04.12 0 0 1577

Szia!

Le lehet törölni a fehér bevonatot?

A "fehérgyapjas" a rügyfakadást jelenti praktice.

ÜdV

Előzmény: RAMBO (1553)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1576

Nektek is hasonlókat:)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1575)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1575
Majd hiradassal leszek - odaat!;))

Itt meg elkoszonok... Bar lefekves elott meg eljarom az esoszunet-tancot, hatha bejon holnapra;))
Nyugodalmas joccakat!;)
Előzmény: Antisystem (1574)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1574

Off: a tenyésztésre én is. Nálunk most volt a napokban oltás mizéria, a kuty és az egyik maccs meg se nyikkant, a másik viszont 3 helyett hisztizett, fújt, csinálta a balhét. Egész addig, amíg le nem tettem, utána meg elkocogott a tányérjához falatozni kicsinyég a nagy ijedelemre. Dilis nyávogók :))) Na erről ennyit ebben a topicban :)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1573)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1573
:DD
Itt a kozelben csak egy szomszednak van komolyabb mennyisegu szoloje, de vele nemigen vagyunk joban;))

OFF
Ma kivettek a csovet, hat kicsit brutal eljaras volt. Engem majdnem fel kellett mosni, de a szoroske eleg jol birta, csak ketszer nyafizott.
Fejrazas a mutet ota csak 2x volt, az is sebpiszkalas (doki atkototte, megnezegette) utan. Szoval remenykedunk, hogy akkor is csak a cso meg a bolygatas miatt. Egy het mulva lesz tenyesztes eredmenye, gombat is nezetnek. Kivancsi leszek!!
Előzmény: Antisystem (1572)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1572

Igazán nincs mit.

A felszívódó gombaölőknél csak egyre kell vigyázni: szüret előtt 30 nappal még a szele is csak akkor érjen borszőlőt, ha a haragosodé a szölőskert. Ugyanis kiválóan ölik az élesztőt, tehát a must soha a büdös életbe nem fog elkezdeni forrni.

Off: Mi van a macsekkal?

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!