Keresés

Részletes keresés

kgy2316 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1631
hacsak úgy nem :-) kösz :-)
Előzmény: Antisystem (1630)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1630

keveréked elég durván hangzik, 3-nál több szert sosem illik keverni

Na ja, a szükség nagy úr :)))

Nézd, a kémia tudománya szerint a reakcióknak van két fontos paramétere: a koncentráció, meg az idő. (meg persze a hőmérséklet, de az itt nem játszik). Ha eleve higitottan kevered össze a dolgokat, és azonnal felhasználod a keverékedet, nagyságrenddel kisebb a bármiféle káros kémiai reakció esélye, mint ha a tömény szereket locsolod-szórod az edénybe, vagy ha állni hagyod két napig. Persze vannak híresen erős inkompatibilitások, mint a szerves-foszfátok és a lúgos szerek (lúgos közegben a szervesfoszfát gyorsan bomlik), vagy a poliszulfidok (Neopol, Mészkénlé) és a gálic, vagy a rézoxiklorid és az olaj.  De általánosságban, a lúgos oldatok (mint a mészkénlé vagy a bordói lé) nemigen tűrnek meg más szert.

Az EC formulák általában korlátlanul keverhetőek egymással (mindegyik szerves oldószert és emulgenst tartalmaz), az EC és a WP se szokott ütközni, ha feloldva kevered össze.

Na, ilyenek.

ÜdV

Előzmény: kgy2316 (1629)
kgy2316 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1629

szia,

azért kérdeztem, mert permetszerek kevergetésénél vigyázni kell, mert vannak amelyek nem keverhetők egymással... a keveréked elég durván hangzik, 3-nál több szert sosem illik keverni, ki tudja mi lesz abból, ha a különböző anyagok reakcióba lépnek egymással... tehát keveredett, kipróbálom...

Előzmény: Antisystem (1627)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1628

Nézd, van itt egy topic a szövőlepkéről, ott vetette fel egy olvtárs - és ebben baromira igaza van - hogy a monokultúrás fásítás öngyilkosság, mert hihetetlenül kedvez a kórokozók szaporodásának. Namost a fenyő szép fa, kedves fa, hangulatos fa (nekem is van egy, olyan cc 5 m-es) , de amikor a budapesti agglomerációban (inc. Budafok, Érd, Diósd, Tétény) kialakult a mai telek-szerkezet, és elhalt a háztáji gazdálkodás (mondjuk a 70-es évekre), az elöregedett mindenféle gyümölcsfák helyére mindenki fenyőket meg tujákat ültetett, praktice kialakult egy fél-monokultúrás fenyves.  Amiből most szopacs van, minden második kertben siralmasan elszáradt fenyőcsonkok alakjában. Mert sajnos ez egy olyan beavatkozás a természeti egyensúlyba, hogy úgy tűnik, már a másik oldalról is be kell avatkozni (és a fenyőket is permetezni mindenfélével), hogy az egyensúly helyreálljon. Legalábbis én így látom ezt a problémát.

ÜdV

Előzmény: kígyószisz (1621)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1627

kipróbáltad már a Fundazol+Topas mixet?

Légy erős, a nyaralóban lévő szőlőt - amivel tavaly nem tudtunk igazán foglalkozni mindenféle családi ügyek miatt - augusztusban ilyen "állatorvosi ló" állapotban találtam, az összes létező kártevő meg volt rajta szép számban. Az akkor Fundazol (szürkepenész) + Ridomil plus Gold (peronoszpóra) + Topas (lisztharmat) + Zolone 350EC (mindenféle rágó, szívó, nyaló rovarkártevő)  + Nonit (a tapadásra) keveréket kapott, egy nagyon kiadós öntözéssel és a már rothadó termések eltávolításával egybekötve. Helyre is jött nagyon szépen, pedig komolyan féltem, hogy a tőkék is megsínylik a dolgot.

Mondjuk azt egyik keveréknél se javaslom, hogy fél napokat tárolgasd, azt nem biztos, hogy mindegyik bírja. Az ember beletesz némi vizet a permetezőbe, azután kis edényben egymás után feloldja a hozzávalókat és rázogatás mellett lassan belecsurgatja, kiegészíti a vizet a végtérfogatra, ősszeráz, pumpál, oszt hajrá :)

ÜdV

Előzmény: kgy2316 (1625)
kgy2316 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1626
muszáj, bocs
Előzmény: kgy2316 (1625)
kgy2316 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1625
hello,
kipróbáltad már a Fundazol+Topas mixet? a Topas+Orthocid működik, ezek keverhetőek, de Fundazol+Topas keveréket még nem próbáltam... hétvégén muszály lesz megint nekifutnom, tehát biztos vagy benne, hogy keverhetőek?
Előzmény: Antisystem (1609)
bigbuzz Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1624

Köszi szépen, így gondolom én is.

Köszi mindenkinek a többit is!

Előzmény: Cirfandlia (1622)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1623
orthocid is volt benne, esőmentes másfél napban permetültünk. De ami ferőzési nyomás lehetett.... nem meglepő. köszi a fundazol tippet, legközelebb azzal is megpróbáljuk ;-).
Előzmény: Antisystem (1609)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1622
bigbuzz: a metszést ne hagyd el - főleg ne egy 2-3 éves, koronakialakítás stádiumában levő barckfánál, mert a számos meghagyott ág és rügy miatt túl sok sűrű; de vékony, gyenge hajtást nevelne a fa. Még most sem késő; ami veszély lehet, hogy a frissen kötött terméskezdeményeket letörheted (ebből nem sok lehet a fiatal fákon) ill. a tápanyagok már nagyrészt a vesszőkbe áramlottak, és ez veszteséget okoz a levágott ágakkal, de még mindíg kisebb baj mint metszetlenül hagyni. 
Előzmény: bigbuzz (1607)
kígyószisz Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1621
Lehet, hogy Budafokról jött a baj? :-)))) Én Érden lakom, a 6-os vonalán.
Előzmény: Antisystem (1618)
kígyószisz Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1620

Köszi a vígasztalást :-))) Gondolom, akármennyi Fundazol is több, mint a semmi :-)))

Etetem is a drágát, kap külön műtrágyát, ezt,azt, hogy jó kövér legyen, ellenálló a betegségnek :-))

Előzmény: Antisystem (1618)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1619

Na ja, de az 5 ampullás Score (amellett hogy tényleg jó) vagy 1500 pénz, és nagy luxus lenne fél liter miatt bekeverni a 10 litert.

Mondjuk azt meg lehet tenni, hogy az ember átönti pici üvegbe, és fecskendővel kiméri egy szobanövény-spriccelőbe a fél literhez...az kb elég a Móka barackfácskájára:)

ÜdV

Előzmény: smith (1616)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1618

Nézd, miután én csak szakkontár vagyok:), max bólogatni tudok...

De azt gondolom, hogy müxik a dolog: van itt a közelünkben egy kis fenyőerdőcske, az is beteg volt, kúrálták, és ilyesmi történt vele. Az 1-2 legbetegebb fa kivételével most már mindegyiken friss hajtások tömkellege van.

Sajnos itt Budafokon is nagyon sok a kiszáradó fenyő.

Elvileg a Fundazol belocsolásra is jó és fenyőre használható, de amíg azt tudom, hogy mennyi kell egy dísztök-palántának, arról legfeljebb saccaim lennének, hogy mennyi jó egy 10 m-es fenyőnek.

ÜdV

Előzmény: kígyószisz (1615)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1617
Wow, ez jo hir, Orthocid meg van is otthon;) Koszi szepen!!!:o))
Előzmény: Antisystem (1614)
smith Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1616
Nem is helyette gondoltam, hanem mixelve, vagy egyiket ide, másikat oda. Másrészt ilyen pici adagokhoz az ampullás kiszerelés kényelmes is.
kígyószisz Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1615

Szia, Antisystem :-))) Sajnos, a 30 éves, mintegy 15 méter magas, korábban gyönyörű fenyőfám nagyon beteg. Kettő van a telken, az egyik (érdekes). Köré épült pedig a kocsiút, a pázsit, az ágyás, azaz nagy becsben volt, a kert egyik nagyon sarkalatos növénye, kivágásról szó sem lehet. Tavaly vettem észre, hogy valami van vele, az idén tavasszal már megindult a megmentési eljárás. Mint kiderült - szakképzett kertész által -, rozsdabetegsége van. A levelei felét már elvesztette, egész ágai vannak haldoklóban. Nagyon lehangoló látványt nyújt (valszeg egy néhány házzal arrébb lévő még nagyobb fenyőtől kaphatta, mert az szerintem már halálán van). Kapott rozsda + atka ellen + Zolone-os permetezést kétszer, az új hajtásai a végeken egészségeseknek is tűnnek (de csak 1-2 cm). Aszonta a kertész, ne türelmetlenkedjek, az idén még nagyon-nagyon sok levelet fog veszíteni, de jövőre már látható lesz a javulás.

Azért aggódom. Egy kb. 8-10 méter átmérőjű, álomszép fáról van szó. Szerinted van esély a megmentésére? És mit adjak még neki? Lehet-e "alulról" is etetni valamivel?

A segítséget előre is köszönöm.   

Antisystem Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1614

Na ya, a Score jó lisztharmatra is meg tafrinára is, viszont annál meg a monilia nem szerepel. Van valami horror drága cucc, ami mindre jó, most nem jut eszembe a neve. De ha keversz a Topas mellé Orthocidot, akkor az továbbra is jó a növényeidre, és tafrina ellen is véd.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1612)
smith Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1613
Tafrina ellen a Score-t használom. Reggel konstatáltam, hogy délután eksön lesz ezügyben.
http://www.syngenta.hu/hun_website/showpage.asp?filename=score250ec.htm
Előzmény: Moka25 (1612)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1612

Hajjajj:(

Tudnal nekem olyan szert mondani, amit a Topas melle bekeverve a monilia ellen is, meg a tafrina ellen is jo? Ugyanis a barack igen kicsi, van vagy 10 gallyacskaja, ha nem muszaj, nem szeretnek kulon neki mas lottyot keverni.

Elore is koszi!!;)

Előzmény: Antisystem (1611)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1611

Szerintem valamennyire jó, a hivatalos könyvben és előiratban viszont nem szerepel.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1610)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 1610
Hopp, nalam is tafrinas a barack, de en a Topas-bol adtam neki, ha mar ugyis fujtam a szomszedjait. Az nem jo tafrinara??
Előzmény: Antisystem (1608)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1609

Ha a Topas önmagában kevés, keverd össze occsó oszt jó Fundazol 50 WP-vel, az is felszívódó, de teljesen más hatásmechanizmusú szer. Ha meg nem esik, akkor occsó oszt jó Orthociddal :)

ÜdV

Előzmény: Cirfandlia (1605)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1608

Szia!

Az őszibaracknak csak a megevéséhez értek:), tafrina ellen meg jó pár szer, ha felszívódó kell, akkor Score 250EC, ha helyi hatású akkor Orthocid 50 WP, (lehet kombinálni), virágzási időszak után meg mehet ujra a réz is, tudomén Champion 50 WP, rézoxiklorid, bordói lé, stb.

ÜdV

Előzmény: bigbuzz (1607)
bigbuzz Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1607

Bocs, hogy eltérek a témától, azért talán valahol idekapcsolható lesz. A sok eső és egyéb akadályok miatt eddig se permetezni, se metszeni nem tudtam a 2-3 éves őszibarackokat. Melyik a kevésbé rossz, ha már virágzás után metszek és védekezek intenzíven, vagy most már hagyjam a metszést, csak hajtásválogassak, meg zöldmetsszek?

Mi a legjobb tafrina ellen és milyen veszélyek leselkednének a fákra, ha most metszenék? 

Köszi

Előzmény: Antisystem (1602)
Moka25 Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1606

Akkor nem en latok remeket a szombaton (mar masodszor!) permetezett cseresznyefan!! Nem birtam egyertelmuen megallapitani, Parom szerint meg csak a rengeteg, mar szirom nelkuli virag osszeolvad es csak azert latom barnasnak. Hat majd meglatjuk...

A fu mindenesetre kikelt, ugyhogy jippijjjjaaaajjjeeeee!:o))))

Előzmény: Cirfandlia (1605)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1605

Hát Topas varázsszer ide vagy oda; 8 napja permetezve a meggyfát mégis megtámadta a Monília. Érdekes, hogy a fának csak az ÉK-i egynegyedén van forrázás, (talán onnan vert az eső gyakran?) és csak az egyik meggyfajtán (érdi jubileum). A másik fajta (Újfehértói fürtös) egészséges bár tudom van különbség a fajták között érzékenységben.

Mondjuk amit 2 hete művel az időjárás, nem is csoda... ma újra permeteztünk.

pasa_ Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1604
Itt a kajszi gyonyoruen fogant, mar tele van meggymagnyi barackokkal, a leveleit meg most kezdi bontani. Megy es cseresznyek tartos viragban allnak vagy egy hete, almak most indulnak.
Előzmény: Veszpremi (1601)
Antisystem Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1603

Ja, még valami az előzőhöz:

Mivel az elsősorban ajánlható környezet-kímélő Dimilin a hernyók fejlődésének gátlásával éri el a hatását (nem tud kitint létrehozni), ezért a hatása lassan áll be, inkább a fertőzés megelőzésére, vagy kezdeti fetőzés tovaterjedésének gátlására alkalmas. Ahol már nyüzsiznek a fírgek:), ott szerintem ésszerűnek látszik mondjuk a rövid hatású de meglehetőst killer Decis-sel kombinálni, ami a nyüzsgő populációt órák alatt leredukálja egy kezdeti fertőzés szintjére.

ÜdV

Antisystem Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1602

Halihó!

A Decis előnye, hogy közterületen is használható, a hátránya, hogy a hatása (főleg esős időben) nem tartós. A Bi58 és hasonló dimetoat hatóanyagú szerek mind II. kategóriásak, csak zöld könyvre kaphatók.  A virágzó fára inkább Dimilin 25 WP használnék, ami szintén jó a lombrágó hernyók ellen, viszont a leírása szerint nem veszélyes méhekre. Erdészetekben is ennek a hatóanyagnak a Dimilin ODC-45 nevű variánsa az ajánlott. A vegyület nem különösebben mérgező.

Szintén jó választás lehet szerintem  a Zolone 350EC, mert a zöld növényi részekbe fél nap alatt felszívódva 2-4 hétig megvédi a fát a rágó kártevőktől, levéltetvektől, pajzstetvektől, még csapadékos időben is. Elvileg méhkimélő technológiára is alkalmas, napszálltakor permetezve másnapra már nem különösebben veszélyes a méhekre, lévén felszívódott a zöme Viszont a permetezéssel vigyázni, mert - bár szabad forgalmú, III. kategóriás - ugyanúgy erősen mérgező, mint az Unifosz vagy a Bi58.

ÜdV

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!