Van egy vörösfenyőm amin pajzstetvek vannak. A Hermesben ajánlottak valamilyen A betűs permetezőszert. Az lenne a kérdésem, hogy mindenképp kell permetezni (ahhoz, hogy ne legyen baja a fának), vagy eltűnnek idővel a tetvek maguktól is?
Úgy rémlik, hogy a XI. kerületben (Bp), a Bartók Béla úton, a Körtértől a Kosztolányi felé menet a volt mozi oldalán lévő kertészeti boltban van ilyesmi, de hogy mikor, azt nem tudom...
Sziasztok! Elnézést, hogy nem olvasom át az egész eddigi beszélgetést, de most sietek. Lehet, hogy már volt szó ilyesmiről, amiben segítségeteket kérem, de én már elég régen ápolgatok szobanövényeket, de ezzel a károkozóval még nem találkoztam. Szerintem valami gombaféle lehet. Fehér por, ami foltokban tapad a növényeken - kaktuszon, levendula levélen. Hiába kefélgettem le puha fogkefével újra megjelent és terjedt a másik növényre is! A Fokföldi ibolyám virágjain is vannak fehér foltok - ez egy másik probléma, ez "anyagában" szineződött el. Ebben is jó lenne jó tanács! Emlékszem, hogy régebben volt olyan szakbolt, ahol időnként egy szakembernek meg lehetett mutatni a beteg levelet, és ajánlott gyógymódott. Ha tudtok ilyen lehetőséget Budapesten, írjátok meg! Azt is megköszönném! Üdv, Juli
Nem cserebogarak, sztem, azok a mult heten rajzottak. (Bocs, Pragaban vagyok, azert nincsenek ekezetek). Olyasmi egyebkent, mint egy nagyon karcsu cserebogar, kicsit vorosesebb szinben.
Sajna a digitalis gepem nem tud olyan kozelre fenykepezni, a multkor probaltam a naplomnak, de csak homalyos pacak lettek. Majd a nejemnek veszek egyet a hazassagi evfordulonkra. :))
A Zolone jo lesz, felszivodoval akartam permetezni penteken-vasarnap kozott. A Zolone melle tehetek Dithane-t az orbanc es a perenoszpora ellen? Nem utik egymast?
Öreg őszibarack fámat "óriás hanygyák" (nem hangyák csak úgy néznek ki, de 10X akkorák) lepték el, minden lukon behatolnak és rágnak ( a fa alatt fűrészport látok).
Tavaly ebből a fából 11db kb 1 cm-es lárvát piszkáltam ki (fehér férgek voltak a fa törzsében) és betapasztottam a sebeket; akkoriban jelentek meg először!
Tudja valaki, hogy kik ezek, hasznosak vagy károsak?
Nézd meg közelröl. Fox találni rajta spirálisan egy szúrásnyomsort. Ha így van, akkor a hajtáshervasztó darázs kártételét látod. Vágd le az egészséges rész 5 centijével együtt, szert majd ajánlanak a szakik.
Kortefacskam hajtasvegei lekonyultak:(( Nem talalok a neten semmi ertelmeset, a kortelevel-bolharol azt irjak, mezmarhatot valaszt ki, de itt ennek nyoma sincs. Ki lehet a bunos es mivel kinalgassam?
http://www.kertpont.hu/kepek/394_3182_6.jpg - nem a cserebogarakkal gyűlt meg a bajod? Azok akkorák mint a kőrisbogár, és barnák. A Zolone 350 EC jól felszívódik a levélbe, és a levélrágó bogarakat is, meg a gubacsatkát is kiirtja. És méhkimélő technológiára is alkalmas...
A zöld petéidről viszont ötletem sincs, nem tudod lefényképezni digitális géppel? A fürt-kezdemények közelében vannak?
A szőlőm nagyon szép, 4-10 cm-es hajtások vannak rajta, ezt mind egy hete nőtte, és hál' Istennek, nem perzselte le a Thiovit Jet.
Egy-két levélen láttam a szőlő-gubacsatka jellegzetes kártételét, egyelőre nem éri el a kárküszöböt.
Viszont van valami, ami nagyon aggaszt. Az korábban hajtó tőkéken, a hajtáscsúcs közelében 1 mm átmérőjű áttetsző zöld színű peteburkok vannak. A leveleken a kőisbogárhoz hasonló méretű és nagyságú, de barna színű bogarakat láttam (ezekből elég sok volt). Nem tudom mi ez, és nem tudom mennyi idő múlva kelnek ki a peték.
kipróbáltam, összekevertem, kipermeteztem. Remélem használ... sajnos 2 meggy a háromból elég szomorúan néz ki, de a harmadikon nyoma sincs a moniliának. Ugyanakkor, ugyanazzal permeteztem, egyszerre virágoztak, bár a három nem ugyaz a fajta...
Köszi! Iszonyat paráztam, felhívtam a gyártó terültei képviselőjét, ős is megnyugtatott. Mindenesetre jó tanulság volt: MIELŐTT lemegyek permetezni, pontos adagolási tervet készítek magamnak.
Nem jut eszembe a neve, kifejezetten meggymoniliára javasolt szerrel. Amúgy mindkét szomszédom - de főleg az egyik - moniliás meggyfákat "termeszt", de az idén mindenki gőzerővel permetezett (én is közöttük), az ő meggyfáik rendben vannak, az én babarózsám - immáron harmadik ízben, azaz 2003-ban, 2004-ben és most 2005-ben - azonban, a virágzást követően (de csak akkor) tönkrement, sajna.
Lehet, hogy más technikát kell alkalmaznom a permetezéshez, talán sűrűbben kéne csinálnom, mint a szomszédok, mivel az ő meggyfáik szép nagyok, míg az én babarózsám icikepicike, ami a történések ismeretében nem is csoda.
Ja, a mályvarozsda (lat: Puccinia malvacearum ang: Hollyhock Rust)
Engem is az visz sírba egyszer....itt van némileg nagyitott képen:
Valaha 3x-i Saprol-os permetezéssel lehetett kezelni, de ezt a szert az EU-csatlakozással kivonták a forgalomból. Most Dithane M45 (Manzate) és Fundazol 50 WP keveréket használok, de a Dithane nem felszívódó, úgyhogy gyakran kell ismételni.
Sziasztok, újfent itt :-))) Virágzás után a babarózsámat megette a monilia. Nálam szakértőbbektől úgy hallom, ez normális és mindig virágzás után következik be (ez bejött), már amennyiben rendesen és gondosan permeteztem (3-szor kapott az idén). Ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Persze, levágtam az érintett ágakat, nem túl sok maradt belőlük, és tavaly pontosan ugyanezt tettem. Még permetezek az idén, tavasszal is, de ősszel egészen biztosan, legalább kétszer.
Kérdés: szerintetek hogy fog megnőni valaha a babarózsa (szilvarózsa), ha évről évre ez folyik? Láttam már képeken szép nagy babarózsákat. Azt hogy csinálják?