Keresés

Részletes keresés

Freddy56 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3927
Itt, az ország legmélyebb pontja mellett - jelenlegi hóhatár alatt pár tíz méterrel - már tegnap délután háromtól esik az eső.
Éjjel volt pár óra szünet, hajnalban újra kezdte, de azóta is csak esik-esik. Ha hó lenne, már jelentős magasságot ért volna el.
Tegnap megnéztem a fügéimet, kivijeimet, kákit, jujubát, első látásra minden nagyon rendben van.
Előzmény: ninovarga (3924)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3926
A freemail megint szarakodik/bocs a kifejezésért,de nagyon idegesítő/,elolvasni nagy nehezen el tudtam,de válaszolni már nem.Az egy -érett termést tartalmazó-kép alapján sztem Fertődi bőtermő.Igazság szerint a növényük nagyon egyforma,max atüskézettségük alapján lehet saccolni a fajtát,ha nincs a termésről kép.Érésidőben térjünk vissza rá/ de sztem Fertődi/.Az állatos képek aranyosak,a gyerekeimnek külön tetszett./Főleg a süni..
Előzmény: Törölt nick (3913)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3925
Hát nem tudom,ahol én megsüllyedtem kba felső 10cm volt laza,a többit /lefelé/már az autó fötörte mélyebbre.Amikor ásóval próbáltam a kerék környékehez férni elég keménynek tünt/a már említett 10 cm alatt/
Előzmény: ninovarga (3917)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3924
Zsolti, jártál ma kint? Láttad, hogy a településen belül is a nulla hómennyiségtől a 4 centiig minden előfordul? A Ti utcátok felső végén már látsz valami fehérséget, a mi magasságunkban pedig nincs hó. Nálam a hegyen 10 cm.
Előzmény: szaguaro (3923)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3923
A francba, bezzeg én soha nem kapok semmi bónuszt! Pedig mindig szerettem volna egyet!
Előzmény: Törölt nick (3913)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3922
Akkor mérd hozzá azt is, hogy Letenyén gyakorlatilag nincs hó. A távolságot tudod. De nem is kell Lentiig elmenni, elég fölmenni itt a dombokra.
Előzmény: Béla1007 (3921)
Béla1007 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3921

Sziasztok !!

Talán a megdöbbentő kifejezés az én értelmezésemben a helyénvalóbb.Most láttam a híradóban a Lenti és környéke felvételeket, mintha nem is ez az ország lenne innen Dunaújvárosból szemlélve.

Az a szép terület ami 2008 tavaszán legalább 2-3héttel megelőzte a Mezőföld és környéke vegetációjának fejlődését az most zord és goromba :((

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3920
Vagy egy másik, ugyanebben a témában:

Tipikusan az a helyzet, amikor "minden méter" számít a tengerszint feletti magasságban a hó megmaradása szempontjából. Ilyenkor érdekes percek alatt 20-30 cm hóból a "semmibe" jutni. Szinte hihetetlen annak aki nem járja végig.
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3919
Idézet egy másik fórumból, avagy jelenségek, amelyekről oly sokat mesélek:

"Délután 1-kor átmentem Tapolcára (légvonalban kb. 35km K-DK). Zalaszetgrót 5cm hó, Sümeg (20km) 7-15cm, Sümeg-Tapoca ún. "erdei út" helyenként 20cm-es hó, majd az erdei út Taplcai oldalán elkezdett fogyni a hó és 3km-rek később Tapolcán már csak nyomok voltak. Tapolca DK-i részén semmi. Mindenhol hó esett. Az erdei út kb 2-300m-re van a tengerszint felett... És Tapocán értetlenkedtek, hogy miért tartott majdnem egy óráig az út."
mergez Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3918
Ez fantasztikus, gratulálok! Ezek szerint ez még csak virágzás lesz? Az enyém tavaly előtt novemberben virágzott (tavaly nem), de az is elfagyott utána. Ez inkább úgy néz ki, mintha pici gyümölcskezdemények lennének.
Mesélj róluk kicsit, mióta vannak meg, milyen hideget kellett elviselniük, stb...
Előzmény: sbubu (3908)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3917
A fák úgy ki vannak lazulva ebben a péppé vált földben, hogy egész nagy csemetéket át lehetne most úgy ültetni, hogy két markos legény egyszerűen kihúzná gyökerestül. Ha komoly szél támad, veszélyben lesznek a nagy fenyők. De különösen az, vagy aki a közelükben van.
Előzmény: Törölt nick (3916)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3916
Hát ÉNY Somogyban is esett egész nap ez az istenverte hó,de csak latyakot csinál,mert el is olvad,meg arra volt jó,hogy traktor húzzon ki a postakocsival/mert amivel járok természetesen nem ilyen körülmények közé való,de ez kit érdekel?.../
Előzmény: tomajiandi (3903)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3915
Sőt, mediterrán ciklonokból származó hó támogatásával mérték három héttel ezelőtt Horvátországban a nagyon alacsony minimumokat, de tavaly télen Dél-Magyarország is szenvedő alanya volt a mediterrán ciklon havának a legkritikusabb időszakban. Az idén a horvátországi, Baranya déli részét "súroló" mediterrán ciklon havának a következménye volt Slavonski Brod nagyon alacsony minimuma.
Hát akkor valaki mondja meg nekem, hogy mi az a "mediterrán hatás"!
Előzmény: ninovarga (3914)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3914
Egyébként az utóbbi hetek mediterrán ciklonjaiból Iklódbördőce 100 mm összmennyiség körül van. Ha ez hóban jött volna le, egy méter fölötti hómennyiségnél tartana.
Számomra is nehezen értelmezhető, amikor "mediterrán hatásról" beszélnek. Az ilyen típusú mediterrán ciklonok legnagyobb kedvezményezettje Ék-Mo., Ukrajna és Románia. Ezek szerint ezeken a helyeken a leghatározottabb a "mediterrán hatás". Csapadék szempontjából a legérintettebb Dny-Mo. Ez is mediterrán hatás, csak a rosszabbik fajtából. Tehát, hogyha a mediterrán hatáson a pozitív hatást értjük, akkor a legzordabb klímájúként számon tartott térségek mondhatják magukat a legfavorizáltabbaknak, ennélfogva a "legmediterránabbnak".
Az már mellékes körülmény, hogy a ciklon, elmozdulása után, maga mögött ránk húzza a szibériai hideget. De ha úgy alakul, hogy a visszaforduló ágából a keleti térség nem kap havat, csak a nyugati marad hótakaróval, akkor a rá következő hideg periódust is jobb túlélési esélyekkel veheti kelet, mint azok a térségek, amelyek hóval a nyakukban várják a véget.
Előzmény: Törölt nick (3912)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3911
Délnyugat-Magyarország kijelölve. Immár 36 órája, egyfolytában...
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3910
Egy kicsit hosszabb időt igényel, de nem vagyunk még elkésve.
Előzmény: sbubu (3909)
sbubu Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3909

Szia Nino !

Ezt a 3 "elvadult" kivi tövet tavasszal szeretném kicsik megszelidíteni, kérlek adj tanácsot hozzá(akár rajzolj is bele, ha ez megoldható).

Én arra gondoltam, hogy 1,5-2m magasságban az oszlopk elé kihúzok egy erős drótot és ahhoz kötözöm a vesszőket, ha így jó lenne akkor melyek vesszőket hagyjak meg és melyeket vágjak le? Köszönöm !

sbubu Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3908

Ennek a gyönyörű japán naspolyának nekem sem lett volna szívem letörni egy ágát!

Az enyém is határozottan jól néz ki, a csúcsa lehet, hogy kicsit fagycsípte lett, mert nagyon sokáig hajtott ősszel, sőt még ezekben a virágokban is bizakodom, mert még nagyon zártak, s reményeim szerint így nem oly védtelenek a fagyokkal szemben:

Előzmény: mergez (3893)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3907
sbubu Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3906

Lesz TAVASZ ! ezt mondják az én otthoni első hírnökeim:

ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3905
Már megfogalmaztam az alábbi kis szöveget, amikor megláttam a hozzászólásodat, mert újranyitottam a hozzászólást, mivel nem engedi föltölteni a képeket, azt állítva róluk, hogy túl nagyok, pedig le vannak kicsinyítve.
Válasznak is megfelelő lenne.
Mindenesetre ezt elküldöm, aztán tovább próbálkozom.

Ezeket a képeket elsősorban síkvidéken élő topictársaink figyelmébe ajánlom.

Ma reggeli letenyei "hóhelyzet" az egész éjszaka tartó intenzív zalai havazás után.
Itt 150 méteres tengerszint feletti magasságon vagyunk. Még összefüggő hólepel sem alakult ki a belső dombvidék 10-15 centiméteres hórétegével szemben, ennek a néhány 10 méteres szintkülönbségnek köszönhetően.
Könnyen belátható, hogy az Alföldre jellemző 85-100 méteres tszf. magasságban még hópelyhet sem kellett volna látnunk, itt a ciklonnak immár a hideg szektorában.
Ez a jelenség mély benyomást keltő kontrasztot eredményez egymástól csekély távolságban lévő, elenyésző szintkülönbségű helyek közt.

Baranyában például, az ilyen, borotvaélen táncoló hóhatár esetén kialakuló hótakaró kelti azt a látványt a Mecsek, a környező dombvidék és az egészen alacsony szinten lévő síkság kontrasztjával, amire a "Mecsektől délre" misztikuma épül.

Ez a megfigyelés fontos segítség lehet ahhoz, hogy mikor, mit és hogyan értelmezzünk.

Előzmény: Béla1007 (3900)
sbubu Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3904

Szia Extremee !

Az egyik mini kivim teljes napon van, de a nagy szőrős rokona nyár közepére ránő és kissé árnyékolja, megégni nem szokott, de nagy melegben lógnak a levelei. Van egy másik tövem viszonylag árnyékos helyen(ezüsfenyők közelében), ez is beérik, de sokkal gyengébben hajt és kevesbb rajta a gyümölcs, szerintem az árnyékos hely is közrejátszik ebben, de beérni tuti, hogy beérik.   

Előzmény: Törölt nick (3885)
tomajiandi Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3903
 Az még cifrább, hogy én itt ülök Zalában, a hó elállt, csak 2 cm-nyi.  Latyak  az van, hajnalban is csöpögött az ereszből.
Előzmény: Béla1007 (3900)
sbubu Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3902

Szia Szaquaro !

Igen sok esetben akkor hoznak a növények gyökérsarjakar, ha megsérül a gyökerük.

Nekem az egyik jujubám oltott volt és már épp elkezdett teremni, és hozott 1 gyökérsarjat is. Majd következő évben lepusztult róla a nemesrész és azóta folyamatosan hozza a gyökérsarjakat egy egész kis telepet képzett már. Pedig itt csak fűnyírás történik, ásás soha, szóval nem valószínű, hogy megsérült volna a gyökere és azóta folyamatosan sérülne, hogy mindíg hozza az újabb sarjakat.  Szerintem ez sarjadzási hajlam növényfajtáktól függ és akár még azon belül növényeknént is változhat, merta a többi 6 jujubámnál eddig még nem nőttek sarjak.

Magvetési tapasztalatokat Lantos Andrástól hallottam, ő hoztott be még jó régen a SZU-ból 3 fajtát. Ő mondta, hogy meg kell óvatosan repeszteni a héját, de nem mindegyik fa magja kel ki, ennek okát nem tudom.

Egyébként a papau-ról is írja az amerikai leírás, hogy gyökérsarj fejlesztésére hajlamos. Érdekes, hogy az általam megfigyelt 5-6 fából 1 folymatosan hozza  a gyökérsarjakat a többi viszont nem.

A hideghatás szerintem is kell ezen növények magjainak, a jó kelési hajlandósághoz.

A jujuba sarj "telep":

Előzmény: szaguaro (3880)
sbubu Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3901
Köszi szépen a recepteket !
Előzmény: jozso48 (3879)
Béla1007 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3900

Sziasztok !!

Hogy van ez Vas és Zala 20cm hóval bajlódik és itt dunaújvárosban csak az eső esik enyhe kabát nélküli időben , sajna itt a munkahelyen nincs hőmérőm :((

Üdv

Béla

mergez Creative Commons License 2009.01.27 0 0 3899
A válasz kimerítő! :-) Köszönöm!
Előzmény: Floo2 (3898)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 3898
De!
6 óránként frissül, a frissülés kb. 1 óra alatt meg végig!
Délelőtt fél 11-kor kezdi, és általában fél 12-kor ér végig!
A következő délután fél 5-kor, majd este fél 11-kor, aztán reggel fél 5-kor indul!
Vagyis most kezd az esti frissülés a végére érni!
Előzmény: mergez (3896)
valila Creative Commons License 2009.01.27 0 0 3897

Laci, köszönöm a tanácsot.

Freddynek vannak különleges gyümölcsfái,

tőle majd biztosan kapok egy kis oltóágat.

Előzmény: kurdilaci (3871)
mergez Creative Commons License 2009.01.27 0 0 3896
Nem tudod, mikor szokott frissülni a GFS?
Előzmény: Floo2 (3895)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!