Nincs mit. Egyébként valszeg tényleg vannak rezisztens zöldtetvek, nekem egy rózsatő 1 db bimbóján dőzsöltek - és sehol máshol - egy héttel a Zolone után, holott az azért 2-3 hétig hat. Mivel éppen kullancsirtásban voltam (Decis-Mitac keverékkel, sajnos utóbbit már nem kapni, pedig ilyen célra szerettem, mert a kutyára-macskákra ártalmatlan), abból kaptak, és kipusztultak rendesen.
Vazze, én is azt hittem, hogy tényleg Kapazinnal szórtad le, elvégre III. kategóriás. Ugyan kissé csodálkoztam, mert glifozát van benne (ugyanaz, mit a Glialka 480 Plus, csak más a gyártója) ami legjobb tudomásom szerint kivisz mindent, aminek nem fás a szára vagy a levelére rá tud kerülni, de hát gondoltam Te tudod :)))
A Zolone 350 EC meg a Bi58 EC hasonló szerek (kolinészteráz-bénítók). Mivel ugye Magyarországon vagyunk:), és a Zolone szabadon kapható, a Bi58 meg zöld könyves (II. kat), könnyen kikövetkeztetheted, hogy a Zolone valamivel mérgezőbb és az enzim-bénító hatása irreverzibilis. (LD50 532 illetve 600) Valamint, hogy a Zolone hatásideje hosszabb, lévén felszívódik a növénybe. (ugyanezért viszont a méhekre jóval kevésbé veszélyes)
A Bi58 EC a rossz hírét - és osztály-besorolását - zömmel annak köszönheti, hogy egy időben divatos öngyilkossági méreg volt. A Basudin detto kolinészteráz-bénító, kevésbé mérgező, mint az előbbiek...
A tetveket a Zolone valszeg ki fogja írtani, de mondjuk az 1 éve III. kategóriába került gyakorlatilag nem mérgező Actara 25WG sokkal specifikusabb tetüírtó. Szóba jöhet még a Chess meg a Decis is.
Két paprika növényem (lakásban tartott) valamit összeszedett. Szerencsére a többi edig megúszta, nem terjedt, igaz valamennyire szeparálva is van.
Tehát a levelei megannyi kis fehéres izét szedett össze. Nagyitóval megnézve olyan mintha krisztálycukrot szórtam volna rá. Ki fehéres csillógós valami van főleg a levelek színén, de a fonákján is találni. Lehet hogy a levél belsejében?
Erős nagyítóval megnézve nem látok semmilyen kártevőt :(
Mi lehet ez? Még sohasem volt ilyen a paprikáimon.
Mit javallsz az őszire a zöld tetvek ellen? Zolone-t nyomtam nekik, de nem akarja eltüntetni őket. Nem veszélyes a szitu, de mégis el kéne őket tüntetni, mielőtt vérszemet kapnak :)))
Az ott felsoroltakon kívül én még a környezetkimélőnek számító Dimilin 25WP-t tudnám ajánlani a gyümölcsmolyok ellen, főként enyhe fertőzöttség esetén, megelőzésre. A védekezés pedig május közepétől (mostantól:)) az érési időszak végéig szükséges. (ÉVI-re figyelni!) Szóval szerintem most fújd le a szilvafáidat Zolone 350 EC-vel, egy olyan 10-14 nap múlva Dimilinnel, és utána a kártevő megjelenése függvényében 2-3 hetente a Dimilint ismételd meg, a szüret kezdete előtt 3 héttel meg hagyd abba. A leggyakoribb gombabetegségek elleni védekezésül egybe keverheted Dithane M-45 (v. Manzate) nevű gombairtó szerrel.
Félretéve a hülyeséget az általad említett szerek azért vannak csak nagy kiszerelésben, mert I. kategóriások - tehát csak üzemi felhasználásban engedélyezettek. A szabadforgalmúak zöme glifozát-származék, amelyek csak 2 évesnél idősebb fásításokban használhatóak. Nézd meg a Panida 330 EC-t, az engedélyezett erdősítésben, és lehet, hogy jó neked. 3. kategóriás, korlátozás nélkül kapható.
Ennyiből szerintem megmondhatatlan, lehet valami fizikai ok (perzselődés, szúrásnyom), de akár fertőzés is. (tudomén baci, gomba, akármi). Nézd meg, hogy terjed-e. Meg próbálj egy levelet (szinét és fonákját) lefényképezni, abból hátha valaki itt többre jut.
Ha kiszeded gyökerestül. A Glialka mint posztemergens (tehát a gaz kikelése után ható, levélen át felszívódó) gyomirtó kiviszi, a baj az, hogy minden mást is, aminek a levelére kerül. Ha türelmes ember vagy megteheted, hogy csinálsz a Glialka 480 Plusz-ból egy kis feles higitású oldatot és kis ecsettel rákened a tarack pár levelére - akkor csak az a tő tarack fog kidögleni. Ilyen módon még a nemzeti parkokban is engedélyezett a szer használata, magam az akác-tősarjakat szoktam így gyilkolászni, de elvileg minden zöld növénynél müxik.