Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1766

Szia!

Mondjuk ebben szerintem is benne van a monilia, igen nagy valószinűséggel a "barackfa gutaütése" c. történettel állunk szemben.

Javasolt irodalom:

http://www.hhrf.org/szabadujsag/gazda/gazda.pdf 34-35. oldal cikke.

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=41 cikk.

A tapasztalat szerint a fádnak akkor van a legnagyobb (sajnos nem 100%) esélye a túlélésre, ha az elszáradt és gyantásodó részeket az épben levágod és elégeted, a vágási felszineket fertőtlenítő anyagot tartalmazó fagéllel zárod, és a fát 4-5 napos időközökkel 3x megpermetezed Orthocid (kaptán hatóanyag) 0,2%, Fundazol 0,1% és valami szisztemikus szer (mondjuk Topas 1 amp/10 l) keverékével. És ugyanakkor a fakorona területének megfelelően jó alaposan meg is locsolod.

(privát megjegyzés, hogy a locsolóvízhez is meg lehet próbálni Orthocidot és/vagy Fundazolt adni egy alkalommal a talaj fertőtlenítése céljából.)

ÜdV

Előzmény: pfander (1760)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1765

Szia!

Reméljük, hogy sikerül menteni a menthetőt. Mondjuk én tettem volna a Karathane mellé valami széles spektrumú szisztémikus szert is, mondjuk Rubigant vagy Topast.

ÜdV

Előzmény: pfander (1759)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1764

Szivesen, remélem kaptál :)

ÜdV

Előzmény: bobroy (1757)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1763

Valamelyik lepkefajnak a hernyója, hagy pontosan melyiké, azt rovarhatározóból ki lehet deríteni. SzVSz növényvédelmi szempontból ez esetben nincs nagy jelentősége, a lombrágó hernyók kb azonos szertől döglenek. Mondjuk Dimilin. Relatíve környezetbarát, és nem mérgező a gerincesekre (se a politikusokra :))))).

ÜdV

Előzmény: kozak26 (1758)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1762
Jé, a miénk is pont ilyen, pedig 10 éven át semmi baja sem volt. Miért nem volt elég a lemosópermetezés?
Előzmény: pfander (1759)
lujza Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1761

keress rá a monilia kifejezésre a gúgliban...

De ne sokat várj vele..

Előzmény: pfander (1760)
pfander Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1760
Sajnos meg egy kellemetlen megpelepetesben volt reszem. A legnagyobb barackfank fele egyszeruen felmondta a szolgalatot. Mintha levelei elkezdtek volna szaradni. Nem teljesen, de szemmel lathatolag nincs veluk minden rendben. Valami otlet ? Ilyen meg nem fordult veluk elo. Kepek (cca. 150 kB a reszletek miatt) itt:
pfander Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1759
Guten Tag!
Anyamnak hiaba mondottam alazattal, hogy tessek szepen meg idejeben Fundazolt, Rubigant vagy Karathane-t hasznlani, dehat mindhiaba. Hat tessek ez lett az eredmenye:

Az ilyen gyumolcsre meg megprobaltam Karathane-t aplikalni, felek hogy tul keson tortent meg.
kozak26 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 1758
Az iriszeim levelet kockasra ragta valami szurke szinu fekete feju hernyo. Osszeszedtem vagy 150 db-ot. Nem tudjatok mi lehet az? Mas viragot nem bantottak...
bobroy Creative Commons License 2005.05.31 0 0 1757
köszönöm a segitséget ismerem a helyet ,megnézem üdv
Előzmény: Antisystem (1755)
Antisystem Creative Commons License 2005.05.31 0 0 1756

Igen, szerintem mostanság, ugyanis a monilia laxa a virág fertőzése után képes tovább terjedni a vesszőben és őszre/jövőre még nagyobb darab lesz kopasz. Rossz esetben az egész fa - olyat is láttam nem egyet itt a környéken, ahol lakom.

Ezért fontos, hogy a "leforrázott" részt 30-40 cm ép résszel együtt távolítsd el, és lehetőség szerint égesd is el.

Ahol csak a termések érintettek, ott elég a szembejövő rosszakat leszedni, és a fát lepermetezni, a gyümölcsről a monilia már nem szokott átterjedni a fára, ott csak a gyümölcs penészedik meg a fán.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (1752)
Antisystem Creative Commons License 2005.05.31 0 0 1755

Szia.

Csak nem kullancs-irtásra adtad a fejed? :)))

Pár hete a XI. kerületben (Bp), a Bartók Béla úton, a Körtértől a Kosztolányi felé menet a volt mozi oldalán lévő kertészeti boltban láttam, valszeg most is van nekik. Olyan 1500 pénz körül volt...

ÜdV

Előzmény: bobroy (1754)
bobroy Creative Commons License 2005.05.30 0 0 1754
sziasztok tudnátok nekem segiteni hogy bp hol lehet kapni Actellic 50 EC 50ml szert ,valami teloszám,vagy cim sokat segitene elöre is köszönöm üdv
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.30 0 0 1753
Ja bocs, figyelmetlen voltam, látom már h virágzás alatt nem lehet.  Stornó a kérdés.
Előzmény: Törölt nick (1752)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.30 0 0 1752

Nagyon köszönöm az infokat!

Egy tök laikus kérdés: mindezt mikor csináljam meg? Akár most? (Mondjuk az idei termésről már úgyis lekéstem...)

Előzmény: Antisystem (1751)
Antisystem Creative Commons License 2005.05.30 0 0 1751

Kb 90%-ra adom, hogy monilia, az elhalt vesszők (ahol a virágon át tudott fertőzni), illetve a mumifikálódott termések (ahol már később) eléggé arafele mutatnak. A baktériumos elhalásnál nem fejlődik ki a termés, és az ágak a rügyek helyén mézga-cseppekkel vannak tele. (a moniliánál is lehet mézga)

A javaslatom pedig az, hogy az elhalt ágvégeket az épben vágd le és zárd le fertőtlenítő fagéllel, majd a fát permetezd le Topas 100 EC-vel, vagy Rubigan 12 EC-vel + Orthocid 50 WP-vel. Végezetül a fakorona méretének megfelelően locsold meg.

A permetezést 10 nap múlva ismételd meg.

A permetléhez keverhetsz Decis-t vagy Zolone 250 EC-t is, bírja, és akkor a rovar-kártevők ellen is tettél lépést.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (1750)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 1750

De, van pár képem. Egy cseresznye és egy meggyfa. Kb 2 hetes képek.

Előzmény: Antisystem (1749)
Antisystem Creative Commons License 2005.05.29 0 0 1749

Ahhoz, hogy tanácsot lehessen adni, kicsit többet kellene írnod a fáid tüneteiről, esetleg fotó, ha megoldható, nem lenne rossz.

Mert ez így lehet tápanyaghiánytól fertőzésig bármi. (a tápanyaghiány is kijön, ha odaültetsz egy újabb fát)

A meggynek és cseresznyének is létezik baktérium okozta hajtás-elhalása, legfeljebb nem "tűzelhalás" néven emlegetik. Ellene a leginkább a réz-hidroxid (Bordói lé) válik be, 1%-os koncentrációban. Nem lehet virágzás alatt, és 25 foknál melegebb időben is perzselhet.

Ennél valószinűbb a monilia, ha visszaolvasol, itt tavasszal a monilia jól ki lett tárgyalva. Bár idén itt a környéken az a tapasztalat, hogy idén a Rubigan jobban bevált a védekezésnél, mint a Topas, úgy tűnik, ezt a két felszívódó szert ajánlott évente váltogatni, és akkor jóval kevésbé fejlődhet ki rezisztencia.

De ha már évek óta szívsz és unod, legcélszerűbbnek az látszik, ha csinálsz egy növényvédelmi tervet a következő időszakra. Mittudomén:

Ősz: lombhullás után a fennmaradt gyümölcs-múmiák eltávolítása, bő lemosó permetezés bordói lével. Talaj felásása, pár marék kombinált műtrágya (vagy szerves, ha van) beforgatása, ha meszes a talajod, plusz egy marék vasgálic szétszórása fánként.

(ez a téli csapadékban feloldódik, és leszivárog a gyökérzónába)

Koratavasz: rügyfakadás előtt jóval elhalt kéregrészletek levakarása, lemosó permetezés 8%-os Thiosollal. Közvetlenül rügyfakadás előtt Bordói lé, vagy Champion 50 WP. Virágzás elején (fehérbimbós állapot) és 10 nap múlva Topas 100 EC, vagy Rubigan a monilia ellen.

Levirágzás után, a termés növekedési időszakában szükség szerinti permetezés, a következő szerek valamelyikével, illetve gomba és rovarirtó kombinációjával:

Gomba: Topsin M, Orthocid, Manzate, Karathane LC, Topas

Rovar: Zolone 350 EC, Basudin 600EW, Chinmix 5SC, Decis, Karate 2,5 WG

Azután szüret, és meggyesrétes-előállítás.:)))

Szóval a hosszabb távú krónikus problémák többnyire komplex szemléletű megoldást igényelnek.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (1748)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 1748

Nálam a  meggyfa és a cseresznyefa terméseinek elég nagy része (kb 60-70%-a) még zölden elsorvad. 

Kb. ~5 éve van ez, ráadásul fertőzőnek tűnik, mert egy frissen ültetett meggyfán már teljesen elterjedt a kór. (Nem igazán értek hozzá, de elvileg tűzelhalás nem lehet, mert az almáknál van, nem?)

Nem  tudjátok, mi lehet és mit lehetne tenni vele?

Antisystem Creative Commons License 2005.05.28 0 0 1747

Csak annyit tudok, hogy imádják a hernyók.

Na ja, a selyemhernyókat is azon tenyésztik.:) Különben a Dimilin is szóba jön...

ÜdV

Előzmény: Nonamekata (1746)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.28 0 0 1746
Csak annyit tudok, hogy imádják a hernyók. Gyerekkoromban tele volt velük az eperfánk. Más baja sosem volt. Ilyen hernyószerű dolgokra a Dipel-t írják és az legalább környezetkimélő.
Előzmény: CarIzma (1742)
Antisystem Creative Commons License 2005.05.28 0 0 1745

A "valami darázsféle" valszeg szabóméh. Mivel kifejezetten hasznos élőlények, védekezés csak akkor jöhet szóba, ha túlzottan rászoktak valamelyik növényedre, és tetemes levél-hiányt okoztak. Akkor meg _arra a növényre_ bármelyik rovarirtó megteszi, amelyiket a növény bírja, és van méh-veszélyessége.

Privát tapasztalatom szerint az orgonát imádják, és kárt se nagyon tudnak tenni benne, mert az orgona gyorsabban bokrosodik, mint amennyi levelet képesek "leszabni" róla. Szóval lehet, hogy egy orgonabokor megvédi a többi növényt tőlük.

ÜdV

Előzmény: nefes (1744)
nefes Creative Commons License 2005.05.27 0 0 1744

Segíccség,

szépen kilombosodott juharcserjém (msotmég bokor) leveleit elhordják valami darázsfélék.

Nincs valami ellenszer?

CarIzma Creative Commons License 2005.05.26 0 0 1743
Megpróbálok róla képet feltenni, de nem egyszerü...
Előzmény: CarIzma (1742)
CarIzma Creative Commons License 2005.05.26 0 0 1742

Sziasztok!

Eperfáról van valakinek tapasztalata? Kell-e metszeni, ritkítani, permetezni?

Nem rég vettem a telket, és az biztos, hogy évek óta semmi nem volt gondozva.

Köszi

Üdv, CarIzma

KILGORE TROUT Creative Commons License 2005.05.26 0 0 1741
Hát nektek legyen igazatok! Bár tartok tőle ez nem normális. Egyik napról a másikra jött elő és terjed a növényen. :(
Antisystem Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1740

Én se láttam még hasonlót. Itt egy kórhatározó a paprikára képekkel:

http://www.netcall36.hu/kerteszet/kerteszet/zoldseg/paprika/novv_m.htm

nézd át, hátha ráismersz.

ÜdV

Előzmény: KILGORE TROUT (1736)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1739
Ez nekem nem tűnik se kárképnek se sérülésnek elsőre. Olyna mintha kristályok váltak volna ki a levélen. Nem permetezed a leveleket vizzel? (láttam már vizkő kiválást levelén, mondjuk nem ekkora "sziklákat") Vagy nem szórtatok a levelekre tápoldatot?
Előzmény: KILGORE TROUT (1729)
Antisystem Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1738

Akkor Decis-t használj szerintem, az jó gyümölcslégyre is, meg tetüre is, és gyakorlatilag mindegyik növény bírja...

ÜdV 

Előzmény: Moka25 (1737)
Moka25 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1737
Foleg gyumolcslegy ellen kene, mert iszonyu kukacos szokott lenni minden... meg leveltetunk is van, szerencsere csak a rozsakon;)
Előzmény: Antisystem (1725)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!