A tapasztalat szerint a fádnak akkor van a legnagyobb (sajnos nem 100%) esélye a túlélésre, ha az elszáradt és gyantásodó részeket az épben levágod és elégeted, a vágási felszineket fertőtlenítő anyagot tartalmazó fagéllel zárod, és a fát 4-5 napos időközökkel 3x megpermetezed Orthocid (kaptán hatóanyag) 0,2%, Fundazol 0,1% és valami szisztemikus szer (mondjuk Topas 1 amp/10 l) keverékével. És ugyanakkor a fakorona területének megfelelően jó alaposan meg is locsolod.
(privát megjegyzés, hogy a locsolóvízhez is meg lehet próbálni Orthocidot és/vagy Fundazolt adni egy alkalommal a talaj fertőtlenítése céljából.)
Reméljük, hogy sikerül menteni a menthetőt. Mondjuk én tettem volna a Karathane mellé valami széles spektrumú szisztémikus szert is, mondjuk Rubigant vagy Topast.
Valamelyik lepkefajnak a hernyója, hagy pontosan melyiké, azt rovarhatározóból ki lehet deríteni. SzVSz növényvédelmi szempontból ez esetben nincs nagy jelentősége, a lombrágó hernyók kb azonos szertől döglenek. Mondjuk Dimilin. Relatíve környezetbarát, és nem mérgező a gerincesekre (se a politikusokra :))))).
Sajnos meg egy kellemetlen megpelepetesben volt reszem. A legnagyobb barackfank fele egyszeruen felmondta a szolgalatot. Mintha levelei elkezdtek volna szaradni. Nem teljesen, de szemmel lathatolag nincs veluk minden rendben. Valami otlet ? Ilyen meg nem fordult veluk elo. Kepek (cca. 150 kB a reszletek miatt) itt:
Guten Tag! Anyamnak hiaba mondottam alazattal, hogy tessek szepen meg idejeben Fundazolt, Rubigant vagy Karathane-t hasznlani, dehat mindhiaba. Hat tessek ez lett az eredmenye:
Az ilyen gyumolcsre meg megprobaltam Karathane-t aplikalni, felek hogy tul keson tortent meg.
Az iriszeim levelet kockasra ragta valami szurke szinu fekete feju hernyo. Osszeszedtem vagy 150 db-ot. Nem tudjatok mi lehet az? Mas viragot nem bantottak...
Igen, szerintem mostanság, ugyanis a monilia laxa a virág fertőzése után képes tovább terjedni a vesszőben és őszre/jövőre még nagyobb darab lesz kopasz. Rossz esetben az egész fa - olyat is láttam nem egyet itt a környéken, ahol lakom.
Ezért fontos, hogy a "leforrázott" részt 30-40 cm ép résszel együtt távolítsd el, és lehetőség szerint égesd is el.
Ahol csak a termések érintettek, ott elég a szembejövő rosszakat leszedni, és a fát lepermetezni, a gyümölcsről a monilia már nem szokott átterjedni a fára, ott csak a gyümölcs penészedik meg a fán.
Pár hete a XI. kerületben (Bp), a Bartók Béla úton, a Körtértől a Kosztolányi felé menet a volt mozi oldalán lévő kertészeti boltban láttam, valszeg most is van nekik. Olyan 1500 pénz körül volt...
Kb 90%-ra adom, hogy monilia, az elhalt vesszők (ahol a virágon át tudott fertőzni), illetve a mumifikálódott termések (ahol már később) eléggé arafele mutatnak. A baktériumos elhalásnál nem fejlődik ki a termés, és az ágak a rügyek helyén mézga-cseppekkel vannak tele. (a moniliánál is lehet mézga)
A javaslatom pedig az, hogy az elhalt ágvégeket az épben vágd le és zárd le fertőtlenítő fagéllel, majd a fát permetezd le Topas 100 EC-vel, vagy Rubigan 12 EC-vel + Orthocid 50 WP-vel. Végezetül a fakorona méretének megfelelően locsold meg.
A permetezést 10 nap múlva ismételd meg.
A permetléhez keverhetsz Decis-t vagy Zolone 250 EC-t is, bírja, és akkor a rovar-kártevők ellen is tettél lépést.
Ahhoz, hogy tanácsot lehessen adni, kicsit többet kellene írnod a fáid tüneteiről, esetleg fotó, ha megoldható, nem lenne rossz.
Mert ez így lehet tápanyaghiánytól fertőzésig bármi. (a tápanyaghiány is kijön, ha odaültetsz egy újabb fát)
A meggynek és cseresznyének is létezik baktérium okozta hajtás-elhalása, legfeljebb nem "tűzelhalás" néven emlegetik. Ellene a leginkább a réz-hidroxid (Bordói lé) válik be, 1%-os koncentrációban. Nem lehet virágzás alatt, és 25 foknál melegebb időben is perzselhet.
Ennél valószinűbb a monilia, ha visszaolvasol, itt tavasszal a monilia jól ki lett tárgyalva. Bár idén itt a környéken az a tapasztalat, hogy idén a Rubigan jobban bevált a védekezésnél, mint a Topas, úgy tűnik, ezt a két felszívódó szert ajánlott évente váltogatni, és akkor jóval kevésbé fejlődhet ki rezisztencia.
De ha már évek óta szívsz és unod, legcélszerűbbnek az látszik, ha csinálsz egy növényvédelmi tervet a következő időszakra. Mittudomén:
Ősz: lombhullás után a fennmaradt gyümölcs-múmiák eltávolítása, bő lemosó permetezés bordói lével. Talaj felásása, pár marék kombinált műtrágya (vagy szerves, ha van) beforgatása, ha meszes a talajod, plusz egy marék vasgálic szétszórása fánként.
(ez a téli csapadékban feloldódik, és leszivárog a gyökérzónába)
Koratavasz: rügyfakadás előtt jóval elhalt kéregrészletek levakarása, lemosó permetezés 8%-os Thiosollal. Közvetlenül rügyfakadás előtt Bordói lé, vagy Champion 50 WP. Virágzás elején (fehérbimbós állapot) és 10 nap múlva Topas 100 EC, vagy Rubigan a monilia ellen.
Levirágzás után, a termés növekedési időszakában szükség szerinti permetezés, a következő szerek valamelyikével, illetve gomba és rovarirtó kombinációjával:
Gomba: Topsin M, Orthocid, Manzate, Karathane LC, Topas
Nálam a meggyfa és a cseresznyefa terméseinek elég nagy része (kb 60-70%-a) még zölden elsorvad.
Kb. ~5 éve van ez, ráadásul fertőzőnek tűnik, mert egy frissen ültetett meggyfán már teljesen elterjedt a kór. (Nem igazán értek hozzá, de elvileg tűzelhalás nem lehet, mert az almáknál van, nem?)
Csak annyit tudok, hogy imádják a hernyók. Gyerekkoromban tele volt velük az eperfánk. Más baja sosem volt. Ilyen hernyószerű dolgokra a Dipel-t írják és az legalább környezetkimélő.
A "valami darázsféle" valszeg szabóméh. Mivel kifejezetten hasznos élőlények, védekezés csak akkor jöhet szóba, ha túlzottan rászoktak valamelyik növényedre, és tetemes levél-hiányt okoztak. Akkor meg _arra a növényre_ bármelyik rovarirtó megteszi, amelyiket a növény bírja, és van méh-veszélyessége.
Privát tapasztalatom szerint az orgonát imádják, és kárt se nagyon tudnak tenni benne, mert az orgona gyorsabban bokrosodik, mint amennyi levelet képesek "leszabni" róla. Szóval lehet, hogy egy orgonabokor megvédi a többi növényt tőlük.
Ez nekem nem tűnik se kárképnek se sérülésnek elsőre. Olyna mintha kristályok váltak volna ki a levélen. Nem permetezed a leveleket vizzel? (láttam már vizkő kiválást levelén, mondjuk nem ekkora "sziklákat") Vagy nem szórtatok a levelekre tápoldatot?