Hát megjöttünk...
Csak a visszefelé repülőút volt biztos, az is csak az elinduláskor, más semmi sem !
Konklúzió: Egyszer kihagyhatatlan, még egyszer, háááát.... köszönöm, de nem.
Hogy miért:
08.11 (indulás napja -1 nap)
Az utazási irodában (Personal Tours) dolgozó hölgy elmegy szabira, ha lenne kérdésünk - és persze van - a helyettesítő kolléga mindent tud. A helyettesítő kolléga - persze nem tud semmiről, csak egy borítékot kapott a papírjainkkal és, hogy mi mindent tudunk(-1 pont).
OK, el az utazás szervező irodába (Experience Tours). Kérdéseinkre (repcsi indulási ideje, milyen valuta jó, milyen gyógyszert érdemes vinni) csak pénzért hajlandő az arab irodavezető felelni (a köcsög, - 1 pont). Egy kedves kishölgy megsúgta a kért infókat titokban (+ 1 pont).
Váltunk -t újpesten 262 HUF-ért, phú kész vagyunk, pakolhatunk.
08.12 (az indulás napja, 1. nap)
Negyed 8-kor (este) indult a gép (nyolc napos nyaralásból! -1 pont). Két órával előtte ott voltunk, kicsit nagy a tömeg, de viszonylag zökkenőmentesen ment a check-in és a vámkezelés (digit gépet és note-bookot vittem -> kiviteli engedélyt otthon kényelmesen kitöltöttem, ajánlom mindenkinek! ld. az előző hozzászólásokban valahol). Karthago Airlines gépe, tiszta, kicsi a hely, de 2 órán keresztül tűrhető volt. Kulturált fel- és leszállás (utasok részéről is). Megérkezés után három buszra osztották a népet. Buszon idegenvezető: 1 jó és 1 rossz hírem van:
Rossz: Nem tudnak elszállásolni a Dar Djerbában mindenkit, mert a szállodában elkefélték a dolgot (állítólag a 08.13-i nő- és anyáknapi ünnekor mindenki szállodába viszi a feleségét és a tenyerén hordozza, aranyat vesz neki, így a "pénzes" magyar túristáknak nem jutott hely) -5 pont!
Jó: (na itt kezdett gyanús lenni) De szereztek sokkal jobb szállást! A mi fél buszunkat a Mary Queen-be, a másik felét a Djerba Orientbe tették (ide jöttünk végül Mi is, összesen 25-en). Volt ám nagy felzúdulás, mondanom sem kell, JOGOSAN!
Amire befizettünk: üdülőparadicsom medencékkel, sportpályákkal, animációval stb., amit kaptunk: Egy út melleti panzió (bár 3*-os szállodának írták) egy porfészek közepén egy medencével és kb 10 perces sétára a tengertől (a szálló egy hátsó kapuján keresztül lehetett eljutni oda, ami zárva volt este 7-től reggel 7-ig!). 10-10 km-re Midoun és Houm Souk-tól, pont közöttük félúton.
Ugye este 9-10 körül már semmit nem lehetett elintézni, elfoglaltuk tehát a szobákat. Nekünk szerencsénk volt, mert emeleten laktunk, így nem volt gondunk sem az állatokkal, sem a légkondival (csak a termosztát hiányzott belőle -> sose kepcsolt ki. vagy 17 fok, vagy 40 fok, de megoldottu, amikor fáztunk, ki, amikor melegünk volt be!). Akinek nem volt szerencséje az csöpögős légkondival, szúnyog hadsereggel, csótányokkal és kabócákka együtt látta meg a hajnalt.
08.13 (2. nap)
Kicsit rossz szájízzel, reklamálva dohogva indult a nap, gondolhatjátok! Nekünk a párommal különösebb gondunk nem lett volna az egész helyzettel, eltekintve attól, hogy p*cse volt a menyasszonynak, megbékéltünk a gondolattal, hogy nyugis pihenésünk lesz. Úgy is egymás társaságát akartuk élvezni. Volt azonban egy 12 fős baráti társaság 20 év körüliek, akik elég hevesen tiltakoztak a helyzet ellen (JOGOSAN!), befizettek ők 12-en majdnem egymilliót és nem tudnak semmit csinálni. Idegenvezető hebeg-habog, telefonál...
A személyzet: tünemény, édes, aranyos, amolyan otthonias a légkör velük.
Gondoltuk, ha már egyszer itt vagyunk, körbe nézünk a szigeten, és du. fél kettőkor indult is egy szigettúra, amire beneveztünk. Egyáltalán nem bántuk meg, nagyon élveztük. Voltunk előtte a super marketban, bevásároltunk vizet, meg kekszet. (kb 1 km-re volt a szállástól).
- Mire visszaértünk, a szobában az ágyneműből és a pizsikből lepkét, meg virágit hajtogatott. Ámulat!!!! Ahogy tanácsoltátok, adtunk is a takarítónak 1-2 TD-t és varázsoltak egész héten nekünk fillérekért! -
Szigettúra (1. fakultatív program 10 TD/fő ):
Római út: hööö, nagy kamu, nem is látszik a római út, mivel ráépítették azt az utat, ami a szárazföldre vezet, tehát nem látszik belőle semmi. (-1 pont)
Guellala: Fazekasság otthona, gyönyörű edények mindenütt, kicsit drágán, de minőségiek. Fazekas pörgetett nekünk hírtelen egy kávéscsészét, aljat, meg hamutálat.
Ghriba: i.e. 584-ben épült zsinagóga, álomszép minden, csak volt ott tavaly v.mi "baleset" és meghalt egy halom német túrista, de azért nagyon érdekes.
Houmt Souk: A főváros, bazársorok, alkudozás hegyek, erőszakos de kedves árusok, tapizzák a csajokat, puszit kérnek, tevét ajánlanak a lányokért.
A vacsora az egész héten sztenderd volt: 2-3 féle paradicsomos saláta, utána v.mi főétel, és dinnye vagy fagyi.
08.14 (3. nap)
Tenger nyalogtta a lábunkat egész nap. Este hulla fáradtan dőlünk az ágyba. Éjszaka hasmenés egészen hajnalig, egymást váltva.
08.15 (4. nap)
Két napos Szahara túra első napja (2. fakultatív program 145 TD/fő ). Elég húzós volt az ára, de gondoltuk egyszer járunk csak itt, hát legyen fenékig tejfel.
Meggyötörve az éjszakai kalandok után 5:10-kor ébresztő, reggeli, 6:10-kor indulás. Djerba D-NY-i csücskénél komppal át a szárazföldre és irány a Matmaták: Homokkőbe vájt lakások, elég durva a hely, hát az biztos, hogy nem nekem találták ki! Kis pihenő és tovább Kebilin keresztül, át egy kiszáradt sóstón keresztül Tozeur-ba, érintve nem mellékesen a Szaharát is. Kis tevegelés, gyenge ebéd, onnan Nefta-ba az oázisokhoz és a szállásra. Egy kis felfrissülés, felejthető vacsora, majd alvás.
08.16 (5. nap)
Két napos Szahara túra második napja. Irány reggel 6-kor az Atlasz hegységbe terepjárókkal, gyönyörű minden, de állati meleg van. A visszaút állati hosszú, majd megpusztulunk annak ellenére, hogy a kisbuszban is van légkondi (terepjárót lecseréltük). Irány Gabesz a bazársor, fűszerpiac, Hennázás, meg minden nyalánkság. A kompnál visszafelé majd' egy órát kell várni az átkeléssel. Este 6 mire az Orientbe visszaérünk, majd 800 km.rel a hátunk mögött. Szpátty.
08.17 (6. nap)
Egész nap regenerálódás, strand, napozás, szinte ki sem mozdultunk a szállodából, csak a tengerpartig és vissza, na meg az ásványvizes boltba. Este könnyűzenei táncest Imed (egyik legkedvesebb Djerbai élményünk, egy végtelenül kedves fiatal srác, aki leste a kívánságunkat és emellett a szívünkbe is belopta magát a csibászségével) szervezésében.
08.18 (7. nap)
Kalózhajón kirándulás (3. fakultatív program 35 TD/fő, ha az iroda szervezi meg, 15TD, ha te magad, mint mi is). Kihajóztunk Hook kapitánnyal és legénységével a Flamingó szigetre, ami egy pici kis homokos föveny, melyet a dagály minde nap elönt és apálykor pedig fél méterrel lejjebb levő tenger mellett egy paradicsomian gyönyörű hely. A hajón móka kacagás, rendesen odateszik magukat a kalózok, visszafelé ugyanez, + egy felejthető ebéd. Hajókázás után még egy kis séta Houmt Soukban, kis vásárlás, aztán irány haza és a medencébe. Este hírtelen alvás.
08.19 (8. nap)
Délelőtt még elszaladtunk Midoun-ba, a bazárokban bőrárut vásároltunk, majd csomagolás és irány a reptér. Gép indulás: 17:15, érkezés este 9 körül Bp-re. A kiszolgáló személyzet, ha lehet még egy fokkal jobb volt, mint az odaúton, és bár egy kukkot nem beszéltek magyarul, mégis többet társalogtunk velük, mint a bunkó utastársainkkal (tisztelet kivételnek).
A közlekedés: nincs tömegközlekedés, vagy ha igen, akkor titokban csinálják, mi nem láttunk egész héten, vasút nyista, csak a taxi műxik. Az meg egész korrekt volt. 0.280 TD az iduló tarifa és kb 3.5 TD volt a viteldíj Midounba és Houm Soukba is. (1 TD = kb. 185 HUF) Egész elviselhető ár! (1 liter benya olyan 0.340 TD, ha valaki motorozni szeretne) Pénzt csak a nagyobb szállodákban és bankokban váltanak. kivnni-bevinni TD-t nem lehet, de viszonylag jól váltják (1 = kb 1.4 TD).
Ital: csapvizet inni, háát elég merész dolog, (!!!) hasmenéssel jár, csak palackozott vizet, esetleg gyümölcslevet érdemes kockáztatni, kinek milyen a gyomra. Alkohol nyista, ugye az iszlám vallás miatt, bár mint a 4. napon kiderült az egyetlen alkoholt árusító "super market" tőlünk kb 200m-re volt. 3.3-as üveges sör 1% alkohollal 3TD, 2 decis 5%-os azintén 3TD, borok (csak tunéziaiak voltak) 5-20 TD között. Rövid italok: füge pálinka 4-14-24 TD (1dl-0.5l-1l) elég gáz, mint nálunk a törköly. Datolya likőr 34 TD, az is elég gáz. Egyéb italok is voltak csillagászati áron Gin-Martini stb.40-50TD.
A kaja nem túl változatos, de hozzá lehetett szokni: paradicsom hegyekben, paprika hagyma, rizs, elvétve burgonya, jó alaposan fűszerezve sáfránnyal, korianderrel. Kusz-kusz = király! Gyümölcsök: csak szezonálisak voltak: Dinnye, sárgadinnye, szőllő (csak ásványvízzel mosva fogyasztanó!)
Gyönyörű egzotikus növényeik vannak, ahol van. Ahol nincs, ott semmi sincs (értsd: SEMMI SINCS, csak homok)
Nyelvek: az oktatás miatt leginkább francia (ált. isk. első pár évében franciát tanulnak, utána mindent csak franciául!), német, olasz, de angolt nagyon kevesen (még a szállodákban sem!).
Szóval, egyszer OK! Ezek nélkül az emlékek nélkül szegényebb lennék.
- Az emberek, a sivatag, az oázisok, az egzotikum, Hook kapitány, a tenger, a Flamingó sziget (még a kaja is): álom, paradicsom. (nagybetűsen)
- De, hogy az utazási iroda lenyúl (programok árai), ahol csak tud, nem azt kapod, amire vársz, és ez több annál, mint hogy "hát ez az arab világ". Hiszen az ott van, az úgy szép és jó, olyannak kell elfogadni, amilyen.
Egy romantikus vacsoránál is az a fontos inkább, hogy égjen a gyertya, rubintvörös legyen a bor, tiszta legyen a terítő. A kaja, onnantól, hogy ezek megvannak, szinte mindegy is, hogy mi.
Bocs, hogy ilyen hosszúra nyúltam és ömlengősre sikerült.
maci12, a krokodil-park Midoun-tól kb. 6km-re található, közvetlenül a tengerparton, a világítótoronynál. Mindegyik taxis tudja hogy hol van, szerintem még az id.vezek is. :-)
Szia BUCIBÁ!
Nagyon érdekel a krokodil-park.
A párom odavan érte, el kellenne elvinnem oda.Hol találom,melyik városhoz van közel? Szerinted az idegenvezető /Kartagós/ vagy a taxis tud majd róla?Köszönöm:
Maci
Szia RELA!
Mi 20-án indulunk ha minden igaz ebbe a szállodába/vagy a Zahrába/.Légyszi.. segíts nekem!Sok praktikus infóra lenne szükségem, mint:van e hűtő, széf a bungiban.Milyen a part, a víz ,van e napozóágy, napernyő a parton.Félpanzióra fizettünk be, milyen az ellátás? NAgyon köszönöm!!! /Ezeken kűvül is bármi infó jöhet./
Köszi:Maci
Biztosan van különbség a főszezon és az előszezon,
pláne a takarítók között...
Már nem is emlékszem,
hogy nálunk szőnyeg volt-e,
vagy kő, amit fölmostak,
nem tudom.
Mi mindig műanyag poharakat viszünk,
vagy ott veszünk, és dobjuk ki,
semmi pohármosás,
semmi más után ivás;
hiszen a csapból folyó vizet akkor ugyanúgy lenyeli az ember, csak az üdítővel együtt...
Abban igazad van, hogy ha mindenütt hajtogatnak a takarítók,
akkor mikor takarítanak,
ezen mi is jókat derültünk,
Sziasztok,mi 13.án jöttünk haza Djerbaról.Bungiban alúdtunk heten voltunk 3 bungiban négy gyerekkel.Mindennap takaritották a bungalót ,tiszta türcsi és takaró.Különböző alakzatokba hajtogatva a pizsamánk,porszivozva is volt.Onnan tudom mert voltak hangyák és a tetemeket mindig eltakaritották.Szinte csak aludni jártunk a bungiba célnak megfelelt.Nardjesban voltunk a központba nagy élet volt ott és nyüzsi mi nagyon jól éreztük magunkat.A tenger isteni,a kétnapos Szahara túra felejthetetlen.
A repülőgép induláshoz még annyit, hogy amikor befizettük, akkor 18.15-ös indulásról volt szó, persze már akkor is mondták, hogy ez még változhat. Így is lett, módosult fél 10-re, aztán 10-re. Tisztában voltunk azzal, hogy ez benne van a pakliban, de bosszantó és fárasztó volt.
Az általad leírtak alapján mi is odahelyeztük a dínárokat a párnára, hátha... Kaptunk is érte pillangó formára hajtogatott hálóruhát, virágot a párnára, de a poharakat továbbra is én mostam ki, és a porszívózás ugyanúgy elmaradt, mint azelőtt.
Következő alkalommal a takarítást végző fiatalember kezébe nyomtuk a baksist, hátha...
Akkor már virágot sem kaptunk. Feladtuk.
Egyébként a bungalókkal kapcsolatos véleményedet osztom én is. Csend volt, nyugalom, nagyon békésen tudtunk aludni ameddig jól esett. Nem hiszem, hogy a szállodai részen lakók ugyanezt elmondthatták.
Szia, Kissjuci,
viszont azt tudtad előre,
mert te fizetted be,
te választottad,
hogy ez a gép mikor megy...
ezért nem tehetsz szemrehányást,
tudom,
nem is te fogsz,
hanem más...
A Medina másképp utaztat.
Mi reggel mentünk,
délbern voltunk ott,
az szuper volt - májusban.
A takarításra ezerszer elmondják az id.vez.-ek, hogy az normi,
de kis baksisért csodákat tesznek...
A lepusztultat én sem értettem,
de elképzeltem azt a szobát,
ahol mi májusban laktunk,
amikor alig voltak,
hogy ha ott hetente cserélődnek a lakók,
és a takarítószemélyzetnek 3x annyi munkája van a csúcs miatt,
hát, bizony,
lehetnek furcsaságok...
Ami engem zavart,
hogy ezt a szállodát eleve 4*-nak adta el a
Medina,
tehát egy jóérzésű magyar azt mondja,
hogy erős 3 *-osra számítok az európai színvonal szerint,
de hogy egy hazai iroda ezt 5*-osnak adja el??? na, ez a felháborító!!!
Egyébként szerintem, aki a főépületben lakott, a zajtól tuti, hogy nrm tudott aludni,
itt, a bungikbsn olyan nihil volt,
soha egy becsapódó ajtó,
soha egy dajdajozó csoport,
itt tényleg pihenni lehetett, májusban.
Sziasztok!
Mi szerdán érkeztünk haza Djerbáról, a Menzelben voltunk egy hétig három gyerekkel. Megdöbbenve hallgattam tegnap a tv-ben elhangzottakat, ugyanis mi is a bungalókban voltunk, de hogy lepusztult lenne, nem tűnt fel. Ezt egy kicsit túlzásnak érzem. Voltak ugyan dolgok, amik kívánni valót hagytak maguk után, pl. nálunk is csak langyos víz volt, meleg nem, a takarításba is bele lehetett volna kötni, de mi úgy mentünk oda, hogy tisztában voltunk azzal, hogy az "arab világ"-ba utazunk, ahol sok mindent nem a mi európai mércénkkel mérnek. Ennek megfelelően nem is ért minket csalódás.
Ami leginkább bosszantott, az a repülőgép késői indulása volt (Krampiékkal utaztunk együtt), mert így nagyon hosszúra nyúlt az utazás, és a hajnali órákban kerültünk ágyba. De volt egy hetünk, hogy kipihenjük!
A Vodafone weboldala szerint Tunéziában a Vitamax kártyás mobilod nem használható. Én csak aug. 24.-én indulok, ezért nem tudom ezt tapasztalattal is megerősíteni. Próbálkozz a Westelnél.
Sziasztok,
biztosan néztetek ma tévét,
és Djerbán a Meli Menzelről mondtak sok negatívumot.
Sajnos nekem sehol senki nem fizet azért, hogy propagáljam,
vagy hogy rosszat írjak,
úgyhogy a magam részéről megpróbálok tárgyilagos maradni,
ez ellenőrizheti a régi, májusi hozzászólásaimból.
A Melia Menzel nem 5*-os!!!
Itt kezdődik.
A Medina ezt 4*-nak adta el,
és annak, szerintem, meg is felel...
Úgyhogy itt már van egy óriási különbség aközött,
hogy hol fizettél be,
mennyiért,
és ezért 4 vagy 5*-t ígértek...
A bungaló-témában mi is érintettek voltunk,
mi is a kép alapján egy 2-3 szintes épületben lévő, csupa ablak,erkélyes szobát vártunk,
ehelyett májusban,
állítólagos 30%-os kihasználtság mellett is,
a bungalót kaptuk.
Leírtam,
én ágáltam,
a párom azt mondta,
nézzük meg.
Jópofa volt,
ott maradtunk,
tiszta volt,
ugyan 1 ablak volt,
de mi soha nem voltunk "otthon",
ezért ez nem zavart.
De ez közel sem 5*-os...
ezt akkor is leírtam,
mint véleményt...
Nyáron, úgy látszik,
még a 4* is kérdéses...
Volt egy pár, akikről tudok, hogy idementek,
de azóta sem jelentkeztek,
sajnálom,
ezek szerint nekik sem jött össze...
Én csak azt tudom mondani, hogy ha nem vagytok időponthoz kötve,
akkor ne a csúcs nyárban menjetek nyaralni...
Ha nem a gyerekhez vagy munkához kötött a nyaralásotok,
akkor menjetek máskor,
menjetek szezon előtt,
vagy szezon után,
nálunk ez bevált.
Persze most magam ellen beszélek,
mert amikor mi vígan nyaralunk a 30%-os telítettségben, nyugiban, akciókban,
most hirtelen jöttök ti is... :)))))
Szóval a csúcs-nyár, az katasztrófa...
De ezekben az országokban a május és a szeptember is jó!!!
Helló Mindenki!
Gyors segítségre lenne szükségem, két fontos kérdésem lenne.
Westel Domino, vagy Vodafon Vitamax kártyás mobil működik Djerbáról? Ha a Vitamax működik, meg tudná mondani valaki a tarifát /kb. 2 napja próbálom az ügyfélszolgálatot elérni, de úgy tünik, hogy az ügyfelek a legkevésbé fontosak a Társaságnak:-( /.
A másik kérdésem, hogy utazott-e valaki a Medinával vasárnapi turnusban? Mikor indul a gép? Tudom, hogy ez bármikor változhat, de nekem most egy kb-i indulási időpont is nagy segítséget jelentene.
Köszi: EGR
Mivel charter,
nem kell átszállni, és nem hosszú az út,
még kibírható ennyi.
Nekünk egy magán utazásunk indult úgy, hogy Ferihegyről késve indult a malév-gép,
és még 2x-i átszállás várt utána ránk...
Szóval a félórát ki lehet bírni,
azóta Krampi már süttette a hasát, megitta az üdítőjét és épp bulizik valahol...
hmmmmmm
Sziasztok!
Mi egy hét múlva, 12-én indulunk a Dar Djerbába egy hétre. Personal tours-szal (igazából a Experience a fő szervező). Valaki jön még velünk egy időben?
Üdv: Salius
Ugyanaz a nouvelair indul -csak Monastirig délelött is. Ez pech, hogy a Djerbai ilyen későre esett. Szerintem idén lényegesen többen mennek Tunéziába. Akár ha csak az induló gépeket nézem, akár a fórumokon a hozzászollások számát. Jó utat!
Szia Satine!
Köszi a jókívánságokat, remélem nem lesz semmi gond és ígérem mindenről részletesen beszámolok majd. Kár, hogy ilyen későn megy a gép.
Szia:krampi
Szia, Mollika,
szerintem tök korrekt dolgokat írtál,
és kösz!
Az arab országról mindenkinek van egy elképzelése,
de ezért szoktuk hangsúlyozni,
hogy ez nem Dubai, nem Omán...
De arab ország,
és ezt tudomásul kell venni.
A pihenés része is igaz,
ezeregy program van, ha akarsz menni, ha van pénzed,
de az animátorokkal pénz nélkül is,
teniszezhetsz, pingpongozhatsz stb.,
de csak úgy kisétálni nincs túl sok értelme.
Van, akinek ez nem is fontos,
de van, aki ezt várná el,
mert máshol ezt tapasztalta...
és ezt meg is értem,
máshol mi is csak úgy korzózunk a parton,
aztán beülünk egy koktélra,
aztán megint korzózunk és így tovább..
Nos itt az esték nem ilyenek,
de van program,
és magadnak is szervezhetsz.
A tenger egy más téma,
hangsúlyozom,
mi nem nyáron voltunk.
Sajnos hínáros volt, de azt igyekeztek eltakarítani.
Tulajdonképpen az új élményszerzés a lényeg,
és az sem rossz,
ha nyugisan tud pihenni :))