Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2005.06.16 0 0 1796

Valójában valamivel drágább a kiskereskedelemben, olyan 1400 pénz körül van bruttó.

A hozzá adott használatiban majd benne lesz, de elárulom a titkot:)

0,2%-os permetlét kell csinálni, tehát a 10 literhez 20 ml-kell, a 2 decis üveg tehát 100 liter permetlé előállításához elegendő.

ÜdV

Előzmény: Butt (1795)
Butt Creative Commons License 2005.06.16 0 0 1795
Köszi, megnéztem a linket. Azé' ez nem olcsó, 2 deci 1040 pénz... Hány permetezéshez elég ez a négy felesnyi adag? :) Ezek az 1,75 l/ha adatok nekem nem mondanak semmit, olyat meg nem találok, hogy mennyi kell belőle 10l vízhez.
Előzmény: Antisystem (1792)
Butt Creative Commons License 2005.06.16 0 0 1794
Kevertem volna a szezont a fa...mmal? :) Különben eleve kinagyítva néztem, de akkor vagy a szemem rossz, vagy az lcd monitorom ócska, vagy csak nem néztem meg alaposan a képet. A másodikon tényleg látszik, hogy nem őszi... és jobban belegondolva, egy őszibarackot nem szoktak hagyni ilyen magasra nőni. Szóval ja. Mosmá biztos, hogy sárgabarack. :)
Előzmény: Cirfandlia (1791)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1793

Attól függ, mennyi van még a cseresznyeszüretig. A Zolone-t nem ajánlom, mert 3 hét az ÉVI-je. Ami igazán jó lenne - mint az Unifosz - az nem szabadforgalmú, hanem II. kategóriás zöld könyves.

Szerintem meg lehet próbálni a Basudin 600 EW-t (10 nap) vagy a Decist (3 nap) esetleg a Karathe-t (3 nap)

A szőlőre - ha nálad is most virágzik - jó a Zolone, napnyugta után közvetlenül kiszórva - reggelig felszívódik a növénybe és nem bántja a megporzó rovarokat.

ÜdV

Előzmény: RAMBO (1789)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1792

A 35EC a tuti?

Látom, valaki figyel.:) Valóban 350EC-t is szoktam írni, ugyanaz a készítmény, folyékony Zolone Magyarországon csak ez az egy fajta van (a másik por, tehát FW). A kavarcs meg abból ered, hogy az itthon lévő gyári flaskán 350EC szerepel, a hivatalos "Engedélyezett növényvédőszerek és...." és a netes leírásban (http://www.gazdabolt.hu/termek_reszletes.php?termek_id=648) meg 35 EC. Mindkettő értelmes, 35% vagy 350 mg/ml hatóanyagra utal, ami ugyanaz, legvalószinűbb, hogy mindkét feliratú doboz létezik attól függően, hogy éppen melyik gyártótól származik, elvégre a Google is mindkettőre ad sok találatot.

ÜdV

Előzmény: Butt (1790)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1791
A fajtát mi sem; ellenben a fajt (sárgabarack) eléggé nagy biztonsággal. :) Nézd meg az 1760as hsz első képét (rákattintva ki lehet nagyítani) ott jól látszanak a levelek is. Az őszi különben is erősen eltér a sárgabaracktól (kajszi) mind a fa habitusában mind a leveleiben, és ez alapján nagy biztonsággal ki lehet mondani h. kajszi.
Előzmény: Butt (1787)
Butt Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1790
Köszi! Ez a Zolone 35EC remélhetőleg jó másfajta fára is, mert körtéből csak 3 kisebb fa van, a legtöbb az őszibarack, + néhány kajszi, szilva, birs, cseresznye és meggy van még. A 35EC a tuti? Mert láttam, hogy korábbi hozzászólásokban szerepelt más számozású is...
Előzmény: Antisystem (1788)
RAMBO Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1789
De bizony, pontosan erről a bogárról van szó!
Szőlőkben gyakran vannak jelentős számban, pihennek a levelek árnyékában, de megmondom őszintén, ennyit még én sem láttam egykupacban.
A cseresznye gyümölcsöt félpiros állapotban megrágják.
Gyakorlatilag felfalják a félérett bogyókat.

LEHET, HOGY MUTÁNSOK???

Mit javasolsz ellenük?
Előzmény: Antisystem (1774)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1788

:)

A végén kezdve az Agrol olaj, tehát eltömeszeli a levelek légzőnyílásait is, ezért ajánlják csak télvégi lemosáshoz - amikor még nincs levél. Viszont a tapasztalat szerint a növény tűri általában levelesen is, ha nem túl nagy a koncentrációja, és nincs túl meleg, de ez kutya vacsorája. Főképp a helyben tartózkodó rovarokra (pajzstetű, levéltetű) hatásos.

Az alább írt meggondolásból (atka) a körtére inkább szerves foszfátot ajánlok most, mint piretroidot, mondjuk az említett Zolone 35EC mindegyik rovarkártevőjére hatásos. Ha kifejezetten természetbarát megoldást keresel, a Dimilin is szóba jön, de inkább csak megelőzésre.

ÜdV

Előzmény: Butt (1787)
Butt Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1787

Lehet, hogy igazatok van, meghajlok tudásotok előtt. :) Korábban nem hallottam róla, hogy őszibarackot is fertőzhet monília, de nem is értek hozzá annyira. Viszont ezek a képek túl kis felbontásúak ahhoz, hogy bármi biztosat állítson ezek alapján az ember. Én legalábbis nem tudom megállapítani még a fa fajtáját sem...

Más: a körtefákról mivel célszerű a rovarokat legyilkolni? Nagyobb hangyákat és talán bodobács (vagy ahhoz hasonló) nevű szárnyasokat fedeztem fel rajtuk. A minap Agrolt kevertem a cuccba, de azt írták róla, hogy az lemosóhoz jó. Nagy hibát követtem el?

Előzmény: Antisystem (1778)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1786

Ja: Egy rövid bónuszkérdés: csak a fertőzött részt permetezzem le

Passz. Szerintem az egészet érdemes, mert ha megjelentt, lehet, hogy már a többi részén is ott van, csak még nem látványos...

ÜdV

Előzmény: Zitka (1782)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1785

Hallottam, hogy visszavonták a Mitac engedélyét, de ez nem azt jelenti, hogy csak nagyüzemi körülmények között tilos használni szept. 1 után?

Nem egészen, minden olyan esetben tilos, ahol permetezési napló vezetésére vagy kötelezve. (valszeg egyébként is tilos lenne ELVILEG - nade ellenőrizzék:)))) Ez meg az értékesítői kör, az őstermelőt is beleértve, ha megjelenik a piacon.

A Bartók B. úti Vetőmag boltban a nő (aki egyébként el szokott látni tanácsokkal) azt mondta

Az idősebbik hölgy? - én is beszélgettem már vele párszor:))

Különben szerintem is igaza van, a Mitac kivonása mögött az áll, hogy ugyan tőle (amitráz) soha nem láttak semmi károsat, de egy HASONLÓ vegyület gyártásával nap mint nap foglalkozó munkások körében bizonyos daganatok számának emelkedését észlelték. Innen az a paradoxon, hogy az amitrázt növényvédőszerként kivonták, de bolhanyakörvként meg kutya-fürdetőként a mai napig forgalomban van (csak ott Taktic a neve és nem 20% hanem 12% a hatóanyag) Nekem is van itthon még egy kicsi, azzal szoktam kullancs ellen permetezni, lévén nem kell félteni tőle a kutyámat, macskáimat:))))

Helyette atka ellen most a Flumite2000 (ez magyar, az ex Chinoin-növényvédőszer üzletág gyártja Agrochemie néven), vagy a Nissouron van helyette a kiskertekbe, meg még pár hasonló. (a Neoron is elszállt) De ha az ember a rovarok ellen szervesfoszfátot nyomat (mittudomén a Zolone az III. kat), az az atkát is irtja, szemben a piretroidok zömével (sajnos a Decis is köztük van), ami nem irtja az atkát, csak a természetes ellenségeit, tehát gyakori használatuk az atkák elszaporodásához vezet. 

ÜdV

Előzmény: Zitka (1782)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1784

Szia!

Alapban nekem is a gutaütés a gyanúsabb - ahogy írtam is:))) - de sajnos a kettőnek (ahogy az egyik linkelt forrásom írja is) igen gyakran köze van egymáshoz, pl. egy monilia-fertőzés teremti meg az alapot arra a baktériumos ráfertőződésre, amivel együtt már ki tudja alakítani a gutaütés-kórképet.

ÜdV

Előzmény: Cirfandlia (1783)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1783
Biztos h. nem tafrina; miután a sárgabarackot az nem fertőzi. (csak őszit, szilvát) Lehet monília, de nekem inkább mégis a gutaütés gyanúsabb -ahogy korábban írtad- az szokott ilyen féloldalasan beütni.  
Zitka Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1782

Köszi szépen :-), Dithane van is itthon. Mitac még tavalyról ,aradt 5 ampullányi.

Hallottam, hogy visszavonták a Mitac engedélyét, de ez nem azt jelenti, hogy csak nagyüzemi körülmények között tilos használni szept. 1 után? Csak nem jön ide valaki Brüsszelből a kiskertembe ellenőrizni.... :-))))  A Bartók B. úti Vetőmag boltban a nő (aki egyébként el szokott látni tanácsokkal) azt mondta, hogy ami helyette van, az se biztos, hogy kevésbé káros...

Egy rövid bónuszkérdés: csak a fertőzött részt permetezzem le (egy nagy ágon van elszórva úgy 20-30 levélen), vagy próbáljam az egész fát. Sajnos elég nagy...

Előzmény: Antisystem (1781)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1781

Nézd, amit leírtál, abból valszeg körterozsda gomba, vagy hasonló.

Egyébként pont két olyan szert említettél (Mitac, Zineb), amit már nem lehet kapni, és idén szept. 1 után a használatuk is tilos. (EU):(

Úgyhogy felsorolva pár időszerűbbet: Chorus 75 G, Dithane M45 (Manzate ua.), Score 250 EC.

ÜdV

Előzmény: Zitka (1780)
Zitka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1780
Sziasztok! Tegnapig azt hittem, "everything under control" :-), megpermeteztem a szőlőt, a tafrinát még jó pár hete kiütöttem a nyeregből. Erre mit veszek észre a körtefán? Jónéhány levélen kb. fél cm-es élénk narancssárga foltok, ha közelebbről megnézem, mintha irinyó-pirinyó kis gömböcskék (peték?) lennének benne. Ezek a peték kicsit sötétebb narancssárgák, a kontúr világosabb.  Mi lehet ez? Mitac, vagy Zineb jó rá?
lujza Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1779

Ühüm. :)))

Küzdök a büdösek ellen épp ideje...

Antisystem Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1778

Szia.

Bizony Lujzának van igaza szerintem is, azon a fán, amely a fotókon van, nem tafrina látszik. A monilia meg nem csak a meggynek-cseresznyének a betegsége, hanem a kajszinak, a szilvának, az őszinek, meg praktice az összes gyümölcsfának. Kórokozója is több van, a legismertebb a monilia laxa, de a Monilinia fructigena és a Monilinia linhartiana kártétele is jelentős.

Vannak szerek, amelyek jók a moniliára és a tafrinára is, pl valóban az orthocid. (kaptán) Viszont idén önmagában nem sokat ért, mert a kritikus időben zuhogott, a kaptán meg felöleti, nem felszívódó szer. Ilyenkor kerülhet elő a Topas, a Score.

ÜdV

Előzmény: Butt (1776)
lujza Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1777

Levélfodrosodásban is képzett vagyok, meg moniliában is.

A levélfodrosodás előbb fodrosodik, a monilia meg egyből szárad..

Ez nekem moniliának tűnik.

Az időjárás is kedvezett neki. :(((

Előzmény: Butt (1776)
Butt Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1776
Ez nem monília, hanem tafrinás levélfodrosodás, vagy röviden tafrina. Nálunk is minden évben ilyenek lesznek a levelek, bár szerencsére az idén kevés levél száradt le emiatt. Egyébként ez egy gombabetegség, Orthociddal érdemes rendszeresen kezelni, vagy hasonló gombaölővel. Legutóbb én Fungurannal (ha jól írom) szórtam meg a fákat, mert egy rovarölőhöz ezt mellékelték ingyenes mintaként. Az elszáradt levelek amúgy leesnek maguktól, de érdemes leszedegetni őket. (A monília a meggyfák, cseresznyefák betegsége.)
Előzmény: lujza (1761)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1775
Márpedig nálunk gyakran előfordul, (főleg hosszabb száraz periódus idején) hogy egy érőfélben levő őszibarackon 4-6 rózsabogár is "csoportosul" és együtt rágják ki a gyümölcshúst. Cseresznyén is láttam már, ott is többesével, de azért az okozott kár mindíg tűréshatár alatt volt.  Szőlőre menni még nem láttam, a cserin védekezni ellene gondolom már nem nagyon lehet....
Előzmény: Antisystem (1774)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1774

Szia!

Milyen bogárról van szó pontosan? (gondolom, nem a rózsabogárról

http://images.google.co.hu/images?q=r%C3%B3zsabog%C3%A1r&hl=hu&lr=&sa=N&tab=wi merthogy az ritkán fordul elő tömegesen, és nem kártevő, békés nektár-szivogatást folytat, mint a méhecskék)

Próbáld meg lefényképezni, vagy leírni, hogy mekkora, milyen színű, milyen a mozgása, stb.

A dolog különben nem reménytelen, van jópár rövid ÉVI-vel rendelkező rovarölő permetszer.

ÜdV

Előzmény: RAMBO (1773)
RAMBO Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1773
Jajajjjaj, Antisystem, segíts!

Van egy cseresznyefa a szőlőm mellett, és olyan számban lepték el a rózsa-levélbogarak, hogy minden egyes cseresznye fürtön öklömnyi gombócokban csüngenek.

Van olyan szer, amivel ha lepermetezem, ehetek még idén a cserkóból? Ha nincs, akkor mivel brutalizáljak? A szőlőt akarom megvédeni elsősorban, a cseresznye annyira nem érdekel. Arra gondoltm, hogy ha legyilkolom még a cseresznyén a bogarakat, akkor nem maradnak a szőlőre.
Moka25 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 1772
Koszi!:))

Mondjuk, ami már kukacos, az legfeljebb döglött kukacos lesz utána:),
Meg az is lehet, hogy leszedem eretlenul;)) Bar a germersdorfi feketen az igazi;))
Előzmény: Antisystem (1771)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.13 0 0 1771

Szia

Decist még most is használhatsz, csonthéjasoknál az ÉVI-je 3 nap, ha jól rémlik - azért nézd meg a dobozán....

Mondjuk, ami már kukacos, az legfeljebb döglött kukacos lesz utána:), viszont ami még nem az, azt meg lehet menteni.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1770)
Moka25 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 1770
Sziasztok,
szegyell-szegyell, de az alant emlegetett Decist azota sem volt erkezesem kiszorni. Tegnap mondja Parom, hogy a megkostolt szem cseresznye mar kukacos, viszont meg mindig erhet egy hetet.
Erdemes meg permeteznem? Vagy ami kukac mar benne van, az mar benne is marad?
Előzmény: Antisystem (1738)
Antisystem Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1769

Szia!

Sajnos én csak azt tudom, hogy létezik, azt, hogy éppen hol van raktáron, azt nem.

ÜdV

Előzmény: Amphenol (1768)
Amphenol Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1768

Szia Antisystem !

A Panida-t illető tanácsodat sajnos eddig nem tudtam hasznosítani ...

(  Győrben 1 azaz egy boltot találtam ahol egyáltalán meghallgattak ,

némi számolgatás után felajánlották , hogy pár napon belül

megrendelik , de sajnos visszamondták azzal , hogy épp most

nincs belőle készlet a szállítójuknál .... )

Neten lehetne még megrendelni , de a 4 x  -es ár elrettentő ... :-(

BP-en tudsz  ( tudtok ) boltot ahol van készleten ?

címem : hocilaci@freemail.hu 

Előre is köszönöm

AMp

pfander Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1767
Sziasztok!
Koszonom a tanacsokat. A barackfa miatt nagyon szomoru vagyok, hiszen ez a legnagyobb barackfank, minden evben alig vartuk hogy szureteljunk. Ami az egrest illeti, nalunk is ugy volt, hogy kb. 4-5 eve meg abszolut semmi baja nem volt, permetezes nelkul szuperul termett, aztan hirtelen az egyik even megjelent ez a lisztharmat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!