Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A kis samurai fa a szine az valami pazar lehet nem adja vissza a kép olyan , hogy azonnal le kell tépned és enned kell belöle ilyet nem láttam még kemény a húsa nincs beérve ,de nem birtam megálllni eggyet megkóstoltam nem lesz rosz fajta a képen maga a törzs tavaszi fagyok után 40db barack volt rajta sok egymás mellett leszedtem a felesleget de igy is kb 20 szem lehet rajta .
Veszprém és az északi part megúszta, de eső is alig, a déli parton jegelés volt, talán nem durva, Meg itt nyugatra a Káli-medencében, Tapolcán... Baranyában súlyosabb volt, úgy olvastam. Veszélyes ilyen hőség után minden front!
A fotózott baracknál lejjebb is és feljebb is vannak barackok, azokon vagy nincs vagy csak éppen hogy jelentkezik ez a betegség. Az idézett cikk jó, mert nekem is vannak a fán lyukas levelek. Idén vagy 4-szer permeteztem monilia ellen, de ugy látszik kevés. Pedig a szert is váltogattam, mert kétszer Chorus és kétszer Mospilant használtam. Hm. Jövőre ki kell próbáljak valami mást. Köszönöm a segítségeteket.
A szaktanácsadó által leírtak szerint lehet a betegség. A másodlagos moníliás fertőzés okozhatja a penészedést és rothadást nálam a gyümölcs húsában. A fa alsó részén nincs is termés, ezért ott nem lehetett a betegséget a gyümölcsön tapasztalni. Nálad hol fordul elő?
Nálam az Orangered kajszinál van hasonló eltorzult, rücskös gyümölcs. Belül fehér penészfoltokkal. Ehetetlen. A legfelső ágak hegyén termett néhány szem. Nem tapasztaltam még hasonlót. Én a fagy hatására gondolok.
Nem vennék rá mérget, hogy ez így marad. Például a feketeribiszke szorul ki Nógrádból, ahogy melegszik az időjárás. Becsúszhat északabbra a kajszi az éghajlat változással, vagy nem? Persze nem a Tátra lankáira...
Milyen lengyel-szlovák kajszi ? Nézz utána mennyit termelnek... a lengyeleknél az összes gyümölcs 0,3%-a, az is zömmel háztáji, a magyar termelés max nyolcadrésze, egy megyében van csak ültetvény. A szlovák meg a magyar század(!)része (2-300 tonna), kerekítési hiba.
A kajszilevéltetű Japánban és Kínában őshonos, A betelepült rovart tavaly azonosították a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növényvédelmi Intézetének kutatói.
(Myzus mumecola (Matsumura), a barack új és fontos kártevője Magyarországon.)
Zempléni-hegység .Az érdekes az hogy tavaly a hegy másik oldalán minden lefagyott igy valószinü az inverzió nem müködik annyira egyedi a mikro klíma a régi öregek egy ŕészét szomjúhátnak hivták kérdem miért ,mert helyi kisebb esözések alkalmával ott kb egy mm -se esett.