Ez az un. potyó szilva vagy fosóka....vagy hogy hívják még...Ha ezt keresed akkor ez már igencsak leérőben van. A piac helyett inkább erő,mező járást ajánlanám gyűjtésre.
Itt is szeretném megkérdezni hogy : Ringlóból szeretnénk kompótot készíteni ám nekem nincs ilyen fám. Érdemes-e piacra menni vagyis érik-e már vagy még nem?
"sikerült szerezni 60ft/kg-ért őszibarackot," ha nem tudod kifőzetni (kifőzni) a forrás után hamar akkor ne felejtsd el lesavazni nehogy megecetesedjen mert akkor csak uborkalének lesz jó :)))
na ma szó szerint kellett értelmeznem a topic nevét"kertből a konyhába" jött egy szép nagy felhőszakadás így bementem a kertből a konyhába, ahol rohadt forróság van a fene enné meg, mivel sütöm a padlizsánokat a krémhez, most van az utolsó adag a sütőben, aztán bele az üvegbe, megvan a mai program,+ este vízilabda
hogy valami jó is történjen sikerült szerezni 60ft/kg-ért őszibarackot, na ebből lesz a pálinka, bár azon gondolkodom, hogy ivólének is mehetne pár kg.
Köszönöm, de ezek nekem sose sikerültek, pedig rendesen áztatom-mosom az uborkát. Azóta sikerül az uborkám, amióta hőkezelem, úgyhogy maradok annál. Zsebi feltett ide pár éve egy uborkareceptet (hőkezeltet), azt csináltam azóta is. Nagyon meg vagyok vele elégedve, még a lányaim is szívesen visznek belőle, ha erre járnak.
Zsebi, de jó hogy itt vagy:))) Ez az első recepted nálam a világbajnok, amikor csak "csurran-cseppen" az uborka, főleg az egyforma pici. Jöhetnél gyakrabban, ha az egészséged megengedi:)
A vízcsapnál megtöltöm hideg vízzel, folpackot teszek rá, rá csavarom a tetőt, egy megfelelő méretű fazékba teszek egy tiszta konyharuhát, ráállítom az üvegeket, feltöltöm vízzel az üveg 3/4 részéig és felforralom addig míg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. Elzárom a gázt. és az edényre fedőt teszek, a vízben hagyom kiehülni felcímkézem és mehet a helyére.
Akár több évig is eláll, ropogós és nem túl édes.
Kovászos uborka./télire/
Mosás után még hideg vízbe hagyom az uborkát legalább 1 órát. Utána a szokásos módon előkészítem üvegekbe teszek
jó sok kaprot teszek mellé, felöntöm forró sós vízzel /1l + 1 evőkanál só./
Vagy kiteszem a szabadba, ha nem megfelelő a hőfok akkor megy a hűtő ládába teszek mellé 2 ásványvizes palackot meleg vízzel, amit reggel és este cserélek. evvel megoldom ha kehül a levegő, vagy ha éjszaka hűvös van már.
Ha megfelelően megérett 3-4 nap., kiszedem a kaprot kidobom, fazékba töltöm a levét /a legalját kiöntöm/. Az uborkákat hideg vízzel lemosom üvegeket kimosom visszarakom az ubikat, felforralom a levét, ráöntöm, pár perc múlva újra leöntöm újra forralom, ekkor teszem bele a mokkás kanál tartósítót, folpack, csavaros tető, így áll kihűlésig címke, helyre megy.
Eddig 2 évig állt el tovább nem tudom mi lenne, de mindig elfogy.
Nálam a nyári is így készül, kenyér nélkül, mindig szép tiszta a leve, jó ízű, lehet bele tenni fokhagymát aki szeret, szőlő levelet, fekete szeder, v. fekete ribizli levelet.
Persze itt nincs forralás, v. tartósító.
sokszor a nyárihoz se megfelelő az idő akkor jön a hűtőtáskás megoldás, mert ha leáll az erjedési folyamat és lelasúl akkor puhul meg az uborka.
Már egy párszor feltettem a könnyű és tökéletes csemege uborka receptet (és csak borkén van benne!). Évek óta csinálom, mondjuk az idén egy megromlott mire lekerült a pincébe, de rájöttem miért: az üveg első körben csak félig lett, utána felbontottam és raktam még bele ubit. Na ezt nem kellett volna. Tavaly olyan gyenge volt a termés nálunk is, hogy 2-3 napig gyűjtögettem egy üvegre valót. De ez sem probléma.
Ezzel csak az a baj, hogy nekem egyszerre uborkám csak pár darab van, nagy szó, ha egy üvegnyi összejön. Az idén különösen gyengén teremnek. Egy üvegért viszont nem indítom be a gépet. Amit eddig csináltam csemegét, az elment a meggy vagy az őszibarack mellett, kovászosból pedig legalább 4 üveg volt egyszerre. De ahhoz vettem az uborkát. Vennék csemegeuborkának valót is, ha már nekem nem terem, de nem kapok aprót a piacon.
Tegyél bele egy kevés borként is, s semmi baja nem lesz (ha tiszta volt minden és jól zár az üveg). Őseim első nap csak letakarták az üveges savanyúságot, másnap kicsit felöntötték a félretett (forralt, fűszeres) lével, s lezárták. Borkén nélkül nekem sem sikerült sokáig, s ha megforrt, rettenetes tudott lenni. Forrón öntöm rá a lét, de néha csak hidegen zárom le, s semmi baja, nem kell dunsztolni. (Ártani nem árt...)
Nem lesz puha. Eltettem pár üveg kovászos uborkát 90 fokon 30 percig, egyet kibontottunk, teljesen jó. HA télen is jó lesz még, akkor ezt a módszert megtartom.