Keresés

Részletes keresés

nyaralok11 Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1784

Csak a ponztosság miatt: A képen a szilvamoly lárvái vannak, nem a szilvadarázsé, de ez a védekezéshez használt szereket nem befolyásolja.

Előzmény: Törölt nick (1780)
Lora1213 Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1783

Hússal együtt ?

Előzmény: beetee (1782)
beetee Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1782

Azt nem mondta, hogy nem fogyasztják. :-o

Előzmény: Lora1213 (1781)
Lora1213 Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1781

Miért tartod a fát akkor, ha 4-5 éve nem fogyasztjátok a gyümölcsét ?

Előzmény: Törölt nick (1780)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1780

Megnéztem, és valójában már most kezd érni nálunk is a ringlószilva.

szerintem most úgy félérett:

 

 

És ott van benne a szilvadarázs lárvája is, ami miatt a termés 95%-a féléretten mindig a földön landol.

Körberágja a szár körül a gyümölcshúst, és így az lepereg.

Nálam csak ezt a ringlószilvát támadják leginkább, a többit nem.

De ezt annyira, hogy mióta nem permetezek (4 - 5 éve), nem is érett be rajta normálisan egyszer sem a termés....

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1779

nagyon szép, gratulálok

Előzmény: TINTUS (1778)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.29 0 0 1778

Már napok óta kompótozunk.  Van egy suncrest őszibarack fám  arról öt ilyen vödör jött le.

 

Ma lefogyott a flavortop nektarin is. Elég sok az ősziknél a moniliás gyümölcs pedig permeteztem eleget. Legkényesebb a nektarin.

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.28 0 0 1777

A nagy ringlószilva nálunk még nem érik. mondjuk mi északon lakunk, Miskolcon.

A déli országrészből vagy a mediterrán vidékről való ringlót lehet hogy kaphatsz a piacon.

A déli országrészben két héttel hamarabb érik minden. De szerintem még ott sincs.

 

Nekem van ringló szilvám, de annyira nem szeretem, mert permetezés nélkül nem termeszthető.

Illetve termeszthető, de akkor megcsípi vagy beköpi a szilvadarázs (vagy a gyümölcslégy, vagy mi),

és akkor még éretlenül lepereg az egész a fáról. Némelyik a fa alatt utóérik még....

De így mégsem az igazi.

Persze befőttnek, cefrének jó.

 

Ja igen. És én egy ideje már nem permetezek.

Előzmény: TINTUS (1776)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.28 0 0 1776

Nem én rendes ringlót szeretnék, ezek magba válósak és akkorák mind egy közepes alma. És csinált-e már valaki ilyenből kompótot?

Előzmény: Andrea555 (1775)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 1775

Ez az un. potyó szilva vagy fosóka....vagy hogy hívják még...Ha ezt keresed akkor ez már igencsak leérőben van. A piac helyett inkább erő,mező járást ajánlanám gyűjtésre.

Előzmény: TINTUS (1774)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.28 0 0 1774

Itt is szeretném megkérdezni hogy : Ringlóból szeretnénk kompótot készíteni ám nekem nincs ilyen fám. Érdemes-e piacra menni  vagyis érik-e már vagy még nem?

TINTUS Creative Commons License 2014.07.28 0 0 1773

"sikerült szerezni 60ft/kg-ért őszibarackot,"  ha nem tudod kifőzetni (kifőzni) a forrás után hamar akkor ne felejtsd el lesavazni  nehogy megecetesedjen  mert akkor csak uborkalének lesz jó :)))

Előzmény: Törölt nick (1772)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.27 0 0 1772

na ma szó szerint kellett értelmeznem a topic nevét"kertből a konyhába" jött egy szép nagy felhőszakadás így bementem a kertből a konyhába, ahol rohadt forróság van a fene enné meg, mivel sütöm a padlizsánokat a krémhez, most van az utolsó adag a sütőben, aztán bele az üvegbe, megvan a mai program,+ este vízilabda

hogy valami jó is történjen sikerült szerezni 60ft/kg-ért őszibarackot, na ebből lesz a pálinka, bár azon gondolkodom, hogy ivólének is mehetne pár kg.

mondjuk a páleszt jobban szeretem :)

Előzmény: Törölt nick (1771)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.27 0 0 1771

Most látom, hogy itt vagy! alulról felfelé olvasok:) Szuper az uborkarecepted, azóta is azt csinálom. Gyere gyakrabban!

Előzmény: zsebi41 (1767)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.27 0 0 1770

Köszönöm, de ezek nekem sose sikerültek, pedig rendesen áztatom-mosom az uborkát.  Azóta sikerül az uborkám, amióta hőkezelem, úgyhogy maradok annál. Zsebi feltett ide pár éve egy uborkareceptet (hőkezeltet), azt csináltam azóta is. Nagyon meg vagyok vele elégedve, még a lányaim is szívesen visznek belőle, ha erre járnak.

 

 

Előzmény: -balu28- (1764)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.27 0 0 1769

Igen ezt én is ismerem :) Van egy jó tupperes edényem ,néha abba gyűjtögetek és én 3-4 üvegért bizony már elindítom a gépet.

 

Zsebi én is örülök Neked.Ezt a kanalas módszert kipróbálom az ubinál én is ,köszönöm!

 

 

Előzmény: Törölt nick (1763)
Mariska néni Creative Commons License 2014.07.27 0 0 1768

Zsebi, de jó hogy itt vagy:))) Ez az első recepted nálam a világbajnok, amikor csak "csurran-cseppen" az uborka, főleg az egyforma pici. Jöhetnél gyakrabban, ha az egészséged megengedi:)

Előzmény: zsebi41 (1767)
zsebi41 Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1767

kb. 20 éve teszem el így az uborkát. Még soha nem romlott meg. Illetve 1x mert a csemegéből csak az ecetet felejtettem ki, akkor mind  4 /7dl.es. /

Csemege uborka.

 

1. 7 dcl-es üveg. alulra kapor babérlevél bors. 

belerakom a megmosott uborkát dugok még bele torma csíkot. 

 

rászórok 2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot 6 evőkanál 10 %-os ecetet

 

 

 

A vízcsapnál megtöltöm hideg vízzel, folpackot teszek rá, rá csavarom a tetőt, egy megfelelő méretű fazékba teszek egy tiszta konyharuhát, ráállítom az üvegeket, feltöltöm vízzel az üveg 3/4 részéig és felforralom addig míg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. Elzárom a gázt. és az edényre fedőt teszek, a vízben hagyom kiehülni felcímkézem és mehet a helyére.

 

Akár több évig is eláll, ropogós és nem túl édes.

 

 

Kovászos uborka./télire/

 

Mosás után még hideg vízbe hagyom az uborkát legalább 1 órát. Utána a szokásos módon előkészítem üvegekbe teszek

jó sok kaprot teszek mellé, felöntöm forró  sós vízzel /1l + 1 evőkanál só./

 

Vagy kiteszem a szabadba, ha nem megfelelő a hőfok akkor megy a hűtő ládába teszek mellé 2 ásványvizes palackot meleg vízzel, amit reggel és este cserélek. evvel megoldom ha kehül a levegő, vagy ha éjszaka hűvös van már.

 

Ha megfelelően megérett 3-4 nap., kiszedem a kaprot kidobom, fazékba töltöm a levét /a legalját kiöntöm/. Az uborkákat hideg vízzel lemosom üvegeket kimosom visszarakom az ubikat, felforralom a levét, ráöntöm, pár perc múlva újra leöntöm újra forralom, ekkor teszem bele a mokkás kanál tartósítót, folpack, csavaros tető, így áll kihűlésig címke, helyre megy.

 

Eddig 2 évig állt el tovább nem tudom mi lenne, de mindig elfogy.

 

Nálam a nyári is így készül, kenyér nélkül, mindig szép tiszta a leve, jó ízű, lehet bele tenni fokhagymát aki szeret, szőlő levelet, fekete szeder, v. fekete ribizli levelet.

Persze itt nincs forralás, v. tartósító.

 

sokszor a nyárihoz se megfelelő az idő akkor jön a hűtőtáskás megoldás, mert ha leáll az erjedési folyamat és lelasúl akkor puhul meg az uborka.

VKOrsi Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1766

kovászost én is most akarok, már érik az az adag, ami utána megy a hőkezelésbe

Előzmény: Törölt nick (1757)
VKOrsi Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1765

nem lesz puha, az ecet nem engedi megpuhulni.

Előzmény: Törölt nick (1755)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1764

Már egy párszor feltettem a könnyű és tökéletes csemege uborka receptet (és csak borkén van benne!). Évek óta csinálom, mondjuk az idén egy megromlott mire lekerült a pincébe, de rájöttem miért: az üveg első körben csak félig lett, utána felbontottam és raktam még bele ubit. Na ezt nem kellett volna. Tavaly olyan gyenge volt a termés nálunk is, hogy 2-3 napig gyűjtögettem egy üvegre valót. De ez sem probléma.

Szóval a recept:

 

http://www.nosalty.hu/recept/hideg-csemege-uborka

Előzmény: Törölt nick (1763)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1763

Ezzel csak az a baj, hogy nekem egyszerre uborkám csak pár darab van, nagy szó, ha egy üvegnyi összejön. Az idén különösen gyengén teremnek. Egy üvegért viszont nem indítom be a gépet. Amit eddig csináltam csemegét, az elment a meggy vagy az őszibarack mellett, kovászosból pedig legalább 4 üveg volt egyszerre. De ahhoz vettem az uborkát. Vennék csemegeuborkának valót is, ha már nekem nem terem, de nem kapok aprót a piacon.

Előzmény: Andrea555 (1761)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1762

én is rakok bele, néha sikerül, néha nem

Előzmény: h.apci (1759)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1761

Télen is jó lesz! A csemege ubi is ropogós marad a hőkezelés után (90 C 30perc),pláne ha frissen szedett uborkából készül .

Előzmény: Törölt nick (1757)
h.apci Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1760

A borként a nátrium-benzoáttal együtt értettem... Tartósítószer nélkül persze kell a hőkezelés.

Előzmény: h.apci (1759)
h.apci Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1759

Tegyél bele egy kevés borként is, s semmi baja nem lesz (ha tiszta volt minden és jól zár az üveg). Őseim első nap csak letakarták az üveges savanyúságot, másnap kicsit felöntötték a félretett  (forralt, fűszeres) lével, s lezárták. Borkén nélkül nekem sem sikerült sokáig, s ha megforrt, rettenetes tudott lenni. Forrón öntöm rá a lét, de néha csak hidegen zárom le, s semmi baja, nem kell dunsztolni. (Ártani nem árt...)

Előzmény: Törölt nick (1753)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1758

akkor ezt most vegyük át szép lassan is

kovászos ubit raktál el? mármint így?

Előzmény: Törölt nick (1757)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1757

Nem lesz puha. Eltettem pár üveg kovászos uborkát 90 fokon 30 percig, egyet kibontottunk, teljesen jó. HA télen is jó lesz még, akkor ezt a módszert megtartom.

Előzmény: Törölt nick (1755)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1756

nagyjából így csinálom én is az uborkát, mondjuk köményt nem teszek bele

Előzmény: Törölt nick (1754)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 1755

nyilván az uborkát hőkezelni kell ez világos, nekem az nem jön össze, hogy tartósító nélkül elálljon

azt elhiszem, hogy 90 fokon már nem lesz gond, csak szerintem így megfő és puha lesz

na ne nekem legyen igazam :)

Előzmény: Törölt nick (1753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!