Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Nálunk a fiam focizni jár a suliba heti kétszer, mindkettőnek van tollas - ez az iskola specialitása, de ez heti egyszer. A lányom még jár drámára is, ez is heti kétszer, de ez is a suliban. Így ok. Ha ezek a suli után lennének, akkor azt inkább nem. Nekem a mozgás és a sport a nagyon fontos. Ehhez ragaszkodom. De ebből is van elegendő, úgyhogy nem aggódom :-)
Én engedném, és bevallom, örülnék is neki, ha valamire SZERETNE járni...De a választék sem nagy, neki meg kedve egyikhez sincs, nem erőltetem. Azért a mozgás megvan: délutánonként rengeteget barangolunk a szabadban, gesztenyét, makkot gyűjtünk, keresünk mászható fát, rollerezik, bicajozik, vagy éppen a hugával szaladgálnak.
Viszont én is úgy gondolom, hogy ha több dolgot meg tudnék vele ismertetni, akkor kiderülne, miben tehetséges, mihez lenne kedve később... De igazuk lehet, akik azt mondják, semmiről nem késett még le (2.-os), és hogy minden gyerek más; ami az egyiknek "bejön" (pl. foci, tánc), nem törvényszerű, hogy a másiknak is. Ráadásul ők is változnak, érnek. /Ezzel nyugtatom magam:) /
Na, a különóra jó sok fejtörést okoz az embernek. Eleinte én is teljes mértékben elleneztem a dolgot és még tavaly úgy gondoltam, hogy SEMMIRE ne járjanak elsőben. Aztán végül olyan suliban kötöttünk ki, ahol nincs semmilyen tagozat, vagyis alapban nemigen vannak semmivel leterhelve. Ráadásul nem napközisek és gyakorlatilag minden nap 4 órájuk van (egyszer 5 az úszás miatt). Így az egész délutánjuk szabad és láttam rajtuk, hogy sok az energia, kedv, a leckeírás max negyed óra, így időben is kijön. A suliban rengeteg a szakkör a vívásról a kerámiáig, néptánctól a balettig, go, karate, zenei kiselőképző stb. Ezek többsége az 5. órában van hozzácsapva az órarendhez. Mivel sok mindenhez volt kedvük, sokan jelentkeztek és mind játékos foglalkozások, kötelezettségek nélkül, több mindenre is járunk. Ezek menet közben is elhagyhatók, vannak olyanok, amelyek végképp nem egymásra épülő órákból állnak (pl. fazekas-műhely), így nem baj, ha egyet-egyet kihagyunk. Óriási élmény nekik, egész héten dúdolgatják a szolfézson tanult énekeket, mutatják a néptánc-lépéseket és színezik a hittanos színezőket:-). Ja, a logopédia is lesz :-)) Szóval egyelőre nem bántam meg, úgy látom, ezek (is) adják a színt a kis életükbe. Végül is most érdemes puhatolódzni, mihez lesz később esetleg komolyabban kedvük és tehetségük.
Szerintem a suliban olyan sokat ülnek, hogy muszáj valami mozgás nekik, a sulis mozgás semmi. Az én nagyfiam úszni járt elsőben heti 2x, görkorizni 2.-ban heti 2x, most megint úszik, heti 3x. Meglepő módon, szereti :-) Pedig azt hittem, nem fogja, viszont én ragaszkodtam valamiféle mozgáshoz, de nyavalyog, ha épp nincs edzés. Én mindenképp azt akartam, korán tanuljon meg úszni, egész nyáron a Balatonon vagyunk, nekem kell ez a megnyugvás, hogy nem kell egész nap a szemem rajta (is) tartani. A kicsi nagycsoportos, ő már tavalytól focizni jár, de ezt ő akarta, én nem, sőt, sokáig ellen is álltam, de annyira akarta, hogy beadtam a derekam. A pötty meg logopédiára, mozgásterápiára és úszni jár, de pusztán fejlesztési okokból.
Zsebpénz: nálunk még nincs rendszeres, de azt hiszem, bevezetem. Néha kapnak innen-onnan valamennyit, a kicsi szétszórja/elajándékozza, a nagy összegyűjti, és elkölti, de mintha a fogát húznák. Apjuk csinált nekik "bankszámlát", fizet nekik 10% kamatot a berakott pénz után, mondtam, én is rakok be hozzá :-) Időnként kiszámolják a kamatot, elbeszélgetnek, most mire elég a pénzük, szóval azért foglalkoznak ők is a témával.
Nálunk jövőre lesz (most nagycsoportos) zsebpénz, én most úgy gondolom, hogy heti 1-200Ft (még megálmodom addig :)). Nekem is volt, és szerintem nagyon sokat tanultam belőle. Amit tudok, hogy nagyon következetes leszek ezzel, mert az öcsémnél nem tartották, hogy a mindenféle "luxus" dolgait ebből fizesse, és ha kért, kapott még pénzt. Most 23 éves, és fogalma sincs arról, hogy hogy kéne bánni a pénzzel.
Különórák: ha mozogni akar pluszban valamit, abban partner leszek, de egyéb külórát tutira nem szervezek elsőben.
Az enyémek is 8,5 ill 7 évesek mármint a nagyok. De én pont úgy gondoltam, hogy inkább már most elkezdem nekik a zsebpénzt, legyen idejük megszokni a pénz fogalmát.
Különórák - ami van az leginkább a suliban. Ezenkívül úszni hordom a nagylányt egy héten kétszer, de ez meg az ő kérése volt, és nem unja. Azonkívül az ortopédorvos is ajánlotta. A nagyfiam is fog járni jövő hónaptól - mostanáig mozgásterápiára járt, ehelyett lesz az úszás. Neki "különóra" még a logopédia és a grafomotoros fejlesztés, de ez ugye más dolog.
Nálunk még nincs zsebpénz, korainak tartom. (7,6,5 évesek)
Ti hogy álltok az iskola utáni különórákkal, szakkörökkel, ilyesmikkel?
Én elsősöknek korainak, feleslegesnek és károsnak tartom (legalábbis a saját gyerekemmel kapcsolatban így gondolom, de persze a gyerekek nem egyformák). Ugyanakkor egyes családtagok (anyósom pl) állandóan azzal nyaggatnak, miért nem hordom már a gyerekeket úszni, karatézni, teniszezni, sakkozni, meg még ki tudja mire nem.
Szerintem meg iskola után hadd legyen a gyerek otthon, meg kinn a szabadban, és játszon azt, amihez kedve van. Engem ezért hülyének szoktak nézni:)
Igen, ez teljesen igaz. Ezt próbálom én is lassacskán. De még olyan kicsik. Egyik nap fizettem fagyit és egy papírpénzt adtam, de több fémet kaptam vissza. Erre boldogan kérdezték, hogy többet kaptunk vissza, mint amennyit adtunk? :-))) Tegnap ők vettek maguknak egy-egy gombócot, előtte rettenetes izgalomban voltak, rakosgatták mindenféle pénztárcákba, számolgatták. Mindenáron úgy akartak fizetni, hogy visszakapjanak belőle.:-)
A lányom sokszor kérdezte az elején, hogy mennyi lesz, ha gyűjti 1-2-5 hétig, mindig számolgattunk, és mindig elmondtam neki, hogy ennyiért kb ezt tud venni, annyiért meg azt. Úgyhogy mostanra már elég világossá vált a számára. Kétségtelenül nem annyira, mint egy 4.-5.-esnek, de én fontosnak tartom, hogy megismerkedjenek a pénz fogalmával, hogy adott összeget be tudjanak osztani. Akkor érti meg azt a mondatot is, hogy nincs pénz valamire.
Na, én is éppen így szeretném csinálni a dolgot. Viszont úgy vettem észre, még egyáltalán nincsenek tisztában a pénz értékével, fogalmával. Ha adok nekik egy-egy 100-ast, gyakran a játék-pénztárgépben köt ki, vagy különféle retiküljeikben :-))). Fagyit már vettek belőle és engem is meghívtak curászdába. Viszont azt nagyon nehéz megmagyarázni, hogy pl. Barbie-t nem tudnak ennyiből venni.
Nálunk kapnak, mármint ugye a lányom már tavaly is, a nagyfiam meg idéntől. Heti 200 forint. Az a megállapodás, hogyha spórolnak, akkor kapnak "kamatot". Amúgy nem nagyon költik, és persze nincs is mire igazán, de örülnek neki. Akkor szoktak költeni, amikor a sulijukba jön az irószeres, és a lányom ceruzamániás (anyjától örökölte). Mivel ugye minden szükséges ceruza, filc, akármi megvan, ezért ha extrát akar, akkor azt ő fizeti. Múltkor vett filcet 690-ért, ebből 600-at adott ő, én meg a 90-et. A fiam ugyanekkor matricát vett :-) Amúgy a karácsonyi vásárra gyűjtenek most éppen. A múltkor a lányom azt is kiszámolta, hogy mennyi málnaszörpöt vagy forró csokit tudna venni a zsebpénzéből, majd gondolkodott és közölte, inkább nem vesz :-D
Elméletileg iden. No de képzeljük el azt a helyzetet, amikor mondjuk az egyik gyerek közli a másikkal, hogy "hülye barom", anyuci meg szemrebbenés nélkül vasal tovább. Ekkor a gyerek fejében joggal meg sem fordul, hogy valami nincs egészen rendjén. Én inkább arra hajlanék, hogy nem lehet elmenni mellette, meg kell magyarázni, de nem túllihegni.
Nekem tegnap a lányom közölte a nagyfiammal, hogy kapd be. Ő persze panaszkodott, hogy húúúúú mit mondott a nővére. Én meg nemes egyszerűséggel megkérdeztem, hogy szerinte ez mégis mit jelent? Nem tudott rá válaszolni :-) Szerintem ezt a szót most jó ideig nem fogja használni.
Ez mind szép és jó, de mi van, ha egyetlen nagyapjuk szájából hallanak nemegyszer ilyet? Nálunk sajnos ez a helyzet (mindenki utálja a családban, de apukám munkahelyén =MÁV ez a módi és szerinte mi vagyunk túlérzékenyek, tehát nem állítja le magát :-(((). Képtelen vagyok véka alá rejteni zsigeri ellenérzésemet, úgyhogy magyarázok és mondom, mennyire rossz ezt hallanom egy okos, kedves kisfiú szájából. És hogy a papa butaságokat is tanul a munkahelyén, mert mikor kicsi volt, nem mondták meg neki a szülei, hogy milyen oktalan dolog így beszélni, utánozni a többieket a rossz dolgokban.
A foci éppen aktuális téma nálunk is, mert a mamánál voltunk vidéken a hét végén és a helyi csapatnak éppen meccse volt. Apuci indítványozta, hogy ez jó kis szabadlevegős program, ápolt szép focipálya, napsütés stb. Na, el kellett menekülnünk, mert nemcsak a maroknyi szurkoló, de maga a kapus is, akihez közel álltunk, olyan ordenáré módon üvöltözött folyamatosan, hogy a 35 évemmel nekem kezdett felfordulni a gyomrom. Szóval nem tudom, miért van erre szükség, miért nem lehet kulturáltan sportolni, szórakozni. Nem csoda, ha jó érzésű emberek nem járnak focimeccsre. Persze a gyerekek kérdezték, miért beszélnek így a bácsik. Mit feleljen az ember erre?
Nálunk is csak a középsőnek csúszik ki egy szemét állat és társai, sajnos, ő a focin hallja a többi vadorzótól, kiknek a szülei is el-elejtenek ilyesmit a pályán, hallom időnként :-( (Hihetetlen állatfaj a szurkoló-beszóló szülő, komolyan, ez a fociedzés egyik legfőbb ellenérve, de lehet,hogy a koris/röpis/tornász szülőkis ilyenek, a lényeg, hogy a pálya szélén álló szülő szerintem ne üvöltözzön be a gyereknek, ne instruálja az edzővel szemben/mellett, pláne ne szóljon be az edzőnek...) Én rászólok, hogy mi nem beszélünk így, ő se tegye, de túl nem dimenzionálom a dolgot. Őt mondjuk megfenyegettem már, hogy ha ilyeneket hoz haza az imádott focijáról, akkor nem fogom hordani. De volt már olyan, mikor a 2+ évesemet leszúrtam, mert b... +, k.va autó szöveggel tologatta ártatlan arccal az autóit, és nézett ijedten, miért kiabálok, aztán rájöttem, délelőtt munkások dolgoztak a kerítésünk mellett, tőlük hallotta, mielőtt elhoztam onnan, és simán nem értette mit beszél, mikor rákérdeztem...
A tegnapi filmben amin voltunk, szappannal kimosták a gyerek száját :-))
Na, hogy fellendítsem a forgalmat: ti milyen nevelési módszerhez folyamodtok, ha a csemete "csúnyát" mond? Még tavaly nyáron egy kulturált autós bekiabálta szegény apjuknak, hogy "a k***a anyád", azóta az egyik lány szótárában fel-felbukkan ez a szó, bár ritkán, viszont tökéletes szövegkörnyezetben használva. Itthon még a hülye sem hangzik el, így nem tudok elmenni a dolog felett (meg amúgy sem...). Tegnap azzal jött haza, hogy mi az a köcsög, mert a Vikitől hallotta... Az oviban a buzi is előkerült. Csúnyább hála Istennek még nem, de az én gyomromnak ez is sok. Szóval nem használja, de szerintetek mit kell csinálni, ha mégis elhangzik. A jelentését inkább még nem magyaráznám el egyiknek sem... Az sem jó, ha úgy csinál az ember, mintha nem hallaná (pedig könyvek ezt tanácsolják), mert akkor vígan mondja máskor is. Le nem ordíthatom a fejét olyasmiért, amiről végeredményben nem ő tehet. Ha az eszére apellálva megbeszélem vele, akkor megérti, hogy nem szabad, de a dolog visszatartó erővel nemigen bír... A másik lány még a hülyét sem ejtette ki soha (pedig mindent együtt hallottak), úgy látszik ehhhez egy bizonyos fogékonyság is kell.
Csak pár napot mulasztottam (igazoltan: a picivel kórházban voltunk krupp miatt öt napig) és már győzök visszaolvasni. Érdemes, de még zsong a fejem tőle, majd holnapra leülepszik.
Melimeli,
Nagyon örülnék bármilyen segítségnek. :-) Egyébként fölhívtam őket már, akkor azt mondták, november közepén lesz jelentkezési lap. Előjegyzésről szó se volt. :-(
Voltunk ma a kiszemelt suliban, pszicho felmérésen ( integrálnak, vannak részképességzavaros gyerekek is, ezért minden gyereket megnéznek, hova tartozik ) és teljesen megnyugodtam... logopédia ugyan kell ( ezt tudtam , elég észrevehetó ) és grafomozotos fejlesztés ( szem és kézkoorfináció miatt ). Csináltak IQ tesztet is ( nagyon jó, kis érdekes feladatsorok vannak, én még nem láttam ilyet ) és messze korát meghaladóan teljesített. egy kő leesett-
majd utána kapta a 6 éves oltást, ahol az összes színészi teljesítmányét előkapta.
akár meg is nyigodhattam volna................ha a délutánt nem a Madarászban a sebészetben,majd a gipszelőben töltöm a Törpördöggel :((
A fiaméknál sem volt központi megemlékezés a suliban, viszont pénteken az egyik órán az osztályfőnökük mini történelem órát tartott, elmesélte kikre is emlékezünk október hatodikán. Olyan jó volt hallgatni, ahogy pénteken este lelkesen mesélte a gyerek, hogy miről volt szó aznap az iskolában :-)
Vekerdy ráadásul minden lehető alkalmat megragad arra, hogy a legapróbb problémát, ami egy hagyományos iskolában előfordul, óriásivá dagasztva elkezdjen litániát írni a waldorfról, még akkor is, ha magát a szót le sem írja :-)