Keresés

Részletes keresés

hurrá! Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1644

Ne haragudj, de ha otterlonak ilyen választ írsz, amelynek állításaihoz semmi köze, akkor kikéri magának. Miért legyek én light-osabb ?

Engem nem vígasztal, hogy tőlem nyugatabbra, magasabb jövedelemmel és biztonságosabb szociális ellátással rendelkező országokba majd félévvel később esetleg megközelíti a nálunk alkalmazott árat. Szerintem ez a monopólium letörendő.

A gyógyszer liberalizációját éppen ezzel párhuzamosan említettem: ha a gyógyszert lehet, akkor lehessen a gázt is ! Ha a gyógyszernél az a mézesmadzag, hogy majd letöri az árat (amit nem hiszek: benzinkutaknál biztosan nem, a láncoknál meg majd megjelennek a hamisítványok...), akkor legyen ez a monopólium is letörendő !

Ugyanúgy zsebbe vágó, ha nem sokkal jobban, mint a gyógyszer !

Mi ez a kettős mérce ? Viszont nem működik ez a fene nagy szociális érzékenység ?

Egyszerűen arról van szó, hogy bekaptad ezt az új ellenség-bemutató maszlagot, hagytad magad megvezettetni megint, anélkül, hogy gondolkoznál. Szimpla profit elosztásról van szó. Te majd lerohangálsz a benzinkúthoz ?

(off   látom leírtál az iwiw-ben -  hmmm...háááát...; most vettem csak észre, amikor bambán rákérdeztem a 'kit ismerhetek ?' című menüre, oszt felhozott; revelatikus volt  on)

Előzmény: kígyószisz (1642)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1643
Nos, ez az alapcikk a Népszabóból,, ezt vették át más médiák és többek között ezt (is) írja:
"Információinkat látszik megerősíteni ugyanakkor a GKI Energiakutató Kft. minap közzétett tanulmánya is, amely - forrásmegjelölés nélkül - közölt egy ábrát a magyar mellett a 2006 elején érvényes német, a belga, az olasz és a spanyol importárakról. Ebből is az a szomorú tény olvasható ki, hogy Magyarországnál e körben csak Olaszország fizetett többet, a legolcsóbb németek szintje pedig akkor 250 dollár körül állt.

Ahhoz, hogy az MTI tudósításában szereplő, idén 250 dolláros nyugat-európai átlagár kijöjjön, egyes nyugat-európai országoknak még ennél is olcsóbban kellett kapniuk a földgázt. Egyes forrásaink szerint ugyanis a magyarországinál Romániában, Lengyelországban és Franciaországban még magasabb is a tarifa. A Gazprom Magyarország felé októberig egy másik forrás szerint 280, azóta pedig 300 dollár "körüli" áron számlázott. Ez pár dollárral már magasabb annál a 293 dolláros árszintnél, amelyre az orosz cég a nyugat-európai "átlagot" jövőre emelné. Ráadásul, az olajárak legyenek most akármilyen alacsonyak, a visszamenőleges ármegállapítás miatt állítólag januártól további emelés is elképzelhető. Igaz, egy másik vélemény szerint az alacsony olajárak később ide is begyűrűznek, így 2007 átlagában megmarad a 300 dollár körüli tarifánk. "

A VG egy másik cikkében teszi hozzá (azt most nem találom), hogy ez az ár augusztus óta érvényes nálunk.
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1642
"Százhalombattát nem kevertem, otterlo erre azt írná, hogy csak arra válaszolj, amit leírtam ! Műbalhét csináltál !"

A válasznak ez a része nem Neked szólt. Mivel nem lehet több személynek egy hsz-ben válaszolni, akinek nem inge, ne vegye magára.
Szerintem semmilyen balhét nem csináltam és nem is volt szándékomban. Talán elkerülte a figyelmed, hogy többféle dologról is írtam egyszerre.

A gázárak összehasonlítgatásáról keresgélek linket (most pont nem találom, de dolgozom a projekten), a lényeg az, hogy míg az Általad is linkelt országokban januártól többet fizetnek majd (mármint a Gázprom adja drágábban), ez a mi esetünkben nem áll fenn.

Ami a gyógyszert illeti, azt a szempontot eddig senki nem vetette fel,hogy miért is kell egy Coldrexért vagy hasonlóért, influenzás időpontban órákig sorban állni a patikában, sok tüsszögő emberek között, kabátban, vagy vasárnap a kígyózó sorban az utcán, annál az egy szemnél.... Érden még ráadásul két sorbanállás is van a nagy patikában.
Az az igazság, hogy a patikák nagyon is visszaéltek az eddigi kényelmes helyzetükkel (nyitvatartás, ügyelet,stb.). Én változatlanul helyeslem annak a nem sok vény nélküli szernek a liberóját.

Jövök még, csak keresem, amit ígértem.

Előzmény: hurrá! (1641)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1641

:DDDDD

Igen, 1583-ban ezt idéztem:

Miért a magyaroknak a legdrágább az orosz gáz?

2006. november 29., szerda 6:21        InfoRádió / Népszabadság

Magyarország a legtöbb nyugat-európai országnál is drágábban veszi a gázt Oroszországtól - értesült a Népszabadság.

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-89318

:

Míg a nyugat-európai országok idén orosz lapinformációk alapján "átlagosan" 250 dollárért jutottak a gáz ezer köbméteréhez. Magyarország ezzel szemben jelenleg 1000 köbméterenként 295-300 dollárért vásárol a Gazpromtól. Ez teszi ki a magyar import mintegy 80 százalékát.

:

Annak, hogy miért magas a magyar számla, sok oka lehet. A Mol gáznagykereskedő cégét év elején megvásárló német E.ON ezt firtató kérdésünkre azt szokta mondani, hogy a hosszú távú szerződést a Mol kötötte, annak 2015-ös határidejéig nincs módja egyoldalúan változtatni azon.

A többi stimmel. Kicsit elfelejtettem azóta, hogy a monopólium az E.ON-hoz került.

Százhalombattát nem kevertem, otterlo erre azt írná, hogy csak arra válaszolj, amit leírtam ! Műbalhét csináltál !

A második bekezdésedet nem értem. Mit vitatkozzak vele ?

Ez a "valamivel többet fizetünk" cca 20%, szerintem nem kevés. Szeretném a nyugati jövedelmeket is hasonlóan élvezni - itt !

A monopólium akkor is monopólium ! Ezzel nincs gondja a kormánynak, csak a gyógyszerrel ?

Előzmény: kígyószisz (1639)
kuchen Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1640
Engem csak az érdekel, hogy mennyire pörög a gázőrám. Amíg fö a zaba és megy a fűtés. . Nincs egységes gázár. Mondj egy m3/Ft-ot. Ne átlagot az kezelhetetlen. Mondj egy konkrétumot, és előszedem a mult havi, gázszámlám. Összehasonlításul.Ne zsulozzunk meg tengerszintezzünk és tt-ott ki mit kever bele. Hány forint egy m3 gáz? Országosan számoljunk. Akkor leolvasom a mérőm és azzal felszorzom. És, ha még tudom kifizetem. Ennyire egyszerű.
Előzmény: kígyószisz (1639)
kígyószisz Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1639
Nem bírom ki, hogy ekkora tárgyi tévedést ne javítsak ki.
A MOL-nál sosem volt a földgáz-import monopóliuma, miután a magyarországi - monopol - földgáz-értékesítés a Panrusgázhoz tartozik és tartozott. Ez a cég volt részben a MOL tulajdona, s ezt az érdekeltséget adta el az EON-nak.
Korábban - talán még az átkosból eredeztethetően, pontosan nem tudom - szintén ilyen monopólium illette meg a Panrusgáz jogelődjét, amelyben a Gázprom volt a tulajdonos.
A MOL tehát nem értékesít földgázt, sem monopólium-szerűen, sem máshogy.
Százhalombattán amúgyis a finomító van, volt és lesz. Annak mi köze a földgázhoz?
Aki tehát Százhalombattán dolgozik a MOL-nál, nem gázzal, hanem kőolajjal foglalatoskodik. Nos, én nem vagyok nagyon kémikus, de úgy tudom, nem azonos a kettő.

A gázt - ahogyan helyesen mondják itten - a gázszolgáltatók juttatják el a lakossághoz, tehát akkor, amikor a magyar részről még a MOL (pontosabban: a MOL részvételével a Panrusgáz) volt a nagykereskedő, akkor sem volt beleszólása a gázszolgáltatók (kiskereskedők) életébe.
Most pedig pláne nincs.

Még egy kis megjegyzés: a gázárat 2006. augusztus óta fizetjük egy meghatározott áron, tehát 4. hónapja, s ez valamivel magasabb, mint a jelenlegi - ez év decemberig hatályos- egyes hosszú távú szerződések szerinti ár Nyugat-Európa egyes országaiban. Ezt az árat nekik - azaz az adott nyugati országoknak - januártól emeli a Gázprom, míg a mi esetünkben erre nem kerül sor, mi előbb - 4 hónappal - kezdtük fizetni ugyanazt az árat, amelyet nekik most állapítanak meg.
Ez az egyes országokkal kötött hosszú távú szerződések időbeli eltolódásából, aszinkronitásából adódik.

Ha valakinek van kérdése, kicsit még maradok, csak hogy pontosak legyenek az infók, amelyekből következtetéseket szeretnétek levonni :-)
Előzmény: hurrá! (1633)
kuchen Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1638
Erre te tényleg komoly és érdemileg nevesített választ vársz?
Előzmény: otterlo (1637)
otterlo Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1637
Na és melyik gázszolgáltató lehet az, amelyiknek a kiváló híreket megsúgó, még kiválóbb szakemberei a cég százhalombattai központjában dolgoznak? :))
kuchen Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1636
Igen, különvált a finomító, stb. De nekem mindegy, hogy milyen cégtábla lebeg a kapun. A lényeg, hogy büdös és penészes a hús. Akkor átmegyek egy másik henteshez. De itt és most hova?
Előzmény: Törölt nick (1635)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1635

A MOL már nem foglalkozik gázzal.  Ez év első negyedében eladta az EON-nak. Ez külföldi cég.

Csak a pontosítás kedvéért.

kuchen Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1634
Hálás gumicsont-téma. Az utcai gázvezetéket is én és a szomszédok finanszírozták, a leves meg kétszer annyi idő alatt forr fel, mint pár éve, amikor bevezettettem. A többiről találgathatunk, mint a késdobáló a cirkuszban.
hurrá! Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1633

A gáz behozatala a MOL monopóliuma (nem is értem, hogy ez még miért nem tűnt fel kormányzatunknak, hogy valaki ilyen otromba monopol helyzetben garázdálkodik; mondjuk megadhatnák a gázbehozatal jogát a gyógyszerforgalmazóknak is....).

Emellett vannak helyi szolgáltatók, mint a TIGÁZ (hajdúszoboszlói székhellyel, de például itt is szolgáltat és valóban olasz kézben van), meg a DÉGÁZ, a budapesti Gázművek (bár már azt hiszem nem így hívják), stb.

Előzmény: Fricy (1618)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1632

Évekkel ezelőtt nagy teret kapott a sajtóban, hogy nagy hidegben nem adott annyi hőt a gáz (pontosabban az égés során, mert egyébként hőértéke van a szerencsétlennek), mint a kisebb fogyasztású enyhébb időszakokban.

Ez adott tápot azoknak a találgatásoknak akkor, hogy hígítják a fűtőgázt, hogy a magasabb fogyasztás mellett is fenn tudják tartani a rendszer nyomását. Ez kábé akkor volt, amikor vészesen lecsökkent hazánk gázkészlete és ezt követően szóba került, hogy bazi nagy gáztárolókat kell építeni, ami majd puffereli a gázt a nyugat számára is és az ellátás függetlenítésére ehhez a rendszerhez hozzá kell kötni egy adriai csatlakozást is, ami képes más forrásokból is gáz biztosítására.

Nem tudom, hogy ezt követően azután miként született az a szerződés, ami hazánknak sokkal drágábban biztosította az orosz gázt, ami tény aztán az aktuálpolitikában is mozgolódást hozott (Kóka állítólag újra szeretné tárgyalni). Kombinatorikusok szerint ezzel dobják össze a "barátok" e gigantikus beruházás árát....

Előzmény: Fricy (1612)
hurrá! Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1631

Az egészségügy kiherélése ebben az országban komoly bűnügyi történet. Ezen már jóideje füstölgök, lassan mindenkinek le fog esni....

Előzmény: Fricy (1611)
rebondo Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1630
1.Otterlo jól közelítette meg...
2.rebondo meg tudja
-a gőz ciki
-olyan mennyiségű nullafikátor előállítása ,ami e te károd okozná,bizony olyan
sokba kerül,hogy értelmes vállalkozó inkább drágábban adja a gázt,ha több pénzt akar.Mert ,hogy szándékoltan hozzád is eljusson,-nem csak ide-oda-,a lúzerezett
gáz,ahhoz bizony jó sok nullafika kell,meg sok lúzer.
Előzmény: kuchen (1629)
kuchen Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1629
Átgondoltam még egyszer, de ez csak féligazság. Én geológusként, a fiam vegyszként. Az arányok, amiket leírsz, az közvetlenül a mélyfúrásokból földgázra érvényes. A nagy metán arány eltérésből is látható, attól függ, melyik mezőről származik. Mert más a brenti, a szibériai és az a töredéknyi magyar. Hogy aztán a szolgáltatók mit művelnek velük... ez a szakmai titok.
Előzmény: rebondo (1627)
kuchen Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1628
Biztos így van. De akkor velem együtt a Mol egyik fele hülye. a másik fele meg ügyes.
Előzmény: rebondo (1627)
rebondo Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1627
Legyen neked hoppá:
A földgáz összetevői:
CH4 ......26-99%
C2H6...>9%
propán,buthán,CO2 ...>1%

Miután nem egynemű,eltolódások vannak a fűtőértékben is...33-38MJ/m3,ez
10-12% százalék is lehet

Van eltolódás!

De állításaid a műszaki analfabéták álmai címmel írd is le valamelyik híres
helyi lapba...esetleg...növelné a népszerűséget...gőz a gázban...
Előzmény: kuchen (1626)
kuchen Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1626
Te ezek szerint a Mol elnöke lennél és a mérnökeid meg hülyék. Nehéz lehet így dolgozni. Én nem vagyok sem benfentes, sem lázító, csak fogyasztó. És a gáz minősége szar. Hoppá, mások szerint is. ha neked jó, akkor egészségedre.
Előzmény: rebondo (1624)
Fricy Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1625
CSak eddig a sürgősségi ellátás szükségességéről beszéltek.
Nálam nem fér bele ebbe a kategóriába, hogy körbeutaztatják a sérültet a fél országon.
Előzmény: Törölt nick (1621)
rebondo Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1624
Szar a gáz,mert drága,ez nem kérdés.De ez még nem ok arra,hogy az ember butaságokat beszéljen.
Emberek szeretnek jólinformáltaknak,benfenteseknek mutatkozni...
Mások meg szeretnek indulatokat kelteni...
Különösen,ha multik ellen lehet.
Előzmény: kuchen (1623)
kuchen Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1623
Hát nézd, tényleg nincs "biztos hely". Én Molos vegyész és energetikus mérnököktől hallottam. Miért hazudtak volna? De azt magunkon tapasztalom, hogy a gáz szar.
Előzmény: otterlo (1622)
otterlo Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1622
Nincs mit magyaráznom. Nem én állítottam, hanem Te. Csak arra hívtam föl a figyelmed, hogy a "biztos helyről" tudod esetében a biztos helyednek semmi köze a lakossági gázszolgáltatáshoz.
Előzmény: kuchen (1620)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1621

Az attól függ mi a bajod, hova visz a mentő. Mint most.

De nem lehet minden városi kórházban a gyógyítás teljes spektrumát rentábilisan működtetni. Mert idegsebészet, onkológia, MRI, CT, érsebészet kell, de nem annyi, mint ahány helyen mondjuk egy kocsmai verekedés sérültjeit el lkell tudni látni.

Ezt még a nálunk sokkal gazdagabbak sem engedhetik meg maguknak.

Előzmény: Fricy (1611)
kuchen Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1620
Érdekes, hogy sema battai Mol-központ, sem a kisleány vállalkozók nem vállalják a helyzetet. Akor mivel magyarázod?
Előzmény: otterlo (1619)
otterlo Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1619

És ha Kakucsról származnának, az változtatna a helyzeten?

Azt értsd meg, hogy a gázszolgáltatók egyike sem a MOL, és nem Százhalombattán működnek. Ilyen alapon egy vasutastól is el kellene hinni, hogy a balatoni hajósok kilopják a szelet a vitorlából.

Előzmény: kuchen (1617)
Fricy Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1618
A Tigáz olasz gézben van, ha jól tudom. (Ha nem, elnézést.)
A Molra gondoltam természetesen.
Előzmény: otterlo (1616)
kuchen Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1617
No annyit hígitok, hogy az infók egyenesen Százhalombattáról származnak. És nem egy kézből.
Előzmény: otterlo (1614)
otterlo Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1616
A TIGÁZ-tól? :)
Előzmény: Fricy (1615)
Fricy Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1615
Még nem vette át az Eon a gázüzletágat?
Előzmény: otterlo (1614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!