Talán éppen az a dolog lényege, hogy amelyik az ablakhoz közel van, az rövidebb közökkel szép kényelmesen hozza a leveleit, hiszen ott jól érzi magát, a másik meg igyekszik egyre közelebb kerülni a fényhez. Bár az enyém a fürdőszobában eléggé hátul van, kevés fényben, és elég nyugis. Talán azért, mert kb. 15 éve ugyanabban a cserépben, ugyanabban a földben lóg a falon egy zárt kaspóban és nincs túlzottan elkényeztetve, néhanapján kap egy kis tápszeres vizet. Nem nagyon igényes, néha jó ideig áll a vízben, néha meg szomjazik, de azért nagyon szép. Igaz, ott elég magas a páratartalom, talán ezt szereti, folyamatosan nő, de elég lassan.
Szerintem az átültetéssel csak még nagyobb lelkesedésre ösztönzöd. Hát ha nem szereted már, hogy ekkora, akkor egyszerűen egy általad kiválasztott helyen vissza kell vágni és annyi. Néhány hét múlva majd elkezd újra hajtani, nem túl szép, ahogyan megtörik a vonala, dehát.... Nagy gond a nagyokkal az is, hogy megáll rajtuk a por, nem lehet őket takarítani.
Én csak a kb. 30 cm-es hajtáscsúcsokat szoktam gyökereztetni, , vízben, magas üvegben, három levelet levágva az alján. Bokrot csinálni nem hiszem, hogy tudnál feltekerve, az alsók elsárgulnának és ne is hiszem, hogy szép lenne.
Pl. át kéne ültetnem? összetekerni kupacba, hogy bokorként gyökerezzen meg vagy bármi :) Nem tudom mennyire szereti a sötét helyet, mert az előszobába tudnám csak tovább vezetni, de ott nincs épp világos. Arról nem is beszélve, hogy nincs mire felaggatnom, fúrni azért nem kezdenék a kedvéért... A másik érdekesség, hogy a polc másik végén lévő, ablakhoz közeli meg tojik rám, ha ez is ott volt régen, de áttettem ide és megőrült :)
Mit lehetne javasolni? Időnként ha meg is szakad az ember szíve, vissza kell vágni, aminek persze a még nagyobb burjánzás lesz a következménye. Nekem a fürdőszobát futotta így körbe, de most már lekicsinyítettem.
Olyat, hogy úgy általában lehullajtaná a levelét, olyat én még nem hallottam, de olyat, hogy valami nemtetszés miatt lekopaszodik, és aztán mégis kihajt tavasszal, olyat igen. De leginkább olyat hallok, hogy megkopaszodnak, aztán ki sem hajtanak:-( Általában a tarka levelűek kényeskedők, nekem is elfogytak.
Hijjj, de gyönyörű, abban a kaspóban meg egyszerűen codálatosz.
Tudja valaki, igaz az a hír, hogy bizonyos Benjamin egyedek télre lehullajtják a leveleiket? Nekem van egy egyméteres, az sose csinált ilyet, meg egy egész kicsi, az most dobál, mint egy eszelős. A sógornőmé is eldobálta tavaly az állományt, aztán tavasszal újrahajtott. Akkor az enyém most pusztulni készül vagy téli álomra?
Amikor ezt kaptam, ugyanakkor kaptam egy zöldlevelűt is, az is nagyon szép volt, tele piros kis virággal. Akkor azon a helyen volt, ahová áttettem később a bordót, míg a zöldet feltettem a galériára. A bordó rosszul érezte magát ott, ahol korábban emez jól volt, míg emez mire észrevettem magam, a galérián a még kevesebb fényben gyakorlatilag elmúlt lenni. Akkor még butus voltam és nem gondoltam rá, hogy a hagymácskái élnek nyílván, így kidobtam. Ezt azért meséltem el, hogy mennyire fontos megtalálni számukra a megfelelő helyet. Bizonyára minden növénynél fontos, de ilyen kis tűréshatárral ritkán találkozunk.
Szia! Nekem is van ilyen növényem, mostanában azt az információt kaptam, hogy ilyenkor hagyni kell visszahúzódni, vagyis óvatosan elszáradni, majd a hagymácskáit a cserépben hagyva hűvös helyen tárolni, tavasszal pedig elővenni, esetleg átültetni és majd kihajtanak újra. Nagyon kényeske egyébként, meg kell találni, hogy hol érzi jól magát, amikor áttettem egy kicsit távolabbi helyre az ablaktól, rögtön rossz passzba került, visszatéve újra dalra fakadt:-) Most távolabb helyeztem, mert már útban is van, várom a visszahúzódását. Van ennek egy másik változata is, ami zöld és négylevelű, az hasonló elbánást igényel. Hideg erkélyre, teraszra semmiképpen ne tegyék, de a szülők kevéssé fűtött valamelyik helyiségében visszahúzódás után biztos jól kivárná a tavaszt, míg a száraz panellakásban esetleg kiszáradna. De hidegben se legyen nagyon nedvesen, mert akkor elrohadnak a hagymácskák. Tapasztalatom még nekem sincs, de jó helyről így vagyok informálva, remélem tudtam segíteni:-)
Sziasztok! Segítséget kérnék! Barátnőm vett egy Oxalis nevű növényt, azt mondták neki, hogy a hűvöset kedveli. Kérdés, hogy hol lenne jobb a növénynek: a panelban a szobában, vagy a panelban az erkélyen, vagy barátnőm szüleinek kertes házában a teraszon? Mindegy, csak megmaradjon. Előre is köszi a válaszokat!
Kösz, de közben az összes levelét ledobta. Tavaly adott Cserella Dithanet, és attól meggyógyult; szerinte gomba volt; persze ez nem jelenit közel sem, hogy most is ugyanaz van. Föltünö, hogy mindkét esetben a helyváltoztatás váltotta ki a bajt. A legtöbb növény nem szereti a konyhát. Most, hogy már nincs levele, betettem a szobai üvegházba: 20-22 C°, pára, napsütés.
Hogy van az elevenszülönk? Úgy örülök, hogy jó gazdája akadt!
Nyáron még virágzott, és töröl kétoldalt egy-egy levélpárt hozott, amik most elsárgultak, és az összes többi levelét is lassan eldobja. Kb 15 fokos mérsékelten világos helyen van. Mit tegyek?
szerintem levágod, beteszed vizbe, megvárod mig lesz gyökere is, és már ülteted is. Egyébként sarjnövény nélküli levélrózsáról is így kell, fejjel lefelé betéve a vizbe hozza a gyökeret.
Csinálok képet holnap, de sokminden hiányzik. Nálunk a Párom a nagy szerelő és a saját mellett 2 házat is építtet, és épít is jelenleg. Van dolga.
Na meg a hadiállapotokat a diplomaírás határidejének lehet majd betudni. (hétfőre kell leadni egy rész és el vagyok nagyon maradva).Lehet, hogy a képek az emailedre mennek.
Kösz szépen, tudom, hogy mindig ez az ideális állapot, de a szomorú valóság az, hogy választanom kell egy szélsöségesen ingadozó hömérsékletü, de nagyon világos üvegezett terasz, és egy kb 15 fokos, de elég sötét konyha közt, ahol eddig két Tibouchina lehelte ki lelkét:-( Aztán van még a rendes szobahömérsékletü szoba, átlagos fényviszonyokkal kb 20 fokon.
Kinek van tényleg Tibouchinája, és mit tapasztalt?
Én nem vágtam vissza. A régi ágain hozott új hajtásokat, amiken már a bimbókat is lehet látni. A minap fedeztem fel, hogy hoz egy új virághajtást is. Rettentően örülök, mert eddig 1 phala sem maradt meg.
Megfogadtam az ismerősöm tanácsát, akinél ezek nőnek mint a dudva. Pont az ellenkezője, mint amit leírtál. De nem ez számít hanem, hogy virágozni fog, és örülhetünk neki.