Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Rangpur lime, kb. 3 nap alatt lett ilyen, van aki szerint kiszáradt, de kiemeltem a cserépből és mind az eredeti földlabdája, mind pedig az átültetésekor pluszban hozzá adott föld nedves, de nem "taknyos, cuppogós" volt...
A hajtások belül is zöldek, de eléggé siralmasan néz ki a növény, vajon meg lehet még menteni valahogy? (Most árnyékban van, kapott vizet és várok...)
Szerintem nem lehet túlöntözni a banánfákat. Én napi 1x szoktam vizet adni nekik. Kb. 5-10 litert, attól függően, hogy mekkorák. De nekem cserépban vannak. Ha jól vettem ki, akkor a tied ki van ültetve. A sarjak, nem veszik el a tápanyagot az anyanövénytől. Nekem van olyan, amelyik 4-5 gyereket nevel a cserepében egyszerre és nem látszik rajta semmi. A leválasztás, amúgy jó ötlet, de várj vele addig, amíg megerősödnek és a saját gyökérzetük is megfelelően kialakul.
Szia! Citrusra citrust oltani - nagyon nem lehet melléfogni. A szakértők is csak a növekedés ütemében , vagy a termés bőségében és minőségében megmutatkozó eltérések miatt választanak más-más alanyt a különböző citrus fajtákhoz. Nos, a két nagyobb növényed (ami citromnak tűnik) már oltható korban van. Én a helyedben a kicsiről sem mondanék le, jó lesz az még később alanynak! De előbb ültesd külön cserépbe, de jóval kisebb-be, hogy könnyen kezelhető legyen!
Oltáshoz általában a tavaszi időszakot javasolják, de az augusztusi, szeptember eleji vegetációs időben is lehetséges. Bár ilyenkor inkább a szemzés a jobban ajánlott, mivel az így megkötött alvó rügyek tavasszal nagy erővel törnek ki, sőt még termés is lehetséges. Sok sikert a nemesítéshez!
Van 2 db cca másfél éves csemetém (igazából 3, de az egyik elfelejtett nőni). Igazából fogalmam sincs, hogy pontosan miből lettek, mert csak a gyerekkel tűnt jó mókának, hogy mindenféle citrus-magokat egy üres cserépbe szórunk azzal, hogy majd lesz nekünk citromfánk.
Úgy tűnik, lett.
Azt már tudom, hogy teremni így sosem fog. Viszont az érdekelne, hogy be lehet-e úgy is oltani, hogy nem tudom, mi az alany? Vagyishogy megtehetem, hogy mondjuk az egyiket citrommal, a másikat meg naranccsal oltom be. Vagy ez nettó baromság? (azon is elgondolkodtam, hogy mi van, ha egy fát oltok be kétfélével... és mindezen úgy filózok, hogy az oltás folyamatát már egyszer-kétszer végignéztem youtube-on :D)
Szóval igazából arra volnék kíváncsi, hogy így ránézésre egyáltalán megfelelőek-e a kis fácskák? Mmint hogy érdemes-e velük foglalkoznom tovább? a tavasszal kezdett fásulni a száruk, kb 1éves korukban. Mikor lesznek megfelelő állapotban az oltáshoz? (egyébként mennyire valószínű, hogy sikerül otthon kiviteleznem úgy, hogy lehetőleg ne öljem meg szegénykéket?)
Koszonom a segitseget. Ha lenne elegendo idom akkor utannakeresnek es nem tanacsot kernek. A 6 honapos es a 7 eves gyermekem mellett nincs sok idom.NEM PISZKALODASKENT IROM
Sziasztok. Bananfa ontozesevel kapcsolatban erdeklodnek. Mindenhol azt olvasom hogy sok vizet szereti. De mennyi az a sok? En ilyen hosegbe naponta 2 X locsolom igy kb 20 liter vizet kap. Kb 1-1,5 m a magassaga (ez evi noveny) es 3 kis sarja van. A sarjakkal mit kezdjek? Hadjam hagy novekegyenek? Felek hogy visszatartja az anyanovenyt. Amugy ugy terveztem hogy telire vagy kettot kivennek es pincebe teleltetnem ha veletlenul nem elne tul a bananfam kint. Szerintetek? Minden tanacsot es segitseget megkoszonnek
Egy Eureka, es 2 ismeretlen fajta citromfam van, mar iden is februarban kezdtek viragozni foleg az agak vegen, emiatt tavasszal sajnaltam megmetszeni, levelhullas telen szinte semmi nem volt, de majus tajan az idosebb levelekbol hullottak le, ez normalis jelenseg, regen egy konyvben olvastam hogy a levelek 1-1,5 evig elnek,utana lehullanak. Kivancsi lennek, talan ha ugy januar vegen metszenem akkor hogy reagalnanak, nem-e kezdene emiatt februarban tul sok vizhajtas noni meg a teleloben. Mindenesetre koszi a valaszodat.
A leandereknél próbáltam a visszametszést a nyári szezon folyamán, elvileg minden levélkörnél 3-4 hajtásnak kellett volna fejlődnie, azaz minden levéltőnél, ezzel szemben csak 1 fejlődött, és azzal folytatódott a növény fejlődése. Viszont ha nyugalmi időszakban történt a metszés, akkor elágazik.
Szerintem a citromfa is a nyugalomban történt metszésre másképp reagál, mint a vegetációban.
Nem véletlenül írja a szakirodalom, hogy tavasszal szokás metszeni a citrusok többségét.
Ez az általános szabály.
Az elágazást némiképp befolyásolja a növény fajtása - pl egyes citromfajták kimondottan nem szeretnek elágazni, sajnos a fajták azonosítása elég esetleges, és a tápok adagolása. Nitrogén túladagolással intenzívebb a növekedés, de hogy ebből mennyi lesz az elágazás, azt nem tudni.
Röviden és tömören: a titok a türelem.
Vegetációs időben pl. a citromfákon az ún. vízhajtásokat szokták némiképp visszacsípni, de nem az elágazás, hanem a virággal berakódás érdekében.
A citromfakon a hajtasokat visszavagom 4-5 levelre, de altalaban nem elagazik, vagyis nem tobb uj hajtast noveszt, hanem szinte majdnem mindig az 1 utolso szem hajt tovabb, mindig megvarom amig a vesszo befejezi a novekedest, es csak utana vagom vissza, nem a novesben levo friss hajtasokat. Mi a titka hogy tobb elagazas keletkezzen? koszi
Érdemes hormont használni, Incit-k pl. jó hatású. Egyébként semmi extra, szokványos dugványozás, kicsit nehezebb, lassan mint a citrom. Kérdés a fejlődése milyen lesz, mennyire lesz érzékeny a gyökere. Emiatt inkább oltani szokták.
Szuper és nagyon hasznos a feltöltés! Nagyon köszi:o) Nekem az lenne a kérdésem, hogy narancs hajtást szeretnék dugványozni. Van rá valamilyen jó tipped, hogy ogyan csináljam?:o)
Vajon a citrusosoknál (na jó, nem mindenkinél) miért nincs általánosan a köztudatban, hogy egy fiatal növényt ne terheljünk le termés kineveltetéssel? Más gyümölcs termesztőknél ez evidens. A citrusoknál meg szinte mindenhol azt olvasom, hogy majd a fa tudja, és elszórja, ami sok neki. Ahogy én látom, hát nem szórja, főleg mert a legtöbb oltóág már javában termő, idősebb növényről van. És mintha az oltott fa úgy "gondolkodna", mint az anyanövénye, vagyis ki akarja nevelni a termést, bármi áron. Nem tudom, én minden 1-3-4 éves, vagy nem olyan erősnek tűnő fámról eddig leszedtem a termést, ha kötött. És mindig kicsit azon gondolkodtam, hogy vajon nem hülyeség, amit csinálok, hisz a fa tudja mások szerint...
Nagyon egyszerű, le kell szedni a termés, mert megterheli a friss oltást, ezért nem nő. Elég fura a termés színe olyan fehérkés, mint atkatámadásnál pl., de lehet csak a fotó színe nem okés.
A fajtáját nehéz meghatározni, esetleg csak tipp: Meyer, de lehet tök más.
Ha valaki felismerné az oltott rész fajtáját (gondolom egy gyakorlott citromosnak ez a gyümölcs alapján sikerülhet), nevezze meg, mert szeretném tudni.
Ez a kép egy tavalyi oltásomat mutatja. Alul a két citromka alatt van az oltás. Tavaly óta az egész oltott rész csak 4 levelet és a két citromot hozta. Alul a fácska többször hajtásnak indult, amit rendszeresen levágtam, gondolván, hogy akkor fent növekszik, de nem akar.
Mit tegyek? Szeretném, ha a beoltott rész növekedne!
Még annyit, hogy a kis fa évek óta megvan, de még sose termett.