Az előbb, amikor merrinnek keresgéltem a régi Solaris-tagokról infót a neten, akkor Tóth Vili nevére rákeresve egy újabb koncertösszefoglalóra bukkantam az OtisMedia áprilisi oldalán :o))
Íme:
* * * * *
Mars Poetica
25 éves születésnapját ünnepelte a hazai progresszív rock egyik legjelesebb képviselője, a Solaris együttes. Méltó helyszínen, a Művészetek Palotájában került sor a több, mint 3 (!) órás koncertre.
A nyolcvanas évek elején indult zenekar teljes életművéből kaptunk átfogó válogatást, Böszörményi Gergely (Böszme) bevezetőjével, "Marsbéli Krónikák"-os bevezető videóval (a koncert talán legnagyobb hiányossága a minimális vetítés volt - de talán az egyik legnagyobb élményt is a vetítővel adták: a Nostradamus-szvit (több mint félórás egyveleg a koncert második részében) videója pontosan követte a zenészek játékát, például a billentyűs Erdész Róbert minden kézmozdulata megegyezett a filmen láthatókkal), halálpontos fuvola- és gitárjátékkal (Bogdán Csaba volt számomra a kedvenc az este folyamán, Erdész Róbert (billentyű) csak azért lett második, mert néha elfelejtette felhangosítani a szintijeit, és így egy-egy szóló eleje nem volt hallható), vicces basszusgitárosokkal (Seres Attila - JATA, Kisszabó Gábor és Pócs Tamás), és a valaha volt összes dobos (Gömör László, Tóth Vilmos, Raus Ferenc) jelenlétével. A Marsbéli Krónikák, az 1990 és a Nostradamus c. lemezek összes jelentős dala elhangzott, könnyebb lenne felsorolni, hogy mit nem játszottak el. Egy csalódás azért volt a repertorában. A Los Angeles 2026 c. számot (ami eredetileg 23 perces, és talán a legeslegjobban felépített zenéjük) átírták Los Angeles 2006-ra, lerövidítették, és a téma csúcspontjául szolgáló elképesztő futamokat rejtő finálét egy az egyben kihagyták belőle. Körülbelül ennyit lehet elmondani negativumként, az egész koncert megérte a dárius kincsébe kerülő jegyet, magyar zenekartól még ennyire összeszedett, felemelő koncertet nem hallottam. Kiemelkedő volt az Éden, az Apokalipszis, a Muck Ferenccel (szaxofon) és kóristákkal kiegészült Nostradamus-szvit, a Viking visszatér (ezt kétszer is eljátszották), a névadó Solaris, a kamarazenekart utánzó vidám E-moll concerto, az Óz, a Mickey Mouse, a Magyar tánc. Mindegyik dalban az a csodálatos, hogy annyira összetett, hogy az ember csak néz maga elé, ahogy újabb és újabb részleteket vél felfedezni bennük. Kiemelkedő esemény volt, ha DVD-n megjelenik, mindenképp érdemes beszerezni.
Az csak a baj, hogy magyarországon alig ismerik őket. Annál inkább külföldön. Ott nagyon nagy névnek számítanak. De ez a tipikus magyar szokás.
Az első felvetésedre: akikről konkrétan tudom - Attila, Csaba, Robi, Tamás - tényleg napra készen követik ezt a topikot, a többiek esetében nem tudom, mennyire figyelik. Viszont hozzászólni egyikük sem szokott, tehát ilyen direkt bemutatkozást, életútleírást itt a topikban ne várj tőlük. Arra inkább ott van a Solaris honlap, de akikre konkrétan kíváncsi vagy (Jata, Kisszabó Gábor, Raus Feri, Tóth Vili), még nem írtak magukról eddig ott sem - hátha ezután :o)
De itt van pl. Kisszabó Gáborról egy tavaly februáriinfó.
A második felvetéseddel kapcsolatban: úgy érted, hogy én nyissak egy fórumot az East-nak? Végül is már több mint 30 hozzászólásom van :o)
Szívesen segítek Neked ebben, bár még soha nem nyitottam sehol semmilyen topikot, de az előbb átmentem a Zene összefoglaló témakörre és ott van az, hogy topiknyitás..., hát nem lehet olyan bonyolult a dolog ;o) , úgyhogy szívesen segítek.
Csak küldd át légyszi mail-ben nekem, hogy mi lenne a topikindító szöveged és akkor megpróbálkozom az East-es topikkal. (Furcsállom egyébként, hogy nincs ilyen topik az Indexen...)
Nem tervezett keresztszalag-szakadás okán újfent Kishazánkban tartózkodva áttekintettem a Koncert utáni hozzászólásokat, melyek nyomán - ugyan utalás történt arra, hogy a Tagok netán olvassák a Topicot, és jelzik életútjuk alakulását '84 óta, - nem szólt hozzá a megnevezett Tagok közül senki, (de más sem) kivéve Jata Cégére történt utalást.
Továbbra is érdekelne, hogy mi történt Velük az elmúlt húsz évben.
Továbbá: Most olvasom a moderálási szabályokat, hogy 30 hozzászólás alatt nem nyithat új topicot Senki, (huszonkettő mosolyt nem szívesen küldenék) és látván az EAST Együttessel kapcsolatos számos hozzászóló által felvetett összefüggáseket kérlek, hogy - amennyiben érdekel a téma - sorsukat érintően - segíts abban, hogy hasonklóan színvonalas beszélgetést folytathassunk barátainkkal, akiknek a Progresszív Rock szívügye!
Nos én nagyon szeretnék elmenni a "közitalira", de mivel pont ezen a napon leszünk 10 éve együtt a párommal (remélem...), és valami kettesben való távolabbi kiruccanást terveztünk, így rendkívül nagy dilemma elé lettem állítva ezzel az időponttal... :-(((
A technikai problémák miatt sajnos egészen másképp alakult a tegnapi adás, mint terveztem, jóval kevesebb Solaris ment, +rengeteg baki is becsúszott. Viszont így rengeteg zeném maradt a tarsolyban - ezért valamikor a közeljövőben lesz ennek a "Fuvola a rockzenében" tematikájú műsornak egy II. része is. Majd szólok időben! (és ezt vehetitek akár fenyegetésnek is! :-))
Sajnos csak most jutottam el odáig, hogy beleolvassak a topicba, mert különben szívesen felvettem volna nektek a műsort - amennyiben megfelelően stabil az adás. :-(((
Különben a winamp által lejátszott dolgokat (és mindent ami megszólal a számítógépben) fel lehet venni pl. az Audacity nevű progival, ha a Wave, vagy "What U Hear" forrást választjuk ki.
A technika ördöge közbeszólt, így több Solaris szám nem lesz, most épp a 2. Musical Witchcraft lemezről, az Utópiáról szól a címadó szám, majd nagy szerelmem, a Kőbe zárt világok következik!