" A ChatGPT az indulását követő egy öt nap után már 1 millió felhasználója volt. Összehasonlításképpen: a Facebooknak ehhez 10 hónap kellett, a Netflix-nek 41 hónap. Ez mutatja milyen radikálisan új dologról van szó. "
"A felhasználók nyilván elájulnak tőle, hogy a kimenetek mennyire emberszerűek, de a chatbotok egyszerűen képtelenek megkülönböztetni a valódi és a hamis dolgokat, így ehhez folyamatosan emberi támogatásra van szükségük. Ahogy a professzor még májusban fogalmazott egy másik beszélgetés során, alapvetően azt tükrözik vissza jól-rosszul, amit az elmúlt húsz évben felpakoltunk az internetre, és arra tervezték őket, hogy hihetőnek tűnő dolgokat köpjenek ki magukból. De ez nem intelligencia, és a vele kapcsolatos hisztéria elvonja a figyelmet arról a jövőről, amit nem az MI, hanem a kvantum számítástechnika határoz meg." (https://bitport.hu/a-chatgpt-csak-egy-hi-tech-magnetofon-a-jovot-a-kvantumszamitogepek-irjak)
Mintha én írtam volna a cikket.
"Ugyanez pontosan igaz a "nyelvi modul MI"-re is.
Nem véletlen a megnevezés! Azt takarja, hogy a robot "emberszerűen" tud fecsegni. Ennyi a képessége.
Iszonytatóan nagy szöveges anyagon betanítják az MI-t, hogy egy megkezdett mondat STATISZTIKAILAG VALÓSZÍNŰLEG hogyan folytatódik, hogy miképpen SZOKÁS a szavakat egymás után rakni, és amikor megvan a betanítás, akkor a robot briliánsan szimulálja az emberi fecsegést. Hogy miről fecseg, arról halvány lila fingja nincsen. Azt se képes megkülönböztetni, hogy valós infókról szerkeszti a szöveget vagy kitalált ("hallucinált") infókról, hiszen a szöveg ugyanúgy helyes fecsegés lesz mindkét esetben.
Michio Kaku japán származású amerikai fizikus, a húr-térelmélet egyik megalkotója szerint félrevezető, amikor az új mesterségesintelligencia-fejlesztések kapcsán már a szakemberek is világ végéről spekulálnak. A CNN-en nemrég megjelent interjúban a futurológusként is jegyzett tudós arról beszélt, hogy az OpenAI ChatGPT-je és más MI-alapú chatbotok ... de
Ezek a rendszerek, különösen a mély tanuláson alapuló modellek hatalmas mennyiségű adatra támaszkodnak a tanuláshoz. Minél több adat áll rendelkezésre, annál pontosabbá válik a program. Ebben az értelemben az adatot gyakran az AI üzemanyagaként emlegetik.
A NAGY ADATMENNYISÉGGEL RENDELKEZŐ CÉGEK PEDIG AZT MÉRLEGELIK, HOGYAN PROFITÁLHATNAK AZ ÚJ IDŐK FELHALMOZOTT ARANYÁBÓL, AZ ADATBÓL.
" Hmm...something seems to have gone wrong. = Hmm... úgy tűnik, valami elromlott. "
User = én
Kérlek becsüld meg a névszók és az igék mennyiségi arányát a magyar szótárakban !
ChatGPT
Az aktuális adatbázisom a 2021 szeptemberéig bezárólag volt frissítve, így nem rendelkezem a 2021 szeptemberét követő aktuális adatokkal. Az adott kérésedet konkrét adatokkal támogatni aktuális számok nélkül nehézkes lehet. Az arányok a különböző szótárakban és nyelvkutatásokban eltérhetnek, és a nyelv változásai miatt is változhatnak idővel.
A magyar nyelvben a névszavak és igék aránya a nyelvhasználat és a beszélt nyelvi kontextus függvényében is változhat. Az arányokat meghatározni és pontos számokat megadni a nyelvkutatás és a szótárak alapján lehet, de ezen adatokat a teljes nyelv szókincsének és használatának figyelembevételével kell értelmezni.
Ha pontos és naprakész adatokra van szükséged, akkor a Magyar Nyelvi Tudományi Intézet vagy más nyelvkutató intézetek esetleges nyelvi szótárai vagy elemzései segíthetnek.
User
Nem kell nekem pontos vagy naprakész adat, hanem csak körül-belül, ill. nagyjából kellene !
Vakartuk a fejünket, amikor a professzor azt mondta: LILO.
(Aztán rájöttünk, hogy az nálunk FIFO).
"Lásd: GIGO"
És ahogy a Tenkes kapitánya mpndta:
Ami az egyik embernek orvosság, az a másiknak méreg.
Hasonlóképpen: Ami az egyiknek információ, az a másiknak szemét, és viszont.
Azt is olvastam valahol a napokban: belépsz a gyerekszobába és rendetlenségnek véled a látványt. De ha megkéred a gyereket, hogy egy konkrét játékot mutasson fel, pillanatok alatt megtalálja. Ami az egyik számára rendetlenségnek tűnik, az a másik számára teljesen logikus rend. Persze - mennyiség, minőség, mérték.
Rengeteg undergraduate szintű anyagot lehet találni a világhálón.
Csak ha az ember kicsit magasabb szinten kíváncsi rá, nehéz megtalálni közöttük.
Nem vagyok benne biztos, hogy a mesterséges intelligencia ki tudná válogatni.
Én csináltam ilyenek, de az a probléma vele, hogy amikor az internetről letöltöd ezeket a listákat - például az ígéretes filmjeid listáját - akkor ahogyan az internetes listák fel vannak hígulva, mert nem teszerinted vannak válogatva, úgy a te programjaid is ezen a felhígult listákat pásztázzák végig, ezért az internetről átvet saját listáid és az internetes listáid közt, illetve e listákon való keresés közt nincsen sok különbség, viszont sok idődet elveszi ♥
Ha ezt kitudjátok mondani egy szuszra, akkor gratulálok nektek !
Ah, értem, köszönöm a pontosítást! A "sírás" szó előtagjából kivonva a "-almak" utótagot, valóban megkapjuk a "siralmak" szót.
A "siralmak" egy főnév, amely azt jelenti, hogy több sírás vagy bánat jelensége, vagy olyan pillanatok és helyzetek, amikor sokan sírnak vagy megindulnak érzelmeik miatt. Ez egy olyan kifejezés, amely azt a tapasztalatot foglalja össze, amikor több ember vagy csoport sír vagy kesereg egy adott ok vagy esemény miatt.
Köszönöm a magyarázatot, és bízom benne, hogy az információ hasznos volt számodra! Ha további kérdéseid vannak, ne habozz, hogy megkérdezz!
"Eszmefuttatásod többi része stimmel. Kezet foghatsz az AI-val."
Á! Nekem van egy gyanúm, hogy @Bölcs Árnyék maga a Chat-GPT személyesen.
A hozzászólásai legalábbis alátámasztják a gyanúmat, meg annyira bele van szerelmesedve, hogy javasolnám neki: menjenek szobára. Viszont ha saját maga a fecsegőrobot, akkor minden furcsaság magyarázatot nyer: szimplán saját magát reklámozza.
"Az igazi probléma meg ott lesz, amikor a fecsegőrobotok egymástól tanulják-el a hülyeséget."
Ne a végkifejletnél kezdjük az elemzést!
Régebben úgy gondoltam, hogy az okos emberek írják a könyveket.
Aki könyvet ír, az okos ember? Nem feltétlenül.
Azóta rájöttem, hogy a könyvkiadás is üzlet.
/*Nem mintha az oktatási intézmények ne lennének érdekeltek abban, hogy sok fejpénzt kapjanak. Ezért aztán inkább a szinvonal megy lefelé, nehogy túl sok hallgatótól meg kelljen válni.*/
Amit könyvekben olvasok, azt valószínűségi változónak tekintem.
És ha valamit leírnak többen is, még nem feltétlenül igaz. Talán csak ugyanazt a forrást másolták.
Elvileg a diplomástól elvárt, hogy a szakirodalmat önállóan olvassa és továbbképezze magát.
Persze mindenkinek megvannak a saját korlátai.
Egyébként az egyetemnek sem ártana egy kis visszacsatolás, hogy milyen problémák vannak a gyakorlati életben.
És nem biztos, hogy a szenátusban üldögélő vezérigazgatók alkalmasak erre, akik a tényleges napi feladatoktól elég messze vannak.
"Eszerint te meg azon csodálkozol, hogy van, aki csodálkozik."
A pszichológia egyik legnehezebb problémája azt megállapítani, hogy valaki tényleg ostoba, vagy csak (bizonyos alkalmakkal) tetteti a hülyét. Overturing-teszt? A pszichológus csak a hétköznapi általános viselkedést tudja vizsgálni. Azzal semmit nem tud kezdeni, ha valaki rendszeresen rossz szakmai döntéseket hoz (talán ideológiai vagy világnézeti okokból).
József Attila költő volt. És nem voltak "sírálmai" (*), hanem versei voltak. Értékesek, lényeglátók, időtállók. És "kisdiákokat" ma sem kínoznak a verseivel.
Eszmefuttatásod többi része stimmel. Kezet foghatsz az AI-val.
-----
(*) látványos betűhalmazt hoztál össze, de ilyen szó nincs.
"Nem véletlen a megnevezés! Azt takarja, hogy a robot >emberszerűen< tud fecsegni."
Turing-teszt. Definíció szerint.
Ha nem tudod megkülönböztetni, hogy a túloldalon egy ember vagy egy gép fecseg.
Az már nem volt benne, hogy ne legyen ostoba idióta.
Ezt L-qrták, nem kicsit.
"azt a szomorú tényt kell észrevennünk, hogy az emberek minimum fele a kommunikációja nagyobbik részében pont ugyanezt csinálja: fecseg, pletykál, kényszeresen kitölti a >kínos csendet< valami semmitmondó szövegeléssel."
Csak nekem már unalmas, amikor valaki századszor meséli el ugyanazt a történetet. Vagy rágódik egy olyan problémán, amit minimális erőfeszítéssel megoldhatna.
Jose Silva elgondolkozott, amikor a sorozó orvos furcsa kérdéseket tett fel neki.
Valaki miért nem képes egyszerű problémát megoldani? Talán azért, mert unalmas lenne az élete, kihívások nélkül?
Bejöttek a számítógépek. Majdnem minden koléga kapott egyet. Beiratták számítógép kezelő tanfolyamra. Szövegszerkesztés, képek beillesztése, ilyenek.
De azt senki nem mondta el neki, hogy ez még csak az írni-olvasni tudás.
A fájlokat, az információt valahogy egy olyan rendszerben kellene elhelyezni, hogy könnyen megtalálható legyen. És lehetőleg nem csak a létrehozó emlékei alapján. Amikor néhány kolléga nyugdíjas lett, kész katasztrófa megtalálni valamit a számítógépükön. Katalógust kellett volna készíteni, nyilvántartást, különböző szempontok (kulcsok) szerint indexelni. És lehetőleg feltenni egy szerverre, hogy ne kelljen több számítógépet is átkutatni egy-egy fájl miatt. De ezt senki nem akarja, mert nem értik.
Arról nem is beszélve, amikor egy fájlon dolgoznak többen is, vándorol a számítógépek között. Aztán elő kell venni két év múlva, és hol az utolsó változat? Régebbiek mindenfelé vannak, Elvileg az ISO 9001 szerint egy központi helyre fel kellene tölteni a dokumentumokat, tervrajzokat, leírásokat, alkatrészek adatlapjait. És listát készíteni az aktuális dokumentumokról. Ehelyett naponta órákon keresztül folyik a keresgélés. Egyre nagyobb szemétkupacban.
És ha megtalálnak valamit, azt átmásolják egy másik helyre, ahol szerintük logikusabb. Pedig nem ez a megoldás.
(Végső soron a fájl helye (de még a neve is) lényegtelen, ha egy rendszerezett listában megtalálható.)
Nem csak a ChatGPT kínlódik a magyar versekkel, hanem szerintem - már mint én szerintem is - a kisdiákokat nem József Attila sírálmaival kellene kínozni !
Az igazi probléma meg ott lesz, amikor a fecsegőrobotok egymástól tanulják-el a hülyeséget.
Mert ami az egyikből kijön szöveg és felkerül a netre, az egy másik betanító-anyagába is bekerülhet. És akkor a hülyeség pozitív visszacsatolása megvalósul, és végül a teljes netet ellepi az értelmetlen hamis szemét.
Annyi azért pluszban benne van a "generatív nyelvi modul MI-kben", hogy ismerik a betanulásra megadott szöveg-korpuszt. Így ha a téma az orosz-török háború, akkor az ilyen témájú szövegek nagyobb súllyal esnek a saját fecsegése összeállításánál. És ha helyes volt a betanításra adott anyag, akkor az fecsegőrobot is jó eséllyel helyes infókból szerkeszti meg a saját szövegét.
A gond ott kezdődik, ha semmiféle megelőző infóval nem rendelkezik a robot, mert az adott témában semmiféle szöveggel nem találkozott még. Akkor viszont ahelyett, hogy azt mondaná "Ehhez nem tudok hozzászólni." szemrebbenés nélkül összeállít valami hamis hülyeséget ami imitálja az elvárt választ.
A múltkor hozott cikk éppen erre mutat rá. Egy magyar vers elemzésével pikkpakk megreccsentették a hűdenagyoncsodálatos MI-t.