Keresés

Részletes keresés

toti941 Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1871

sziasztok

egy másik topikból ajánlották ezt a topikot a következő problémámra  -  mondták hogy ti profik vagytok

diófámat megtámadták a levéltetűk de katicahadseregem felvette ellenük a harcot

és úgy nézem nyerésre állnak

ámde

megjelentek az ilyen foltok a fán

mi ez és mit tudok tenni ellenük ???

erről van szó
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1870

Nincs mit :)

ÜdV

ps: dehogy vak ez a lu, instállom. Bátor! :)

Előzmény: Moka25 (1869)
Moka25 Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1869
En mar a padlason-darazsat-permetezos kalandod utan tudtam, hogy igen-igen bator ember vagy!;)))

Komolyra forditva: koszi a tanacsokat!!
Előzmény: Antisystem (1866)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1868

Jónak tűnik, SzVSz próbáld ki. (ekkora higitásban a citromsav nem oszt, nem szoroz)

ÜdV 

Előzmény: Zitka (1867)
Zitka Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1867

Hát lakmuszpapírom épp nincs itthon :-), hogy megnézzem, semleges-e, de ezek vannak rajta felsorolva:

5-15% nem ionos tenzidek, isoprpanol, oldószer, citromsav, szerves savak, bitrex.

A savakat látom, ami nem az, lehet esetleg lúgos, és akkor semlegesítik egymást? :-)

Sejtem, hgoy csak pár csepp kell belőle, mert a mosogatógép is állati keveset fogyaszt belőle, fél dl elég több hétig.

Előzmény: Antisystem (1865)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1866

Én már nyulkáltam 15 liter szervesfoszfátos lébe szelepet bizgerélni :)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1861)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1865

Ha semleges vegyhatású, szerintem teljesen megfelelő. Elég pár csepp...

ÜdV

Előzmény: Zitka (1862)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1864

Dehogyis, összefoglalóan :)))

ÜdV

Előzmény: hero02 (1863)
hero02 Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1863
:-))) Hülyébbek kedvéért, ugye? (Köszi. :-) )
Előzmény: Antisystem (1860)
Zitka Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1862
A háttérben buzgón figyelem a permetezési szaktanácsokat. :-)  A gazdaboltban tavaly engem is sikerült meggyőzniük a Nonit szükségességéről. Aztán rájöttem, hogy a mosogatógép öblítőszere valszeg pontosan ugyanezt tudja, és az mindig van itthon. Szerinted?
Előzmény: Antisystem (1859)
Moka25 Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1861
Naaa jooo, meggyoztel;))
Amugy tisztaban vagyok ezekkel, meg ha laborban kene csinalnom, vszu telleg igy is tennek... Nemtom, a permetezes miert nem jon be nekem. Vszu mert meg sose jartam vele porul;))
Előzmény: Antisystem (1859)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1860

Nincs mit, és csinálva egyáltalán nem macerás, kb 10 perc alatt megvan a keverék. Leírni sokkal hosszabb volt :). Összefoglalva:

-Fogom a palackalját, tele vízzel, beleöntöm a gépbe.

-Rakok bele 3 ujjnyi vizet, beleszórom a Fundazolt, 1-2 percig rázogatom, beleöntöm a szűrőn át gépbe.

-Rakok ujra 3 ujjnyi vizet bele, beleszórom a Manzate-t, 1-2 percig rázogatom. Beleöntöm a szűrőn át negyedét a gépbe, összerázom a gépet, negyed, rázás, stb.

-Rakok harmadszor is vizet bele, beleöblítem a gépbe

-Ha van, teszek hozzá pici Nonitot, vagy pár csepp Tip67-et, esetleg Spar takarékos mosogatószert - lényeg, hogy semleges vegyhatásút, nem lugosat.:)))

-Gépet feltöltöm a jelig, összerázom:)

ENNYI. 

ÜdV

Előzmény: hero02 (1857)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1859

Szia!

Ha elöször jársz úgy, hogy eltömi egy por-csomó a rendszeredet, miközben a tartály tele van míreggel, rá fogsz döbbenni :) Meg ugye a kémiai reakciók fő paraméterei a nyomás, a hőmérséklet, és a KONCENTRÁCIÓ:). Egy tömény anyagot sokkal könnyebben kicsap egy másik...

Nonit: szoktam én is tenni bele, de ezeknél a fáknál és szereknél nem létszükséglet, ha van, az jó. Egyébként pár csepp Tip67 mosogatószer ugyanúgy megteszi, a cél a felületi feszültség csökkentése:)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1858)
Moka25 Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1858
Huuuha...
Pironkodva bevallom, en nem szoktam ekkora faksznit csinalni a keveressel.
Teszek egy kis vizet a tartalyba, beleszorom a porokat, osszelotykolom oszt csokolom. Baj??

Ja, tapadasfokozo (Nonit) nem maradt ki a leirasbol? Vagy csak en siklottam at felette? Vagy nem is olyan fontos, mint ahogy azt nekem a gazdaboltban mondtak...?;)
Előzmény: Antisystem (1856)
hero02 Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1857

"Na, elég aprólékos? :)))"

Huhh... Eléggé. :-)))

Nagyon macerás, de megcsinálom.

Nagyon köszi.

Előzmény: Antisystem (1856)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1856

Szia!

OK.

Gazdabolt, kertészeti bolt, ilyesmi. Az áruházak közül az Obi-ban szokott lenni komolyabb kertészeti rész, ahol van növényvédő szer is.

Az, hogy miből mennyit, az rá van írva a szer csomagolására, a felsorolt szerekből (Fundazol, Manzate, Orthocid) kapsz olyan kis zacskósat is, ami 10 liter permetlé elkészítéséhez való. A 10 liter permetlé bőven elég a 3 fára (ha átlag méretűek a fák, a fele is elég). Az is elég, ha két szert használsz, mondjuk a Fundazolt és a Manzate-t vagy az Orthocidot.

Ha megvannak a szereid, előveszed a permetezőt, és tiszta vízzel kipróbálod, hogy működik-e. Ha igen, szükséged lesz még egy (nem konyhai!!!!!!!!!!!) edényre, a permetszer oldásához. (én kettévágott másfél-literes pille-palack alsó részét szoktam használni, az ingyért van:)). Beleöntesz 1-2 liter vizet a permetezőgépbe.  Öntessz 1-2 dl vizet az edényedbe, beleszórod az egyik szert, és rázogatással, vagy keveréssel (ha friss a permetszer, elég általában a lötyögtetés) egyenletesen elkevered a vízben, majd a szűrőn (kiszuperált nejlonharisnya is megteszi) a gépben lévő vízhez szűröd, és összerázod vele. Azután ujra töltesz az edényedbe egy kis vizet, elkevered vele a második anyagot, és a permetezőbe szűröd, úgy, hogy szűrés közben idönként összerázod a gépet, hogy a belefolyó 2. anyag keveredjen a már benne lévő elsővel. (ezeknél a konkrét szereknél nincs jelentősége a folyamatos keverésnek, mert tutin nem csapják ki egymást, de így szokd meg:))))

Ha kész, az edényt és a szűrőt kis friss vízzel utána öblíted, majd feltöltöd a permetezőt a kivánt térfogatra, és összerázod.

Ha fát permetezel (felfele) arcvédő (de legalább szemüveg) ajánlatos, de ezekhez a szerekhez nem kell komoly védőruha, nem különösebben mérgezőek emberre. Azért természetesen ne az utcai ruhádba permetezz, hanem valamiféle köpenyben, amit azután kimosol:) Általában a permetezéshez tökéletes "vegyvédelmi ruha" a nejlon-esőköpeny. A sima háti permetező vacakul porlaszt úgyis:), de motoros permetezőnél ajánlatos a szájmaszk viselése.

Ha marad feloldott permetszer a végén a gép tartályában, azt nem lehet már napokra eltenni, célszerűen vízzel felhigítva 2 ásónyom mélyen el kell ásni a permetezett növények mellett. (ezekkel a szerekkel nem kell ásni, mert mindegyik használható beöntözésre is, higítva öntsd az amúgy is permetezett fák tövébe.)

Na, elég aprólékos? :)))

ÜdV

Előzmény: hero02 (1855)
hero02 Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1855

Sziasztok!

Antisystem: Kontúros, úgyhogy valószínűleg menthető.

"Fundazol 50WP-re, az Orthocidra, vagy a Dithane M45-re (illetve Manzate néven is fut) vagy ezek keverékére hajlamos kipusztulni."

Figyelmeztetlek, hogy egy "városi fruskának" adsz tanácsot, aki kertet egy évvel ezelőttig csak képen látott! :-))

Szóval, bemegyek egy gazdaboltba (gondolom így hívják... vagy nagyáruházban is lehet kapni?) és összevásárolom ezeket. Milyen arányban keverem? Van valami permetező cuccunk (pumpás a vége), és abba szépen beletöltöm és fújom össze-vissza? Vagy van ennek valami technikája is? Egyáltalán a 3 fára-3 alkalomra mennyit kell venni ezekből? Kell valami védőruha is?

Moka: :-) Akkor egy cipőben járunk... Nem engedem, hogy kivágják. Én is imádom a szilvát.

Köszi.

Üdv.

Moka25 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1854
Namegeccer:

A levelén narancssárga foltok vannak és tavaly is voltak

Szia Hero:)
Igen, itt is;)
Nalunk detto ugyanez a helyzet!!
A mi narancssarga foltjaink nem elmosodottak, viszont a folt hatulja a levelfonakon egy dudor.
Es nalunk csak a szilva meg a korte.
Nehogy kivagjatok, olyan isteni finom a szilvalekvar!!!;)) (Nalunk a foltok ellenere is rendesen volt rajta termes.)

Antisystem,
atkak nyomat (bibircsokokat) nem lattam, yeah!:o))
Ami a rozsat illeti, ketfele lesz a tarsasag, mert (ezt elfelejtettem irni az elobb) az egyik fele az oszi visszavagasok ellenere is szepen rendesen viragzik, csak a tobbiek nem. Fogalmam sincs, mi a kulonbseg koztuk, az egyik talan tearozsa (van ilyen?), a masik bokorrozsa? Mondjuk ez utobbi nem bokrosodik, csak akkora magasakat hajt, mint en vagyok (1.6 m). Na de mindegy, lenyeg, hogy nem ertek a rozsakhoz (se;)).
Előzmény: Moka25 (1853)
Moka25 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1853
A levelén narancssárga foltok vannak és tavaly is voltak

Szia Hero:)
Igen, itt is;)
Nalunk detto ugyanez a helyzet!!
A mi narancssarga foltjaink nem elmosodottak, viszont a folt hatulja a
Előzmény: hero02 (1851)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1852

Szia!

Ha peched van, szilvahimlő-vírus, és nemigen tudsz vele mit kezdeni, ha mázlid, akkor rozsdagomba vagy vörösfoltosság-gomba, ami a Fundazol 50WP-re, az Orthocidra, vagy a Dithane M45-re (illetve Manzate néven is fut) vagy ezek keverékére hajlamos kipusztulni.

Illetve ősszel lombhullás után, és majd tavasszal rügyfakadás előtt jó alaposan le kell mosni 1%-os bordói lével (vagy más réztartalmú szerrel, de szerintem a bordói lé a legjobb erre), a gomba áttelelésének gátlására.

Onnan tudod megállapítani, hogy a szilvahimlő foltjai többnyire elmosódottak, a rozsdagombáké meg jóval élesebb, kontúrosabb. Ha a barackfára átterjedt, akkor inkább gomba, a vírusok leginkább egygazdásak. A kajszira mehetnek ugyanezek a szerek. Egy kezelés tutin nem lesz elég, 7-10 napos időközökkel legalább 3x meg kell ismételni...és igazándiból a jövő szezonban dől el a dolog, most már csak a betegség tovaterjedését tudod meggátolni. Tehát fontos ősszel a lehullott levelek megsemmisitése, az elszáradt termések leszedése a fáról, az őszi és tavaszi bő lemosó-permet, tehát a kórokozó áttelelésének meggátlása. 

ÜdV

Előzmény: hero02 (1851)
hero02 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1851

Antisystem, Moka!

Itt is jelen vagytok? Akkor kérdezek (remélem jó helyen):

Így, hogy egy éve vidéken élek és a kerthez hozzá sem szagoltam, gondoltam megmentem a szilvafát (amire a szüleim nagy ívben sz...nak), és ki akarják vágni. A levelén narancssárga foltok vannak és tavaly is voltak. Szerintem permetezni kéne (micsoda felfedezés, ugye?), de senkinek nem akaródzik. Hát én most megmentem! Nem értek a növényekhez, de ha tudjátok mit kell vele csinálni és elmondjátok, hát én megcsinálom. A baj, hogy a két barackfára is átterjedhetett a kór, nekik fél centis lyukak lettek a leveleiken.

Mit tegyek?

Üdv.

Antisystem Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1850

Szivesen. Metszeni mindig kell - akár a szőlőt - de igazán alaposan visszavágni elég 5-6 évente. És a következő évben általában keveset virágzik.

ÜdV 

Előzmény: Moka25 (1849)
Moka25 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1849
Minden osszel visszavagjuk az egesz bagazst (azt is, aki viragzik, meg azt is, aki nem). Lehet, hogy pont ezt nem kellett volna?!;))

Szemolcsok nem remlenek, de megnezem alaposabban, koszi!;)))
Előzmény: Antisystem (1847)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1848

Ja, és így nyugodtan használj rájuk réztartalmú szert, a virágot károsítaná max - ami ha jól veszem ki, úgysincs.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1846)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1847

HA öregek a rózsatövek és nem virágoznak, akkor tényleg az a teendő, hogy (na nem fejszével, hanem fűrésszel, metszőollóval, meg sebzáró anyaggal) A föld felett kb arasznyira-másfél-arasznyira visszavágod őket. AKkor jövőre keveset fognak még virágozni (növekednek) , de utána évekig rendes mennyiséget.

Atka: vannak-e puklik a leveleken, olyan szemölcs-formájúak?

Talstar EVI almatermésűekre 8 nap, csak a gabona és a burgonya esetén 35. Magán a növényen marad hosszabban hatékony mint a Decis, ami a napsütötte helyeken már másnap délelőtt elbomlik.

Macska-viták, jaj-jaj :))))

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1846)
Moka25 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1846
Rozsaim fogalmam sincs, mennyire birjak a rezet... Igazabol legszivesebben fejszevel kezelnem le oket, mert teli van veluk a kert, viragozni viszont derogal nekik. De hat nincs szivem hozza...;))

Atkakrol megint csak keine Ahnung. Hogyan tudom megnezni, hogy vannak-e?
Azt lattam, hogy a fak levelet valaki ragcsalja (pici lukakat csinal), de nem tunt veszesnek, szoval nem is foglalkoztam vele.
A "hosszabban hat" dolgot ugy erted, hosszabb az EVI? Mennyire? A kortek mar szinesednek (bar meg kemenyek), nagyon hosszut azert nem szeretnek.

Azert ez megnyugtato!;) Nalunk is nagy vitak vannak kimehetsz-bennmaradsz temaban - a macska es koztem. Ennel tobbet mar csak akkor dumal a draga, ha allatorvoshoz megyunk. Multkor utkozben megjegyezte (tobbek kozott), hogy: ujajjjajjj!;)))
Na de ez itt mar OFF;)
Előzmény: Antisystem (1845)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1845

Ésszerűen hangzik, a Topas hat a lisztharmatra, az Orthocid a rozsdafélékre. Szerintem tegyél bele egy kis Fundazolt is, az felszívódó, és valamennyire hat mindkét csoportra. (anélkül nincs benne rozsdákra felszívódó). Vagy ha a rózsáid bírják a rezet, a Mikal + Topas, vagy Ridomil Gold Plus + Topas is szóba jön, ez utóbbi keveréket én már párszor használtam az egész kertre. (csak napnyugtakor!!!)

A Decis akkor jó ötlet, ha nincs atkafertőzés a kertedben. Ha van, akkor inkább az alább javasolt Talstar, nem mérgezőbb a Decisnél, csak hosszabban hat, és az atkára is. Vagy A Decis mellé Flumite 200 atkairtó.

A macskát másnak, felelősséggel, komolyan így javaslom, de nehogy azt hidd, hogy én benn tudom tartani őket nyáron egy éjszakánál tovább:))) Voltaképp nem horror, mert ezekből a szerekből a maccsnak meg kellene innia 2-3 liter permetlét, hogy valóban életveszélyesen komoly mérgezése legyen.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (1843)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1844

Szia!

A baj az, hogy a virágtripszekre és aknázólegyekre igazán jó szerek II. kategóriásak, tehát zöld könyv is kell hozzájuk, meg igazándiból a kiszerelések se egyadagosak. Amit merek javasolni, az egy Talstar 10 EC nevű új generációs piretroid, ami a hagyományos piretroidokkal szemben hő víz és fényálló, tehát egy hétig aktív marad. (és atkát is irt). Van ampullás kiszerelése. ÉVI paradicsomban 1 hét.

ÜdV

Előzmény: kertészboy (1842)
Moka25 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1843

Koszi szepen, Antisystem!:)

Ha jól válsztod ki a szereket, elvben müxik

Hajjajj! Es gyakorlatban?!;))

Orthocidot + Topast gondoltam, rovarolonek meg Decist, amit multkor irtal a gyumolcslegy + levelteture. Ez a 3 jo lesz?

Macskas dolgot nem is gondoltam hogy ennyire komoly:-O Azt hittem par ora, vagy 1 ejszaka, ilyesmik...

Előzmény: Antisystem (1841)
kertészboy Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1842

Szia Antisystem!

A paradicsomos topikban téged ajánlottak, a segítségedet kérném:

A paradicsomfám néhány levelében asszem vmi aknázólégy "firkálgat" kacskaringós járatokat. Milyen szeret ajánlasz rá (gondolom vmi felszívódót), amiből kis zacskónyi kiszerelés is létezik?  Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!