A háttérben buzgón figyelem a permetezési szaktanácsokat. :-) A gazdaboltban tavaly engem is sikerült meggyőzniük a Nonit szükségességéről. Aztán rájöttem, hogy a mosogatógép öblítőszere valszeg pontosan ugyanezt tudja, és az mindig van itthon. Szerinted?
Naaa jooo, meggyoztel;)) Amugy tisztaban vagyok ezekkel, meg ha laborban kene csinalnom, vszu telleg igy is tennek... Nemtom, a permetezes miert nem jon be nekem. Vszu mert meg sose jartam vele porul;))
Nincs mit, és csinálva egyáltalán nem macerás, kb 10 perc alatt megvan a keverék. Leírni sokkal hosszabb volt :). Összefoglalva:
-Fogom a palackalját, tele vízzel, beleöntöm a gépbe.
-Rakok bele 3 ujjnyi vizet, beleszórom a Fundazolt, 1-2 percig rázogatom, beleöntöm a szűrőn át gépbe.
-Rakok ujra 3 ujjnyi vizet bele, beleszórom a Manzate-t, 1-2 percig rázogatom. Beleöntöm a szűrőn át negyedét a gépbe, összerázom a gépet, negyed, rázás, stb.
-Rakok harmadszor is vizet bele, beleöblítem a gépbe
-Ha van, teszek hozzá pici Nonitot, vagy pár csepp Tip67-et, esetleg Spar takarékos mosogatószert - lényeg, hogy semleges vegyhatásút, nem lugosat.:)))
Ha elöször jársz úgy, hogy eltömi egy por-csomó a rendszeredet, miközben a tartály tele van míreggel, rá fogsz döbbenni :) Meg ugye a kémiai reakciók fő paraméterei a nyomás, a hőmérséklet, és a KONCENTRÁCIÓ:). Egy tömény anyagot sokkal könnyebben kicsap egy másik...
Nonit: szoktam én is tenni bele, de ezeknél a fáknál és szereknél nem létszükséglet, ha van, az jó. Egyébként pár csepp Tip67 mosogatószer ugyanúgy megteszi, a cél a felületi feszültség csökkentése:)
Huuuha... Pironkodva bevallom, en nem szoktam ekkora faksznit csinalni a keveressel. Teszek egy kis vizet a tartalyba, beleszorom a porokat, osszelotykolom oszt csokolom. Baj??
Ja, tapadasfokozo (Nonit) nem maradt ki a leirasbol? Vagy csak en siklottam at felette? Vagy nem is olyan fontos, mint ahogy azt nekem a gazdaboltban mondtak...?;)
Gazdabolt, kertészeti bolt, ilyesmi. Az áruházak közül az Obi-ban szokott lenni komolyabb kertészeti rész, ahol van növényvédő szer is.
Az, hogy miből mennyit, az rá van írva a szer csomagolására, a felsorolt szerekből (Fundazol, Manzate, Orthocid) kapsz olyan kis zacskósat is, ami 10 liter permetlé elkészítéséhez való. A 10 liter permetlé bőven elég a 3 fára (ha átlag méretűek a fák, a fele is elég). Az is elég, ha két szert használsz, mondjuk a Fundazolt és a Manzate-t vagy az Orthocidot.
Ha megvannak a szereid, előveszed a permetezőt, és tiszta vízzel kipróbálod, hogy működik-e. Ha igen, szükséged lesz még egy (nem konyhai!!!!!!!!!!!) edényre, a permetszer oldásához. (én kettévágott másfél-literes pille-palack alsó részét szoktam használni, az ingyért van:)). Beleöntesz 1-2 liter vizet a permetezőgépbe. Öntessz 1-2 dl vizet az edényedbe, beleszórod az egyik szert, és rázogatással, vagy keveréssel (ha friss a permetszer, elég általában a lötyögtetés) egyenletesen elkevered a vízben, majd a szűrőn (kiszuperált nejlonharisnya is megteszi) a gépben lévő vízhez szűröd, és összerázod vele. Azután ujra töltesz az edényedbe egy kis vizet, elkevered vele a második anyagot, és a permetezőbe szűröd, úgy, hogy szűrés közben idönként összerázod a gépet, hogy a belefolyó 2. anyag keveredjen a már benne lévő elsővel. (ezeknél a konkrét szereknél nincs jelentősége a folyamatos keverésnek, mert tutin nem csapják ki egymást, de így szokd meg:))))
Ha kész, az edényt és a szűrőt kis friss vízzel utána öblíted, majd feltöltöd a permetezőt a kivánt térfogatra, és összerázod.
Ha fát permetezel (felfele) arcvédő (de legalább szemüveg) ajánlatos, de ezekhez a szerekhez nem kell komoly védőruha, nem különösebben mérgezőek emberre. Azért természetesen ne az utcai ruhádba permetezz, hanem valamiféle köpenyben, amit azután kimosol:) Általában a permetezéshez tökéletes "vegyvédelmi ruha" a nejlon-esőköpeny. A sima háti permetező vacakul porlaszt úgyis:), de motoros permetezőnél ajánlatos a szájmaszk viselése.
Ha marad feloldott permetszer a végén a gép tartályában, azt nem lehet már napokra eltenni, célszerűen vízzel felhigítva 2 ásónyom mélyen el kell ásni a permetezett növények mellett. (ezekkel a szerekkel nem kell ásni, mert mindegyik használható beöntözésre is, higítva öntsd az amúgy is permetezett fák tövébe.)
Antisystem: Kontúros, úgyhogy valószínűleg menthető.
"Fundazol 50WP-re, az Orthocidra, vagy a Dithane M45-re (illetve Manzate néven is fut) vagy ezek keverékére hajlamos kipusztulni."
Figyelmeztetlek, hogy egy "városi fruskának" adsz tanácsot, aki kertet egy évvel ezelőttig csak képen látott! :-))
Szóval, bemegyek egy gazdaboltba (gondolom így hívják... vagy nagyáruházban is lehet kapni?) és összevásárolom ezeket. Milyen arányban keverem? Van valami permetező cuccunk (pumpás a vége), és abba szépen beletöltöm és fújom össze-vissza? Vagy van ennek valami technikája is? Egyáltalán a 3 fára-3 alkalomra mennyit kell venni ezekből? Kell valami védőruha is?
Moka: :-) Akkor egy cipőben járunk... Nem engedem, hogy kivágják. Én is imádom a szilvát.
A levelén narancssárga foltok vannak és tavaly is voltak
Szia Hero:) Igen, itt is;) Nalunk detto ugyanez a helyzet!! A mi narancssarga foltjaink nem elmosodottak, viszont a folt hatulja a levelfonakon egy dudor. Es nalunk csak a szilva meg a korte. Nehogy kivagjatok, olyan isteni finom a szilvalekvar!!!;)) (Nalunk a foltok ellenere is rendesen volt rajta termes.)
Antisystem, atkak nyomat (bibircsokokat) nem lattam, yeah!:o)) Ami a rozsat illeti, ketfele lesz a tarsasag, mert (ezt elfelejtettem irni az elobb) az egyik fele az oszi visszavagasok ellenere is szepen rendesen viragzik, csak a tobbiek nem. Fogalmam sincs, mi a kulonbseg koztuk, az egyik talan tearozsa (van ilyen?), a masik bokorrozsa? Mondjuk ez utobbi nem bokrosodik, csak akkora magasakat hajt, mint en vagyok (1.6 m). Na de mindegy, lenyeg, hogy nem ertek a rozsakhoz (se;)).
Ha peched van, szilvahimlő-vírus, és nemigen tudsz vele mit kezdeni, ha mázlid, akkor rozsdagomba vagy vörösfoltosság-gomba, ami a Fundazol 50WP-re, az Orthocidra, vagy a Dithane M45-re (illetve Manzate néven is fut) vagy ezek keverékére hajlamos kipusztulni.
Illetve ősszel lombhullás után, és majd tavasszal rügyfakadás előtt jó alaposan le kell mosni 1%-os bordói lével (vagy más réztartalmú szerrel, de szerintem a bordói lé a legjobb erre), a gomba áttelelésének gátlására.
Onnan tudod megállapítani, hogy a szilvahimlő foltjai többnyire elmosódottak, a rozsdagombáké meg jóval élesebb, kontúrosabb. Ha a barackfára átterjedt, akkor inkább gomba, a vírusok leginkább egygazdásak. A kajszira mehetnek ugyanezek a szerek. Egy kezelés tutin nem lesz elég, 7-10 napos időközökkel legalább 3x meg kell ismételni...és igazándiból a jövő szezonban dől el a dolog, most már csak a betegség tovaterjedését tudod meggátolni. Tehát fontos ősszel a lehullott levelek megsemmisitése, az elszáradt termések leszedése a fáról, az őszi és tavaszi bő lemosó-permet, tehát a kórokozó áttelelésének meggátlása.
Itt is jelen vagytok? Akkor kérdezek (remélem jó helyen):
Így, hogy egy éve vidéken élek és a kerthez hozzá sem szagoltam, gondoltam megmentem a szilvafát (amire a szüleim nagy ívben sz...nak), és ki akarják vágni. A levelén narancssárga foltok vannak és tavaly is voltak. Szerintem permetezni kéne (micsoda felfedezés, ugye?), de senkinek nem akaródzik. Hát én most megmentem! Nem értek a növényekhez, de ha tudjátok mit kell vele csinálni és elmondjátok, hát én megcsinálom. A baj, hogy a két barackfára is átterjedhetett a kór, nekik fél centis lyukak lettek a leveleiken.
HA öregek a rózsatövek és nem virágoznak, akkor tényleg az a teendő, hogy (na nem fejszével, hanem fűrésszel, metszőollóval, meg sebzáró anyaggal) A föld felett kb arasznyira-másfél-arasznyira visszavágod őket. AKkor jövőre keveset fognak még virágozni (növekednek) , de utána évekig rendes mennyiséget.
Atka: vannak-e puklik a leveleken, olyan szemölcs-formájúak?
Talstar EVI almatermésűekre 8 nap, csak a gabona és a burgonya esetén 35. Magán a növényen marad hosszabban hatékony mint a Decis, ami a napsütötte helyeken már másnap délelőtt elbomlik.
Rozsaim fogalmam sincs, mennyire birjak a rezet... Igazabol legszivesebben fejszevel kezelnem le oket, mert teli van veluk a kert, viragozni viszont derogal nekik. De hat nincs szivem hozza...;))
Atkakrol megint csak keine Ahnung. Hogyan tudom megnezni, hogy vannak-e? Azt lattam, hogy a fak levelet valaki ragcsalja (pici lukakat csinal), de nem tunt veszesnek, szoval nem is foglalkoztam vele. A "hosszabban hat" dolgot ugy erted, hosszabb az EVI? Mennyire? A kortek mar szinesednek (bar meg kemenyek), nagyon hosszut azert nem szeretnek.
Azert ez megnyugtato!;) Nalunk is nagy vitak vannak kimehetsz-bennmaradsz temaban - a macska es koztem. Ennel tobbet mar csak akkor dumal a draga, ha allatorvoshoz megyunk. Multkor utkozben megjegyezte (tobbek kozott), hogy: ujajjjajjj!;))) Na de ez itt mar OFF;)
Ésszerűen hangzik, a Topas hat a lisztharmatra, az Orthocid a rozsdafélékre. Szerintem tegyél bele egy kis Fundazolt is, az felszívódó, és valamennyire hat mindkét csoportra. (anélkül nincs benne rozsdákra felszívódó). Vagy ha a rózsáid bírják a rezet, a Mikal + Topas, vagy Ridomil Gold Plus + Topas is szóba jön, ez utóbbi keveréket én már párszor használtam az egész kertre. (csak napnyugtakor!!!)
A Decis akkor jó ötlet, ha nincs atkafertőzés a kertedben. Ha van, akkor inkább az alább javasolt Talstar, nem mérgezőbb a Decisnél, csak hosszabban hat, és az atkára is. Vagy A Decis mellé Flumite 200 atkairtó.
A macskát másnak, felelősséggel, komolyan így javaslom, de nehogy azt hidd, hogy én benn tudom tartani őket nyáron egy éjszakánál tovább:))) Voltaképp nem horror, mert ezekből a szerekből a maccsnak meg kellene innia 2-3 liter permetlét, hogy valóban életveszélyesen komoly mérgezése legyen.
A baj az, hogy a virágtripszekre és aknázólegyekre igazán jó szerek II. kategóriásak, tehát zöld könyv is kell hozzájuk, meg igazándiból a kiszerelések se egyadagosak. Amit merek javasolni, az egy Talstar 10 EC nevű új generációs piretroid, ami a hagyományos piretroidokkal szemben hő víz és fényálló, tehát egy hétig aktív marad. (és atkát is irt). Van ampullás kiszerelése. ÉVI paradicsomban 1 hét.
A paradicsomos topikban téged ajánlottak, a segítségedet kérném:
A paradicsomfám néhány levelében asszem vmi aknázólégy "firkálgat" kacskaringós járatokat. Milyen szeret ajánlasz rá (gondolom vmi felszívódót), amiből kis zacskónyi kiszerelés is létezik? Köszönöm!